Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 423
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 5 760
Здравейте!
През 2016г. ми беше отстранен ляв яйчник поради киста, която беше с гранична малигненост. Преди месец ми беше отстранен и другия яйчник поради същата причина. На епикризата пише "серозен тумор с гранична малигненост (borderline) с неинвазивни епителни импланти по матката, перитонеума и оментума, перитонеална течност с наличие на туморни клетки, РА2 FICO STAGE IIIа2, но решението на онко комисията е "рак на яйчниците" и малко ме обърква тази диагноза. Насочиха ме към химиотерапия, която започвам в сряда. Разбирам, че е необходимо това лечение, но диагнозата вярна ли е ? И дали ще има последваща операция за премахване на тези засегнати органи? За сега ми казват "нека мине лечението"
Благодаря

# 5 761
Отиди и на второ мнение, занеси и блокчетата на второ мнение.

# 5 762
Илария, имаш много сериозна диагноза. Отиди на още едно мнение, като за добри специалисти можеш да попиташ в темата за хистеректомията. Успех !

# 5 763
Здравейте! Пиша, за да предпазя някой, ако има подобен случай. Хемоглобинът на татко рязко падна до 85, с желязо 4,3 /изследване, направено на 22.11/ Днес посетихме лекуващият онколог, за да поставят инжекция с желязо. Отново направиха кръвна картина с шокиращ хемоглобин 134!!! и ни отказаха инжекцията. Настоях да се повтори изследването, защото и без да съм лекар ми се стори съмнително.
В крайна сметка хемоглобинът се оказа 83, желязото вече е 2,6. Поставиха инжекцията.
Изводите са два. Първо - не оставяйте възрастни и болни хора сами да се разправят с тази по-болна от тях система. Второ - не всеки добър резултат е верен. Аз лично вече и в лабораториите няма да имам вяра.
Обяснението на лабораторията е, че ползвали вторият път друг реактив. За мен това означава, че и другите болни са с неверни резултати днес.

# 5 764
Аз винаги правя в три различни лаборатории и тогава преценям вярен резултат.

# 5 765
Здравейте. Имам нужда от помощ.  Мой познат около 45 годишен е с диагноза цироза. Никога не е злоупотребявал с алкохол. Преди месец са му горили киста на черния дроб.  И сега от ВМА са му изписали лечение с Нексавар.  Човека е прочел за страничните ефекти и е силно притеснен от тях. Търси мнение с кого да направи консултация за лечението или мнение за лекарството. Аз съм с РМЖ и не знам нищо за проблемите с черния дроб.  Бихте ли ми препоръчали какво да го посъветвам?

# 5 766
bobb, има ли и друга диагноза освен цироза? Не съм запозната с лекарството, но пише, че е за лечение на рак на черния дроб. Освен това цирозата е заболяване на черния дроб, което се причинява от различни неща, не само от алкохол- може да се дължи на нелекуван хепатит В, автоимунни заболявания, други токсични нокси. При цирозата е дифузен процеса, засяга целия черен дроб, но е възможно на фона на цирозата да има и други проблеми. Кистата на черния дроб каква е била? Има ли взета хистология и каква е?

# 5 767
На резултатите от хистологията пише
Дебелоиглена биопсия на черен дроб: високодиференциран хепатоцеркуларен карцином.

# 5 768
bobb, за съжаление вашият близък е с рак на черния дроб. Възможно е карциномът да е на фона на цироза и често са свързани. Обикновено са следствие на нелекуван хепатит В или С. Нексавар е таргетна терапия за карцинома. За съжаленше моят баща е със същата диагноза...

# 5 769
Това не е киста в смисъла на доброкачествено образувание, а ту формация и то злокачествена. Хубавото е, че е високодиференцирана, което в общия случай значи по-малко агресивна, но пак налага лечение.

Скенери правени ли са? ПЕТ?

Нещо не е наред в този разказ - подозирам, че крият от Вашия близък истинското състояние. Нексавар е таргетна терапия за локално авансирали или метастатични, неоперабилни чернодробни карциноми. Тоест проблемът вероятно е по-сериозен от “една киста”, както Ви го описва.

# 5 770
Потвърждавам всяка дума казана от Норе4С. Да допълня и още нещо положително. Щом е правена термоаблация (горенето), значи туморното образувание е било с неголеми размери. Мисля около 3 см, а в определени случаи и малко по-големи. Аз също мисля, че нещо  е останало недоизказано. Или пък не иска да ви каже на вас за диагнозата си. Споменахте, че ви е познат, а не близък и може да е за това.

# 5 771
Благодаря ви. По скоро аз не съм запозната с нещата му. Чакам да ми изпрати епикризата и ще я кача.  Лошото е ,че няма към кого да се обърне за съвет. Дано да има късмет и да му назначат правилно лечение

# 5 772
Е нали вече си има лечение? Защо да му назначават друго? И защо да не е правилното?

# 5 773
Лечението още не е започнало. Ето епикризата

# 5 774
bobb, вярна ли е годината 2012 в историята на заболявянено? Да не е 2021 г.? Може да качите и 2 страница на епикризата, където е описана ехографията. Иначе за самото лечение не трябва да се тревожите дали е правилното. При този вид рак няма много варианти за лечение и не е като други карциноми, при които от съществено значение е вида му, а от там и правилното лечение. Таргетната терапия е или Нексавар или Ленвима. Действието е сходно, предотвратява образуване на кръвоносни съдове, тъй като лезиите се захранват с кръв посредством кръвоносни съдове. Това е най-общо казано.  Моят баща приема Ленвима, който е с една идея по-малко странични реакции. Той всеки месец ще минава на преглед преди да му изпишат таблетките и ако има сериозни неразположения се коригира дозата. Къде ще се лекува? Във ВМА не са ли объждали с него евентуална трансплантация на черен дроб?

Общи условия

Активация на акаунт