Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 263
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 6 495
Здравейте, отдавна не съм писала, за съжаление виждам тук страшно много нови хора ...
При нас всичко е наред. Маркери в норма и един чист скенер.
Уайт, ти как си? Зиги, Хоуп как са при вас нещата....надявам се всичко да е наред.
Здравейте. Къде правихте скенера?

# 6 496
  • София
Здравейте, моля за мнение за тази хистология ☺️ След отстранени полипи от носа, и от двете ноздри, получих хистология с много стряскащи диагнози. Моля за мнения от Вас 😇 Текстът е един и същ за материала и от двете ноздри: хистологична картина най-близка до тази на некератинизиращ назофаренгиален карцином (СЗО тип В). Необходимо е ИХХ изследване за верификация и ДД с Нехочкинов лимфом.

# 6 497
Ангелче, вземи си материалите и ги занеси в друга лаборатория за второ мнение. Пиши в кой град си, за да ти препоръчаме специалисти.

# 6 498
  • Варна
Някой може ли да каже дали заради високи стойности на урея може да откажат ПЕТ скенер? 14,64 е на баща ми, а по референтни стойности е до 9,20😔 И креатинът е към горна граница...
А дали е възможно някои лекарства да повишат стойността? Допреди 2 седмици беше в норма...

# 6 499
  • Пловдив
От кортикостероидите може да са повишени и креатинина и уреата. Нали има назначен мускулно дексаметазон,заради неврологичните симптоми от мозъчните мети?
Имайте предвид ,че реналните карцимоми са един от често метасразиращите в ЦНС карциноми,като обикновено правят множество синхронни метастази,какъвто е случая при баща ви . А той няма още диагноза.Напълно е възможно и в бъбрек да  е първичното огнище и от там завишените урея и креатинин .
По принцип не трябва да се правят образни изследвания с контраст при завишени креатинин /урея(но ст-сти  в пъти над горната граница) ,но при ПЕТ ,няма как въоще да се направи без радио фармацефтика , Едва ли ще ви върнат,но може да му спестят пиенето на урографин или друго йодно контрастно вечество ,при неадекватна ренална функция.
Може и инцидентно да е ,вечерта да е хапнал повечко месо ,а сутринта да не е пил достатъчно вода.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 19:46 от whitefang

# 6 500
  • Варна
То най-хубаво да видим самите образи, ако има как. Всъщност има, като се отвори дискът и се копират/снимат  срезовете. Може би не всичките, но тези, на които се виждат най-добре М. Щом е с контраст, в средата се вижда плътно бяло, а наоколо отокът като черно.
Човекът е с хемипареза, може би са започнали противооточно лечение с дексаметазон?
Да, инжекции 2х1, докато видим резултата от ПЕТ скенера, който е насрочен за 11.03.
Имаме диск, но не мога да отворя файловете...
Днес и наш познат неврохирург, който видя диска потвърди множество метастази и голям оток. Каза ни задължително ЯМР на главата, докато чакаме ПЕТ скенера. И дори скенер на гръден кош, стомах и малък таз...Та засега запазихме ЯМР за 07.03, да видим...
За инжекциите ни казаха до второ нареждане. Трябва да се види и резултата от ПЕТ скенер. А той е на 11.03. После и за разчитане ни казаха поне няколко дни...А инжекциите почнаха от 27.02 следобед. Много ми се струва. Незнам... Баща ми е и с високо кръвно, та пие и хапчета. Утре ще се обадя да питам такали продължаваме, а междувременно ако някой е наясно, моля да пише.

whitefang, благодаря много за информацията.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 19:49 от Iatci

# 6 501
  • Пловдив
Кортикостероидите се спират постепеннно ,защото подтискат произвоството и отделянето на кортизол от адреналните жлези и рязкото спиране може да доведе до адренална недостатъчност.
Кое ви се струва много?
А и няма какво друго да се прилага за овладяване на околотуморния отток в мозъка освен кортикостероиди и осматичен диуретик (манитол, венозно, за кратко). И антиконвулсанти ако има гърчове. Т.е. без дексометазона не може,  и няма как да го спрете на този етап.щом има неврологични симптоми вече.
Може да изпишат и някакъв тиазиден или бримков диуретик защото кортикостероидите стимулират производството на антидиуретичен хормон и се задържа вода,вкл. и в мозъчния паренхим.Те в мозъка не действат обаче ,затова и венозния осматичен диуретик.
Дребноклетъчните белодробни карциноми(а и дребноклетъчните на пик.мехур,които биологично са много сходни на белодробните дребноклетъчни) също правят множество синхронни метастази в ЦНС , а и секретират антидиуретичен хормон.
 Но без резултат от целотелесно образно/нуклеарно изследване само си гадая.

Редакция: От кортикостероидите кръвното налягане се повишава ,та щом е с хипертония да си го следи  често и ако е необходимо да увеличи малко дозата на лекарствата за нея.Какво пие?

Редакция2: Неврохирига правилно ви е посъветвал да направите целотелестно CT (гръден кош,коремни органи и малък таз) ,нямаще да чакате 2 седмици + разчитане на  PET.След това ще чакате още за вземане на биопсичен материал от първоизточника и/или метастаза ако има и извън мозъка такива и хистологичен резултат/диагноза(само той се признава за диагноза за финансиране на лечението от НЗОК). След това решение на обща онкологична комисия,за лечение. При някой видове карциноми се търсят и генни мутации и/или еспресирането на определни пртеини от Ту клетки, за евентуално лечение с таргетна терапия, и/или имунотерапия ,което отнема поне още 2 седмци.
Имайте предвид ,че в мозъка много малко таргетни терапии за конкретни генетични мутации може и да сработят и да има отговор  и в ЦНС . Така ,че ще има като първо част от лечението ЛТ на мозъчните метастази.
Ако наистина са множетво(защото много образни диагностици не се занимават да описват подробно при наличие на повече от 3) , и  са над -5-6 и/или с размери/обем  навишаващи
максималния за който може да се приложи радио-хирургия , ще е цяло-мозъчна лъчерапията.   

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 20:46 от whitefang

# 6 502
  • Варна
Относно продължителността на слагане на инжекциите. Това ми се струваше много, и вече започнах да се съмнявам в себе си какво съм разбрала от лекаря...
За кръвно пие сутрин-ко-ирбек,цяло и вечер-диротон 1/2таблетка и вераоамил 1/2 таблетка.

# 6 503
  • Пловдив
Е казал ви е до второ нареждане да слагате дексаметазон.Което ще е поне месец след ЛТ (каквато и да е тя)на мозъчните мети , при плавно намаляване на дозата и при липса на неврологични симптоми при намаляването.

# 6 504
  • София
Ангелче, вземи си материалите и ги занеси в друга лаборатория за второ мнение. Пиши в кой град си, за да ти препоръчаме специалисти.

Zigizagi, благодаря за отговора 😇 Занесени са в лаборатория, но се надявах на нещо успокояващо преди да излезе резултатът ☺️

П.П. От София съм 😇

# 6 505
  • тук и там
Баща ми го оперираха вече от карцином на дебелото черво, отсранени са и  няколко лимфни възли-според  резулатат - са чисти. Ще ходи на контролен преглед в петък баща ми,(минаха две седмици от операцията), не е от София,но там го оперираха- моля кажете ми какво следва? В смисъл-трябва ли да поиска блокчето от болницата в която е била операцията,после къде се праща, и най-общо-какви са следващите стъпки и изследвания, които да направим? Също -сега  онколог ли трябва да търси?Благодаря предварително!

# 6 506
Докато има причина /М/, ще има и последица /оток/. Последицата дава симптоми. Дексаметазонът намалява отока, не лекува нищо. Спирането му /плавно или както и да е/ще доведе до увеличаване на отока. Увеличаването на отока ще задълбочи симптоматиката. С нарастване на налягането в херметично затворено пространство се стига до момент на изместване на структури, мозъчно вклиняване. То е с фатален край.
Та малко, много.... доза....кръвно.... Кой е приоритетът?

# 6 507
  • Пловдив
Mалко/много определя дали може да се прави РХ или може само цяло-мозъчно облъчване. Ако има ефект от ЛТ(каквато и да е тя) ,след месец трябва да е спряло нарастването на метите(или дори да има смаляване) ,намаляване на околутоморния оток.И съм написал "поне след месец",за спиране на дексаметазона.  Зaщо смяташ че всички с мозъчни М са на кортикостероиди нонстоп до смъртта?
Аз също имам такива  от самото начало ,2018,над 4 години да пия дексаметазон ли?! При това е противоказен при ИТ.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 15:55 от whitefang

# 6 508
Кайсия, трябва да потърси онколог, който да го следи и да ви насочи за пет скенер или друго изследване по негова преценка. След резултата от това евентуално изследвания, може да му назначи някакво лечение.

# 6 509
Баща ми го оперираха вече от карцином на дебелото черво, отсранени са и  няколко лимфни възли-според  резулатат - са чисти. Ще ходи на контролен преглед в петък баща ми,(минаха две седмици от операцията), не е от София,но там го оперираха- моля кажете ми какво следва? В смисъл-трябва ли да поиска блокчето от болницата в която е била операцията,после къде се праща, и най-общо-какви са следващите стъпки и изследвания, които да направим? Също -сега  онколог ли трябва да търси?Благодаря предварително!
Това с блокчетата - онкологът ще каже, ако трябва да се изследват. Те се изследват, за да се разбере какво точно е било, за да се определи лечение. Сега за сега, ако няма открити метастази, няма какво толкова да му правят, ще го следят и евентуално ако преценят - някоя и друга химиотерапия, ако се съмняват, че са останали някакви неща.
И ще трябва онкологът да определи някакъв период (например 3 месеца), на който баща ти да идва, да му следят кръвната картина, в т.ч. туморните маркери и да му правят някакъв вид скенер.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 13:01 от Uncommon

Общи условия

Активация на акаунт