Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 500 849
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 3 075
# 3 076
За много години,някои ползвал ли е МИКО ДИФЕНС при онкозаболяване ,след лъчетерапия. Ако да, откъде го поръчвате,в физическа аптека най добре. С поред Вас добро ли е .Благодаря!

# 3 077
Недобре започва тази година... Отиваме в местния онкодиспансер да запазим час за химиотерапия... Чакаме да ни включат от преди Коледа, та да излезе KRAS, та да мине комитет... Естествено, че няма часове за идните дни, а чак за 17 януари, а уж друго ни казаха... Обясняваме, че предстои операция между вливките и трябва да направим поне една вливка, но никой не ни отрази... Часът е за 17 януари. Моят мъж пита дали имат минимална представа как ще се отрази химиото и терапевтката казва следното - "Болестта ви е нелечима. Ще се опитаме да повлияем на лимфните възли, за да се редуцира размера им." И после наливай ти капка по капка надежда, за да може поне малко да го успокоиш... Объркаха му името, после тя обяснява, че много добре си спомняла случая от комитета. Показахме предписанието на проф. Тимчева, тя обясни, че е лекар и знае какво да прави и няма нужда от това /първа линия навсякъде била еднаква/. Мъжът ми започна да унива, особено и след изказването на лекарката. След два дни насрочихме час за операция на кожното образувание на тестиса, което се оказа инфилтрация от карцинома. Междувременно се опитваме да преведем изследванията и да направим консултация в Турция. Обърквацията е пълна, но реших ей така да споделя, та белким ми олекне...

# 3 078
Съжалявам, mury9.

Колкото повече чета и за нашия KRAS, толкова повече унивам, но не споделям с родителите си.
При нас хирурга поиска днес да се види с баща ми, след като му казахме за мутацията. Чакам да ми се обадят да ми кажат какво са си говорили.

# 3 079
Съжалявам, mury9.

Колкото повече чета и за нашия KRAS, толкова повече унивам, но не споделям с родителите си.
При нас хирурга поиска днес да се види с баща ми, след като му казахме за мутацията. Чакам да ми се обадят да ми кажат какво са си говорили.

Вероятно това изследване си е нормална процедура... Там всичко е късмет, кой каква клечка е изтеглил... Но не знам просто доколко е адекватно да кажеш на някого, че болестта му е нелечима... А нали уж беше хронична болест?!.... Значи не е така, както в последно време се опитват да ни убедят...

# 3 080
И при нас лоши новини. За пореден ден не е готова епикризата и решението на онкокомисията. Епикризата я видях в системата им на 20 декември. Бяха обещали на 30 декември да има онкокомисия.
Поне взехме блокчетата. Обаче ми се струва, че хистологията е само от отстранената метастаза, а не и от голямата!?!!? Онколожката смята, че няма нужда от второ мнение, обаче аз просто не мога да оставя нещата така и да се предам, че вече няма лечение!

# 3 081
И при нас лоши новини. За пореден ден не е готова епикризата и решението на онкокомисията. Епикризата я видях в системата им на 20 декември. Бяха обещали на 30 декември да има онкокомисия.
Поне взехме блокчетата. Обаче ми се струва, че хистологията е само от отстранената метастаза, а не и от голямата!?!!? Онколожката смята, че няма нужда от второ мнение, обаче аз просто не мога да оставя нещата така и да се предам, че вече няма лечение!

Зиги, различни ли са метастазите? В смисъл, с различен произход ли са? Когато бяхме при д-р Недев, на излизане ни каза, че всъщност това, което се намира в белия дроб подлежи на лъчетерапия. При вас не би ли могло да се приложи нещо подобно?

# 3 082
Трябваше да се вземе материал от две метастази - едната беше отстранена изцяло, а от другата - с бронхоскопия.
Не виждам това да е отбелязано в хистологията. Изглежда ми, че и двете проби са взети от отстранената метастаза, а не и от другата.

# 3 083
Zigi, силни прегръдки!

Майка ми току що се обади- хирурга ни продължава да твърди,че за него това което се вижда от ПЕТ скенера не е рецидив, а възпалителен процес.
Казали са му за консулта с Тимчева и че тя смята,че трябва да се започне химиотерапия. Той е попитал дали сме й показали епикризата с Ендоректалната Ехография и дали сме сигурни,че тя я е прочела внимателно. Предложил е на баща ми в края на март да влезе за нов опит за биопсия и според него нямало смисъл от започване на химиотерапия. Но ако много държал, да започне. Тоест ние да си преценим, кое мнение ще вземем под внимание- неговото или на Тимчева.

Вече няма сила на света, която да убеди родителите ми да послушат какво ми е казала проф. Тимчева Sad

# 3 084
Здравейте! Нека новата година донесе много здраве на всички, лъч светлина дори и в най-тъмните моменти!
simpatiuh4e, не ми се връща да видя какво точно ви е казала проф. Тимчева. Но искам да попитам какво предлага хирурга? Приемате, че е възпалителни процес (дано да е наистина такъв), ане рецидив. И тогава какви са следващите стъпки според него? Как да се лекува това възпаление? Така ли ще стои с възпалението? Един тежък възпалителни процес на мястото на анастомозата също не е нещо, което да е Ок. Даже би ме притеснил повече, защото ако мястото на възпалението продължава да работи може да доведе до абсцес или до перфорация на червото, а те от своя страна до перитонит и по-висок риск за живота му, отколкото евентуално метастазиране.

# 3 085
simpatiuh4e, разбирам ги - искат да си отдъхнат малко и да не се занимават с лекари и лекарства.
Но...не знам дали е работа на хирурга да казва какво вижда. За това си има образен диагностик. А за лечението - онколог. Не знам защо така всеки си позволява да се бърка в сферата на другия...
Няма какво да направиш, те са приели истината, която им се иска да чуят.

# 3 086
Боряна, тъй като не съм била лично днес на консултацията с лекуващия ни хирург- онколог и не знам точно как се е изразил. Препредават ми думите му- че описаният локален рецидив според него не е рецидив. Днес го е прегледал, направил е и нова ректумскопия, туширал е също ( така ли се нарича манипулацията при която проверява с ръка ректума?)
Баща ми на 9.12.2021 беше в Токуда ( там е и хирурга, той е обяснил на гастроенетеролозите какво точно иска от тях, тоест работеха в екип) и му направиха Ендоректалната Ехография с цел взимане на биопсия от описаните в Пет скенера места, които са извън червото, за да последва операция. Но от тази Ендоректална ехография заключението е, че всичко е наред и не се виждат сенки, до които те да пробият червото и да вземат бипосия ( извън червото).
Хирурга предлага в края на март баща ми да влезе отново в Гастроотделението за нов опит за биопсия, тоест вече наистина да дупчат дори и да не се виждат сенки. И след като се направи биопсия да се решава какво да се прави, дали операция, дали друго.

Уви, да, те избират да се доверят на хирурга- онколог, при който имаме вече 2 операции и сме в контакт от две години. Аз нямам сили да говоря, все пак само аз бях на консултацията с проф. Тимчева, те не пожелаха да се включат и да слушат.

# 3 087
За съжаление нямаш полезни ходове. Но и те са големи хора имат право да вземат своите решения,правилни или не. Понякога само времето може да покаже кое решение е правилното. Опитай се да се успокоиш и да изчакаш следващият преглед, дато има най-добро развитие за татко ти.
Много често в България хората с такава диагноза се хващат за хирурга, като за техен спасител. Без да омаловажавам тяхната работа, лечението и подхода трябва да са комплексни, в смисъл да се прецени дали първо да е операцията, налага ли се предоперативна ХТ или лъчетерапия и т.н. за да има най-добър ефект при дадения пациент.

# 3 088
Да, така е, проф . Тимчева това предложи- курс химиотерапия и след това операция. Хирурга казва- аз без биопсия и да съм сигурен, че това е рецидив, няма да правя операция, а пък вие си решете дали ще правите химиотерапия и....родителите ми избират да се доверят на него. Sad

Аз честно казано не знам, не мога да реша на кой да се доверя, каквото можах направих- направих консулт с проф. Тимчева, показах им нейното становище, те са го обсъдили и с хирурга. Вързастни хора са, с разума си, сравнително млади- на 62г., трябва сами да си вземат решението.

Благодаря ви и на вас за съпричастността!

# 3 089
Simaptiuh4e, ако мислиш, че би получила някаква допълнителна, полезна информация - може да се обърнеш към доц. Павел Бочев в Сити за консултация. Той е шеф на клиниката по нуклеарна медицина. Разликата между него и другите нуклеарни доктори е, че той има особен интерес в приложението на ПЕТ при възпалителни процеси и инефекции. Евентуално би могъл да внесе повече яснота относно етиологията на това, което се вижда на срезовете - дали е по-вероятно да е/да не е онко.

Общи условия

Активация на акаунт