Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 229
  • 874
  •   1
Отговори
# 540
Чиана, каква полемика,  кой какво избира си е негова работа, казвам само, че данъците са справедливи, плащат се за услуги и инфраструктура на общината, каквито при вас няма и е нормално при вас да са много по-ниски.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 18:22 от Анонимен

# 541
  • София
По принцип си права и затова те лейквам.
Обаче сметоизвозването е едно и също, независимо дали живееш в Ман Ли или Рударци. Или в Лозенец или Ман ли. И това е нечестно да е промил от данъчната оценка. За данък сгради е така.

# 542
Не знам какво е сметоизвозването във вилните зони, но каквото и да е, никога не съм гледала на такса смет като на нещо различно от данък, след като не зависи от броя живеещи (които генерират боклук), а от големината на имота и мястото му, който сам по себе си не генерира боклук. За мен е важна цялата сума и какво получава всеки срещу нея, а как точно ще се нарича и колко компонента има, не мисля, че е от значение.
Между другото, много от европейските големи градове нямат ежедневно сметизвозване, отделно, че е разделно, какво е допустимо да се изхвърля и какви са глобите за неспазване. Което за мен е  плюс, но пък съответно е много по- малък разход за онези общини.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 18:39 от Анонимен

# 543
хохохо ежедневно. Веднъж на две седмици пластмаса. И биото също така. Лятото е ужас пнякога. Не сме в много голям град, но и малък не е .

# 544
  • София
Сметоизвозването е такса - като водата и тока, не е данък. Дори в бележката като платиш имаш две графи - данък сгради и такса смет.
Таксата се смята на база консумацията - като тока и водата. Затова е грешно да е процент (промил) от данъчната оценка. Просто не е честно. В повечето европейски страни е обвързано с някаква консумация, която е измерима. И тук имаше такива планове, но както казах - не е популярно и си траят.

# 545
Това го знам, Чиана, обяснявам ти, че какво пише няма голямо значение, след като на практика си е данък, защото зависи не от живеещите, а от имота. Нали накрая плащаш цялата сума, какво те интересува как се води. И какво те грее, ако качат данъка и свалят такса смет, и накрая стане пак същата сума? Нали разбираш, че общината все ще си вземе своето. И то при нас е малко, ела да видиш какви са тези суми в развития свят.

Белла, чак на 2 седмици ми се вижда много рядко, един-два пъти в седмицата по-бива.

# 546
  • София
Ние имаме необитаем имот, всяка година подаваме декларация и не плащаме данък смет. В общината казаха, че ще проверяват партидите за ток и вода, за да разберат дали някой живее там.

# 547
Да се изкажа и аз за цените на имотите Simple Smile
И според мен сме в балон на всичко, който няма да се спука, евентуално с години ще се изпуска лека полека. А това че хората имат по-високи заплати и повече спестявания няма голямо значение, защото инфлацията ще нараства. В резултат хем цените ще падат, хем парите ще се обезценяват, хем заплатите ще падат или няма да се увеличават значително (зависи от сектора). Но в крайна сметка след 5-6 години цените на имотите ще са по-евтини спрямо сегашните дори и имайки предвид инфлацията. С две думи, ако на някой не му е зор сега, ако изчака ще му е по-изгодно дори и да му се топят парите. Но на кой ще му се чака толкова време не знам Simple Smile.
Според мен пазара влиза в стагнация. Целия свят повтаря политиката на Япония от последните 30 години, а ние с нашето застаряващо население доста приличаме на нея.
Увеличаване на данъци би имало след като приключи исторята с ковид, преди това няма как да се случи, защото ще има бунтове. Инфлацията е доста по-плавен и незабележим таксатор от вдигането на данъци, което е политическо самоубийство по време на криза. Но кой знае, бат Бойко след като спечели март месец, може да реши че му е за последно и да краде яко с повече кредити и данъци.
Вече е късно според мен за предпазване на пари, защото всички асети са надути, март месец беше момента.

# 548
Чиана, каква полемика,  кой какво избира си е негова работа, казвам само, че данъците са справедливи, плащат се за услуги и инфраструктура на общината, каквито при вас няма и е нормално при вас да са много по-ниски.
В Кръстова вада общината една улица не е направила, но иска по-високи данъци. Защо? Канал, ток, асфалт и т.н. се прави от строителите. А общината освен годишните данъци прибира и милиони от таксите при продажбата и препродажбата на апартаменти.

# 549
Gogo1979 ако българия има застаряващо население ... на германя графиката е като атомна гъба. младите са долу , пенсиите горе.

# 550
Gogo1979 ако българия има застаряващо население ... на германя графиката е като атомна гъба. младите са долу , пенсиите горе.
Не се оплаквай. Ежегодно ви заливат с маймуни 😭. Като прибавим и, че се множат като зайци и картинката става съвсем плачевна. За пореден път ще кажа, че съм изумен в какво се превръща една хубава страна и въобще един прекрасен континент.

# 551
А, в Германия рязко ще им се подмлади населението, с новодошлите, които са с голям прираст.

За преди да кажа - освен че миеха поне булевардите, поне 1 път годишно и пръскаха срещу комари по Сливница. Още го помня - като мъгла някаква беше. Пускаха я от едни цистерни.

# 552
Цариградско шосе го миеха поне по веднъж седмично. Сутрин рано уикендите.

# 553
Нико, имам предвид нормалните квартали, където имам поглед, не всички. За недоразуменията вече изписах достатъчно, няма да си губя времето повече с тях.

Че миеха, миеха, после съвсем престанаха да мият след 10-ти, но напоследък при нас почнаха да мият пак. Това лято и есен няколко пъти, горе долу веднъж месечно. Ина това съм доволна, в сравнение с това, което беше последните 30 години

# 554
  • инфантилно и разглезено хлапе
За покупката на имоти днес, въпреки, че са по-скъпи в сравнение и преди 5-6 години - може да има обяснение - повишени доходи, налични спестявания сега, нещо друго.
Вижте колко теми от типа "къде да спася кеша" се нароиха дори в този форум. Това последното поне за мен е и притеснително, обикновено в такива времена все се намира кой да го обере този кеш.
Никито Василев ако пусне няколко български фонда следящи американските индекси, не малко българи ще се откажат да набиват спестяванията си в набалончени тухли за 3-4% годишна доходност, защото ще има по-доходоносна алтернатива.

Общи условия

Активация на акаунт