Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 313
  • 874
  •   1
Отговори
# 330
  • София
И аз така ...

А по темата, няколко месеца гледах една обява, къща в ценътра на новия град на Созопол. 500кв двор на ъгъл с масивна ограда за 100 евра. Надявах се да оцелее още година - две. Докато събера излишни 100 евра. Аз и сега имам, но ги наливам в апартаменти в София.
Мн ми е мъчно :*(
Отиде къщичката.

# 331
Не е надценен да же (биха могли и още да искат) проблеми , чист си е няма , гледах го на 2 рата година ..искам го но...и собствениците си искат тази цена..
Е ти хем не е надценен и могат да искат още, обаче хем да свалят специално за тебе, така ли искаш? Simple Smile
В такъв случай от списъка на Мокка маркираме верен отговор С) Собствениците не бързат.

Тангра, като събереш 100 евра кеш излишни, ще си построиш сам, не се коси Simple Smile

# 332
  • София
Къде ще си построя!? На "Буджака". Сега там се разпродават много парцели за малки пари.
Това е парцел в центъра на града!

Бтв, изнамерих току що сайта на брокера. Там къщата стои с обява.
Има шанс Simple Smile
Хмм, започвам да се чудя дали да не я задвижа тая сделка.
Освен това, къщата е идентично копие на къщата, в която съм роден. Само дето нашата е била плочи, а тази е гредоред. Но иначе е голям сантимент. Мога да се пенсионирам там.

# 333
Да де и аз това казвам ..те не бързат ..а аз съм на късо с кеша..мхм..знам си аз, мен ме чака този имот 😝

# 334
Абе вие сте много интересни. Съдите за пазара на база някакви офертни цени и то офертни цени на имоти, които си седят по обяви - явно не им е това пазарната цена в такъв случай. Важно е на какви цени се сключват сделките. Умишлено или не НСИ от години вече не води такава статистика, според мен умишлено.

# 335
4та поредна година на един апартамент който съм набелязала не мърда
Ако за 4 години не са го продали, значи не искат да го продават, а просто си седи.

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 19:39 от Не се сърди, човече

# 336
Статистиката на НСИ за пазарните цени беше на база анкети сред най-големите брокерски агенции. А те, агенциите,  и сега редовно публикуват тази информация, съвсем скоро някой беше постнал статия по въпроса на Адрес ли беше, с "най-предпочинаните" МанЛи и Дружба. Тасъщата информация си я има е сега. Предполагам, че агенциите в един момент са отказали да я дават на НСИ и затова са спрели наблюдението.
Народът съвсем изперка, само конспирации са му в главата.

# 337
Реална вярна статистика за цените не може да има, защото няма как да се хванат продажбите на ДО. Има някакво усещане, че "белите" сделки се увеличават, ама доказателства - йок. Остава ни да вярваме на статистиките на агенциите, които даже и да са по изкривени методики, поне са все по едни и същи такива и би трябвало да улавят трендовете, ако не точните цифри. Впрочем ако процентът "бели" сделки нарасне това би се отразило като фалшив ръст на цените в една официална статистика.

# 338
Това, което изнасят агенциите из медиите, най- вероятно е на база собствените им реални сделки и цени, не на ДО. Иначе цените, които изнасят, щяха да са съвсем различни. А те са почти същите като тези в имот.бг

Големите вероятно имат достатъчен брой сделки, за да имат техните данни някаква представителност.

# 339
Статистиката на НСИ за пазарните цени беше на база анкети сред най-големите брокерски агенции. А те, агенциите,  и сега редовно публикуват тази информация, съвсем скоро някой беше постнал статия по въпроса на Адрес ли беше, с "най-предпочинаните" МанЛи и Дружба. Тасъщата информация си я има е сега. Предполагам, че агенциите в един момент са отказали да я дават на НСИ и затова са спрели наблюдението.
Народът съвсем изперка, само конспирации са му в главата.
Така е, събирана е от посредници, но голямата разлика е, че става дума за продажните цени, а не за офертните. В момента брокерските агенции ни заливат с информация на база на офертна цена. Не знам защо му казваш конспирация, но е много по-лесно брокерите да дават фалшива информация в сайтовете си отколкото да дават фалшива информация на НСИ и след това да носят отговорност. Те не са спрели току така да я дават тая информация, всичко си има цел и интереси - по-лесна манипулация.

# 340
Ако някой вярва в конспирации, няма сила на света, която да го разубеди. Да го убеждаваш е чиста загуба на време.
Агенциите изнасят информация на база сделки, не оферти. Поне така заявяват в медиите, а и няма как да кажат кой кв е предпочитан, ако не говорят за сделки, сключени там. И имат достатъчно сделки, за да имат представителност. А защо да я дават на НСИ, когато могат и сами да си я ползват и да привличат медийно внимание и реклама за себе си. В анкетата на НСИ бяха анонимни.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 09:56 от Анонимен

# 341
  • инфантилно и разглезено хлапе
Който иска хотели - да напада.

http://m.dotbg.bg/article/9317414

Току-що погледнах в продавалника... наистина е пълно с обяви за продажби. Само че не схващам логиката -  като ги изсипват на пазара всичките по едно и също време, кой ще им ги купи?

# 342
Как кой? Я гледай напред в темата каква част от София притежават гърци . И не само гърци а какви ли не. Сега нататък... За какво да се води война за територия като и така става ?

# 343
Две статии пуснати в един и същи ден.

https://profit.bg/imoti/kakvo-da-ochakvame-ot-imotniya-pazar-v-s … nata-prez-2021-g/

Цитат
Наемните цени на жилищата са с около 20% надолу и предлагането значително превишава търсенето.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pandemiiata-svalia-cenit … -v-sofiia-318031/

Цитат
Средният наем на едностайните апартаменти в София през второто и третото тримесечие на 2020 г. е намалял до 520 лв. спрямо 545 лв. през същия период на миналата година. При двустайните апартаменти се наблюдава лек ръст, като средният наем достига 665 лв. през 2020 г. спрямо 658 лв. през същия период на 2019 г.

Толкова са точни данните. Grinning

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 10:43 от Bobi44

# 344
Скрит текст:
Ако някой вярва в конспирации, няма сила на света, която да го разубеди. Да го убеждаваш е чиста загуба на време.
Агенциите изнасят информация на база сделки, не оферти. Поне така заявяват в медиите, а и няма как да кажат кой кв е предпочитан, ако не говорят за сделки, сключени там. И имат достатъчно сделки, за да имат представителност. А защо да я дават на НСИ, когато могат и сами да си я ползват и да привличат медийно внимание и реклама за себе си. В анкетата на НСИ бяха анонимни.
Тук не съм съгласен. Изнасят си информация на база средни офертни цени, не продажни. А има как да кажат кой квартал е предпочитан и това вече беше обсъждано. Звънят им най-много за Кръстова вада, Манастирски ливади и т.н., защото там има най-много предлагане. Simple as that. Да не говорим, че брокерските агенции имат материален итнерес да изнасят по-завишените офертни цени, защото те печелят от процент от сделката. От тук натам няма какво повече да спорим.

Общи условия

Активация на акаунт