Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 248
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 425
  • Другата България
Аз не мога да си позволя да давам съвети, мога да кажа какво бих направила аз.
А аз бих го завела веднага.
Друг е въпросът, че не знам защо контролното/диспансерното проследяване е на една година?
При ММ е на 6 месеца, при това той е шеста година в ремисия, поне до момента. И ходим на 6 месеца в Сити. Е, по време на пандемията разредихме, но това беше по наше желание, въпреки него веднъж месечно пускаме туморен маркер на местно ниво, в една и съща лаборатория.

# 4 426
Радостина, туморният маркер не е притеснителен. Наистина има норми за пушачи, така че може и от това да е.
Отслабването безпричинно ли е? Или е намалил храната или увеличил движението?
За ваше спокойствие обаче ще е по-добре да отидете на скенер по-рано.

# 4 427
Heart

Последна редакция: вт, 24 май 2022, 18:52 от Benichka56

# 4 428
Нищо не става ясно от тази изрезка. Нещо е изследвано имунохистохимично, но за кой протеин/маркер става въпрос - няма индикация. Кажете от какво е болен човекът, какво са изследвали и качете останалите отрязъци (без лична информация).

# 4 429
Ноември 2021 беше последния скенер и казаха след 6 месеца пак.Отидохме за датата,която ни казаха с направление за хоспитализациея и ни казаха ,че това е дата за посещение с кръвни изследвания само и ,ако не са добри тогава ще ни дадат по- скорошна дата.Ако се полага този скенер по здравна каса на 6 месеца бих желала да си потърси правата,но не съм наясно!?Не им е за първи път да объркат нещо в тази болница,но е дълга тема.Поисках с кръвните да мине пак и през кардиолог за кардиограма,защото беше с пулс 188  2дни преди това,но ми отказаха и това.Отношението им е нечовешко обмислям да го преместим за проследяване на друго място,но незная дали и там няма да е същото.Ако отидем някъде и си платим скенер,ЯМР или КТ   да направим и на коя област?Благодаря

# 4 430
ra2, радвам се, че засега резултатите са ви добре!

# 4 431
Радост, за 6 години, никога не са ни пратили на кардиолог от диспансер/онкологично отделение. Винаги на частен преглед или с направление от личния лекар.
По тази кръвна картина, лекарите нямат основание за притеснение и по-скорошен скенер. Туморният маркер е в рамките на показателите за пушачи, освен това той се влияе от много неща (включително възпаления) и подобно леко увеличение не се счита за проблем.
В случая е уместно да направите контролна колоноскопия, която се препоръчва всяка година след операцията, докато станат 5 години, тъй като едва тогава пациентът се приема за излекуван.
Скенер с контраст може да направите на коремни органи и по желание на бял дроб, защото ракът на дебелото черво понякога рецидивира там.
Така ще сте спокойни, независимо, че ще си платите скенера.

# 4 432
В нашия диспансер освен ПКК  друго не правят, даже и туморни маркери и то на годишния профилактичен.Скенер само след луд скандал и оплакване в НЗОК.Да те изпратят на друг специалист е немислимо, или личния лекар или на частно.

# 4 433
Да дам и аз моята лепта в дискусията, която Нова Надежда започна.
Баща й е на химиотерапия в момента, така че всякаква диета, освен такава за подобряване на кръвните показатели, отпада! Моята информация, писала съм и друг път, е от Националният онкологичен институт на САЩ, защото ми е препоръчан като авторитетен в средите на биохимиците, които се занимават с лекарства за рак (познавам такъв човек, дава ми насоки по темата).
Ето накратко какво пишат от този институт (мой превод и леки съкращения):
Скрит текст:
Обикновено здравословната диета включва:
-много плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни.
-умерено количество месо и млечни храни.
-малки количества мазнини, захар, сол и алкохол.
Но когато имате рак, трябва да запазите силите си, за да се борите със страничните ефекти на лечението. Достатъчното хранене може да се окаже истинско предизвикателство.
Може да ви бъдат необходими допълнителни протеини и калории. Понякога е необходимо да се добавят още мляко, млечни продукти, яйца.  Ако имате трудности с дъвкане и преглъщане, може да се наложи храната да се пасира. В някои случаи е необходимо да преминете на храни, бедни на баластни вещества и фибри, вместо обратното.
И по-нататък препоръчват, в зависимост от състоянието, различни храни, като сладки неща, садоледи, сметана са включени, когато са необходими повече калории, защото един пациент, който отслабва, няма и силите да оздравее. Месо, риба категорично участват, готвени и ако трябва пасирани, се добавят в супи, салати, със зеленчуци, сосове, омлети, суфлета, под формата на сандвичи и какво ли не.

Като лично засегната, не бих толерирала който и да е от близките да ми определя хранителни режими, да ме гони като диверсант и да ме ограничава. Никой не се е и опитал, и по-добре за тях и за мен, защото точно конфликтите и стресът не са най-доброто за човек, който се лекува от която и да е болест, камо ли пък тази.

Разбирам притеснението на съпругата, която усеща, че нещата са извън всякакъв контрол и иска поне привидно да се контролират чрез здравословно хранене и здравословен живот. Само че тези неща са неадекватни и напълно неприложими, защото първо, болният може да не оцелее, както и да се храни. Второ, точно калориите и протеините може да се окажат животоспасяващи, за да не се прекъсне лечението. И трето, пълнолетният болен, щом е с акъла си, сам решава за своя живот, никой друг няма такива права.

# 4 434
Uncommon, Hug
Блестящо приключи дискусията! Болният трябва да преживее лечението първо. После диети да прави, ако има желание.
В клиника Надежда при диспансерно наблюдение правят ПЕТ скенер на 6 месеца, в Токуда веднъж годишно. В други болници въобще не правят.

# 4 435
  • Другата България
Радост, за 6 години, никога не са ни пратили на кардиолог от диспансер/онкологично отделение. Винаги на частен преглед или с направление от личния лекар.
По тази кръвна картина, лекарите нямат основание за притеснение и по-скорошен скенер. Туморният маркер е в рамките на показателите за пушачи, освен това той се влияе от много неща (включително възпаления) и подобно леко увеличение не се счита за проблем.
В случая е уместно да направите контролна колоноскопия, която се препоръчва всяка година след операцията, докато станат 5 години, тъй като едва тогава пациентът се приема за излекуван.
Скенер с контраст може да направите на коремни органи и по желание на бял дроб, защото ракът на дебелото черво понякога рецидивира там.
Така ще сте спокойни, независимо, че ще си платите скенера.
Присъединявам се към мнението на Зиги. Както вече писах, и то неведнъж, съпругът ми се следи в Сити Клиник, където отидохме доброволно след като не бяхме доволни от местния онкодиспансер. Тоест, всеки може да го направи. Оттогава на всеки 6 месеца сме ходили на проследяване, което всеки път включва кръвни изследвания, и без значение какви са те - скенер, ехография и рентген на бял дроб. Периодично между тези контроли сме ходили за сцинтиграфия. Сега за първи път го записват за петскенер. До момента за тези неща не сме платили абсолютно нищо, всички останали прегледи обаче, които са били по наше желание, сме си плащали.

Аз също съм за колоно и скенер на коремни органи.

# 4 436
Uncommon, Hug
Блестящо приключи дискусията! Болният трябва да преживее лечението първо. После диети да прави, ако има желание.
В клиника Надежда при диспансерно наблюдение правят ПЕТ скенер на 6 месеца, в Токуда веднъж годишно. В други болници въобще не правят.
ММ е в друга болница, не е нито в Сити, нито в Надежда...
През първата година и 2месеца 3 Пет Скенера, 4 КТ скенера с контраст /май така се казваше/ , всеки месец ПКК и туморни маркери. През първата година колоноскопия и гастроентероскопия по веднъж /заради други оплаквания, които се оказаха излишни/. Всичко с направления, всичко назначено от онколога.

# 4 437
GoSSipSe,
 Пиши в коя болница сте, ще е полезно. Аз писах за тези болници, които пряко знам.
В Онкологията, диспансери като Бургас и Варна, до колкото знам, ПЕТ скенер не назначават, а Скенер много рядко.
Не е единен стандарта в България въобще.

# 4 438
Стандарта е единен,но не го спазват.

# 4 439
  • Пловдив
Стандарта е един и според него след приключване на активното лечение и само за диспансерно наблюдение скенер за повечето диагнози се полага веднъж годишно , костна сцитиграфия за някои диагнози също веднъж годишно.Друг е въпроса , че винаги могат да си отчетат пред касата скенерите , ЯМР,ПЕТ,SPECT, по друга пътека , а не като част от  "диспансерно наблюдениe".
В случая , предвид завишния CEA, и това че е пушач , скенер на таракс е не "препоръчителен", а задължителен- за друг вид карцином, а не само защото колоректалните метастазират често там.Дано е чисто всичко.Интересно защо няма CA-19-9, CEA не носи много полезна информация в случая, както е написала Зиги се влияе доста от инфекции, особено респираторни, и заради хроничното възпаление при пушачи е разширения диапазона-сам по себе си обаче не е показателен , трябва да се сравняват с предишни/нормални(за конкретния човек)   стойности, при условие , че няма в момента активно възпаление.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 08:48 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт