Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

 • 12 261
 • 331
 •   3
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 1 251
Чакайте сега Simple Smile Нали за пазарна цена ставаше дума. Колко е средна пазарна цена за този район на земедлска земя без регулация и без право на застрояване? Дайте да се обезщетяват хората по нея, не по колкото им се ще на тях или на общината; и не по пазарната цена за парцели с различен от този статут. Нали затова уж има средни цени, да се ползват (оп, извинете, то май няма държавен контролен орган, който да каже колко е средната пазарна цена; има имотни агенции, които са заинтересована страна и не са 100% обективни)? Няма как да пустее една земя, да няма кой да ти я купи, да не правиш нищо с нея, щото ако откриеш някакъв бизнес той ще фалира (понеже конкуренцията 500 м по-нататък вече ти е дръпнала с много поради изграденият читав път), и накрая да искаш да те обезщетят като за златен парцел на магистралата Simple Smile Не казвам, че е такъв случая с горублянци, не съм го ровила за конкретика, говоря принципно. Затова има закон, ако той е справедлив и те обезщетяват по средна пазарна цена, не виждам какъв би бил проблема. Обаче да има читав закон, и да се спазва, не зависи само от собствениците, а зависи и от държава и общини. И пак опираме до моето, че с по-читаво управление, може и инфраструктира да имаме - няма да сме първите в света.
Вие ако си купувате земя, ще платите ли нива на цената на парцел с виза за проектиране? Аз не си купих, а ми предлагаха. За да има справедливост, инфраструктура и развитие, следва да има управа. Пък ако ще и 10 000 частни случая да обсъдим тук. И моята баба е имала наследство половин село, ама отдавна вече няма. Историята е била една за всички ни, бъдещето и то ще е общо Simple Smile
Между другото, никой не споменава варианта, че общините могат тези хора и доста по-гадно да ги изработят. Имал си нива от дядо ти - заповядай, ползвай си я, засади царевиц аи слънчоглед. Но промяна на статус, регулация, разрешение за строеж - забрави, не отговаряш на условията (вратички в ЗУТ колкото щеш). И ето, няма път, но ти имаш нивата от дядо.

Poppea, тук до нас затвориха втората улица, по която се стигаше до нашата. Хората в квартала са я ползвали от десетилетия. Обаче я затвориха с един строеж; оказа се, че по документи там нямало улица, ами е частен имот. Вилна зона, какво да се прави Simple Smile Изобщо дори не съм се кахърила, ама грам, разбираш ли? В Конституцията пише, че всеки си има право на собственост - който разполага с документите, той е на мода и толкоз. Ама как и защо, кога е променян ПУП, кога е променян ЗУТ, ама лъже ли, не лъже ли... Не съм аз човекът, който да отсъди. Виж, ако има претенции към моя двор, ще трябва да поспорим в съда, защото при покуката сме ровили 20 години назад в архива на Агенция по вписванията. Но за обществена инфраструктура отговаря общината. Ако някой има претенции ще ходи да се разправя с тях. Засега никой от квартала не се е захванал, значи не са откраднали нечий парцел, значи всичко е тип-топ и просто вече не минаваме през чужд имот все едно е на всички. Та, по повод многото гледни точки - съгласна съм, че всяка има своя правота и държава/общини са посредата. Но затова има и закони, за да важат за всички. И аз това казвам от сума ти време - акодържава/община си вършат работата една идея по-добре, всички ще живеем по-добре. И няма да сме пионери, открили топлата вода.

# 46
 • Мнения: 2 922
Не знам дали е подходящата тема, но ще рискувам и ще поискам съвет. Планирам да си купим неголям апартамент, да е ново строителство и съм се спряла на Студентски град. Не мислим да живеем в него, мисля да ги отдаваме под наем. Дали е добра идея?

# 47
 • София
 • Мнения: 3 736
В този момент не е добра идея за мен. В момента сме в пика и да се купуват точно в момента активи, на които цената им ще спадне следващите 2-3 години не е икономическо обосновано.

# 48
 • Мнения: 1 802
В пикът на кое сме, че не разбрах? И защо да спадат цените?

Моя съвет е да купувате сега, че след 2 години цените ще са много нагоре.

# 49
 • Мнения: 1 243
Първо се замислете дали тенденцията в момента не е студентите масово да се обучават онлайн и да не им се налага да пребивават в София. Направете си сметка според вас какви са очакванията - дали това ще продължи по-дълго или пък се очаква скоро да приключи и всички да се връщат обратно в университетите.

# 50
 • Мнения: 4 375
Ако ще се купува на зелено в различните му нюанси в Студентски град, таргетът са студентите, вероятно - за малък двустаен.  Като си правите сметката, сложете година-две за завършване на строежа и/или довършителни работи в апартамента. Вижте и предлагането в района, а то не е малко като брой. В момента има известно намаление на наемите, приемете това като ниско ниво.

# 51
 • Мнения: 139
Здравейте, прочетох на 2 на 3 какво сте си писали, но не успях да видя темите назад. Simple Smile
Какво ще кажете за Казичене като село/квартал на София и закупуване на имот там?

# 52
 • София
 • Мнения: 3 736
В пикът на кое сме, че не разбрах? И защо да спадат цените?

Моя съвет е да купувате сега, че след 2 години цените ще са много нагоре.
Защото в действащата икономическа теория на която функционираме има едно нещо, което се нарича цикличност.
В дългосрочен план един имот е чудесен актив, обаче трябва да уцелипш момента в краткосрочен план.
А в момента имаме всичко оноснования за забавяне на икономиката, подкрепено от голямо предлагане в жилищния сектор и доста свито потребление.
ЗА МЕН е доста неразумно точно сега да купуваш имот за инвестиция.

# 53
 • Мнения: 9 330
Общината няма как да направи инфраструктура като й искат по 1000евро/м2 за отчуждаване, за да може после да направи и улица. Да не говорим за парцели за детска градина или училище. Ако не ги даде почват съдене до дупка и винаги го печелят, защото това е закона.
В старите квартали всички казвате че е хубаво. Ама там са ощетили някой друг, за да може всеки да се възползва от благата.
Да, не е много честно, ама иначе системата няма как да работи. Точно това се случва в момента в София
Ощетили са, защото беше социализъм. Но той свърши и сега не е редно пак да ощетяват. Като се развием до социалната демокрация на богатите, може и пак да почнат да ощетяват. Засега сме в капитализма. А ти не ми отговори ще си дадеш ли къщата на общината, по нейното пазарна оценка, да направи в нея детска градина.

# 54
 • Мнения: 1 802
Не знам. Аз както виждам нещата Байдън+ваксината за Ковид са предпоставки на отпушване на икономиката в рамките на година две, което ще доведе до повишено потребление ---> по-високи цени на НИ.

# 55
 • Мнения: 17 078
Нещата не са съвсем прости. Първо, не се знае дали цените ще паднат или ще има само застой и ако е така колко ще продължи преди пак да тръгнат нагоре. Второ, не се знае дали няма да спадне търсенето, а от там наемите. Трето, даже и да спаднат цените с 10% за година, две или три, ако имате парите кеш и няма какво да ги правите пак може да е по-добре да купите, защото колкото спаднат, толкова ще наваксате с наема. Ако ги държите на депозит и чакате дъното на цените, докато чакате те ще се топят, а няма да получавате наем.
Аз не се наемам да давам съвет, но може би разумното поведение е да не купувате за идеята, а да търсите нещо качествено, което си струва. И ако намерите такова супер предложение, и ако имате парите готови, вземайте, че супер оферти много рядко изпадат. А ако ви изпадат само боклуци не се ръгайте да ги купувате за идеята.

# 56
 • Мнения: 472
А 1 година отлагане на плащания по наеми и кредити + масови фалити на дребен и среден бизнес + реална безработица над 12% + Байдън си пада по вдигане на данъци как ги виждаш?

Зпоред мен трябва да се изчака поне до март да видим какво ще стане с мораториумите, след това вече ще е ясно накъде ще тръгват цените, макар че аз вече виждам як застой и плато на цените от месеци, а често виждам и намаления на надути имоти. На пролет вече всеки може да си прецени накъде ще тръгнат цените, като се види какви мерки ще предприемат банките. Ако лихвите почнат да се вдигат, цените ще падат. Банките не могат цял живот на такси да го карат. Или ще си направят парите чрез чси или чрез лихви.

# 57
 • Мнения: 1 802
А 1 година отлагане на плащания по наеми и кредити + масови фалити на дребен и среден бизнес + реална безработица над 12% + Байдън си пада по вдигане на данъци как ги виждаш?

Ми, ще видим. Който иска да си пази парите - да си ги пази.

# 58
 • Мнения: 17 078
А 1 година отлагане на плащания по наеми и кредити + масови фалити на дребен и среден бизнес + реална безработица над 12% + Байдън си пада по вдигане на данъци как ги виждаш?

Отлагане на наеми не знам да има.
Масови фалити и висока безработица спадат към посоченото от мен спадане на наемите. Не мисля, че ще има чак толкова обаче.
Байдън не ни касае, откога данъчната политика на САЩ влияе на нашата?

# 59
 • Мнения: 472
В сащ има мораториум и на наемите. Касае ни откакто има глобална икономика и еднаква политика на централните банки. А психологическия фактор също не е малък.
Не знам защо всички си мислят че България е цъфнала и вързала при все че ни управлява мафия, не сме най-примамливата дестинация за инвестиции.

Момента когато хора които халхабер си нямат от имоти, акции, злато, крипто и т.н решат да стават “инвеститори” (често и на кредит) е момента на началото на срива на тези пазари.

Политиците, медиите и всички заинтересовани лица винаги ще изкарват положението розово, защото иначе ще има супер паника, която ще срине всичко. Нямат избор, освен да ни лъжат, а шараните “инвеститори” подлъгани от желание за бързи и нечувани печалби почват да “инвестират”.

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 18:50 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт