"Искам бебе" ни събра и вече гушкаме своята мечта- Тема 1

• 48 286
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Аз още съм в потрес понякога като прекали с мръсотията 😝
Одри и аз като теб в началото 😄 това чисто, бяло бебе да се търкаля , муши и лиже всичко навсякъде … ама свиква се . Един ден му дадох кутийката за дозите да си играе / още не можеше да ходи , само лазеше / … и го гледам легнал по корем и лиже паркета усърдно , а то да падне малко АМ на прах от кутийката и нашия обядва 🤣 Не , че не чистим постоянно , ама под е все пак и ми беше хем смешно , хем трагично … но сега вече като ходи и тича , лапа къде , къде по - мръсни работи 😬

Азалия , според мен го е страх . Сам ще се пуска , когато усети , че е стабилен и стане по-уверен . За тази възраст е нормално да е така .

Мама на принцеси , ще го израсте , ама не се знае кога . Нашия батко беше така до 4 клас 🤦♀ Вече не чак толкова , ама на моменти пак си е лепка 😁

Александрия , леко раждане 👶

# 706
Малкия така от 9-10м искаше да ходи, ама не може. Все за ръка беше. Аз се бях прегърбила в един момент и направо ми беше писнало. На годинката реших, че вече не мога повече, а и той за ръка ама палав и не се спира, та му сложих един колан от тези за прохождането. Опънат го хубаво нагоре, защото той беше доста широк и така на площадката един час с колана. В началото не беше много съгласен, ама му дадох играчки и в двете ръце, да види че като не ме държи мене, може да е два пъти повече див Joy След час махнах колана и нашия почна да тича все едно цял живот е ходил. След няколкото дена вече се катереше и се пускаше сам по пързалката. Имам приятелка, на същата възраст, детето си ходи чудесно, ама пуснеш ли го след 5 крачки се е преспънал и е паднал. И не си слага ръчичките ми директно с муцунка в земята. В чудо са се видяли. Сигурно е и до детето, защото нашия ако падне и си разбие устата, не мога да го догоня да го изтрия, въобще не му прави впечетление...

# 707
  • София/Севлиево
Момичета с по-големи деца -кога се научиха да сядат сами.Росен още не може ,на 1.08 ще стане на 10 месеца.Засега няма и желание.Ако аз го сложа седнал-седи,ако случайно падне се завърта по корем и почва с неговото си пълзене.И да се изправи сам още не опитва,пак ако го сложа някъде да се държи го прави и като му омръзне почва да пищи да го взема.Пищи и ако изляза от стаята ,даже като спи ме усеща и почва да пищи(той почти не плаче,а пищи).

# 708
Здравейтв на всички!
Много ми е приятно, че се разписахме обратно в тази тема. Аз вече като съм обратно на работа, а детето на ясла, нямам много време да чета. Даже смея да се оплача, че вече два пъти ме заразява с мораксела и аз на дърти години карам зелени сополи с малкото. 😀 Иначе добре сме, хрм почнем опити за второ, хем се отказваме, после айде пак, и така вече почти още една година ще се изтъркули скоро. Надявам се през 2023г. да се решим обаче.
Ели, Филип не е много пример, защото той принципно много бързаше с всичко, но според мен не го насилвай Роската и не го мисли. Аз така се бях притеснила с Филип, защото всички на неговата възраст седяха, а той пролази първо. На осем месеца някъде мисля, че почна да сяда сам, но то стана едновременно с изправянето му на четири крака. Общо взето най-добре е сам да научи движението. За вдигането на четири крака (ако още не пълзи така) много помагат ръчните колички и протягането с ръчички към предмети. А за всеобщото изправяне според мен след като плаче, наистина не му е момента.

# 709
  • Пловдив
Момичета с по-големи деца -кога се научиха да сядат сами.Росен още не може ,на 1.08 ще стане на 10 месеца.Засега няма и желание.Ако аз го сложа седнал-седи,ако случайно падне се завърта по корем и почва с неговото си пълзене.И да се изправи сам още не опитва,пак ако го сложа някъде да се държи го прави и като му омръзне почва да пищи да го взема.Пищи и ако изляза от стаята ,даже като спи ме усеща и почва да пищи(той почти не плаче,а пищи).
На 8  месеца седна сама,аз също се бях претиснила много защото повечето около нас още на 6 седяха сами.... а на 9 месеца  се изправи в кошарата за първи път сама.

# 710
Давид на 8 месеца почти едновременно( през няколко дни) седна стабилно сам, започна да пълзи хубаво и се изправи в кошарата, но това след 2 курса по 10 дни рехабилитация, че нали се роди по- рано. Имам 2 приятелки с напълно доносени и здрави бебоци, които седнаха сами на около 10 месеца.

# 711
  • София
Малката до към 11м седеше само ако я сложа седнала. След това за 1м се научи да сяда и лесното заспиване си отиде от превъзбуда. Проходи месец след сестра си, на 1г2м. След това пролази, в няква странна поза с едното краче напред. Голямата лазеше от 6-7м и само дразнеше сестра си, като мине покрай нея и й свие играчката.

# 712
Ели, сигурна ли си, че детето не може да сяда, да стои седнал?
Моят син до 10 месеца също не го видях да седне по собствено желание. Притеснена на рутинния преглед при педиатърката споделих какво ме тревожи. Тя го прегледа и заключи: "Не че не може, не иска. Нищо му няма на детето."

# 713
Не го мисли Ели. Ясно че ще го мислиш, но всяко бебе си има собствена скорост. Ще седне като реши.
Моите момички правят всичко много рано, но това е от една страна защото първите 9 месеца всеки ден сме им правили упражнения, показани ни от кинезитерапевт. Седнаха на 6м, пролазиха бързо, Теди се изправи на 7, а на 9 проходи. Може би това доведе до пъпната й херния и не беше хубаво. От друга страна Теди просто явно има интерес към физическите дейности и прекрарва много време в опити да постигне нещо ново като катерене,  скачане и тн. Божи пък сигурно още щеше да си седи на дупето само,  но Теди я дърпа напред,  защото й крие играчките нависоко и бяга бързо и Божи се научи покрай нея и да седи и да лази и да става и да ходи, за да оцелее някак си.
Вчера Теди се пусна сама по пързалка като гледа едно по-голямо дете. Направо ми скри шапката. На 1.2г са сега.

Но имаме едно приятелче с 2.5м по-голямо от бебките. И тя така, по-трудно седна,  изправи се, още не ходи стабилно. Ходиха и те на кинези. Но за сметка на това като не може да стига предметите толкова добре е разучила играчки и за по-големи деца. Говори и разбира много. Да не говорим че учи 2 езика, защото е от смесен брак. Финната й моторика е много добра. Тя е компенсирала с друго.
Това дете и още едно малко по-голямо имаха страшен успех с движенията след като направихме play date и те гледаха бебките какво правят. Може би го събери с някое малко по-голямо детенце и ще му стане интересно и на него да сяда сам.
Но всичко ще е наред и ще стане когато е готов Simple Smile.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 09:39 от Jessito 🍀🍀

# 714
  • София/Севлиево
Може да седи седнал ако аз го сложа,даже много хубаво и дълго.Но сам от легнало в седнало положение още не може.Пък да се изправи съвсем...Нали и той ходи на рехабилитация преди около 3 месеца,че не можеше да се обръща нито от гръб по корем нито обратното...За лазене,лази,макар и странно.Батко му направо тръгна,но ние него го сложихме в проходилка на 7 месеца,а Росен почти на 10 още не сме...

# 715
В такъв случай като човек, преживял рехабилитация  на детето си около година, бих препоръчала наистина да активизираш движението му. Не в проходилки, не в някакви други уреди, а просто движение, лазене, пълзене и какво ли не - яко стимулиране. Бих препоръчала също продължаване на рехабилитация и кинезитерапия или поне ежедневно правене на някакви упражнения от комплексите, които сте ползвали. Ако имате Киндиру в града, пробвай. Но при всички случаи много време по корем и движение, движение, движение. Стимулирай ръчичките - да ги протяга, да ги ползва, да се сеща за тях. Наистина ръчните колички помагат много, да плиска във вода с ръчички, да пипа различни материали с ръчички. Между другото тези упражнения помагат много при осъзнаването на самото движение, мисли го, като да му създаваш мислен път/карта в мозъчето как да направи съответното нещо. Не е повод за диво притеснение, но за да си спокойна според мен, е хубаво да се задействаш ти самата. Поне аз тка се чувствам спокойна, когато знам, че правя нещо.

# 716
  • София
Много зависи от детето. Моите момичета са недоносени, в 33гс са родени, имаха цели 2м да наваксват, ходеха на рехабилитация от 4 до 11м, по веднъж в седмицата по 45 минути. Въпреки това едната пролази нормално, другата пролази след като проходи😂😂. В интерес на истината точно тогава им подариха една икейска палатка с дупки, та дребното имаше жесток стимул за пролазване. Преди това сме правили сума упражнения - не, не и не - крещи и не ще. С ходенето се научиха първо на пръсти да ги водим, след това пуснаха по една ръка. Даже така се гонехме вкъщи - ние като екзоскелети 😂😂. Проходилки-колички имаха, но се научиха да ги бутат след това. Паяци не сме ползвали.

# 717
Елислава, има едно приложение Baby Sparks, което е изключително полезно тъй като в него има показани ежедневни няколко вида различни упражнения точно за стимулация, както на движението, така и на финната моторика и друг тип дейности при бебетата, за да не се чудиш точно какво да правиш всеки ден с детето, за да го стимулираш. Макс започна да сяда сам като се научи на пълзи от позиция на 4 крака преминава в седеж. Аз доста се занимавам с него и определено има резултат.

# 718
Аз препоръчвам също стимулране на движението на бебока. Давидката живее на земята от 5-6 месечен. Първо беше на едно килимче гумено( от онези бебешките, за по- лесно почистване) и му бях сложила огледало и разни други бебешорски интересни неща, за да са му като стимул първо за обръщането, после за сядането, пълзенето и в последствие и да се изправя. Проходилки, паяци и разни такива не сме ползвали и въпреки това се пусна да върви сам малко преди рожденния си ден, като беше супер нестабилен, но пък с голямо желание да върви. Смятам, че свободното пребиваване на пода и целенасоченото стимулиране на определени движения бяха ключови за двигателното му развитие, както и двата курса рехабилитация, защото като недоносен все пак не беше ясно дали и какви дефицити може да има.

# 719
Да се разпиша и аз с бебе Вяра 🥰 някой може би ми познават, други не.
Таааа Вяра е родена рано,рано 28 седмица.
Вече е на 6 реални и 3 коригирани месеца. Изправя главата и се ядосва,че не може да стигне играчка като е по корем, но както всички бебета всичко пъха в устата аааа. За захранване нищо не ми казват, че нали е екстремно недоносена, а всичко й се развива в момента по термин дори и някой неща който са за по-напред. Има ли мами на недоносени? Вие кога захранихте ... 🥰

Общи условия

Активация на акаунт