Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 810
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 505
На софарма и струва 2 и нещо.
Благодаря ти след химио ползвала ли си б12?
Не! 🙂
Благодаря ти много

# 2 506
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32430502/
Надявам се, достатъчно авторитетен източник.
Acquired aplastic anemia (AA) and paroxysmal nocturnal hemoglobinuria (PNH) are pathogenically related nonmalignant bone marrow failure disorders linked to T-cell-mediated autoimmunity; they are associated with an increased risk of secondary myelodysplastic syndrome (MDS) and acute myeloid leukemia (AML). Approximately 15% to 20% of AA patients and 2% to 6% of PNH patients go on to develop secondary MDS/AML by 10 years of follow-up.
15-20% от апластичните анемии и.... продължават до развитие на миелодиспластичен синдром/остра миелолевкоза при 10г прослбедяване.

От MEDSCAPE  https://emedicine.medscape.com/article/198759-overview#a5
Drugs and elements (eg, chloramphenicol, gold) may cause aplasia of the marrow. The immune mechanism does not account for the marrow failure in idiosyncratic drug reactions. In such cases, direct toxicity may occur, perhaps due to genetically determined differences in metabolic detoxification pathways.

In approximately 25-30% of patients with aplastic anemia, the condition does not respond to immunosuppression. In cases with a treatment response, relapse and late-onset clonal disease, such as paroxysmal nocturnal hemoglobinuria (PNH), myelodysplastic syndrome (MDS), and leukemia, are risks—regardless of the treatment response or degree of response.

# 2 507
Да, хубаво. Само че пациентите, които се нуждаят от дългосрочно купиране с НСПВ и опиати са с доста по-кратък OS от 10 години. Тоест това, че нещо може да им се случи до 10 години, е толкова релевантно, колкото нещо, което ще се случи на един иначе здрав човек до 150 години.

Не Ви разбирам аргумента. Да не се прави нищо за онкоболните с болков синдром ли? Пак ще повторя, че опиатите също имат профил със странични ефекти (по-различни, но някои също толкова сериозни).

Никой тук не е тръгнал да пие профени, COX-инхибитори и подобни всеки ден за лично удоволствие.

# 2 508
Отговорих на теоретичния въпрос има ли доказана връзка между приема на НСПВС и левкозата. Описан е страничен ефект апластична анемия. А апластичната анемия вече може да се развие в левкоза. Попитаха ме- отговорих.

# 2 509
Разбирам, но според мен наливате брашно в грешната мелница. Хората в тази тема са достатъчно притеснени и стреснати от диагнозата, за да се тревожат излишно и за приема на НСПВ.

В крайна сметка третирането на онко заболяванията е свързано с по-високо рискови лекарства (цитостатици, таргетни и имунотерапевти) и процедури (множество томографии, лъчелечение, операции). Изходът без тях е предизвестен, а с тях има шанс за нормален живот.

Всичко опира до съотношение полза/риск. Ако то беше отрицателно за НСПВ, нямаше да се изписват от лекарите.

# 2 510
Ако бях мислила дали няма да се натровя от лекарства, дали няма някакво лошо странично  действие да се прояви, и както имах 6 до 8 месеца живот - да съм си заминала благополучно  за оня свят, ненатровена и без странични действия.
Дано всеки има късмет, дано не му  се проявят странични действия и всички да се отърват! А вече като мине ракът и метастазите, човек започва да си следи и други неща.

# 2 511
Благодаря за източниците,но пак не правите правилния извод. Вие написахте, че 2 седмици прием на НПВС, в случая Вимово е ужасно много. Нали така или бъркам?
След което написахте, че от двуседмичен прием леля ви е стигнала до левкемия. Дали сте линк за много по-дълъг период на преход от апластична анемия към левкемия.
И не всеки на НПВС прави апластична анемия. А чак за две седмици да стане това е несериозно. Но освен това тук да плашите хората с това е меко казано гадно. Голяма част от близките ни са принудени да пият дълго време лекарства и да наливате масло в огъня не е оправдано.
Толкова директна връзка при онкологичните заболявания няма, дали ще се развие даден тип рак, дори при рискови фактори е въпрос на шанс, зависи още от гените ни, състоянието на имунната система и т.н

# 2 512
Въпросът беше възможно ли е или не. Да, доказано теоретично, възможно е. Конкретният случай е от лично наблюдение. Срокът на приема не бива да се бърка със срока на развитие на последиците. Да, не всеки прием на което и да било води до всички описани странични ефекти. Някои са по-чести, други по-редки. Някои ги развиват, други не. Да, зависи от съответната предразположеност. Което не значи, че не се случва никога и на никого.
Когато се е налагало мои близки да приемат НСПВС съм ограничавала приема в рамките на 2 седмици. Предполагам, че когато дойде време за системно обезболяване на болният ми от рак съпруг, диагностициран в 4 стадий, ще взима  единични дози, но няма да разчитам за основно обезболяване на НСПВС. Всеки сам решава. За целта с колкото повече информация разполага, толкова по-добре.
Реално гадното е, че имаме гаден сблъсък с гадна болест, на фона на която всичко останало отгаднява..

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 18:22 от ra2

# 2 513
Какво е НСПВС? 🤔

# 2 514
НеСтероидно ПротивоВъзпалително. Simple Smile

Доста от лекарствата за сваляне на температура (антипиретици) и за намаляване на болката (аналгетици) са и нестероидни противовъзпалителни. Примери са ибупрофен (Нурофен, Ибуром и др), кетопрофен (Кетонал, Оки, Бипрофенид), декскетопрофен (Дексофен), напроксен (Вимово) и много други.

Парацетамол е изключение - антипиретик и аналгетик е, но НЕ е НСПВ, защото няма противовъзпалителен ефект.

# 2 515
НеСтероидно ПротивоВъзпалително. Simple Smile

Доста от лекарствата за сваляне на температура (антипиретици) и за намаляване на болката (аналгетици) са и нестероидни противовъзпалителни. Примери са ибупрофен (Нурофен, Ибуром и др), кетопрофен (Кетонал, Оки, Бипрофенид), декскетопрофен (Дексофен), напроксен (Вимово) и много други.

Парацетамол е изключение - антипиретик и аналгетик е, но НЕ е НСПВ, защото няма противовъзпалителен ефект.
Аха, благодаря Hope4C, то всички ги пием тези лекарства. Аз без Нурофен не оставам в чантата, вкъщи, на работата...само той ми сваляше Т като карах Ковид.

# 2 516
Даже и Аспирина е към тази група.
Аналгетиците ( като парацетамола), НСПВС и опиоидните аналгетици( като морфин, фентанил) са основните лекарства за борба с болката.

# 2 517
Здравейте,
Обръщам се към Вас с молба/отзив ако сте ползвали крем Алдара като алтернативно лечение на базалноклетъчен карцином 1 стадий(рак на кожата).Предписана е операция,но дали има ефект този крем.Благодаря предварително за отговора на всички включили се.
Пожелвам оздравяване на болните хора и кураж на близките край тях.
По принцип е показан за лечение на базалноклетъчен карцином , но не може да се ползва докато не заздравее раната от операцията. Може би ще трябва да поизчакате с използването му.
На мен ,лично не но мой близък от 2-3 год периодично го използва като единственото му оплакване е леко зачервяване .Предполагам зависи от дозата мисля че са сашета които се разпределят 1 саше за 3 дни или мазане през ден -това вече ще назначи лекаря.

# 2 518
Излязоха ми резултатите, нищо  ми няма и този път. Simple Smile
Хайде след три месеца пак.

П.П. За който не знае моя случай: 2018 ноември открит по случайност (при операция на перитонит) аденокарцином с множество метастази, втора операция, химиотерапия, трета операция, лъчетерапия, химиотерапия, изчезване на всички метастази, четвърта операция (на постоперативна херния). Към  днешна дата година и половина без метастази, дефинитивно  здрава (според доктора).
Късмет на всички в темата!

# 2 519
Страхотна новина!

Общи условия

Активация на акаунт