Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 551
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 070
Пет скенер може да се направи бързо в Панагюрище, в онкологията в Дървеница и вероятно в Пета градска.

# 2 071
Виксито, пак ще ти напиша няколко неща, като препоръка, без не си длъжна да се съобразяваш с тях. Просто аз бих постъпила така.
1. Много от нас носят хистологията за второ мнение при някои от светилата в патологията. Аз също съм носила биопсията на майка ми за второ мнение. Ако двете мнения не съвпаднат обикновено не взимаш това, което ти харесва повече, а се носи и на трето място.
2. На твоята хистология пише, че тумора е G1, т.е. добре диференциран тумор. Колкото един тумор е по-високо диференциран, толкова по-бавно се разпространява- такъв тумор е малко вероятно да е дал тези метастази. Това би насочило всеки читав онколог да се замисли дали това е първичния тумор. Има вариант да имаш друг тумор, както е описана туморна формация в матката. Този тумор обаче, не е задължително да е със същите характеристики. Така ти може да направиш много ХТ, но ако не са насочени към правилния тумор, метастазите няма да реагират и няма да постигнеш никакъв ефект.
3. Колко голям е тумора, от който е взет материала, има ли описание в епикризите ти? Какво е описано от колоноскопията?
Ето защо за мен най-важно е да се постави правилната диагноза и тогава и лечението ще бъде ефективно.
 Желая ти успех в лечението!

# 2 072
Поне обикновен скенер или ЯМР имаш ли?Ако нямаш на база на какво ще правят химия?Тия в Пловдив само на база биопсия ми писаха рак 4 стадий и ми изписаха предоперативна химио и лъче терапия.Направих кучето и за химията отидох в Хасково,направиха ми скенер и ми казаха,че съм първи стадий и  нямам нужда от химия,а и кучето е било излишно.Пловдивските са много зян.После и в София не можеха да повярват на писаното и стадираното и там казаха,че лъчето е било излишно.Защо ще плащаш толкова пари?Свикнеш ли ги да си плащаш образните после пак няма да ти дават направления за образни.От опит.

Имам правени два скенера, на малък таз и корем и втори на бял дроб, който включва и черния. На скенер се вижда ту образование в матката 8 на 10 см, двата гинеколога казват, че има нещо, но е по-малко. Затова се предполага, че това на скенера било левия бъбрек, който не се вижда на скенер, а аз си го имам. Днес онко аг каза, че иска пет скенер, за да види какво е, но онколога, който ме прие, каза че било излишно сега преди химиотерапията. Надявам се в Турция поне да ми кажат къде какво имам.

# 2 073
Виксито, пак ще ти напиша няколко неща, като препоръка, без не си длъжна да се съобразяваш с тях. Просто аз бих постъпила така.
1. Много от нас носят хистологията за второ мнение при някои от светилата в патологията. Аз също съм носила биопсията на майка ми за второ мнение. Ако двете мнения не съвпаднат обикновено не взимаш това, което ти харесва повече, а се носи и на трето място.
2. На твоята хистология пише, че тумора е G1, т.е. добре диференциран тумор. Колкото един тумор е по-високо диференциран, толкова по-бавно се разпространява- такъв тумор е малко вероятно да е дал тези метастази. Това би насочило всеки читав онколог да се замисли дали това е първичния тумор. Има вариант да имаш друг тумор, както е описана туморна формация в матката. Този тумор обаче, не е задължително да е със същите характеристики. Така ти може да направиш много ХТ, но ако не са насочени към правилния тумор, метастазите няма да реагират и няма да постигнеш никакъв ефект.
3. Колко голям е тумора, от който е взет материала, има ли описание в епикризите ти? Какво е описано от колоноскопията?
Ето защо за мен най-важно е да се постави правилната диагноза и тогава и лечението ще бъде ефективно.
Абсолютно споделям написаното!
За мен не е изяснено напълно какъв е модела на тумора в червото, а без това лечението няма да е адекватно.

# 2 074
За мен не е изяснено напълно какъв е модела на тумора в червото, а без това лечението няма да е адекватно.

Отново благодаря, другата седмица ще си взема материала от ИСУЛ. Само основната характеристика (за G1,2,3) ли да търся нов анализ? Или и генетичните отново да ги пусна? Питам, защото първото изследване ни беше 70 лв, а това за Kras, Nras и имуннохистохимичния анализ е 900. Извинявам се отново за малоумните и постоянните въпроси.

# 2 075
Viksito, може и да има нещо, което не знам, но не виждам защо и как пет скенерът би попречил на евентуално започване на терапията. Дано в Турция дадат яснота и конкретизират диагнозата.

Бих ти препоръчала и да направиш консултация с проф. Тимчева - може и онлайн в Healee, така че не е непременно свързано с пътуване.

# 2 076
Не зная на кое казваш първо изследване. Майка ми беше в Гастроентерологията на ВМА, Направиха и  тънкоиглена биопсия на метастазите в черен дроб и след това хистологията я правиха във ВМА. Не съм заплащала нищо за хистологията там. Платих само там, където я занесох за второ мнение. На второто място не съм представяла първото мнение, и тъй като двете съвпаднаха не съм търсила трето мнение. Във ВМА ми предложиха да я диспансеризират за ХТ, но аз си записах час за консултация при проф. Тимчева, диспансеризираха я и започна там ХТ.
Зная, че не ти е лесно, шока е голям, но се опитай да си направиш някакъв план за действие.
С АГ с онконасоченост ли се консултира? Ако тумора е в матката не може ли да се огледа кухината с хистероскопия и при тумор да се вземе нов материал?
Пак те питам какво ти пише на епикризата, има ли описание от колоноскопията, проходимо ли е червото, до края( или по-скоро до началото) на дебелото черво ли са огледали?
Имаш ли някакви оплаквания, кървене, проблеми с ходенето до тоалетна, анемия, влагалищно кървене и т.н?
Не зная точно кое от нещата ще правиш другата седмица, но ако мислиш да пътуваш до Турция за консултация си остави няколко дни да се възстановиш от ХТ.

# 2 077

Отново благодаря, другата седмица ще си взема материала от ИСУЛ. Само основната характеристика (за G1,2,3) ли да търся нов анализ? Или и генетичните отново да ги пусна? Питам, защото първото изследване ни беше 70 лв, а това за Kras, Nras и имуннохистохимичния анализ е 900. Извинявам се отново за малоумните и постоянните въпроси.
Аз бих повторила всичко.
Къде носихте материалите за изследване?
До колкото знам, когато има метастази са безплатни.
Материалите на мъжът ми носихме в Трансхеликс,  ние ги платихме, но жената, която ни прие документите , каза, че плащаме, защото той няма метастази и ги направихме по наше желание, онколога не ни е изпращал, тъй като каза, че в случая няма нужда.
А при наличие на метастази изследванията били безплатни, все пак въз основа на мутациите се определя дали и каква таргентна терапия да има.
Не съм сигурна, че навсякъде е така.
Може да се обадите и да проверите.
Въпреки, че мисля , че в Турция ще ви дадат яснота.

# 2 078
Здравейте,пак имам нужда от вашата помощ, знам че тук мога да намеря реални отговори. На кратко аденокарцином в дебело черво, разсейки е десния лоб на черния дроб. Днес бях при аг онколог. Тя вижда нещо, но казва, че било отдавна там, или е миомен възел или нещо от дебелото черво. Единодушното мнение е, че при операция евентуално ще се махне и матката. Пусна ми пак кръв и урина за туморни маркери и каза пет скенер. Да, но онколога каза, че не могло сега да се пуска пет скенер, защото това щяло да ми отложи първата вливка, която е за 29.09. Бях в Аджибадем, срещу 4000 лв общо ще ми направят пет скенера и консултация с трима доктора там. Може да тръгна утре. Притесненията ми са в това дали наистина не се препоръчва пет скенер точно преди химиотерапия? И при положение, че онколога на препоръчва, аз в сряда трябва ли да му кажа, че съм го правила? Също така ме насочват към консултация с хирург, която ще е чак на 04.10. Защото можело да се наложи спешна операция. Всеки ден получавам различна информация. И вече съвсем се изплаших и обърках. Съжалявам, че ви досаждам, но се чувствам понякога безсилна.
Наистина е много объркващо. Ако има определено време, което трябва да мине след ПЕТ скенера, за да започнат химиотерапията, няма да помогне, ако скриеш, че си си правила ПЕТ скенер. То е за теб - на теб ще ти навреди, ако не спазиш препоръчителните срокове. Аз не мога да кажа дали трябва да се спази някакво време между двете, защото не ми се е налагало, но ти предлагам добре да го проучиш и тогава да решаваш.

Аз и друг път съм писала, че съм привърженик на оперативното лечение, защото радикално се  отстранява поне голяма част от проблема. Има си и рискове, много ясно.
На теб какво може да се наложи да оперират? Говорят ти за спешност - защо, какво очакват да се случи или да открият? Тези разсейки в черния дроб ще ги махат ли?

# 2 079
  • Пловдив
Споре мен трябва биосия от метастазите. Ако наистина е G1 тумора в дебелото черво е много малко вероятно да са от него. Два карцинома едновременно са много редки ,но има и такива случаи. PET/CT ще даде отговор какво е това ,което се съмняват ,че е  тумор на матката ,но не и откъде са метастазите и каква е тяхната хистолигия. Няма проблем да се прави ПЕТ преди химио-терапия ,обратнотното ако е за оценка на ефекта от лечението е желателно да са минали 3 седмици. Евентуално да има 2-3 дни преди ХТ за да се отдели напълно радио-фармацефтика чрез бъбреците и да се възстановят от натоварването.Час за ПЕТ дават за след 3-4 седмици на повечето места ,най-бързо дават в Токуда(и както е споменала Зиги в Панагюрище) -На мен ми дадоха час за след 2 седмици в Токуда на 20 август, а в Дървеница най-ранната дата беше за 2 септември.

# 2 080
Whitefang, тогава имаше една седмица профилактика на апарата в Дървеница и затова беше такава датата.
В конкретния случай ми се струва, че много се бърза, действа се хаотично и в крайна сметка Виксито ще плати два пъти за едни и същи неща с неясна полза.
Турците обикновено не признават бг изследвания и искат всичко да си направят сами, което освен време, значи и не малко пари.

# 2 081
Поне обикновен скенер или ЯМР имаш ли?Ако нямаш на база на какво ще правят химия?Тия в Пловдив само на база биопсия ми писаха рак 4 стадий и ми изписаха предоперативна химио и лъче терапия.Направих кучето и за химията отидох в Хасково,направиха ми скенер и ми казаха,че съм първи стадий и  нямам нужда от химия,а и кучето е било излишно.Пловдивските са много зян.После и в София не можеха да повярват на писаното и стадираното и там казаха,че лъчето е било излишно.Защо ще плащаш толкова пари?Свикнеш ли ги да си плащаш образните после пак няма да ти дават направления за образни.От опит.

Имам правени два скенера, на малък таз и корем и втори на бял дроб, който включва и черния. На скенер се вижда ту образование в матката 8 на 10 см, двата гинеколога казват, че има нещо, но е по-малко. Затова се предполага, че това на скенера било левия бъбрек, който не се вижда на скенер, а аз си го имам. Днес онко аг каза, че иска пет скенер, за да види какво е, но онколога, който ме прие, каза че било излишно сега преди химиотерапията. Надявам се в Турция поне да ми кажат къде какво имам.
В Пловдив преди две години и пред нас казваха, че няма нужда от скенер. Имахме уреден час но те искаха да започват ХТ. Знаели какво е. Ние настояхме, защото искахме да знаем от какво реално състояние започваме лечение. В крайна сметка се съгласиха и отложиха с няколко дни ХТ

# 2 082
Jhbd, как са нещата при мъжа ти Hug

# 2 083
И на мен ми се струва ,че е много объркано всичко ,винаги сме обсъждали,че е най -добре късно правилно лечение,от колкото бързо и грешно.,а при вас има много неизвестни,започва се лечение на едно място,други неща на второ,трето и т.н

А защо сте се запътили към Турция ,не помня да сме обсъждали дали там е наистина толкова добре, колкото се говори ,или е прехвалено 🤔

В Панагюрище никога не сме имали дата за пет скенер по-рано от 2-3 седмици .

# 2 084
  • Пловдив
Jhbd ,Ако има скенер на цяло тяло+ЯМР на мозък и е ясна цялостната картинка понякога не е необходимо да се прави ПЕТ ,за да се започне лечение. При мен например това беше първия ПЕТ въобще за почти 3 години. Но при Виксито не е ясно ,при това полежение дори не може да се определи стадии за колоректалния карцином. Надявам се мъжът ви да е добре.
Виксито,
А с друг онко-гастроентеролог консултирахте ли? Евентуално да се направи биопсия (тънкоиглена?) на чернодробните лезии(както е споменато по-напред).И взехте ли си копие от скенера от Парк Хоспитал? Там онколог видя ли резултата ,и ако да кой? В Пловдив мисля добър гастро-ориентиран онколог има в Централ Онко Клиник(Медлайн),макар,че е по-добре в София да се консултирате.

Фани , Турция не е Западна Европа или Щатите . Не е по-добре.Просто правят всички необходими изследвания без много чакане(срещу съответното заплащане).Понякога поемат случаи ,които тук отписват ,понякога прилагат по-агресивни дози и/или тайминг (извън официалните протоколи). Може би в Радиохирургията имат по-добро оборудване и повече опит от БГ лъчетерапевти.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 21:51 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт