Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 333
  • 874
  •   1
Отговори
# 270
Цитат
Бяха изложени на дъното на един заключен канцеларски шкаф, забутан в заключена тоалетна с надпис на вратата ВНИМАНИЕ, ЛЕОПАРД!
Хехе Simple Smile Това ми хареса!

Станция, изобщо не казвам, че процедурите за приемане на ПУП са перфектни, и аз не го разбирам това да е длъжен човек сам да следи. За щастие нямам тая грижа на главата, но ако един ден проимам, ще видим как ще се оправяме... Дет се вика човек може да е на почивка 1 месец...
Но това са съвсем други проблеми, и по никакъв начин решението за тъпа административна процедура не е компенсация от парите на всички останали...

# 271
Alex - срока се отлага за различни групи от хора т.е вторите 9 месеца ще са за хора от втория лок даун и вероятно ще са започнали от ноември/декември т.е едва ли ще чака някой края на март да се запише ако има нужда. В този ред на мисли масата от хора ще приключат сега края на март и после втора вълна края на юни. Аз така го виждам. Ако има трети локдаун, ще вкарат още месеци и възможност за трета група хора. Но аз не мисля че ще има трети локдаун след лятото, а януари-март ще са си към втория локдаун. Всичко това е нормално, никой не иска да се съборят банките и да изгърмят наведнъж маса хора. Макар че това ще събори имотите Simple Smile но те така или иначе ще тръгнат надолу. Който ми говори обратното е мегасляп и наивен. Никаква инфлация няма да има, целия свят напечата трилиони и за 1 година няма никаква инфлация. Япония печата 30 години и няма инфлация, имотите там вървят надолу. Печатането на пари реално не е печатане, но централните банки искат да вярваме, че е така, за да ни е страх от инфлация и да харчим с цел стимулиране на икономиката, но това ще е до време.

# 272
И без коронавирус-а се очакваше цените да паднат. При себестойност на строителството 400 евро/кв.м. и средни продажни цени 1100 евро/кв.м. има голям мегдан за надолу. Simple Smile

# 273
  • София
Рядко отварям капитал, но като се зачетох в предната статия, ето какво ми се препоръча:
https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/12/09/4149711_ecb_se_ … pup_under_article
Цитат
ЕЦБ се готви да увеличи стимулите за икономиката на еврозоната

Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза, причинена от пандемията от коронавирус. Очаква се мерките да включват разширяване на основните инструменти за борба с кризата на ЕЦБ - закупуване на повече облигации за по-дълъг период, като същевременно банките се финансират при още по-отрицателни лихвени проценти, стига да поддържат кредитния поток към бизнеса, пише Financial Times.

https://chitanka.info/text/4967-sinovete-na-velikata-mechka/4
Цитат
    Очите ми бизони жълти виждат,
    надушвам прах, раздухван от червени ноздри,
    по пясъчния път на родната ни степ.
    Мой лък, изпъвай тетивата!
    Моя стрела, забий се право във сърцето!

Песента за лова на бизони.
Пее се, когато бизоните ги няма, но с мантри искаш да ги призовеш.
Ключовото при заклинанията/магиите/мантрите/благопожеланията е, че трябва да "визуализираш позитивно" желаното, да го "виждаш".

Някакси, първият ред винаги ми изниква в ума, когато някой пише нещо, което много иска да е вярно.

Също и легендарният Дени Де Вито, в "Парите на Другите" в сходна ситуация, на събранието на акционерите, казва "Амин!" "Не знам как е при вас, но ние винаги казваме "Амин" след молитва".

Сега в Гугъл всичко може да се намери. Ето я и тази реч:
https://www.americanrhetoric.com/MovieSpeeches/moviespeechotherp … smoneydevito.html

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 22:07 от Танграта

# 274
  • София
Гого, аз мисля, че така както се движат нещата по света, до края на март ще имаме различни форми на лок даун. Края на март е даден като последен срок, за да могат тези които се надяват да се съживят през лятото да се възползват, като отложат плащанията за следващата година. Аз не съм оптимист за всичко това. Според мен лошите кредите ще се увеличат значително. 
За цените на имотите, също мисля че ще започнат да вървят надолу, дори очаквах това да стане по-рано.
Икономическата криза в момента е различна от тези които познаваме, не мога да се ангажирам с мнение, защото не съм запозната.

# 275
  • София
И без коронавирус-а се очакваше цените да паднат. При себестойност на строителството 400 евро/кв.м. и средни продажни цени 1100 евро/кв.м. има голям мегдан за надолу. Simple Smile
Грубият строеж ще го до добуташ с 400 евро. Още 300-350 за обезщатения на собствениците и ще стигнеш горе-долу до себестойността.

# 276
  • София
Има още една подробност, че трябва да има кой да си ги позволи.
След тази една година, реалността ще бъде различна. Най-малкото банките ще бъдат по-внимателни с раздаването на кредити, а и хората ще бъдат по-плахи да взимат кредити при условие, че не се знае до кога ще продължи тази несигурност.

# 277
Както и досега - едни ще могат да си позволят жилища, други - не. Никога не е било всички да могат, нито 100 процента от работещите или имащите нужда от жилище, да са на пазара на имоти.

# 278
... а и хората ще бъдат по-плахи да взимат кредити при условие, че не се знае до кога ще продължи тази несигурност.

Хората взимат кредити за 30 години напред. И преди пандемията не са знаели какво ще се случи след 5, след 10 години. "Сигурност" няма как да съществува в няколко десетилетия.

# 279
Имаме 12 години световен растеж и просперитет на икономиката заради политиките на централните банки. Накои хора друго не са виждали или не помнят. 2000-2008 също беше период на растеж. Повечето хора на възраст между 20 и 40 год не знаят друго освен хубави времена (ако 2008 са били прекалено млади и неангажирани към кризата тогава). Именно този диапазон от хора са активните купувачи с кредит. Как да оценят/предвидят риск като те несигурност не са виждали и преживявали и живеят в деситилетие на по-човешко заплащане на труда.

Другата група над 50-60, които са преживели прехода и хиперинфлацията пък  друго освен имоти не знаят. За тях имота дори и с ипотека не е риск, той е спасение, защото вечно чакат нова хиперинфлация, която няма как да се случи.

А нещата се сговняват когато хора с по 200,500,1000лв започнат да се мислят за инвеститори и започнат да правят схемите за печалба на кредит.

# 280
  • София
Съгласна.
Добавям и една група хора, които към момента не са пряко засегнати от кризата и си мислят че няма да бъдат засегнати. Групи като АйТи, Държавна Администрация и т.н.
Като цялата икономика влезе в криза ще ги удари и тях като чук действителността.
Само като гледам каква приходна част са заложили за следващата година ми става изключително смешно какви аматьори правят бюджета.
Това като Горанката - затвориха март цялата държава, той изкарва 3 сценария като най-лошия беше за спадане на 3% от БВП. Абсолютно некомпетентно подготвени кадри....

# 281
Грубият строеж ще го до добуташ с 400 евро. Още 300-350 за обезщатения на собствениците и ще стигнеш горе-долу до себестойността.

Много си в грешка. В повечето квартали, където цената е 1100 евро, коефициентът на интензивност в 2,5, тоест на 1 квадрат земя може да построиш 2,5 кв.м. сграда. 2.5 х 300-350 = 700-750 евро на квадрат за земята. Те дават 35-40% обезщетение.

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 11:01 от Bobi44

# 282
Имаме 12 години световен растеж и просперитет на икономиката заради политиките на централните банки. Накои хора друго не са виждали или не помнят. 2000-2008 също беше период на растеж. Повечето хора на възраст между 20 и 40 год не знаят друго освен хубави времена (ако 2008 са били прекалено млади и неангажирани към кризата тогава). Именно този диапазон от хора са активните купувачи с кредит. Как да оценят/предвидят риск като те несигурност не са виждали и преживявали и живеят в деситилетие на по-човешко заплащане на труда.

Много интересно. Аз съм на 30 години и помня прекрасно Виденовата зима. Била съм 1-2 клас и много ясно в главата ми е запечатано как баба ми месеше хляб, а не купувахме, какво сме яли и в какво материално състояние е било семейството ми. Може да се каже, че баща ми е държавен служител (работи в АЕЦ от 89-та), но пак не бяхме цъфнали и вързали. Помня и инфлацията - леля ми и вуйчо ми имаха магазини за дрехи, които не отваряха, защото не знаеха какви ще са цените утре и каква ще е стойността на парите. И протестите помня чудесно, помня какво даваха по телевизията, че пускаха и Another Brick in the Wall и ме беше страх от кадрите с месомелачката.

2008/2009 г. бях студентка първи курс., на 18 години. Не можеш да прилагаш думата "неангажирани" за хора на тази възраст, тъй като са достатъчно осъзнати да виждат какво се случва покрай тях. Работят, пазаруват, ядат. Нашите ми плащаха квартирата в София, обаче започнах работа от втория семестър, за да се издържам. Добре помня колко трудно ми е било.

Така че тия хора "20-40", които ти визираш, не са расли всичките в саксия да не помнят хептен нищо от това, което сме преминали и да са се събудили вчера със заплата от 5000-10000 лв. и неистово желание да теглят кредит.

# 283
Има и друго - аз пиша в този форум от около пет години. И от самото начало все това чувам - цените ще се сринат, кредитите ще поскъпнат... Да де, ама животът си тече и тези, които тогава са били волни ергени, вече са женени с деца. А пък тези, които тогава са били с малки деца, вече са с ученици. И ако бяха чакали какво? То вечно ще има очакване за някаква криза, ама трябва да се живее.

# 284
  • София

Много си в грешка. В повечето квартали, където цената е 1100 евро, коефициентът на интензивност в 2,5, тоест на 1 квадрат земя може да построиш 2,5 кв.м. сграда. 2.5 х 300-350 = 700-750 евро на квадрат за земята. Те дават 35-40% обезщетение.
Първо обезщетението не е част от земята, а от РЗП на една сграда. И се движи в рамките на 30-50% от РЗП-то.
Ако имаш сграда от 1000м2 РЗП и ти е излезнала по 400евро/м2, то общо ти струва 400к. евро само строежа. Обаче от тези 1000м2, ти си дал 35% обезщетение или 350м2. Т.е. ти остават за продаване 650м2.
Т.е. квадртата ти излиза 400к цена на сградата:650м2=615 евро/м2. Това е без подкупи, печалба и строителство стил бароко. Цените са за София.

Общи условия

Активация на акаунт