Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

 • 25 998
 • 874
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 17 078
Не следва да имаш законова възможност да застроиш блок без определени отстояния. Ако парцела ти е малък, за да има съответните отстояния можеш да си построиш къща примерно (аз това дадох за пример). Ако толкова искаш блок, обединяваш се със съседните малки парцели и си правите заедно блок.

Ама това май никой не го оспорва. Спорът е за промени, които се налагат в последствие. Ако си купил парцел с дадено право на строеж, а после ти го променят, това е нечестно. Освен това, ако не се лъжа, не ми е това професията, отстоянията се мерят от границата на имота при два съседни парцела. Не може единият да построи на самата граница и после да има претенции другият да не прави същото, а да строи на 6 метра навътре от границата за да има отстояние. Щом са два равни съседни парцела би трябвало и двамата да имат право да строят на 3 метра навътре и ето то го отстоянието. Освен ако двамата не се договорят да строят на калкан.

Или накратко, ако имаме два съседни парцела и в рамките на единия е застроена сграда с прозорци към другия парцел, те нямат право да забранят и съседа да направи същото, само защото са строили първи. Ако първите не са спазили някой закон и са строили на границата на имота, ми да ги съборят. Не може законът да е само за единия и да пропуска другия.

# 46
 • Мнения: 3 942
Станция в първия случай някой е дал разрешение за нарушението. И името му не може да не е известно. Сега въпроса е защо този някой не е в панделата ?

# 47
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 188
Много добре разбирам всичко,  но примерите, който даваш не са масовата практика. Такива винаги е имало и ще има. И не сме го измислили ние българите, нито е наш български патент. Ама, като кажете.... в "белите държави" какво било...това е не по-малко наивно.  Мафията в Бг е като детската градина в сравнение с интересите и лобирането за милярди евро и долари.

# 48
 • Мнения: 17 078
Станция в първия случай някой е дал разрешение за нарушението. И името му не може да не е известно. Сега въпроса е защо този някой не е в панделата ?

Ха, то се знае сигурно и кой е направил поръчката към руснаците за два броя атомни реактори за Белене, без междувременно да има подписан договор за изграждане на централата, но този човек също не е в панделата, макар да е загробил 2 милиарда лева (или евро) без да има право на това.

Иначе си права, някой трябва да бъде наказан, но по закон наказанието какво ще бъде? Уволнение, глоба? Не и пандела, но и пандела да беше, белята си е направена - имаме незаконно изграден блок, който вече е законен, защото му е разрешено. Не може да се събори, защото е с редовни документи.

# 49
 • Мнения: 472
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/kakvo-e-systoianieto-na- … -imotinet-317419/
Някой гледа ли го ? Има ли го някъде предадено в статия?

Пуснах да го гледам, гримираната мацка тръгна да казва че искат да отрезвяват продавачите и да намалят цени и екрана й замръзна, и дадоха думата на друг, който си пее стандартната песен Grinning

Имало спад на новите проекти, но тепърва щели да мислят как това ще се отрази на пазара. Е как да се отрази, само напред и нагоре Simple Smile

Строителния пич говори глупости и заблуждава хората. Ако парите, които се "печатат" се пуснат в обръщение в рамките на месец всички държави ще влязат в хипер инфлация. Лъжат и заблуждават наивните хора, които от страх надуват балона. Сравнява сегашния пазар със следкомунистически пазар преди 30 години.

Много съм разочарован от порочните практики, които наслагват у обикновения човек, с цел да печелят. Забележете как се гледат един друг все едно са се наговорили какво да говорят. Единствено по-адекватни бяха водещата и жената, която се включи онлайн.

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 15:13 от Gogo1979

# 50
 • Мнения: 1 243
Много добре разбирам всичко,  но примерите, който даваш не са масовата практика. Такива винаги е имало и ще има. И не сме го измислили ние българите, нито е наш български патент. Ама, като кажете.... в "белите държави" какво било...това е не по-малко наивно.  Мафията в Бг е като детската градина в сравнение с интересите и лобирането за милярди евро и долари.
Там е работата, че си е масова практика. Най-много далаверите вървят за промяна на предназначението на даден парцел като няколко години стоят като парцел за спорт и развлечения и после им се променя статута, а също масово се прави и с паркинги. Да не говорим и за такива измами с реституцията, че ви е бедна фантазията. Веднага давам 1 примерче:
https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/izfabri … -restitucija.html
И да, тук са хванали 1 в крачка, ама колко такива има дето не са хванати и никой не си мърда и малкия пръст това да стане? На 2:50 може да чуете същите опорки, които се повтарят и тук във форума. Wink
И после защо нямало общински терени по квартали. Ми как ще има като точно с общинските стават измамите, защото после общината няма така нахъсано да си търси правата както частника. Да откраднеш от държавата минава доста по-лесно и безнаказано, отколкото от частник.

# 51
 • Мнения: 17 078
И после защо нямало общински терени по квартали. Ми как ще има като точно с общинските стават измамите, защото после общината няма така нахъсано да си търси правата както частника. Да откраднеш от държавата минава доста по-лесно и безнаказано, отколкото от частник.

Ми именно, държавните/общинските чиновници са виновни, не частният собственик, който си е купил редовен имот и иска да си прави с него каквото се е предполагало, че може да прави, когато е купувал.

# 52
 • гр. Варна
 • Мнения: 269
Да не говорим и за такива измами с реституцията, че ви е бедна фантазията.
Мда,
Цитат
За тези които не знаят, имота е собственост на Каталиев, който е мъж на шефката на кадастъра Божкова-Каталиева. Искам да попитам, как г-н Каталиев се е сдобил с апетитния имот, предвид че не е реститут. По очуждителните преписките се вижда че това място е било собственост на Кюшкерян, които са нямали претенции към имота и изведнъж Каталиев се сдобива с имота?!?!?!?
http://varnahot.com/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-% … %B0-%D1%81%D1%82/
Цитат
Скандалът с претенциите на реститутите стартира, след като стана ясно, че при отчуждаването на имоти за строежа на комплекс „Чайка“ всички собственици са обезщетени, а сред „реститутите“ най-многочислена е родата на шефката на Кадастъра Красимира Божкова, както и тя самата.
https://rns.bg/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81% … 0%B0%D0%B7%D1%83/

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 18:06 от pkol

# 53
 • Мнения: 9 330
Ама тя човешката алчност е безгранична така или иначе. Въпросът е държавата (обществото като цяло) да я контролира.
Съдейки по коментарите обаче, Чиана в съседната тема е права - явно ние сами си го искаме това презастрояване.
Най-тъпото е, че доста хора от тук са мега лицемерни. Всеки можело да си прави каквото иска в парцелите, обаче защото не е в градинката и междублоковото пространство на техния блок. Ама иначе четат морал и злорадстват като се презастроява в другите квартали на София...

Илит, няма да можеш блокче, защото трябва да има съотвените регулации от страна на държавата чрез нейните механизми с плътност на застрояване, коефициенти на интензивност, максимално допустима височина и т.н. спрямо района, в който ти е парцела.
На теб никой не ти е забранил да купиш в стар квартал. Точно колкото и всеки друг, и ти можеш. Избрал си друго, твой избор си е. Никой не злорадства, просто светът е така устроен, че всеки си носи последиците от личните избори. Ако още не си го забелязал...

Старите и новите са застроявани при различни ик системи. При старата собствениците масово бяха ощетявани, за мен е редно при новата да не са.

Белла, само че в Баден не е имало 45 г комунизъм, така че паралели не могат да се правят. Ако не виждаш разликата, не мога да ти помогна.

# 54
 • Мнения: 3 942
Но в Будапеща , Прага , ... е имало и пак няма такава ужасия като в нашата столица. Дори ако сте минавали последните няколко години през Белград се вижда застрояването на старите индустриални терени край реките. Хората строят подходящи една с друга постройки с подходящо разстояние и с изглед ... Вдигат нависоко, но няма общо с катун.
 няма кубенца, минаренца , блок върху друг с един дизайн с друг с паркинг и без  , с балкончета или без тук климатик там няма, жълто, оранжево , сиво , розово ,... плосък покрив, на една страна, на другата ... върху тротоара , в градинката ... каквото ти хрумне и дори каквото не си и си помислял че може на някого да хрумне ...  където му е хрумнало на някой и изобщо без оглед и план . Всичкия този букет може да го видите например в споменатия участък край Младост2 , но това е само един пример . Из целия град го има.
Къде другаде може да се види такова нещо? Нямам идея.
И изобщо не ни е виновен комунизма . Алчност и липса на самочувствие. Това е.

# 55
 • София
 • Мнения: 630
Фък, регулации за отстояния, КИНТ и т.н. има и сега. И смея да твърдя, че в последните години се спазват. Обаче дори и така, на 400-те квадрата, които, дъвчем, в зависимост от района, може да се построи чудно блокче. Но не. Околните не щат, повтарям, защото техният продавач е построил пръв и ще им се развали рахата.

Не искам да повдигам изобщо темата кои бяха първите построили. То е като първите частни бизнеси, първите големи вериги за електроуреди, борси за цветя и други.

# 56
 • Мнения: 440
Радвам се, че сте стигнали до там, че живеем в катун, строим един голям катун и се държим като катунари.
Аз да построя и да взема парите, другите да му мислят.
Далеко сме от европейско мислене и достижения на цивилизованото общество, като улици, тротоари, обществени сгради, общ облик и т.н.
Но пък хубавото е че ни харесва и си търсим място в катуна, цените и търсенето го показват.
Така че, нека погледаме как се развива пазара:

"Наблюдават се известни промени в поведението на купувачите на жилищния пазар – сделките се случват по-бавно, физическият контакт между купувач и продавач е ограничен, комуникацията е основно по дигитален път, заяви инж. Пламен Андреев, управител на строително-инвестиционната компания."Броят строителни кранове на глава от населението също ме притеснява, но индикациите от пазара са, че интерес към новите проекти продължава да има. Правят се повече коментари за сделките. Ситуацията напомня на вулкан, който „къкри“, но не изригва", коментира той.

Андреев, който е с 30-годишен опит в строителството, засегна и въпроса за отношенията между строителните предприемачи и кредитните институции по време на пандемията.

„Банките са по-предпазливи, имат повече въпроси и изисквания, за да финансират строителни проекти. Трябва да ги информираме редовно за хода на продажбите, дори имаме заложени параметри за брой сделки, за да започнем да усвояваме кредита“

# 57
 • Мнения: 9 330
Но в Будапеща , Прага , ... е имало и пак няма такава ужасия като в нашата столица. Дори ако сте минавали последните няколко години през Белград се вижда застрояването на старите индустриални терени край реките. Хората строят подходящи една с друга постройки с подходящо разстояние и с изглед ... Вдигат нависоко, но няма общо с катун.
 няма кубенца, минаренца , блок върху друг с един дизайн с друг с паркинг и без  , с балкончета или без тук климатик там няма, жълто, оранжево , сиво , розово ,... плосък покрив, на една страна, на другата ... върху тротоара , в градинката ... каквото ти хрумне и дори каквото не си и си помислял че може на някого да хрумне ...  където му е хрумнало на някой и изобщо без оглед и план . Всичкия този букет може да го видите например в споменатия участък край Младост2 , но това е само един пример . Из целия град го има.
Къде другаде може да се види такова нещо? Нямам идея.
И изобщо не ни е виновен комунизма . Алчност и липса на самочувствие. Това е.
Много са факторите.  От една страна, комунизмът им не беше баш същият (спомни си 1956 и 1968). От друга, няма как да сравняваш София, която до преди 100  години е била едно село, с Будапеща и Прага, които са развити градове още от Хабсбургите. Има и го и Ориента при нас,  виж в Атина какво се случва и без комунизъм.  Но при комунизма имаше много несправедливости за собствениците, не мисля, че това е ок да продължава и сега.  
Регулации винаги е имало, но в преходните години масово се нарушаваха от всеки, просто такова беше времето. Напоследък все повече се спазват, ама вече настроените недоразумения ще си останат.И аз все пак смятам, че купуващите в местата без инфраструктура имат също толкова вина за положението, колкото и общинарите, и инвеститорите. Ако нямаше интерес за покупка там, нямаше и да има инвеститори, и нямаше да има подкупни общинари.
А в Сърбия е същият див капитализъм като при нас, баш пък тях за пример да ми даваш.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 10:04 от Poppea

# 58
 • Мнения: 24
... София, която до преди 100  години е била едно село, с Будапеща и Прага, които са развити градове още от Хабсбургите...

Именно фактът, че е било едно село - избрано за столица е предоставял възможност да се направи от него един много красив и подреден град. Шанс, който е пропилян още през 19 век.

# 59
 • Мнения: 9 330
... София, която до преди 100  години е била едно село, с Будапеща и Прага, които са развити градове още от Хабсбургите...

Именно фактът, че е било едно село - избрано за столица е предоставял възможност да се направи от него един много красив и подреден град. Шанс, който е пропилян още през 19 век.
Само че не е точно така. Те са били развити градове, защото са били икономически много развити и съответно богати. За да стане красив и подреден град София, са трябвали пари, които тя никога не е имала и няма и да има, в сравнение с богатите градове. Икономиката е определящото за развитието на даден град, всичко друго е последващо.

Общи условия

Активация на акаунт