Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 343
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 255
Да, за София питам.

# 6 256

При карцином в гърло, трахея, ларингс, фарингс - хваща се само в много напреднала фаза
Valkyrian, аз също ще оспоря това твърдение. В нашия случай карцином на гласните връзки беше хванат в I стадий.
mgbagera препоръката, която получи мъжът ми от професор във ВМА след установяване на тумора беше незабавно да се насочим или към д-р Рангачев в ИСУЛ или към д-р Кирил Попов в онкологията в Дървеница. Рангачев ни отпрати грубо, тъй като бил много зает / и това явно е факт/, за д-р Попов изчакахме мисля 2 седмици да има свободен час и за нас това беше правилното решение. Попов се свърза с лекарите в лъчетерапията в Русе и уточниха лечението, благодарна съм му за това, че се ангажира. Вие сами трябва да решите дали да изчакате или да търсите друг лекар. Желая ви успех в борбата за живот.

# 6 257
  • Пловдив
ra2 ,
Ангажира и мускулната тъкан,разлика в мненията за хистологичния грейдинг - дали е G1 или G2(по скоро са го написали G1 от предходната хистология и реално е G2),и трябва трето мнение на патолог,освен това е и рецидив. Сериорзни са нещата и няма да се размине с частично изрязване.   

valkyrian,
И след като го облъчат как точно ще изледват материал взет с биопсия ,за да назначат правилното системно лекарствено лечение?!
Както е писала Боряна , правиланата хистология,ИХХ ,молекулярни изследвания за генни мутации ,са ключа към успеха на лечението.
Скенер с контраст на цяло тяло(или PET/CT)+ЯМР на главен мозък(често метастазира  и там) ,за определяне на клиничния стадии (има ли метастази и ако да, къде). Едва след това се избира стратегия за лечение - Хирургия/Радио-хирургия ,ЛТ, системно лекарствено лечение.
Като минимум ,ако е плоскоклетъчен - Имунохистохимия за експресия на PD-L1(За евентуално комбиниране на ХТ и ИТ) .
Освен това без хистология ,реално няма и доказано онкологично заболяване ,съответно няма как да се прилага каквото и да е лечение без решение на онкологична комисия ,което НЗОК да заплати. За ЛТ също е необходимо решение на ОК.
Освен това  ,лекарят казал "че е късно ,не може операция" ,ама "не му е по специалността" .Как точно е преценил ,че не е операбилен тумора?! Протокла при рак на гърлото е хирургия/радиохирургия ,едва след това другите лечения . Правилния хирург ,ще прецени дали е или не е операбилен,както и ще го насочи за биопсия ,ако не е , и за онко-комисия. За две седмици нито ЛТ нито ХТ ще го спасят ако е толкова напреднал процеса.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 23:48 от whitefang

# 6 258
Здравейте!Някаква информация да имате за професор Тимчева?В приложението healle няма свободни часове.

# 6 259
За съжаление се записвам при вас, съпругът ми е с новооткрит рак на простата на 57 години е. Това е резултатът от биопсията

какво ще препоръчате, на къде да поемем.

# 6 260
  • дядовата ръкавичка
Здравейте, включвам се и аз в темата с диагноза Неходжкинов фоликуларен лимфом на мъжа ми. Темата за лимфоми не е особено активна, а и тук пишат доста потребители с изключителни познания (за съжаление, доколкото разбирам, придобити от собствен опит). Ще съм много благодарна, ако някой може да отговори на изникналите след получаване на епикризата въпроси. Консултацията с хематолог е чак след 2 седмици след ПЕТ скенера.
Какво означава Low grade 2?
Озадачи ме това, че в имунохистологията са описани Т лимфоцити, а фоликуларният лимфом е В клетъчен? И тази дифузна пролиферация ме смущава .....
Да даваме ли блокчето за второ мнение? Изследването е правено в Токуда.
Притесних се и от резултатите от скенера. Доколкото разбирам има доста засегнати медиастинални възли, които причиняват плеврален излив. ММ кашля и има лек задух. Това обратимо ли е?
Скрит текст:

# 6 261
  • Другата България
За съжаление се записвам при вас, съпругът ми е с новооткрит рак на простата на 57 години е. Това е резултатът от биопсията

какво ще препоръчате, на къде да поемем.
Изключително ми е неприятно да видя тук толкова много нови попълнения.
Специално за теб, понеже сега нямам много време, върни се и прочети постовете ми в старите теми, а и в тази мисля. Дори съвсем наскоро си писахме с потребителка по повода. Доста обстойно при това. Минали сме и вървим по този път, като гледам горе-долу еднаква диагноза и еднаква хистология, и при ММ беше само в единия дял на простатата, но я махнаха цялата. Вероятно резултатът е от биопсия?
И не се притеснявай, това е бавноразвиващ се рак и при навреме “хващане“ прогнозата е благоприятна.
На първо време се консултирайте с уролог онколог, при нас не стоеше въпросът дали, а къде да се оперира ММ.
Някои онколози обаче не препоръчват операция, затова консултация на първо време, а после според зависи. Регистрация в онкодиспансер, и последваща образна диагностика за евентуални разсейки, каквито предвид това, което прочетох /оскъдно е, ще дадеш повече инфо вероятно/ надали ще има.
И прочети за стадирането и Глийсън скалата, има много инфо в нета. Насреща съм, но след утре следобяд. Hug

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 16:13 от Merri_An

# 6 262
Мери благодаря ти, аз те четох още когато се появиха първите съмнения, биопсията е направена в Уромед Плевен. Лекарят говори за операция с Да Винчи, не знам толкова съм притеснена, а той е все със собствено мнение и се опасявам, че ще се забавим в умуване какво и как. Има силна клаустрофобия и е категоричен, че скенер няма как да мине и това ме притеснява и не спирам да мисля.

# 6 263
  • Другата България
Мери благодаря ти, аз те четох още когато се появиха първите съмнения, биопсията е направена в Уромед Плевен. Лекарят говори за операция с Да Винчи, не знам толкова съм притеснена, а той е все със собствено мнение и се опасявам, че ще се забавим в умуване какво и как. Има силна клаустрофобия и е категоричен, че скенер няма как да мине и това ме притеснява и не спирам да мисля.
А, не, само няма да се притесняваш, въпреки, че знам, че е трудно.
Не знам за твоя, но ако знаеш моят с каква клаустрофобия е.....и това съм писала. Издържал е досега всичко, да не говорим след рака за неврологичен проблем и последващи операции колко ЯМР е минал....не може да е категоричен, ако трябва, ще вземе успокоително, но ще трябва да мине.
Не съм запозната с операциите с Да Винчи, но наскоро на ЛС си писах с потребителка, на която бяха препоръчали същата операция мисля на съпруга ѝ, това тази, дето е с главата надолу ли по време на нея? Тя е по щадяща, но трябва да му е здраво сърцето предвид позата, която ще е заел за часове. В Александровска мисля?
Дай му време, не много, но да свикне с диагнозата и най-вече - че не е смъртна присъда. Но и не е лошо все пак да вземете две мнения, аз до диагнозата имах 22, след нея вече ми беше лесно....

# 6 264
Нямам представа точно за самата операция с този робот, уж е била по прецизна. Здрав е по принцип, той и проблеми с простата нямаше, от профилактичен преглед излезе всичко с високо ПСА и на ехография простата му е нормална.

# 6 265
Нови попълнения има тук, за което много съжалявам!
Не съм запозната нито с лимфом,  нито с рак на простата, но стискам палци за възможно най-доброто развитие!

# 6 266
За лимфома потърсете инфо във Фб - Група за подкрепа към Българско Сдружение Лимфом, там ще намерите доста информация.

# 6 267
Здравейте! Днес, по време на профилактичен гинекологичен преглед, докторката каза на майка ми, че има формация около 6 см. на единия и още една формация на другия яйчник. Казала и' е, че е за тотална хистеректомия. Насочила я е за ЯМР с контраст. На листа от прегледа е написала диагноза ТУ оварии. Майка ми покрива доста от факторите, предразполагащи към рак на яйчниците - опериран е от рак на гърдата, с наднормено тегло е, на 56 г. е. Много съм притеснена. Записахме веднага час за ЯМР и още един преглед при доктор Динева. Ще запазя и още часове, но се чудя при кой - Тюфекчиева, Ковачев или някой друг? Моля, ако има някой, който може да даде информация и/или да сподели опит, да се включи. Благодаря предварително!
В никакъв случай Тюфекчиева. На майка ми обясняваше за пластики при 10см тумор на яйчниците, които не се виждаха на ехограф. Няма да се уморя да повтарям - професор Томов в Плевен е вашият лекар. Хубавата новина е, че ракът на яйчниците се влияее от химиотерапия. Лошото е, че обикновено се открива при напреднало състояние. Във вашия случай е при профилактичен преглед - така, че мислете положително. Не ви трябват повече мнения, търсете добър хирург. След операцията ще се разбере точното състояние на майка ви и хистологията ще покаже дали е тумор.

# 6 268
Минавам с информация, че Александровска в момента записват за ПЕТ скенер след 16 март нататък. Имайте предвид, ако ви се налага.

# 6 269
Сърдечно Ви благодаря! Ще отидем на 2-ро мнение при доктор Динева. Тя прави само лапаро, но поне да каже и тя мнение за добър хирург.
Здравейте! Днес, по време на профилактичен гинекологичен преглед, докторката каза на майка ми, че има формация около 6 см. на единия и още една формация на другия яйчник. Казала и' е, че е за тотална хистеректомия. Насочила я е за ЯМР с контраст. На листа от прегледа е написала диагноза ТУ оварии. Майка ми покрива доста от факторите, предразполагащи към рак на яйчниците - опериран е от рак на гърдата, с наднормено тегло е, на 56 г. е. Много съм притеснена. Записахме веднага час за ЯМР и още един преглед при доктор Динева. Ще запазя и още часове, но се чудя при кой - Тюфекчиева, Ковачев или някой друг? Моля, ако има някой, който може да даде информация и/или да сподели опит, да се включи. Благодаря предварително!
В никакъв случай Тюфекчиева. На майка ми обясняваше за пластики при 10см тумор на яйчниците, които не се виждаха на ехограф. Няма да се уморя да повтарям - професор Томов в Плевен е вашият лекар. Хубавата новина е, че ракът на яйчниците се влияее от химиотерапия. Лошото е, че обикновено се открива при напреднало състояние. Във вашия случай е при профилактичен преглед - така, че мислете положително. Не ви трябват повече мнения, търсете добър хирург. След операцията ще се разбере точното състояние на майка ви и хистологията ще покаже дали е тумор.

Общи условия

Активация на акаунт