Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 333
  • 874
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Дано не ми в много глупав въпроса, но дали мога да наема за консултация строителен инженер? Купих апартамент на зелено, нотариален акт имам на акт14. Сега предстои акт15 и акт16, трябва да огледам апартамента и напиша евентуално забележки. Проблемът е, че нямам представа какво да гледам и ми се иска да има с мен компетен човек. За Пловдив става дума.

# 286
  • София
Здравейте , малко извън темата , ако има запознати ,моля!
При продажба на къща и земя , не ни съвпадат размерите по скица в кадастъра и нот. акт с 40 кв.м( по скица са повече ) , има ли нотариус ,който ще изповяда сделка  с тази минимална разлика ?
Разбрах , че изравняването е тежка и бавна процедура в кадасъра !

# 287
  • София
Няма проблем - в нотариалния акт се записват и двете стойности.
Това е при положение, че сметките ви по регулация са оправени

# 288
Има и друго - аз пиша в този форум от около пет години. И от самото начало все това чувам - цените ще се сринат, кредитите ще поскъпнат... Да де, ама животът си тече и тези, които тогава са били волни ергени, вече са женени с деца. А пък тези, които тогава са били с малки деца, вече са с ученици. И ако бяха чакали какво? То вечно ще има очакване за някаква криза, ама трябва да се живее.

Всъщност сринаха се мечтите за непрекъснато повишение цените на имотите и жилищата станаха по-достъпни. Това се случи след Световната финансова криза от 2007 – 2008 година и продължава с К19 Пандемията.

Иначе дали ще плащаш на хазяин или на банката - нещата в дългосрочен план са на кантар. Живота си върви дори и да нямаш собствено жилище. Дори, като че ли, човек се чувства с една идея по-свободен и разполага с парите си.

С придобиването на собствено жилище имаш доста големи първоначални разходи, за да го направиш годно за обитание. А и да не подценяваме риска човек да остане без доход за неопределено време. Но комфорта е по-голям.

# 289
SILI - няма проблем ако разликата е до 5%. Ако е над има проблем.

И без коронавирус-а се очакваше цените да паднат. При себестойност на строителството 400 евро/кв.м. и средни продажни цени 1100 евро/кв.м. има голям мегдан за надолу. Simple Smile
Грубият строеж ще го до добуташ с 400 евро. Още 300-350 за обезщатения на собствениците и ще стигнеш горе-долу до себестойността.

Много си в грешка. В повечето квартали, където цената е 1100 евро, коефициентът на интензивност в 2,5, тоест на 1 квадрат земя може да построиш 2,5 кв.м. сграда. 2.5 х 300-350 = 700-750 евро на квадрат за земята. Те дават 35-40% обезщетение.
Първо обезщетението не е част от земята, а от РЗП на една сграда. И се движи в рамките на 30-50% от РЗП-то.
Ако имаш сграда от 1000м2 РЗП и ти е излезнала по 400евро/м2, то общо ти струва 400к. евро само строежа. Обаче от тези 1000м2, ти си дал 35% обезщетение или 350м2. Т.е. ти остават за продаване 650м2.
Т.е. квадртата ти излиза 400к цена на сградата:650м2=615 евро/м2. Това е без подкупи, печалба и строителство стил бароко. Цените са за София.
Еми значи цената на земята излиза 215 евро, а не 300-350. Отделно, че 400 е в горната граница. В СЕК е 350 евро най-високото изпълнение. Говорим за блокове няколко хиляди квадрата. Та дори и 650 да го смятаме със земята до 1100 остават 550. И пак казвам - това е силно завишена сметка. Мегдан за падане има много.

# 290
тук са се събрали много икономически  мозАци....а инфлацията примерно, дали отчитате -натрупана през годините....значи всичко да поскъпва-обаче жилищата трябвало да поевтинявават и то с минимум 30-50 %.....за мен и сега са евтини,щом такива недоразумения срещам в родният си град, по улиците му.....и моля ви се-делете най-големите градове от всички останали.....хем искате в тях,хем и за без пари.....

# 291
Ама нали ниКва инфлация нямало , ама много била необходима , та затова ниските лихвени проценти и дори наказателната лихва ??
То не било да се оберат спестяванияата на хората . То било да се създаде нужната здравословна инфлация ... където тооолкова ни липсвала ?
Кой лъже сега ? Политиците. Не някой друг.

# 292
тук са се събрали много икономически  мозАци....а инфлацията примерно, дали отчитате -натрупана през годините....значи всичко да поскъпва-обаче жилищата трябвало да поевтинявават и то с минимум 30-50 %.....за мен и сега са евтини,щом такива недоразумения срещам в родният си град, по улиците му.....и моля ви се-делете най-големите градове от всички останали.....хем искате в тях,хем и за без пари.....

Инфлацията е 3 процента на година, не 15-20 Wink

# 293

Инфлацията е 3 процента на година, не 15-20 Wink
дали? през последните 5 години си сметни-парно, ток и вода, колко по 3% се качиха.... Транспорт в София с 60 процента... Ами храната? От март насам лаптопите(заради ковид и учениците)едно 30-40% нагоре... и не е само това... И пак казвам-има евтини имоти по села и малки градчета, София не е задължителна програма...

# 294
3% или 33% инфлация на година - все тая, това е средната инфлация. Не знаеш колко са се вдигнали цените на строителните материали, на строителната механизация, на заплатите на строителните работници.

Дори и да имах пари да стана строителен предприемач, гледайки строеж до нас, за мен работата не е лесна. Поне откъм организация на дейността - да намериш и координираш бригадите, бетоновозът да дойде, в точния момент, след това тази или другата бригада, ама да са качествени, и да не се губят празни дни без работа. Не е бизнес за всеки. Времето, което инвестираш в тези дейности, за без пари ли го смятате? А офис персоналът - счетоводител, юрист, продажби - и разходите за тях ли не ги смятате? Само себестойност на строежа като обезщетение, материали, труд на строителните работници, механизация ли смятате? Поне 3 години дейност отива от самото начало до А16 за 30-ина апартамента.

Който е толкова ербап, намира парцел, купува го/сключва договор за учредяване на право на строеж, и след това или кешира голяма печалба, или продава с 10-20% печалба, защото е много социално отговорен.

# 295

Инфлацията 2008 до 2020 е 19.1%, може да си я видиш сама. https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%8 … D1%8F%D1%82%D0%B0

Всяка стока си има себестойност, после започват търсене- предлагане и тн. София не е Монако, на къде да се строи има колкото искаш. Застаряващо население, най-голям брой жилища на глава от населението и тн. Не искам без пари, искам реалното. Доматите и в Перник и в София са по 4 лева. В София не са по 8.

# 296
Всеки помни тежките моменти, въпроса е че не си дава сметка, защо сецслучват, или не разбира защо се случват или не осъзнава как това афектира народа, държавата, бизнеса и как ще се отрази на бъдещето. Когато си била на 7 или на 20, едва ли си мислила дали ще можеш да теглиш кредит или не, дали имотите са надути или не и т.н.
България 2008 беше ударена сравнително леко от кризата и въпреки това имаше спадьна имотите. Могада кажа че последните 20 години ме сме имали особени сътресения както повечето развити държави. Не сме и цъфнали, но поради тази причина сега сме много по-устоичиви на тази криза отколкото запада.

# 297

Инфлацията 2008 до 2020 е 19.1%, може да си я видиш сама. https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%8 … D1%8F%D1%82%D0%B0

Всяка стока си има себестойност, после започват търсене- предлагане и тн. София не е Монако, на къде да се строи има колкото искаш. Застаряващо население, най-голям брой жилища на глава от населението и тн. Не искам без пари, искам реалното. Доматите и в Перник и в София са по 4 лева. В София не са по 8.
Ако не знаеш още-моят град е вашата столица.... и аз искам, като си продам жилището, да си купя в центъра на Париж, ама не мога... Мога само в предградие на Хага или Ротердам, и то не четири, а двустаен....

# 298
Пък ако си спомняш как си мазал майонеза на филии хляб, че друго почти нямаше, още по-добре. Покривът над главата е важен, няма спор. Но този покрив може да е над 2-стаен или над 4-стаен. И в двата варианта не си на улицата.
Ако имаш лоши спомени, ще си предпазлив. Вместо в 4-стаен, ще се разшириш в 3-стаен. Което е добре, от една страна, но и лошо - от друга страна. Зависи от гледната точка - с по-голяма доза предпазливост, ще си се застраховал срещу (несигурни) катаклизми, но пък след 20-30 години може да се окаже, че си пропуснал възможности.

# 299
Не сме и цъфнали, но поради тази причина сега сме много по-устоичиви на тази криза отколкото запада.
Криза, криза, ама германци, франсета и швейцарци с просешка тояга не съм видял... скандинавци също. Запада е друга галактика и дето се вика западняците и назад да тичат, още 100 години не можем да ги стигнем. Та дотолкова с нашата устойчивост и кризата там.

Общи условия

Активация на акаунт