Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 195
  • 874
  •   1
Отговори
# 555
Цените на имотите едва ли ще паднат драстично, всяка година има инфлация. Като прибавим и нисък лихвен процент от банките и повишаване на минимална работна заплата постоянно, а и приемането на еврото не виждам как ще стане спад на цените. Максимум 5 -10 % и то скъпите или с не добра локация и качество.  Имам приятел строителен предприемач и прави трета сграда вече извън София, той казва че всяка година арматурата, бетона, строителните материали и цената от майсторите се вдига. Определено каза ако има криза ще спра да строя или ще замразя обекта, но няма да продавам на ниски цени защото е рисков бизнес. Съмнява ме да започнат да фалират строителни предприемачи, защото днешно време никой не тръгва с голям кредит да строи и тази ниша вече е заета от изпечени професионалисти. Та това ще направят и те, ще изчакат вместо да продават ж криза. Аз лично взех ателие двустайно 60 кв между Студенски и Дианабад с добра гледка и етаж през месец април, когато всичко изглеждаше отчайващо и хората не излизаха от домовете си, взех го на цена от 57000, а вече и с акт 16. Добра сделка по време на пандемия.Така  че смело който е решил да си купува, 5% доходност е добре, а и си защитавате парите от инфлация, който има разбира се, отколкото кинтите да ви седят в банка.

# 556
И аз се разписах с две сделки по време на пандемията, съфинансирани с ипотеки.
В Пловдив на топ локации, но продължавам да следя пазара тук и да си призная за изгодни сделки се иска не само късмет, а и редовно следене на обявите.
Напоследък виждам двустайни в широк център за над 85-90евра, което преди година беше не мислимо. Друг е въпроса дали ще се продадат на тези цени...
За сравнение 2017 голям четиристаен го взехме по-евтино, отколкото двустайния тази пролет с аналогични локации.

# 557
Цените на имотите едва ли ще паднат драстично, всяка година има инфлация. Като прибавим и нисък лихвен процент от банките и повишаване на минимална работна заплата постоянно, а и приемането на еврото не виждам как ще стане спад на цените. Максимум 5 -10 % и то скъпите или с не добра локация и качество.  Имам приятел строителен предприемач и прави трета сграда вече извън София, той казва че всяка година арматурата, бетона, строителните материали и цената от майсторите се вдига. Определено каза ако има криза ще спра да строя или ще замразя обекта, но няма да продавам на ниски цени защото е рисков бизнес. Съмнява ме да започнат да фалират строителни предприемачи, защото днешно време никой не тръгва с голям кредит да строи и тази ниша вече е заета от изпечени професионалисти. Та това ще направят и те, ще изчакат вместо да продават ж криза. Аз лично взех ателие двустайно 60 кв между Студенски и Дианабад с добра гледка и етаж през месец април, когато всичко изглеждаше отчайващо и хората не излизаха от домовете си, взех го на цена от 57000, а вече и с акт 16. Добра сделка по време на пандемия.Така  че смело който е решил да си купува, 5% доходност е добре, а и си защитавате парите от инфлация, който има разбира се, отколкото кинтите да ви седят в банка.

Добре, брокерче.

# 558
Значи не съм брокерче, а това са все фактори, които говорят че не чакайте цените да падат. Има и още един важен фактор и той е че има жсе още голяма корупция и крадене на пари от фондове и т.н, също така  все още се перат пари и имотния сектор е най-сигурния поне засега за БГ.

# 559
Не е най-сигурният.
Тук всеки може официално да купи на 600 евро, официално
Да го разследват.... за това.
И след няколко години да продаде на 3000 евро и това да е ОК. Чисти пари. Доказани.
За това се ползват имотите.

# 560
Следите ли имотните обяви в определени квартали? В тези, които следя аз, забелязвам намаляване на офертните цени. Масово цените са със стрелка надолу. Да кажем 7/10 са така. Говоря да построени апартаменти. Тези на зелено им се е покачила цената с напредването на строителството. За къщите около София забелязвам, че около началото на пандемията цените рязко са увеличени, а сега ги връщат на нивата от февруари 2019.

Не се опитвам да убеждавам никой в нищо, просто споделям впечатления. Може и да греша.

# 561
Не те разбрах -твърдиш че март къщите са скочили, а сега падат до нива от февруари 2019?
Моето наблюдение е че къщите падат и не се продават изобщо. Но има и доста надценени, които си висят с години. Следя южна дъга, герман, лозен и панчарево.

# 562
Аз следя конкретно каре. Цените там са надолу от тези, които бяха през 2018-2019 год. Повечето обяви са бивши airbnb или такива, които са били отдавани под наем за офис. От няколко месеца са повечето обяви и така си стоят. За това време изчезна само един от тези, които следя.

# 563
Навява ме мисълта, че след световен едногодишен икономически застой заради вируса, някъде след ваксинирането около май месец или лятото цените на всичко ще се отприщят и тръгнат нагоре и ще има инфлация.

# 564
  • инфантилно и разглезено хлапе
За щастие в България има валутен борд и няма печатница за пари. Хипотетични апокалиптични сценарии с хипер-инфлация и обезценка на всичко, няма да станат действителност.

Инфлацията в България се очаква да бъде 0,10% до края на това тримесечие, според глобалните макромодели на Trading Economics и очакванията на анализаторите. За напред очакваме нивото на инфлация в България да бъде 1,60% след 12 месеца. В дългосрочен план се очаква прогнозата за инфлацията в България да се движи около 2,00% през 2021 г. и 1,70% през 2022 г., според нашите иконометрични модели.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 13:14 от BlueIce

# 565
Навява ме мисълта, че след световен едногодишен икономически застой заради вируса, някъде след ваксинирането около май месец или лятото цените на всичко ще се отприщят и тръгнат нагоре и ще има инфлация.
Ще се отприщят и ще литнат ако има кой да купува. Ама май нещо имащите взеха да попривършват патроните. Който имаше се налудува, поне в нашия край, имам в предвид имотите и настана безветрие . Много непродадени имоти, много имоти за които дори и запитване няма, свалени цени, липса на интерес. Продават се само неща като гарсониери, и то трудно, и на ниски цени. Стоките пък въобще не виждам как ще тръгнат нагоре и кой въобще ще ги купува. 5 кг лук в Кауфланд е 1,69/ Краставици на 1,60, месо на 5,50 без кост, картофи на 0,50 ст, пресни червени чушки на промоция на 1,89, ябълки на 089/0,99 ст., банани на 1,30 в Lidl. Teлевизори по 179 лева. Познати си купиха нова Шкода да не казвам с каква огромна отстъпка от цените които гледаме в сайтовете. Ако се налеят тонове напечатани пари в системата може и да тръгнат нагоре цени, но едва ли. А и да се налеят, то ще е за определен сегмент а не за всички така че пак едва ли.

# 566
Пропуснали сте, че лева не е вързан вече?
Като част от условието за влизане в чакалнята на евро зоната.

# 567
  • София

Според фиксинга на БНБ 1 Евро все още е 1,95583 лв.

# 568
  • инфантилно и разглезено хлапе

И как ще ни пуснат в еврозоната с хипер-инфлация? Това е абсурд да стане.
Никоя от страните членки няма да си вкара таралеж в гащите. Кризата с Гърция още им държи влага.
Те отсега не ни искат, особено след като изтекоха в западните медии снимките на Бойко с парите в шкафа на резиденцията му...
а при липса на правосъдие, гарнирано и с инфлация, шансовете на българите за еврозоната започват да клонят към минус безкрайност.

# 569
Не е така, просто не бива да варира извън границите и всяка централна банка трябва да докаже, че може да се справи с това изискване. Това е смисълът на чакалнята. А нашата банка се справя чрез инструмента "валутен борд" и левът не само, че си стои, а и не трепва. За да се отмени борда трябва законодателна промяна, а изискването за чакалнята не е в противоречие с борда и затова последният може да си стои.

Общи условия

Активация на акаунт