Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 500 831
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 3 090
Зиги, описани са две проби, но наистина пише метастаза, не личи да са проби от две различни метастази. И аз бих искала второ мнение.

Симпатюхче, а родителите ти всъщност избират да не се прави нищо до следващата контрола, която е - кога? след 3 месеца ли? Наистина това, което предлага Hope, изглежда много добро.

Mury9, тази лекарка може да е искала да каже, че няма да се стигне до пълно излекуване пак с идеята за хронифициране, но го е казала по най-дърварския възможен начин.
Скрит текст:
А ако ти кажа, че на мен ми беше казано да си подредя делата? Аз го и направих, но не е там въпросът.

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 16:49 от Uncommon

# 3 091
Hope4C, много благодаря за предложението! Ще помисля как да им го предложа, като цяло те бяха много против и консулта с проф. Тимчева и имахме доста разногласия ( меко казано) след него.

Uncommon, да, те избират да чакат края на март, когато отново ще влязат за биопсия и нищо да не правят дотогава, защото просто вярват на хирурга,че това не е рецедив.

# 3 092
[
Mury9, тази лекарка може да е искала да каже, че няма да се стигне до пълно излекуване пак с идеята за хронифициране, но го е казала по най-дърварския възможен начин.
Скрит текст:
А ако ти кажа, че на мен ми беше казано да си подредя делата? Аз го и направих, но не е там въпросът.

Честно да си кажа, докато аз говорех със сестрата, мъжът ми говореше с терапевтката. На мен мимоходом ми преминаха тези думи покрай ушите, дори не бях сигурна, че съм чула точно това. Когато излязохме вън, за да изясня сама за себе си ситуацията, го попитах какво точно каза, и мъжът ми повтори същото, което аз с крайчеца на ухото бях доловила. Всъщност не знам какво е искала да каже, но ни разтресе повече от унищожително, сякаш малко сме стресирани в тази ситуация. А това "за делата" иде да рече същото ли? И пак си задавам онзи екзистенциален въпрос... Настина ли някои доктори се превърнаха в богове? Етично ли е да отнемеш и нищожната надежда на някого, който е в позицията на слабия в момента?! Все пак всички сме хора и никой от нищо не е застрахован... И пак си спомням за оня прословут опит на Авицена с двете агнета и вълка... и че самият страх от това, което се чува и вижда, съсипва повече, отколкото реалността всъщност...

Uncommon, а и другите, които са малко по-компетентни... Вярно ли е, че когато направиш операция на едната метастаза, другата започва да расте с още по-голяма сила? Та дори и въпреки химиотерапията след това... Това беше последното нещо, което чух от лекар днес. С което напълно започнах да се съмнявам, че насрочената операция явно е нож с две остриета... Но... при положение, че самото място е много деликатно и мъжът ми изпитва изключителен дискомфорт, какъв би следвало да е полезният ход?

Благодаря на всички, които ще се отзоват на питането ми!

# 3 093
За пръв път чувам подобно нещо и дълбоко се съмнявам, че е вярно. По тази логика, като се облъчват метастази в мозъка, което си е лечение отвсякъде, тия в белия дроб да не би да полудява да растат...
Грешка е било, че сте показали директно схемата на Тимчева. 95% от лекарите мразят пациентите да търсят второ мнение и да се опитват да им пробутват чужди схеми на лечение.
Не е лошо да напишеш името на тази 'лекарка' да знаем да не ходим при нея.
И друг път май съм го поствала, но това е разказ на млад онколог по повод смъртта на проф. Киров от Онкологията. Това трябва да се преподава в университета!
Намираше сили да се шегува и в най-тежките ситуации, пречупваше ги рационално, така че да станат леки и приемливи. Така въздействаше и на пациентите. Беше точен, откровен, не особено многословен. Печелеше доверието им с професионализъм, сияеше в аура от знания и те го следваха неотлъчно и слушаха дисциплинирано. Даде живот на толкова много хора. Когато поднасяше тежки новини, винаги оставяше капка надежда у пациентите. Попитах само веднъж - защо им спестява липсата на шанс? Прониза ме с поглед - никой няма право да отнема последната останала надежда от хората! Научил го от дядо ми. После ме посъветва да си гледам уроците... И все ми повтаряше “толкова малко знаем и толкова много още има за учене”...

Mury9, не е като и аз (а и доста хора в темата) да не сме чували грубости като започнем от това, че преди 6 години дадоха 6 месеца живот на майка, а пролетта Минчев ми викаше: Какво искате повече, средната преживяемост е 2.5 г., тя е жива два пъти повече?!?
Само че аз съм избрала това да не ме срива, а да ме амбицира да търся още мнения и лечения.
Вие сте в началото на лечението и е много, много рано да се отчайвате при наличието на няколко линии лечение пред вас!

# 3 094
Диабетът също няма лечение, но е превърнат в хронично заболяване.Така се говори вече и за рака,че се контролира и превръща в хронично заболяване. Наистина е много рано да се отчайвайте,винаги имайте надежда.Сега сте още в началото и е нормално да сте в стрес,особено след изказванията  на някой друг доктор.Когато лечението  започне, ще сте пи-спокойни.

Зиги ,с теб сме ❤

Ние днес бяхме ,общо взето лекарската каза,че са ок кръвните,но с Ковида се оправяме тук с пулмоложката. УМОРАТА била нормална след каквато и да е инфекция,независимо ковид или не и това е.И мама е качила 4 кг от всичкото, даже не знам  как ,до като пиеше дексаметазона,и едно кило не й се лепна...

# 3 095
Фани, Heart
Аз съм нон стоп гладна с тоя Ковид! Ужасно е. Joy
Но на майка ти добре ще й се отрази някое килце отгоре Simple Smile

# 3 096
За пръв път чувам подобно нещо и дълбоко се съмнявам, че е вярно. По тази логика, като се облъчват метастази в мозъка, което си е лечение отвсякъде, тия в белия дроб да не би да полудява да растат...
Грешка е било, че сте показали директно схемата на Тимчева. 95% от лекарите мразят пациентите да търсят второ мнение и да се опитват да им пробутват чужди схеми на лечение.
Не е лошо да напишеш името на тази 'лекарка' да знаем да не ходим при нея.
И друг път май съм го поствала, но това е разказ на млад онколог по повод смъртта на проф. Киров от Онкологията. Това трябва да се преподава в университета!
Намираше сили да се шегува и в най-тежките ситуации, пречупваше ги рационално, така че да станат леки и приемливи. Така въздействаше и на пациентите. Беше точен, откровен, не особено многословен. Печелеше доверието им с професионализъм, сияеше в аура от знания и те го следваха неотлъчно и слушаха дисциплинирано. Даде живот на толкова много хора. Когато поднасяше тежки новини, винаги оставяше капка надежда у пациентите. Попитах само веднъж - защо им спестява липсата на шанс? Прониза ме с поглед - никой няма право да отнема последната останала надежда от хората! Научил го от дядо ми. После ме посъветва да си гледам уроците... И все ми повтаряше “толкова малко знаем и толкова много още има за учене”...

Mury9, не е като и аз (а и доста хора в темата) да не сме чували грубости като започнем от това, че преди 6 години дадоха 6 месеца живот на майка, а пролетта Минчев ми викаше: Какво искате повече, средната преживяемост е 2.5 г., тя е жива два пъти повече?!?
Само че аз съм избрала това да не ме срива, а да ме амбицира да търся още мнения и лечения.
Вие сте в началото на лечението и е много, много рано да се отчайвате при наличието на няколко линии лечение пред вас!

Благодаря ти, Заги! Някак си по-спокойно е, когато някой ти каже нещо окуражително... Терапевтката е от Бургаския онкодиспансер, а тук повечето пишещи се лекуват се в София или в Пловдив, поне така съм забелязала... Сигурно има хора, на които е помогнала или които в момента се лекуват при нея, и за да не ги разочаровам съвсем, ще спестя името й.. Иначе явно е доста тачена на местно ниво. Пожелавам на теб и на майка ти да успеете да се справите отново с предизвикателствата и да успеете да ги преодолеете! Майка ти е боец, а ти два пъти повече от нея! Благословена е тя с такава дъщеря...

# 3 097
И при нас лоши новини. За пореден ден не е готова епикризата и решението на онкокомисията. Епикризата я видях в системата им на 20 декември. Бяха обещали на 30 декември да има онкокомисия.
Поне взехме блокчетата. Обаче ми се струва, че хистологията е само от отстранената метастаза, а не и от голямата!?!!? Онколожката смята, че няма нужда от второ мнение, обаче аз просто не мога да оставя нещата така и да се предам, че вече няма лечение!

Как така да няма лечение?! Онколожката ли го каза това? Има лечение никакво отказване! Ще вземеш не второ, а ако трябва и трето мнение, Hope4C и whitefang сега като прочетат ще ти кажат същото. Неможе да няма още шансове пред нея.
Zigi никакво отказване, неможе да се отказваш така.
Всичко ще се оправи🍀

# 3 098
GoSsipSs, надявахме се биопсията да покаже друг вид рак. Защото за метастазирал колоректален сме изчерпали всичко с изключение на Лонсърф и Стиварга, които обаче според тест, който правихме  2019 г., едва ли ще помогнат.
А като гледам, явно изобщо не са правили бронхоскопия и не са взели материал от голямата метастаза, която расте и ни притеснява, а само от малката, която беше приспана и която са отрязали....

# 3 099
GoSsipSs, надявахме се биопсията да покаже друг вид рак. Защото за метастазирал колоректален сме изчерпали всичко с изключение на Лонсърф и Стиварга, които обаче според тест, който правихме  2019 г., едва ли ще помогнат.
А като гледам, явно изобщо не са правили бронхоскопия и не са взели материал от голямата метастаза, която расте и ни притеснява, а само от малката, която беше приспана и която са отрязали....
Зиги, а за чужбина мислила ли си? Турция, Германия, Испания дали там няма да вземат биопсия, да пратиш блокчетата някъде ли, или документите, дали няма някакви лекарства, които ги няма тук..
Това единствените лекарства ли са? А тези от които се е повлиявала до сега неможе ли пак да се ползват?
Тя добре ли е иначе, как се чувства?
Ти как си, освен, че са те отчаяли с тези резултати...

# 3 100
Няма други лекарства в световен мащаб. Изследвахме и Микросателитна нестабилност, която би дала шанс за платено лечение извън бг, но е ниска.
Единият вариант е да търсим алерголог и да я връщаме на платина, защото тя действаше. Другият - да пробваме Стиварга. На майката на една дама тук беше спечелила време, но пък на съпруга на jdhb (сигурно бъркам Ника)не подейства изобщо.
Остават и алтернативни методи.
Но първо да разбера защо не са взели биопсия от голямата метастаза.
Иначе сме си добре и двете. Аз нищо не съм й казала, включително, че съм с ковид. Ще се побърка, че не само ни 'провали' празниците, ами ме е и заразила...
Днес започна да ми се връща обонянието и съм много, много щастлива от това!

# 3 101
Зиги, не съм разбрала, че и ти си хванала вируса. Дано го караш леко и бързо възстановяване и на двете ви желая.

По другата тема просто съм твърде некомпетентна за да се изказвам и да давам съвети...

# 3 102
Благодаря, от 28 съм с положителен тест. Вече се оправям Simple Smile

# 3 103
Zigi, обади се на Минчев или на сестрите в отделението и ги помоли за уточнение. Те би следвало да имат някакъв по-подробен протокол от самата манипулация и да ти кажат дали е взета биопсия от голямата метастаза.

simpatiuh4e, напълно е възможно всъщност да се окаже, че хирургът и родителите ти да прави. Консултацията със специалиста по разчитане на пет при възпаления несъмнено ще е много полезна. Ще е полезно и ако пак говориш с Тимчева да попиташ ако това е разсейка колко бързо се очаква да расте и дали е проблем да се изчака до края на март.

В случая на баща ми и тя, и Недев казаха, че няма да растат толкова бързо и може да се изчака 2-3 месеца за нов скенер и тогава да се реши как да се процедира.

# 3 104
Няма други лекарства в световен мащаб. Изследвахме и Микросателитна нестабилност, която би дала шанс за платено лечение извън бг, но е ниска.
Единият вариант е да търсим алерголог и да я връщаме на платина, защото тя действаше. Другият - да пробваме Стиварга. На майката на една дама тук беше спечелила време, но пък на съпруга на jdhb (сигурно бъркам Ника)не подейства изобщо.
Остават и алтернативни методи.
Но първо да разбера защо не са взели биопсия от голямата метастаза.
Иначе сме си добре и двете. Аз нищо не съм й казала, включително, че съм с ковид. Ще се побърка, че не само ни 'провали' празниците, ами ме е и заразила...
Днес започна да ми се връща обонянието и съм много, много щастлива от това!
Много се радвам,че сте добре, а тя хич няма и да разбере,че си била болна..по-добре,че ще се притесни милата.
Значи има още шанс за лечение дали платина, дали Стивагра. Като имаш всички документи и епикризи ще обиколиш пак онколозите и ще решите какво. Има какво да се направи още.
Всичко ще се нареди...🍀

Общи условия

Активация на акаунт