Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 48 036
  • 808
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, не съм от София, но ми предложиха да закупя жилище в обеля, което ще е до метрото. Можете ли да ми кажете Обеля хубав квартал ли е?

Ще си купиш ли жилище без да видиш квартала? Иди, обиколи, разгледай. И кажи какво имаш предвид под "хубав", защото за някой ако лорд Минчев не минава два пъти на ден по тротоара пред блока, не е хубав квартала, а Обеля е такъв тип.

# 571
Здравейте, не съм от София, но ми предложиха да закупя жилище в обеля, което ще е до метрото. Можете ли да ми кажете Обеля хубав квартал ли е?

Зависи от начина ви на живот. Споделете повече.

# 572
Обеля е панелен квартал, има и доста нови сгради. Засега не е презастроено,  има въздух между сградите. Квартала се води за по-бедни хора,  но пък е с удобен транспорт. Цените са малко по-ниски от други райони. Имах колежки от Обеля, споделяха, че квартала е много спокоен, децата играят около блоковете, хората се познават.

Цените са по-ниски и от Люлин. Не държа да се познавам със съкварталците.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 20:38 от man_darin_ka

# 573
Братовчедките ми израснаха там, нанесоха се когато блоковете бяха новички близо до училището, в съседния вход имаше тъмни и ги гледахме през балкона как спят на земята, но  бързо ги разкараха....
Не са ми казвали да са имали някакви проблеми...но не е хубав квартал.

# 574
Е, и аз се нанесох в току-що построено ЕПК, наоколо имаше панелки, училището също и супера, но поликлиника нямаше. И не говоря за деца от етноса, играещи си около блока сами, а за деца на бели, на ракийка и мезе на партера пред блока. Такъв тип обитатели. Малко родители като мен биха записали детето си в местното училище, не заради етноси, пак заради белите от горепосочените семейства.

# 575
  • София
Мандаринка,  във всеки квартал може да се случи.
Дъщеря ми 2 пъти я лепиха в Пирогов заради невинна детска игра в Лозенец, в градинката със сегашната църква, пред х-л Маринела. И двата пъти дядо и беше с нея, уж я пазеше. Не ползвахме линейка, по-бързо се придвижихме със собствена кола.
9годишно на моя бивша колежка си замина след инцидент с катерушки в парка Заимов. Хората бяха дошли от провинцията и си купили апарт. във високия блок до парка.
За съжаление никой и никъде не е застрахован от инциденти.
Но нека кандидат-купувача дойде и се разходи из кварталите.
Да огледа и сам да си реши.

# 576
Обеля е пълна с провинциалисти и хора, слушащи чалга. Израстнах там до петата си година поради ужасни обстоятелства,  честно казано с най-голямо удоволствие се махнахме оттам цялото семейство. Постоянен чалга тормоз, хора, които не могат да пишат, неграмотност и селяния. В момента имам позната, която живее там, ходили сме на гости, още по-голям ужас е станало честно казано.

# 577
Айша, бях тръгнала да ти отговарям, но се отказах. Напълно споделям предходното мнение.
Единствените ми добри спомени от там са: 1) гледката в 2 посоки - Стара планина и цяла София (и Витоша) от високия етаж, и 2) страхотно разпределение на жилището.
Само допълвам - повече от половин година, след 12 часова напрегната нощна смяна, се прибирах до Обеля от центъра, събуждах и приготвях детето за училище и го водех на училище в центъра. Чаках го да свърши първа смяна, киснейки по кафенета, и се прибирахме. Чак тогава си лягах. Ако мислиш, че ми е било лесно - не, не беше. Но не можех да допусна да учи с околните деца в кварталното училище. Много ми е коствало, но си заслужаваше тази жертва.

# 578
Не съм живяла там, но съм ходила доста често и продължавам да ходя, тъй като имам близки приятели там. Предимствата на Обеля:

1. Метро. Частта на квартала до магазин Хит е най-добрата част.
2. Не съм виждала малцинства. Не казвам, че няма, а че просто незнам да има. В сравнение със Слатина, Зоните, Коньовица, Овча купел и прочее където е пълно с такива е определено по-добре от към малцинства.
3. Има къде да паркираш. Винаги
4. В по-голямата си част инфраструктурата е добра. Асфалт, магазини и т.н
5. Евтини са жилищата на фона др квартали в София

Недостатъци:

1. На кънда мънда в дивия е. Локация 0.
2. Кореняците са с по-ниска култура тип пиене пред блока и хвърляне на фасове от терасата. НС там не е така. Само в панелките съм го забелязала.
3. Пиянки са си.

За мен квартала е мн по-добър от Люлин 1, 2, 3, Овча купел и някои части на Красна поляна и Надежда, където контингента хора е идентичен, но е пълно и с цигани и няма транспортни връзки.

# 579
ОК има автобуси колкото щеш, скоро и метро /ако не мине черна котка път отново Joy /

# 580
Папаки, къде е този магазин Хит в Обеля? Че аз намирам по Гугъл мапс само в Модерно предградие. Примерно дай номер на близък блок, за ориентация.
Да видя коя е тази най-добра част на квартала.

# 581
На мен ми стана интересно за автобуси колкото щеш? Само до един адрес ми се е  налагало да ходя. Единственото освен метрото, което помня, беше чакането на 150 един ужасно дълъг период на време в един зверски ветрилник, благодарение на полето. А, и трамвайни релси помня.

# 582
За овча купел /ОК / иде реч

# 583
Един път съм ходила в Обеля на гости на моя приятелка в майчинство. От спирката на метрото вървях повече от 15мин до техния панелен блок, който е последния за квартала и за София, гледката пред него е поле и железопътна линия. Мъжът на приятелката ми е добре платено IT, тя работи държавна работа. Купували са го с кредит и са искали възможно най-голяма квадратура за парите си - ето защо са избрали просторен апартамент в последния блок на София. Отидохме на разходка в близко паркче с люлки и кафене отстрани за майките. Наистина е много спокойно и тихо, има и много къщи, като село си беше тази част. Аз лично предпочитам шума и динамиката, но за нея с малкото дете казва, че им е перфектно.

# 584
Обеля е по-зле по всички показатели от всички изброени квартали, с които я сравнихте.
Мога да се съглася за наличието на цигани в близост до изброените, затова е важно в коя част/ микролокацията е жилището. В старата част на ОК, както и в ОК2 циганин не съм видяла, та чак цяла Овча купел да е пълна?!

Общи условия

Активация на акаунт