Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 48 897
  • 808
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Общината няма как да направи инфраструктура като й искат по 1000евро/м2 за отчуждаване, за да може после да направи и улица. Да не говорим за парцели за детска градина или училище. Ако не ги даде почват съдене до дупка и винаги го печелят, защото това е закона.
В старите квартали всички казвате че е хубаво. Ама там са ощетили някой друг, за да може всеки да се възползва от благата.
Да, не е много честно, ама иначе системата няма как да работи. Точно това се случва в момента в София
Ощетили са, защото беше социализъм. Но той свърши и сега не е редно пак да ощетяват. Като се развием до социалната демокрация на богатите, може и пак да почнат да ощетяват. Засега сме в капитализма. А ти не ми отговори ще си дадеш ли къщата на общината, по нейното пазарна оценка, да направи в нея детска градина.
Още преди да ме питаш, казах, че не съм от другата страна и затова разсъждавам така

Лично теб те разбирам - имал си парцел, взел си апартаменти обезщетение. И аз да бях на твое място, и аз така щях да искам Wink
Но аз разбирам нещата по-различно, Ето, например в моето село дадох 10к да си направя улицата и още 2к за прият за кучета. Отделно набихме 6к за пречиствателна станция и не си изхвърлям биологичните отпадъци в реката. Неща, които общината трябва да ми осигури, но няма възможност. Това отговаря ли ти на върпоса дали съм достатъчно обществено отговорна?

# 61
В сащ има мораториум и на наемите. Касае ни откакто има глобална икономика и еднаква политика на централните банки. А психологическия фактор също не е малък.
Не знам защо всички си мислят че България е цъфнала и вързала при все че ни управлява мафия, не сме най-примамливата дестинация за инвестиции.

Момента когато хора които халхабер си нямат от имоти, акции, злато, крипто и т.н решат да стават “инвеститори” (често и на кредит) е момента на началото на срива на тези пазари.

Глобална, глобална, ама все пак не сме едно и също. Наемите в САЩ не ни касаят. Данъчната им политика също. В политиката на централните банки има повече общо, но и там не е 1:1.
От там нататък къде прочете някой да мисли, че сме цъфнали и вързали не знам No Mouth
Моментът,  в който тълпата се юрне да инвестира рисково (не всяко инвестиране попада в този кюп), е моментът акулите да се нагушат. И какво от това? Всеки си носи последствията.

# 62
  • София
Досега всички кризи са тръгвали от водещата световна икономика. Да кажеш че криза В САЩ не касае пряко България е доста смело изказване.

# 63
Досега всички кризи са тръгвали от водещата световна икономика. Да кажеш че криза В САЩ не касае пряко България е доста смело изказване.

Май не съм казала точно това, а? Казах, че вдигането на данъци там няма да се отрази у нас. А и тяхната данъчна система е толкова сложна и оплетена, че не се знае като вдигат какво става. Казах също, че ако у тях има мораториум върху данъците това също не ни влияе. И нищо повече. Отговорих точка по точка на твърденията в един пост.

# 64
Чиана, едно е да си обществено отговорна с 10 К, друго е с 400 К.  Но ти си го казала, че разсъждаваш така, защото не те засяга пряко. Fair enough  👍 И мен не ме засяга пряко, но това не ми пречи да смятам, че не е справедливо да  бъдат ощетявани собствениците.
Не искам да споря, но ми се струва, че улицата си я направила за себе си най-вече, не за общината. За приюта - респект.

# 65
  • София
В Студентския в момента строят едни огромни чудовища, до Бонсист точно, 2 над 20-етажни сгради, изцяло тип общежития-едностайни и двустайни мини-апартаментчета. Може и по-големи да има, мернах ги случайно и не съм се интересувала. Та не знам дали ще има достатъчно студенти за всички тия стаи. Grinning А това съвсем не са единствените строежи там, просто тези са огромни.

# 66
Ще има ще има. Днешно време повечето млади не стават студенти, за да имат професия, а за да се изнъкнат от провинцията и да си поживеят в големия град. Отделно университетите печелят много от държавни субсидии и няма да им е приятно да закриват специалности. Потеден пример за стимулиране на лоши практики, които пък стимулират презастрояване и абсурдни инвестиции.

# 67
  • София
Ако лихвите почнат да се вдигат, цените ще падат. Банките не могат цял живот на такси да го карат. Или ще си направят парите чрез чси или чрез лихви.
Gogo, демонстрираш ужасяваща, пълна липса на грамотност относно банките и лихвите.
Ниският лихвен процент се диктува от Националната Банка за дадена държава, която се грижи и за печатането на пари. Търговските банки могат да си взимат колкото искат заеми от валута на цена ОЛП от националната банка.
След това, те предлагат тези пари на крайни клиенти с НАДЦЕНКА, която е съвсем различна от ОЛП и няма почти нищо общо с него.
Т.е., ако ОЛП на националната банка е 0ла; търговските банки взимат валута за 0ла, след това я предлагат за 3% лихва. И печелят от нея.
Ако ОЛП на ЦБ стане 2 %, тогава ТБ ще вземат 2%+3% от крайните клиенти. И пак ще са с 3% надценка. Вадиш загуби, разходи и др извънредни разходи и остава печалба.
А скок от 3 на 5% не е болка за умиране. Мисля точно ти беше питал с колко скача вноската. И май беше 18%.

Т.е. ниските ОЛП не бъркат търговските банки. Те "бъркат" само ЦБ, които са държавни. И ги бъркат до толкова, че им се променят сметките каква валута печатат, колко е инфлацията, такива неща. Но не и колко "печелят". Те не "печелят". ТЕ СА ВАЛУТАТА, ТЕ СА ОЛП.

Пишете за сериозни неща, но съвсем несериозно.

# 68
  • София
Здравейте, прочетох на 2 на 3 какво сте си писали, но не успях да видя темите назад. Simple Smile
Какво ще кажете за Казичене като село/квартал на София и закупуване на имот там?
Нямам твърде много лични впечатления, от тамошни приятели знам, че имат прекъсвания на тока,  проблеми с наводнения при силни дъждове; нямат канализация.

# 69
  • Sofia
Ще има ще има. Днешно време повечето млади не стават студенти, за да имат професия, а за да се изнъкнат от провинцията и да си поживеят в големия град. Отделно университетите печелят много от държавни субсидии и няма да им е приятно да закриват специалности. Потеден пример за стимулиране на лоши практики, които пък стимулират презастрояване и абсурдни инвестиции.

Това пак на Бароко блоковете със странни тераси ли са? Тези явно си плащат за да им разрешават да строят толкова високи сгради.

# 70
Ама как така плащат? Всички изисквания си се спазват бе, нека си строят (иронично). Поне тук във форума така разправят.

# 71
Ама как така плащат? Всички изисквания си се спазват бе, нека си строят (иронично). Поне тук във форума така разправят.

Май не точно това разправяме Wink Аз поне казвам, че не може за първия строил да е едно, а за втория друго. Не може да купиш един имот с едно  предназначение, а после да направят промяна и да не можеш да правиш, каквото си мислел, че ще можеш, когато си купувал. Но никога не съм одобрявала измененията по поръчка. Всъщност дали ти забраняват да правиш това, което си можел при покупката, или пък ти разрешават да направиш много повече, е все едно и също и аз все не го одобрявам.

# 72

Май не точно това разправяме Wink Аз поне казвам, че не може за първия строил да е едно, а за втория друго. Не може да купиш един имот с едно  предназначение, а после да направят промяна и да не можеш да правиш, каквото си мислел, че ще можеш, когато си купувал. Но никога не съм одобрявала измененията по поръчка. Всъщност дали ти забраняват да правиш това, което си можел при покупката, или пък ти разрешават да направиш много повече, е все едно и също и аз все не го одобрявам.
Защо пък за парцелите да не може, а за целия друг бизнес да се прави нон-стоп това нещо в България? За всички други непрестанно се правят промени в законите, което доста често удря определени бизнеси и сметките в последствие не се получават. С какво тези купуващи парцелите са нещо по-различно?
При положение, че се вижда, че очевидно сметките (умишлено или не) за застрояване на някои квартали са объркани, кое пречи да се променят? Във всяко нещо има риск. Защо за парцелите да няма?
По тая логика защо се реституират ниви, които вече са в границите на София-град, при положение че когато са били собственост (преди повече от 70 години) са били в села доста извън града? Следвайки логиката трябва и сега да им връщат ниви в села около София?
Пак лицемерничество.

# 73

Май не точно това разправяме Wink Аз поне казвам, че не може за първия строил да е едно, а за втория друго.

Тя и Попея твърде, че изискванията не се спазвали масово през мътните години.
Ама аз виждам друго - първият строител направил 6+2 мансардни, а сегашният строител направил 9 нормални етажа. И стърчи етаж и малко между останалите трима. Този, дето стърчи, ги прави сега, не едно време. Ако приемем, че всичко е законно, значи са се променили изискванията в полза на сегашния инвеститор, а предишните са ощетени.

# 74
Първо, защо реши, че написаното важи само за парцели? Всякакви промени в закони и наредби със задно действие, или заради конкретен проект са лоши. И ако се прави, не съм аз тази, която го одобрява.

Рискове има навсякъде, но не бива да има риск в спазването на закона и промените трябва да има сила само от датата на промяната, а завареното положение да си остане. Или ако наистина има голяма обществена необходимост, трябва да има и адекватно обезщетение.  В противен случай се създава прецедент и щом веднъж може, защо не и пак, и пак, и пак... И накрая всеки инвеститор си казва "Аз в тази държава сериозни инвестиции няма да правя, ако мога да намажа нещо с някаква далаверка - ОК. Ама сериозни заводи ще строя там, където има предвидимост и законите защитават собствеността.
В това за нивите има логика, макар според мен да е по-лоша от другата. Но ако ще е по твоята логика, тогава нека да се знае, че за всички ще е така, а не за първия може, за втория не. не за един по едната логика, за друг по другата. Да не говорим, че ако се зачетеш ще видиш, че аз пиша само за закупуване, а реституциите предпочитам да не коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт