Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 48 937
  • 808
  •   1
Отговори
# 75
И ето сега ми излиза - 22 години паркингът на метростанция Сливница стои недовършен. Трябвало да се изградят инсталациите и подходът. Но междувременно, в рамките на тези 22 години, земята под една от рампите, била реституирана Open Mouth и не е отчуждена. Та имаме изграден паркинг под метрото, но няма как да влезеш в или излезеш от него.
И как стават такива реституции толкова години по-късно? За мен е ясно:
1) Като са проектирали метрото, юристите на общината не са си свършили работата/свършили са я калпаво/просто са им казали (някоя височайша калинка) - така го направете (дори разните юристи да са казали плахо, че не може да се направи така). В резултат имаме съдебно решение във вреда на общината, а и на обществения интерес.
2) Съдът е отсъдил по "вътрешно убеждение".

Според мен, първият вариант е много по-вероятен. Дори да е комбинация от 1 и 2, все си мисля, че от 1 има повече от 2.

Фък, опцията за обезщетяване на собствениците на земеделски земи, които не могат да бъдат върнати по една или друга причина с парцели от мерата (общинската земя, пояснявам за младите, дето не знаят какво е това) си имаше в закона за възстановяване на собствеността на земеделските земи. Проблемът, отново специфичният български проблем, беше, че мерата си я разпределиха наши хора/селски/градски и на точно такава основа. И се оказа, че няма останала мера за всички, на които не могат да им бъдат върнати земите. За тях - компенсаторките. Не че нещо, ама примерно говорим за 60-80 ст. за лев (официална оценка отпреди години).

Та така - законът май е наистина с много вратички, но само някои могат да минат през правилните.

# 76
Здравейте, как е като местоположение ул.История Славянобългарска? Май е кв.Банишора, питам за близка, която мисли да купува в тозирайон, уж било широк център?

# 77
Здравейте, как е като местоположение ул.История Славянобългарска? Май е кв.Банишора, питам за близка, която мисли да купува в тозирайон, уж било широк център?

Ми как е - гробища, тецове, жилищни сгради май няма.

# 78

Ми как е - гробища, тецове, жилищни сгради май няма.
И аз така го видях на гугъла, ама й казали широк център....супер пусто изглежда наоколо, като и дустриална зона.

# 79
А, има блокове - ведомствени на Топлофикация, точно до комините. И май това са всичките.
Твърдо НЕ за локацията, не знам къде са решили да строят, от страната на Баухаус и Технополис има свободни парцели (то и от другата страна има, ама вече бая биха разширили широкия център).

Вече са ти писали - има гробище, погребални фирми срещу входа му, авторемонтни фирми, складове и 2-та хипермаркета - Баухаус и Технополис. Това е, друго няма - нито обикновени магазини, нито ДГ, нищо.

# 80
  • София
Ако  строят, от страната на Баухаус и Технополис, /последния път като минах от там бяха поразчистили/, се виждаше централна гара, та и тя е бонус към картинката .

Последна редакция: нд, 13 дек 2020, 18:33 от Алекс :)

# 81
Да, гарата е на юг на тези парцели. За съжаление не са само релсите, а и доста западнали складови и помощни сгради на ж.п.-то, от времето на индустриализацията, т.е. началото на 20 век.

# 82
Благодаря Ви много за отговорите Simple Smile

# 83
Поздрави на най-интересния сайт БГ–Мама!
Има ли няккой да ме осветли как се живее в Бояна  и какви са реалните цени на жилищата? Вие например бихте ли живели там в апартамент? Знаете ли дали  пенсионери, млади семейства или предимно хора с вили живеят там?

# 84
  • София
Апартамент в Бояна е безумно. Губиш всички предимства на къщата и двора, но печелиш всички недостатъци на пътуване, комуникация и всякакви съседи

# 85
Всякакви хора живеят в Бояна, аз лично не си представям да живея тук в апартамент, имаме си къща с двор. Ще ти трябва кола със сигурност, особено зимата. Иначе е тихо, чист въздух и няма съседи (поне не пряко над/под теб).

# 86
 А  цените в магазините по-скъпи ли са от София? Става дума за ежедневни разходи.

# 87
Не. Даже кварталната аптека е по-евтина от други в София. Наблизо има Фантастико, Лидл (с кола). Супермаркетите в самия квартал са ок, особено Оптима - супер качествени неща, може някои стоки да са с малко по-високи цени.
А  цените в магазините по-скъпи ли са от София? Става дума за ежедневни разходи.

# 88
Апартамент в Бояна е безумно. Губиш всички предимства на къщата и двора, но печелиш всички недостатъци на пътуване, комуникация и всякакви съседи

Съседи - всякакви, едва ли са много пенсионерите, които ще отидат да живеят в апартамент на място, от/до което не може да отиде никъде без кола.

Да, определено ще е по-чист въздуха от най-мръсните части на София.

Задължително 2 коли - (най-вероятно ти) ще разхождаш дете/деца с колата до ДГ/училище/всякакви забавления. Т.е. ще си предимно шофьор на детето/децата. Ако си в къща - правиш жертвата да си шофьор заради тази екстра (самостоятелност, двор, теферич), ама в апартамент там за мен е чисто безумие.

# 89
Поздрави!  - питам за Банкя,  има ли чист въздух, има ли газифициране на жилищата? Децата са в София, а на нас ни трябва да сме близо до тях, но на по-чист въздух поради астма и подобни заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт