Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 33 673
  • 874
  •   1
Отговори
# 570
А, те (сещате се кои) искаха парламентът да гласува споразумението за чакалнята бланково, без уточнения за курса. Мисля, че след патакламата, която се вдигна за курса (който няма да го определяме ние, а членовете на Еврозоната), в решението на Народното събрание вкараха изискване, че влизаме с настоящия курс. Всяка промяна на курса съответно ще трябва да бъде одобрена от Народното събрание. Не съм 100% сигурна за последното.

# 571
Това за курса е при самото влизане, а до тогава не ни определят нищо. И при гласуването на курса всички държави имат 1 глас, а ние 2. И определено не виждам защо някоя държава може да иска да ни свали стойността на лева (да влезем с 1:3 примерно) - те нямат полза от това. Обикновено конкурентните държави искат точно обратното. А и дори да се намерят такива (има там една Нидерландя и други, дето сме им  трън в очите) не виждам защо да са мнозинство.
Изобщо това, от което ние се боим, изобщо не е аргумент за другите държави.

# 572
ЧС, това за курса се отнася(ше) и за влизането в чакалнята. Проблемът беше, че първо се изискваше разрешение от Народното събрание, а след това вече членките на еврозоната взимаха решение за приемането ни, включително за курса. Според мен, се разминахме на косъм от смяна на курса, ама това си е мое предчувствие (въпреки че рядко предчувствията ме лъжат).

# 573
  • инфантилно и разглезено хлапе
А, те (сещате се кои) искаха парламентът да гласува споразумението за чакалнята бланково, без уточнения за курса. Мисля, че след патакламата, която се вдигна за курса (който няма да го определяме ние, а членовете на Еврозоната), в решението на Народното събрание вкараха изискване, че влизаме с настоящия курс. Всяка промяна на курса съответно ще трябва да бъде одобрена от Народното събрание. Не съм 100% сигурна за последното.
Последно май бяха приели, че или влизаме при сегашния курс в еврозоната, или ако ни предложат друг курс, различен от текущия, ще се откажем...

# 574
Ако някога се смени курсът, това ще е под натиск на наши далавераджии, а не от външни фактори.

# 575

Последно май бяха приели, че или влизаме при сегашния курс в еврозоната, или ако ни предложат друг курс, различен от текущия, ще се откажем...

Това болднатото Той го каза по медиите Laughing, да не се плашат хората. Но и както го бяха планирали (и го направиха), решението да бъде взето в петък следобяд, ерго на практика след приключване на работната седмица, народът, дето е видял и 2, и 200, не му трябваше много да се усъмни.

Няма значение под чий натиск биха го направили, ама да ти стопят спестяванията наполовина, примерно, не е много гот.

# 576
Ха, че кой има спестявания в левове??? Аз поне нямам никакви активи, чувствителни към курса лев/евро.  Проблем би било за заплати и пенсии, ама и те ще отреагират (в голяма степен, ако не на 100%).

# 577
При тази хайка, която ни управлява...всичко е предпоследно.
Закони се променят от вчера за днес.

# 578
Към момента лева е вързан към еврото и ще остане така. Мисля че определено време преди влизането ще се отвърже тестово и ще му се позволи да варира в -15% до +15% и ако е зле положението няма да влезем. Но като гледам какво се случва назапад, като нищо да се окаже че нашата икономика е по-добре и лева да се оскъпи спрямо еврото. Знам че това не го вярвате но в БГ сме в пъти по-добре илономически спрямо запада по доста критерии, въпреки че живеем по зле от тях. Но мисля че имаме 2 години преди отвързването и всеки е свободен да си обърне левовете в евро по курса от борда когато си поиска без проблем. Пак се насажда паника и страх от неразбиране и неусвесоменост.
Как тръпнат всички по-възрастни и чакат 96-97 Grinning. Споко, няма да ви се обезценят левчетата, просто и пенсиите ще ги конвертират към договорения курс и вместо левчета ще плащате в евро.

Мария - така е, но пък хляба се вдигна Simple Smile пенсионерите изтръпнаха, не не и хляба Simple Smile

# 579
Ха, че кой има спестявания в левове??? Аз поне нямам никакви активи, чувствителни към курса лев/евро.  Проблем би било за заплати и пенсии, ама и те ще отреагират (в голяма степен, ако не на 100%).

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на юни  достигат 83,178 млрд. лева и нарастват с 9% на годишна база при 8,2% годишен ръст в края на март 2020 година. Това показват данни на Българската народна банка (БНБ), публикувани днес.

В края на юни 2020 г. спрямо края на предходното тримесечие броят на депозитите намалява с 1,4%, а размерът им се увеличава с 1,5%.

Според данните към края на второто тримесечие домакинствата са държали на депозит в банките 57,171 млрд. лева.

Това е със 7,8% повече спрямо година по-рано. В края на юни 2020 г. спрямо края на предходното тримесечие броят на тези депозити намалява с 1,4%, а размерът им се повишава с 1,9%.

Спестяванията на фирмите пък възлизат на малко над 26 млрд. лв. в края на юни, което е ръст от почти 12% на годишна база. Спрямо края на март 2020 г. броят им намалява с 0,7%, а размерът им се увеличава с 0,7%.

# 580
Спестяванията се отчитат в лева, защото това е националната валута,  но дефакто съвсем не всичко в тази цифра е в левови влогове. Поне половината са в евро и друга валута (и тази статистика съм я виждала някъде). В лева са основно дребните влогове и оперативни сметки на фирми.

И вдигане, и сваляне на курса все крият капани, както сме се засилили с този, най-добре той да си остане.

# 581
Спестяванията се отчитат в лева, защото това е националната валута,  но дефакто съвсем не всичко в тази цифра е в левови влогове. Поне половината са в евро и друга валута (и тази статистика съм я виждала някъде). В лева са основно дребните влогове и оперативни сметки на фирми.

И вдигане, и сваляне на курса все крият капани, както сме се засилили с този, най-добре той да си остане.

Да, така е. Намерих една таблица, но от нея е трудно да се разбере валутната структура на влоговете. Но може да се каже, че повече от половината от спестяванията на домакинствата се държат в левове, по-малка част са във валута.

# 582
  • София
Към момента лева е вързан към еврото и ще остане така. Мисля че определено време преди влизането ще се отвърже тестово и ще му се позволи да варира в -15% до +15% и ако е зле положението няма да влезем. Но като гледам какво се случва назапад, като нищо да се окаже че нашата икономика е по-добре и лева да се оскъпи спрямо еврото. Знам че това не го вярвате но в БГ сме в пъти по-добре илономически спрямо запада по доста критерии, въпреки че живеем по зле от тях. Но мисля че имаме 2 години преди отвързването и всеки е свободен да си обърне левовете в евро по курса от борда когато си поиска без проблем. Пак се насажда паника и страх от неразбиране и неусвесоменост.
Как тръпнат всички по-възрастни и чакат 96-97 Grinning. Споко, няма да ви се обезценят левчетата, просто и пенсиите ще ги конвертират към договорения курс и вместо левчета ще плащате в евро.

Мария - така е, но пък хляба се вдигна Simple Smile пенсионерите изтръпнаха, не не и хляба Simple Smile
Можеш ли да кажеш по кои критерии сме по-добре освен Дълг към БВП (който рязко се влоши последните две години)?
Ние икономика нямаме - имаме едни пари, които се теглят и се раздават на администрация за да може да ги харчи и да вкарва ДДС. Това не е икономика. Точно след година това приключва, защото вече няма да може да се теглят заеми.
Дори енергетика вече е на колене - последния месец сме с най-скъпия ток в цяла Европа.
Туризмът (15% от БВП) е сринат - там никога не сме имали далновидна политика.
Строителството все още се крепи, ама и там се вижда кризата на хоризонта.
Търговията по МОЛовете не е икономика...
Други отрасли нямаме...
До там ни докараха некадърници, които карат джипки по централните новини...

# 583

Строителство ? Такива дейности само в София и най много още два три по големи града да има. Останалата част от страната е пред разруха или пред облепване със стиропор по Европрограми ( за които стигнат парите). Те с хотелите по морето вече се настроиха които имаха да строят и то отдавна.
ПП. Търпението на познати  се увенча с успех и вече са  собственици на  прилична тухлена гарсониера в Колхозен Пазар Варна  за сума от 50 000. Лева ! Купена от Руснак, като господина е свалил доста от цената явно обезсърчен от липсата на оферти и притискащо го време.. Може и късмет да се нарече но е факт.

# 584
Можеш ли да кажеш по кои критерии сме по-добре освен Дълг към БВП (който рязко се влоши последните две години)?
Ние икономика нямаме - имаме едни пари, които се теглят и се раздават на администрация за да може да ги харчи и да вкарва ДДС. Това не е икономика. Точно след година това приключва, защото вече няма да може да се теглят заеми.
Дори енергетика вече е на колене - последния месец сме с най-скъпия ток в цяла Европа.
Туризмът (15% от БВП) е сринат - там никога не сме имали далновидна политика.
Търговията по МОЛовете не е икономика...
Други отрасли нямаме...
До там ни докараха некадърници, които карат джипки по централните новини...

Малко си крайна и предубедена. Да, вземаме дълг (което аз не одобрявам), но то е защото в момента е безумно евтин, а практиката показа, че избирателите не се радват на добри макропоказатели, а искат почерпки. И Бойко им ги дава, ама пак сме доста добре по дълг.
С енергетиката също не е съвсем така, ако се сравняват цени се сравняват средни цени за дълъг период, а не моментни цени. Съвсем нормално е като духне силен вятър по цялото крайбрежие на северна Европа и вятърните турбини се завъртят на пълна мощност цената на борсата да се срине, защото няма къде да го дянат иначе този ток.  Отделно, че нашата борса е окупирана от мошеници, но пак не е както пишеш.
Туризмът не е 15% от БВП, туризъм и ресторанти са 4% (Ники Василев имаше една много хубава статия по въпроса).  И не е вярно, че нямаме други отрасли, ама няма нужда да вадя данни - има си фирми и заводи, и си работят мирно и тихо, без много шум.

Общи условия

Активация на акаунт