Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 084
  • 6 648
  •   4
Отговори
# 2 055
  • Пловдив
В Парк  Хоспитал , понякога дават диск само след изрично искане от пациента/лекуващите лекари, срещу 5лв. Питайте, ще ви дадат със сигурност.След това с диска в Медлайн,ако не ви се чака в София.

Божури,  ПЕТ не върши работа за бъбреци, т.е. Ще свети целия.

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 11:49 от whitefang

# 2 056
Виксито, а от гастроентерологията каква хистология чакаш? На тумора в червото или са ти правили биопсия на чернодробните метастази? И още един въпрос-колко е голям тумора в червото, имаш ли някакви оплаквания и каква операция ти предлагат за там?
Иначе на първо време се опитай да се успокоиш, доколкото е възможно. Нещата постепенно ще се подредят и ще започнеш лечение. Много момичета тук, включително и аз сме носили хистологията за второ мнение. Хистологичната диагноза е най-важна за правилната терапия.
Започни химиотерапията за да не губиш време. Предполагам, че след курс от няколко ХТ ще проследят ефекта и ще се прецени нужна ли е операция. Когато са единични чернодробните метастази могат да се третират с аблация или да се направи чернодробна резекция( ако са локализирани в един дял).
Пишеш, че имаш скенер на бял дроб, той чист ли е? Ако искаш качи снимка на разчитането на ск, като скриеш личните данни.
И друго се сетих, не зная на колко години си, но при млади жени е по-чест рака на маточната шийка, отколкото на самото тяло на матката. Какво каза АГ на прегледа?

# 2 057

Когато са ми правили колоноскопията, са ми взели два пъти материал. Единият са го дали на съпруга ми, за да го направи спешно в София. Другата част са си я оставили за хистология от тях. Не знам къде и кога ще получа отговор. Останах с впечатлението, че това е нещо като стандарт. Не смеят да пипат нищо друго по мен, дори и биопсия от "нещото", защото ако е бъбрек, щяло да ми натовари допълнително тялото. Имам поносими болки в корема повече от месец, затова и отидох на лекар. На ехографа се видя дроба и ме приеха за да търсят първоизточника. Три дена знаех, че е матка и предстои хистеректомия, докато не намериха това в червото. Било малко по размер, G1. Пролетта бях пак на Аг, цитонамазката беше Пап 2.

# 2 058
Здравейте, пак съм аз и се извинявам предварително на другите момичета, които са писали и им прекъсвам въпросите с моя,но не знам къде да търся помощ. Мама си е у дома, състоянието й както ни казаха се влошава, това което ме притеснява е кашлицата и недостига на въздух, който получава на моменти се задъхва много силно и не може да диша(предполагам че черния дроб се оголемява и й притиска и от там може би идва), но вие знаете ли нещо с което бих могла да й облекча мъките поне мъничко в такъв момент? Другото е че от безсилие почти се обездвижва, вече и до тоалетна едвам ходим, какво мога да направя за раздвижване и изобщо има ли смисъл или да не я мъча женичката. Извинявам се още веднъж на всички за неприятните въпроси, но ми е свидно как бързо я покоси и събори, а още е толкова млада (56г)

# 2 059
Здравейте, пак съм аз и се извинявам предварително на другите момичета, които са писали и им прекъсвам въпросите с моя,но не знам къде да търся помощ. Мама си е у дома, състоянието й както ни казаха се влошава, това което ме притеснява е кашлицата и недостига на въздух, който получава на моменти се задъхва много силно и не може да диша(предполагам че черния дроб се оголемява и й притиска и от там може би идва), но вие знаете ли нещо с което бих могла да й облекча мъките поне мъничко в такъв момент? Другото е че от безсилие почти се обездвижва, вече и до тоалетна едвам ходим, какво мога да направя за раздвижване и изобщо има ли смисъл или да не я мъча женичката. Извинявам се още веднъж на всички за неприятните въпроси, но ми е свидно как бързо я покоси и събори, а още е толкова млада (56г)

Не мъчи жената… Ако психиката й приема, сложете памперс… ще ти кажа отново как беше с тати. Той не можеше да приеме факта да бъде с памперс. С последни сили, не знам откъде ги намираше, ни ходеше сам. Понякога се изпускаше в движение. Много се срамуваше. Докато станеше, вече беше запъхтян. Много се мъчеше, но не се отказваше. Дори не пожела да лежи в интензивното заради това.
Няма как да я облекчиш, ако вече е събрала течност… намалете течностите. Диуретици някакви взимате ли… ако ли не взимайте естествени - ние пиехме Листа от глухарче. Не мъчете жената. Предлазположете я към това да сложите памперс, ако откаже… карайте я както досега. Много ми е тъжно за вас 😔

# 2 060
Пламена, може да вземеш под наем кислороден апарат за дишането.

# 2 061
  • София
Подкрепям Зиги.
При татко рехабилитатора идваше до последно, но бяхве купили и антидекубитален дюшек, който мисля, че ци имал полза при вас.
Ох, Пламенка, дано Бог облекчи мъките ви.

# 2 062
Благодаря ви за отговорите. За съжаление, не мога да взема второ мнение, защото нямам диска. Скенера ми е правен в Парк хоспитал, докато лежах в болницата. Имам само копие от резултата. За една седмица правих два скенера, защото се съмняваха и за проблеми в белия дроб. Не знам дали мога да направя трети скенер за такъв малък срок от две седмици. Онкологът казва, че дори това да е злокачествено в матката, то ще се повлия от химиотерапията. На този етап не можело да се мисли за операция, а аз оставам с впечатлението, че само чрез отваряне или биопсия ще разберат какво става.

Леко ме притеснява това, което ви говорят. Матката не е орган, който трябва да се пази. Това на червото как е взето - с биопсия или операция. Може да се предприеме лапароскопски оглед и операция, ако действително се установи туморна формация на матката. Вероятно ги притесняват разсейките и затова искат да започнат лечение. Възможна е да се направят четири вливания и операцията да е след това, но е важно да се знае дали имате един или два вида рак.

# 2 063

Когато са ми правили колоноскопията, са ми взели два пъти материал. Единият са го дали на съпруга ми, за да го направи спешно в София. Другата част са си я оставили за хистология от тях. Не знам къде и кога ще получа отговор. Останах с впечатлението, че това е нещо като стандарт. Не смеят да пипат нищо друго по мен, дори и биопсия от "нещото", защото ако е бъбрек, щяло да ми натовари допълнително тялото. Имам поносими болки в корема повече от месец, затова и отидох на лекар. На ехографа се видя дроба и ме приеха за да търсят първоизточника. Три дена знаех, че е матка и предстои хистеректомия, докато не намериха това в червото. Било малко по размер, G1. Пролетта бях пак на Аг, цитонамазката беше Пап 2.

Съпругът ми е с тумор на дебело черво, без разсейки, претърпя операция и химиотерапия.
Смея да кажа, че прочетох света и се съветвах с доста лекари.
На мен не ми се връзва G1 тумор да даде толкова разсейки , водят ги най- ниско агресивни, още повече, щом е с малък размер.
Вземете задължително второ мнение, не само за хистологията. Докато започнете химиотерапията , ако можете , отидете на преглед на още едно място , с доказани специалисти.

# 2 064
Пламена, наистина много съжалявам. Моят татко също си отиде млад, 2 месеца след като разбрахме, че е болен. Разбирам през какво минаваш и знам колко е трудно. При него трудното дишане се дължеше на асцита (поне така ни казаха лекарите). Както са те посъветвали, може да вземете кислороден апарат. Татко също в последните си дни беше неподвижен, правехме масажи, но за съжаление не помогнаха. Бъдете силни и дано жената да няма болки Sad

# 2 065
Здравейте,пак имам нужда от вашата помощ, знам че тук мога да намеря реални отговори. На кратко аденокарцином в дебело черво, разсейки е десния лоб на черния дроб. Днес бях при аг онколог. Тя вижда нещо, но казва, че било отдавна там, или е миомен възел или нещо от дебелото черво. Единодушното мнение е, че при операция евентуално ще се махне и матката. Пусна ми пак кръв и урина за туморни маркери и каза пет скенер. Да, но онколога каза, че не могло сега да се пуска пет скенер, защото това щяло да ми отложи първата вливка, която е за 29.09. Бях в Аджибадем, срещу 4000 лв общо ще ми направят пет скенера и консултация с трима доктора там. Може да тръгна утре. Притесненията ми са в това дали наистина не се препоръчва пет скенер точно преди химиотерапия? И при положение, че онколога на препоръчва, аз в сряда трябва ли да му кажа, че съм го правила? Също така ме насочват към консултация с хирург, която ще е чак на 04.10. Защото можело да се наложи спешна операция. Всеки ден получавам различна информация. И вече съвсем се изплаших и обърках. Съжалявам, че ви досаждам, но се чувствам понякога безсилна.

# 2 066
Здравейте,пак имам нужда от вашата помощ, знам че тук мога да намеря реални отговори. На кратко аденокарцином в дебело черво, разсейки е десния лоб на черния дроб. Днес бях при аг онколог. Тя вижда нещо, но казва, че било отдавна там, или е миомен възел или нещо от дебелото черво. Единодушното мнение е, че при операция евентуално ще се махне и матката. Пусна ми пак кръв и урина за туморни маркери и каза пет скенер. Да, но онколога каза, че не могло сега да се пуска пет скенер, защото това щяло да ми отложи първата вливка, която е за 29.09. Бях в Аджибадем, срещу 4000 лв общо ще ми направят пет скенера и консултация с трима доктора там. Може да тръгна утре. Притесненията ми са в това дали наистина не се препоръчва пет скенер точно преди химиотерапия? И при положение, че онколога на препоръчва, аз в сряда трябва ли да му кажа, че съм го правила? Също така ме насочват към консултация с хирург, която ще е чак на 04.10. Защото можело да се наложи спешна операция. Всеки ден получавам различна информация. И вече съвсем се изплаших и обърках. Съжалявам, че ви досаждам, но се чувствам понякога безсилна.

На мен нещо не ми е ясно... Как така първа вливка? Значи започвате химиотерапия ли? Тя толкова ли кратко ще се направи, щом на 4 октомври би могло да се наложи спешна операция? Понякога се прави ПЕТ скенер, за да се види състоянието преди и след терапиите и да се проследи дали има ефект от тях и какъв е той. Защо ще плащате за ПЕТ скенера? Не би ли могло да ви се даде направление от онколог за него или много се чака по този начин? При доста лекари явно сте ходили и всеки дава различно мнение за това как да се процедира по-натам. Успокойте се и систематизирайте нещата, макар да знам, че в такова състояние е трудно. Ако трябва консултирайте се още веднъж по проблема, но с лекари, които могат да Ви помогнат и да Ви разяснят подробно какво  би следвало да се направи.

# 2 067
Да, вече обиколих доста лекари и чувам различни мнения. Заведоха ме в КОЦ Пловдив, там на 29.09 започвам химиотерапия на две седмици. До сега слушах колко е важно да се направи химиотерапия, после операция. Днес чух обратната версия. Затова имам час за хирург. За да може, ако се окаже, че терапията не работи, да се прави спешна операция. Утре заминавам за Турция, там имам три консултации и пет скенер. Плащам си го, защото на този етап тук не ми дават направление. От един месец вече се лутам в омагьосан кръг и не знам в кой момент на кой лекар да се доверя. Оставам с идеята, че трябва да започна с химиотерапията, през това време да следя дали тя действа и ако не, спешна операция....пет скенера и трите мнения от турските лекари се надявам да доизяснят картинката. Не знам какво още мога да направя, за да си помогна, затова се допитвам до всички вас.

# 2 068
Поне обикновен скенер или ЯМР имаш ли?Ако нямаш на база на какво ще правят химия?Тия в Пловдив само на база биопсия ми писаха рак 4 стадий и ми изписаха предоперативна химио и лъче терапия.Направих кучето и за химията отидох в Хасково,направиха ми скенер и ми казаха,че съм първи стадий и  нямам нужда от химия,а и кучето е било излишно.Пловдивските са много зян.После и в София не можеха да повярват на писаното и стадираното и там казаха,че лъчето е било излишно.Защо ще плащаш толкова пари?Свикнеш ли ги да си плащаш образните после пак няма да ти дават направления за образни.От опит.

# 2 069
Направление за ПЕТ от онколог ще намериш, ако трябва ела на онколог в София (мога да ти дам контакт на лични на онколог, за да попиташ дали има направление за ПЕТ скенер) Но проблемът на направлението е, че ще чакаш за час. Няма как да се случи в много кратък срок. Това е имал предвид твоя лекар, че имайки направление за ПЕТ скенер, трябва да изчакаш да ти дойде ред. Те даже дават зелен талон, за да се запишеш за час за ПЕТ и когато имаш дата, тогава издават направлението. Не мога да кажа в момента колко се чака, колкото по-близо е до тримесечие, толкоз по-зле. Сега би трябвало да има направления.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 21:41 от dreamingfly

Общи условия

Активация на акаунт