Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 097
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 2 040
Едно питане: кой има опит от вливания през венозен порт?
Мъж ми е с много лоши вени, схемата е с платина, която ги съсипва ужасно. Сложихме порт и вчера се е появил проблем. Включили са вливанията през него, изтекла е една банка, не химиотерапевтично в-во през него без проблеми. Превключили са без да пипат нищо на порта втора банка, вече с гемцитабин и веднага е усетил болка, спрял е системата и извикал сестрата. Тя видяла, че подува около порта и е сложила абокат и е продължил вливанията през него, вкл. и платината. Страх ме е от некроза около порта, освен другите неща.
Какво не е наред било? Да се е извадила иглата от порта? Как, като не е пипано нищо там? Да не са уцелили кой вид игла? Но ги купувахме според книжката с указания на порта. Да не се е повредил и да не може да се ползва повече?

# 2 041
Мама е с порт от много време,не е имало проблем .Обърнете се към лекуващия лекар или към кардиология (нали там ги слагаха?). Единствено ако не е пила вода кръвта не й тръгва лесно

# 2 042
Сложиха го в първа хирургия на МА. Много трудно, много тънки вени. И аз това си мислех, да отиде където са го слагали и да пита. Аз в момента съм с ковид и съм извън участие и в друга къща.
Първата банка е минала без проблем, на втората се е появил.

# 2 043
Може би има значение дали всичко е било наред с поставянето му.Имайте предвид и че сестрите и другите служители също трябва да могат да работят с порт,защото той трябва да се промива и т.н и това се прави от тях.Мама тук в Хасково като са й взимали кръв са я гледали като извънземно и не са били и чували за такова нещо,дори мамологът ,който е хирург я е питал какво е 🤐

# 2 044
Да, вените му са много лоши и затова решихме да слагаме порт. Много трудно и мъчително е било, 3 часа са го мъчили в операционната, защото дори и толкова нагоре, вените са били изключително тънки. Сестрите от химиотерапията знаят да работят с порт, не е имало учудени или притеснени от него, просто не знам какво е станало и защо.

# 2 045
Здравейте, за съжаление и аз се включвам към тази група. Изчетох всички теми назад, много неща ми бяха полезни. Имам поставена диагноза аденокарцином в дебелото черво, с множество разсейки в черен дроб, поне 8 са. Правихме хистология в ИСУЛ, започвам химиотерапия и таргет терапия в края на месеца в КОЦ Пловдив база две. Това, което ме притеснява е, че имат и съмнение за рак на матката. На скенер с контраст виждат ту образование. Но един от докторите вярва, че това, което са видяли е единия ми бъбрек.....Бъбрекът ми е плаващ, а в резултатите от скенера пише, че не са го видяли....Та, как все пак се разбира нещо дали е рак или е бъбрек или миома?Във вторник съм на поредния гинеколог и чакам поредна версия. Но не ми стигат двата органа, които са засегнати, а трябва да мисля дали има и трети. Някой сблъсквал ли се е с подобна ситуация? Благодаря ви.

# 2 046
  • Пловдив
Занесете диска на друго място да го разчетат 2-ри път. Образните диагностици в КОЦ-Пловдив не са някакви светила.

# 2 047
В ,,Русеви" до окръжна изобщо не ходете.На мен ми писаха уголемена простата,при положение,че съм жена и простата изобщо нямам.Отказаха да го прегледат отново.Там изобщо не си правят труда да ги разчитат,имат готови шаблони за всяка болест.

# 2 048
Благодаря ви за отговорите. За съжаление, не мога да взема второ мнение, защото нямам диска. Скенера ми е правен в Парк хоспитал, докато лежах в болницата. Имам само копие от резултата. За една седмица правих два скенера, защото се съмняваха и за проблеми в белия дроб. Не знам дали мога да направя трети скенер за такъв малък срок от две седмици. Онкологът казва, че дори това да е злокачествено в матката, то ще се повлия от химиотерапията. На този етап не можело да се мисли за операция, а аз оставам с впечатлението, че само чрез отваряне или биопсия ще разберат какво става.

# 2 049
Като писа за Парк Хоспитал,не се хващай с Христамян.Мен ме направи на няма нищо,още лекувам последствия заради безотговорността му.Неговата операция ми излезе златна.И не съм само аз.

# 2 050
Виксито, предполагам си от Пловдив. Потърси мнение и в Медлайн. Аз се лекувах там и съм много доволна. Отношението от лекари и сестри е много добро, направих 9 химии не съм чула от никой висок тон. Срещнах се с доста хора никой не се оплака. Докато от КОЦ Пловдив доста хора се оплакват от отношение.
Нищо не ти пречи и там да направиш една консултация и да прецениш къде искаш да се лекуваш.

# 2 051
Виксито, имам няколко въпроса към теб:
Чрез колоноскопия ли видяха тумора и взеха материал? 
Правен ли е ПЕТ скенер? Само обикновен скенер ли е правен?
Носила ли си хистологията за второ мнение? Успешната ХТ или имунотерапия стъпва върху правилна хистология.

# 2 052
Много ви благодаря на всички. Видяха карцинома на дебелото черво чрез колоноскопия, метастазите се видяха и с ехограф и на скенер с контраст, когато лежах в гастроентерология. Чакаме и хистология от там. Първата си я направихме на частно в ИСУЛ София. Направиха ми досие в КОЦ, защото нямало никакво време за отлагане. А за София мога да запазя час поне за след две,три седмици. Притесняват се да не се стигне до чернодробна недостатъчност ако се изчаква прекалено. Откриха проблема на 01.09. Пробвахме и уж безплатното мнение от Анадолу, но ми отговориха, че трябва там да ми направят всички изследвания и тогава да ми дадат яснота. Още съм като във филм. По цял ден чета, а имам чувството, че нищо не разбирам. Не спя, отслабнах, имам малки деца и не мога да спра да мисля за лошо неща. Единия гинеколог казва, че може да е миома, може и да е рак. Друг лекар казва, че е бъбрека, скенера казва рак...Във вторник съм на друг АГ....

# 2 053
Виксито, онколозите не препоръчват ли пет скенер? Би следвало да помогне да се отграничи дали има нещо злокачествено или е здрав орган.

# 2 054
На този етап нищо не е споменавано за пет скенер. Онколога каза, че на този етап не може да се говори за операция, защото можело да се усложнят нещата. След като прегледа всички документи каза химиотерапия и таргет. Запомних само платина и Авастин и то защото ми бяха познати от форума. За съжаление и резултатите от RAS не са от добрите. Каза, че целят намаляване на размерите на тумора и лезиите и чак тогава да се пристъпи към операция. Каза, че тези химии евентуално ще действат и на тумор ако има в матката. Насочени са главно към проблемите на черния дроб, целият десен дял е засегнат, заради него бързат толкова.

Общи условия

Активация на акаунт