Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 486 070
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 4 545
Desniki, напълно разбираемо е да се чувстваш така Hug
Всички сме минали по този път.
Тук ще получиш помощ и емоционална подкрепа Hug
Пиши, когато имаш нужда!

# 4 546
Здравейте, свекър ми го оперираха на 17 май -премахнаха му десния бъбрек . Хистологията излезе светлоклетъчен карцином, но казаха, че епикризата ще ни я дадат чак на 13 юни. Той има разсейки в черния дроб и чакахме епикризата, за да може след това да се насочим към онколог и да започне химиотерапия. Обаче от 5 дни единия крак му се схвана, уж беше нерв. Днес след частен преглед и скенер се оказва, че има разсейки и на костите и затова са тези зверски болки, които не минават от нищо. Сега съвсем съм в паника и не знам какво да направим, при положение, че още нямаме епикриза. И така като е обездвижен дали изобщо ще му започнат химиотерапия. Извинявам се , че ви натоварвам, но ако може съвет къде да се насоча първо, че до понеделник има още 5 дни, това чакане не е ли грешно.

# 4 547
Desniki, моят баща е със същата диагноза и за това си позволявам да пиша, до сега само четях темата. Вече година и половина "ходим по този огън" и те разбирам напълно как се чувстваш. Тъй като не даваш подробности на какво лечение е съпругът ти, как е диагностициран,  размери и пр., не мога да преценя дали случаите ни, съответно лечението са сходни. При татко туморът е неоперабилен (не може да се оперира), не може да се направи аблация (изгаряне), заради размерите на лезиите и като единствено лечение лекарите (хирурзи, онколози, гастроентеролози) предложиха таргетна терапия. По съвет на проф. Владов преди таргетната терапия направихме т.н. ТАСЕ (трансартериална хемоемболизация), при която (най-общо казано) през вена се достига до тумора и директно се влива химиотерапевтик, като вената, захранваща тумора, временно се блокира. Това не е класическата химиотерапия и се прилага колкото пъти е необходимо, при баща ми се наложи 4 пъти през първите 5 месеца, а от тогава е на таргетна терапия (ежедневно приемане на таблетки). Защо ти разказвам всичко това? Тъй като никой не ни е предлагал като вариант (нито срещнах във всичко, което изчетох за диагнозата) класическа химиотерапия (под класическа имам предвид брой вливки на определен химиотерапевтик, венозно, през определен период от време), предполагам само, че на вашият съпруг е сходно лечението.    При татко след всяка ТАСЕ вдигаше темература, на фона на грипоподобни симптоми - болки в тялото, изпотяване, липса на апетит. Бяхме предупредени за това. Сваляхме температурата с течен аналгин (не се е налагало повече от два пъти в денонощието), като през това време приемаше и антибиотик заради самата процедура. За около 4-5 дни отминаваше. Въпреки това  държахме връзка с лекарите, защото бяхме предупредени, че може и състоянието да е по-сериозно и да трябва тяхна намеса. Слава Богу, не се наложи.
Надявам се при вас бързо да се нормализират нещата и ти да си по-спокойна, пожелавам ти го!

# 4 548
Jjjenq,
То не може и без това веднага след операция химиотерапия да се прави.  Като ви дадат епикризата, хубаво е да дадете хистологията за второ мнение. А в това време да запишете час за добър онколог(обикновено са за след няколко дни, а не веднага).
Сега най-спешно е да давате силни обезболяващи. Без лекуващ онколог не знам кой може да ви ги предпише.

# 4 549
Малечка Палечка,
благодаря и на теб, и на всички, от които получавам съвети. Тук намирам и успокоение и яснота, когато ми блокира мисленето. Днес беше на частен преглед и невролога му изписа болкоуспокояващи с жълта рецепта, та засега ще пие тях. А иначе за онколог ще запазя час следващата седмица. Ако Бог е решил ще стигне химиотерапия, чуденето ми беше дали когато човек е толкова зле дали изобщо започват да правят химиотерапия.

# 4 550
  • Пловдив
Jjjenq,
Прави се .
Ще трябва комплексно лечение, ХТ и ЛТ на костната метастаза ,желателно е да е малко преди системното лечение(ХТ)  да започне, за да се "гони" "абскопален" ефект от ЛТ. Ще трябва да мине и известно време от операцията ,около месец ,в зависимост от това как се възстановява от нея.
Имунотерапия с Кейтруда или Опдиво също е приложима .

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 17:24 от whitefang

# 4 551
  • Бургас
Здравейте, днес поставиха тази страшна диагноза на баща ми - дребноклетъчен рак на белия дроб, с разсейки в черния дроб. Тепърва се опитваме да вземем епикризата (секретарката на лекаря не била на работа, нямало кой да я напише, поресаващо е колко не ги интересува). Съвсем друг лекар ни инструктора, че след епикризата трябва да се мине Онкокомисия. Не ми е ясно къде и как се назначава тя. Ние какво можем да направим, за да се свика и къде? Баща ми е в град Бургас, но желаем да се лекува във Варна. Ще съм благодарна за всякакви съвети и насоки за следващата стъпка!

# 4 552
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ и напътствия. Баща ми го диагностицираха с рак на хранопровода прораснал в стомаха, петък се чака хистологията и все още нямам окончателна диагноза. Не знам какво да правя, какво следва? Моля кажете ми да не изпусна нещо. Не може да се храни и да пие вода дори. Днес видях,че е с ниско желязо, а в болницата не са назначили нищо,не би ли следвало да взима? Утре чакам резултати от скенера за разсейки. Лимфоцитите са адски ниски, не знам какво се предприема за тях, билирубинът е малко над нормата, за него прави ли се нещо? INR е леко над норма,а пие Еликвис, не би ли следвало да се спре? За киселините му слагат веднъж дневно нещо,не е достатъчно и там не знам какво да направя.  Насочете ме моля ви, в болницата са мн.пестеливи за сега от към инфо. За сега не съм му казала и помолих да не му казват, това дали е правилно, ако не е как се казва такава новина? Загубихме мама преди 4 месеца, той няма да иска да се бори Cry Все още съм неадекватна и може и да питам глупости, за което се извинявам.

# 4 553
Arita, щом имате диагноза, явно е направена биопсия и хистология. Обикновено в болницата, където са правили биопсията и скенерите, свикват комисия щом резултатите са готови. Но вие може да си вземете епикризата и резултатите и да отидете на консултация с онколог във Варна и да коментирате дали могат да започнат лечение там. Вероятно тогава ще свикат комисия в съответната болница. Нас добър онколог в София ни беше насочил с много добри препоръки към доц. Цонев в Света Марина като вариант за лечение във Варна. Също е добре да си вземете от болницата восъчното блокче с материала от биопсията и да го занесете на още едно място за изследване, за да сте сигурни в точността на диагнозата.

Има отделна тема за рак на бял дроб, много  е полезна, съветвам Ви да прочетете последните 2-3 теми от нея. Питайте каквото има нужда занапред.

# 4 554
Snoopi, Hug
Разбираемо е, че не искате да му кажете диагнозата, за да не се отчая, но ще го лекуват онколози,вероятно ще се досети в един момент. Добре ще е това да е когато има лечение и план, който да следвате.
Щом не пие дори вода всички лекарства трябва да са в инжекционна форма. Т.е. Да се предпишат от лекар и да поставя сестра.
В кой град ще се лекува? Насочете се към възможно най-добрия онколог.
И не губете надежда, дори хора с метастази са в ремисия с правилно лечение! Flowers Four Leaf Clover

# 4 555
  • София
Snoopi, Hug
Разбираемо е, че не искате да му кажете диагнозата, за да не се отчая, но ще го лекуват онколози,вероятно ще се досети в един момент. Добре ще е това да е когато има лечение и план, който да следвате.
Щом не пие дори вода всички лекарства трябва да са в инжекционна форма. Т.е. Да се предпишат от лекар и да поставя сестра.
В кой град ще се лекува? Насочете се към възможно най-добрия онколог.
И не губете надежда, дори хора с метастази са в ремисия с правилно лечение! Flowers Four Leaf Clover
Много благодаря за окуражаващите думи! В София се лекува, насочете ме към доктори,къде да го диспансеризирам? Още по-лошото от заболяването е, че той е чепат ужасно много и ми е много трудно с него, не знам и там как да действам. Два пъти си изтървах нервите вече и му се скарах да не ми крещи, не може да яде,а отказва много неща,които успяват да минат,защото били боклуци, а не са.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 08:43 от Snoopi

# 4 556
Според мен човекът има право да знае. Наистина, на него ще му е най-тежко, но това касае неговия живот. Това е моето мнение, всеки си решава. Ако има интерес и желае да чете епикризи и други документи, които пряко го засягат, не ми се струва възможно да се държи неинформиран. Да не говорим, ако се наложи да подписва информирано съгласие. А и ще общува насаме с лекари и сестри, които се очаква да бъдат откровени с него.

За храненето на човек, който не желае да се храни, пак е същото. Близките му мислят най-доброто и действат в негов интерес, но самият болен взима крайните решения за себе си. Може да не желае да се лекува или да се храни и такива решения може да са фатални за него самия и все пак - това е неговото право върху неговото тяло и живот.

# 4 557
Здравейте имам едно питане и благодаря предварително на отзовалите се .Въпросът ми е след като човек е диспансеризиран в онкология може ли да си избира друг град и болница къде да проведе лечението си и съответно заплаща ли си ако реши да избира?

# 4 558
Snoopi,
Вие сте за активно лечение, диспансер е само проследяване след лечението, като е в ремисия. Дай боже да стигнете до там.
До преди няколко месеца активно препоръчвах Токуда(лечение и диспансер), но сега пак съм там на активно лечение и е пълен срив. Включително хора, които плащат 130 лв за две нощувки ги сменят на дневна процедура, за да дадат леглото за 48 часови вливки. Страшно много пациенти и е кошмар, лекарите тичат като линейки, все пак намират време да говорят и с пациентите, направо ги съжалявам.
Дървеница е най-зле, там за химио не ходете!
Ако някой има добри впечатления в момента, моля да се включи, да насочи.
Сити и Надежда са с добри отзиви, но и там са само за ден вливките и също е лудница от пациенти.
За храната, ако пробвате пасирана като рядка крем супа дали няма да я пие? Някой беше споделял, че добавят и месо, варени яйца, млечни, за да вдигнат хранителната стойност. С добър миксер или блендер всичко се пасира идеално.
Успех! Hug

# 4 559
Snoopi,
Вие сте за активно лечение, диспансер е само проследяване след лечението, като е в ремисия. Дай боже да стигнете до там.
До преди няколко месеца активно препоръчвах Токуда(лечение и диспансер), но сега пак съм там на активно лечение и е пълен срив. Включително хора, които плащат 130 лв за две нощувки ги сменят на дневна процедура, за да дадат леглото за 48 часови вливки. Страшно много пациенти и е кошмар, лекарите тичат като линейки, все пак намират време да говорят и с пациентите, направо ги съжалявам.
Дървеница е най-зле, там за химио не ходете!
Ако някой има добри впечатления в момента, моля да се включи, да насочи.
Сити и Надежда са с добри отзиви, но и там са само за ден вливките и също е лудница от пациенти.
За храната, ако пробвате пасирана като рядка крем супа дали няма да я пие? Някой беше споделял, че добавят и месо, варени яйца, млечни, за да вдигнат хранителната стойност. С добър миксер или блендер всичко се пасира идеално.
Успех! Hug

Аз не съм започнала лечение моята история е че съвсем случайно ми отстраниха малигнен тумор от ретроперитонеума като го свързват с друго мое генетично заболяване от операцията са минали 3 месеца на 15 ти ми предстой пет скенер надявам се да е чист към момента съм добре и нямам никакви оплаквания попитах дали може да се избира тъй като съм от Ямбол и най близката онкология е в Бургас тъй като ямбол е към тях  към момента никой не ми препоръчва лечение мога да пусна и хистология ако може да коментирате нещо по нея ще бъда благодарна

Общи условия

Активация на акаунт