Нашите цветя - обща тема 5

• 30 321
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
Флорен, сега ми стана любопитно. Каква е тази система с големия контейнер и в него закачена саксия с орхидея? Каква е целта? На снимката с къдравелко Hug

Ето какво има у нас. Амарилисът беше прецъфтял, после неочаквано изкара нов цветонос.
Не се сдържах за розичкте в магазина, макар че знам, че нямат голям шанс да оцелеят. Все едно съм си купила букет...

# 121
Ех, че са ви хубави цветята, момичета.
Флорън, къдравелко е силно привързан към китките струва ми се Grinning
И моят амарилис цъфна

Вчера, цял ден, се разтваряше буквално пред очите ми. Има още 3 пъпки на този цветонос. Сега съжалявам, че не си взех и червен, ама като ми е за първи път и нямах идея дали ще излезне нещо. Много съм щастлива, че си имам цъфнало по Коледа цвете. Понеже с всички зимно цъфтящи приключих опитите преди години с нулев успех Grinning

# 122
  • Варна
Флорен, сега ми стана любопитно. Каква е тази система с големия контейнер и в него закачена саксия с орхидея? Каква е целта? На снимката с къдравелко Hug

Флокс, прекрасно са ти нацъфтяли цветята. Simple Smile
Тази орхидея е от студенолюбивите, знаеш, че те изискват висока въздушна влажност (минимум 80 %)и дневни температури мах. 23 градуса и нощни минимум 12 градуса. Контейнерът ми помага да повишавам въздушната влажност, затова държа там орхидеята. Цяло чудо е, че е все още жива. При все, че скорострелно се гътват ( 1-2 седмици) като не им харесат условията. Моята е при мен от началото на септември, една позната ми я даде, защото тръгнала да заминава. Изкара 2 нови листа, 3-то се мъчи, но не вярвам да цъфне с начина по който я отглеждам. Решението е едно, но като кажа на мъжа си, какво искам да ми " сдела"( направи) вероятно ще си събере очите на носа. Simple Smile

Буба, прекрасен бял цвят. Simple Smile

# 123
  • Бургас
Лелеее, уникални амарилиси! Много ги харесвам, а нямам нито един.
Ето няколко снимки от мен.

Това ми е много сладурско.

Сакъзчетата си менят цвета по това време. Миналата година пак бяха така.

Мушките цъфтят.

Една градинка.

А, ей това бебе ми го подариха и идея си нямам, как да го гледам. Не съм гледала орхидеи. Треперя му.

Моля ви, не обръщайте внимание на жълтите листа.
Нямам време да си почистя мушките и сакъзите от тях. Сакъзите ще останат почти голи пръчки, след като ги почистя. Защо така?

# 124
И аз харесах къдриците на малката главичка. Heart
Моите циклами са още живи, но на червената дето отказва да цъфти започнаха едно по едно да жълтеят листата. Не съм променяла условията на отглеждане и поливането. Каквото!

Голямата вади по някой друг срамежлив и скрит цвят.

А драцената продължава да ми жълтее по крайчетата, намалих поливките, но явно закъснях. Много ме е яд, така хубаво вървеше.

Дребното се хвана.

И още малко снимки от днес

Бугенвилията също нещо се мъчи. Мисля да я преместя в нова саксия с нова пръст.

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 15:48 от MagniМ

# 125
Как се оживи темата Hug
Чудесни снимки на всички, червено-лилавото сакъзче е разкош.

Магни, и при мен така на една циклама листата пожълтяваха едно по едно. При мен проблемът беше: много топло място в стаята и недостатъчно поливане. Като я преместих на перваза на хладно, и започнах да поливам по-редовно, се оправи и започна пак да цъфти.
Със смяната на сезоните условията около саксията се променят, дори и ти да не си променила нищо съзнателно. Има ли отоплително тяло в близост до цикламите ти? Забелязах, че това никак не им харесва.

Флорен, чудесна идея за овлажняване на въздуха. И аз имам този проблем, но ако поддържам по-влажно, се завъждат черни мушички около саксиите и летят из цялата къща.

# 126
  • Варна

...
Флорен, чудесна идея за овлажняване на въздуха. И аз имам този проблем, но ако поддържам по-влажно, се завъждат черни мушички около саксиите и летят из цялата къща.

Поради тази причина прехвърлих 2-те студенолюбиви орхидеи в сух сфагнум. Не зная дали е от сфагнума, но в момента няма мушички. Едната виси в контейнера, а другата до нея е само повдигната над водата в чинийката на саксията. Simple Smile Добре, че кухнята ми е хладна и влажна, та засега там оцеляват. Simple Smile

# 127
  • София
karzz,не чупиш ли цвета на мушкатата и сакъзите? Аз моите ги махнах още като ги прибирах.Ахименес ли видях да се подава на едната снимка?
 За отглеждането на орхидеята мога да кажа моят успешен начин на поливане.Преди да ми го кажат уморих няколко,щото поливах както трябва,чрез потапяне.Саксиите стоят в купички където наливам вода ,след като видя,че корените са сухи(изглеждат сивкави и не са месести).Но не наливам много.Ако видя,че корените вече са мокри(стават залени),а в купичката има още вода я изливам.Обичат светло,но без да ги пече директно.Саксията трябва да е прозрачна,на корените им трябва светлина.Може сега или като прецъфти( почвата трябва да влажна) извади го от саксията и провери дали вътре има дунапренче.Ако има,махни го,защото ще почне да гние цветето.      
Лесни са за гледане.

# 128
Флоксче, няма отоплително тяло наблизо. И още не сме започнали да палим камината. Постоянната температура вътре е около 18 градуса, почти не се повишава - навън е по-топло отколкото у дома. Даже се чудех дали да не я изкарам на терасата на малко слънчице. Simple Smile Не е и суха почвата стои влажна постоянно като я проверявам. И даже се притеснявам, че още трябва да разредя поливките на останалите цветя.

# 129
Въпрос към тези, които имат опит с дипладения. Изнесох я на стълбището,  поливам оскъдно, един път в седмицата, премахвам пожълтелите листа. Но има много нещастен вид. Ще живне ли, когато се позатопли и я изнеса навън? Много се притеснявам. Ще кача снимка след малко, за да добиете представа.

Ето я.

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 18:27 от Pipi_

# 130
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нормално е летните "волни" листа да паднат при такава рязка промяна на условията. после ще изкарат други, които ще паднат, когато я изкараш напролет навън. Sad това е, няма пълно щастие.
показвла съм бугенвилията, която беше като завеса на прозореца на хола - за една седмица свали всички листа. до едно!
две седмици по-късно пак се е озеленила но листата нямат нищо общо с предишните - бледички, дребни...
така ще е. няма как да ѝ осигуря почти еднакви условия - светлина, топлина и влага и зиме, и лете.

# 131
  • оттам, откъдето започва България
karzz, благодаря за красотите, които сподели! Simple Smile

Благодаря на всички, които споделяте цветята си! И преди съм казвала, че цветята ми пълнят душата.
За съжаление аз толкова цветове нямам към момента и мога само да се радвам на вашите.

Флорен, и аз си харесах от твоите цветя цветето с чупливата косичка. Relaxed

# 132
Ехааа, браво момичета страхотни цветя показвате! Много се радвам като има снимки в темата, то е ясно че зимата няма толкова цветя като лятото, ама ще изтраем още 3-4 месеца Wink. Карзче, и на моите сакъзи пожълтяват листата, а на мушкатата не. показвала съм го и преди, вече ми е с три разклонения. И най накрая замиокулкаса ме зарадва с три нови листа, много се радвам Simple Smile след година чакане.

# 133
  • София
Pipi_,не съм спец по дипладениите,но за тези условила изглежда добре.
Аз гледам от това лято,като прибрах моята и изрязах голямата част от ластуните.И на моята и пожълтяват листата.

Natt***,явно на дипладенията и харесва мястото и ще изкарва още.Стават разкошни.Моят беше станал огромен,но го уморих с поливането.

# 134
Истински, Добри! Агавета, еониуми, кактуси и още много незнайни за мен. Повечето изобщо не ги отразявах докато не срещнах вас в темата. И коледни звезди по 2-3 метра високи към днешна дата. Simple Smile

Отново декларирам, че не обичам коледните звезди, ама тази, на снимката, ме ошашави! Направо ми увисна ченето! Уникална, великолепна, страхотна! Няма нищо общо с мижавите жалки напъни в саксия!

Общи условия

Активация на акаунт