Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 47 366
  • 808
  •   1
Отговори
# 675
ОК, грешно се изразих - "не знам къде"="за пръв път чувам". Не ме гризе любопитството в кой квартал е тази сграда.

# 676
  • София
Принципно едва ли затворения комплекс се избира, за да плащаш допълнително да ти е зелено, но това е друга тема. Жалко, че Люлин е работнически квартал и не се налага да се плаща на цветарка, това много ми липсваше да ви кажа и хич не е плюс. Аз затова ли цял живот бъхтам рамо до рамо с работническата класа и да нямам пари за цветарка.

# 677
Simple Smile В затворения комплекс плащаш точно за повече уреденост, повече облагородяване на околното пространство, за повече зеленина и екстри. Проблем става, когато някой не плаща, но настоява да ползва - в съседен квартал имаше такъв случай - прескачали оградата, за да ползват съоръженията и градината - имаше пуснати записи от камерите на комплекса.

# 678
  • София
Страх ме е от затворените комплекси, на всичко можеш да се натресеш. Там повече от всяко друго място зависиш от съседите и манталитета им, пък и наблъскани високи сгради около малък озеленен двор какво те грее... много зависи де, но е леко рисковано.

# 679
Здравейте, харесал съм два апартамента и се чудя кой да избера.
Единият е в манастирски ливади в нов комплекс, сто квадрата, висок клас изпълнение на строежа (познат строителен инженер потвърди), на партерен етаж с 200 квадрата двор. Повечето купувачи са млади и интелигентни хора, предимно програмисти и мисля, че доста ще си допаднем, аз самият работя в ИТ фирма.
За същите пари мога да купя 120 квадрата, в Люлин, до метрото, в сграда от 2000та година. Значително по-голям е, но съм чувал, че онези години сградите са се строяли некачествено и ме притеснява, че в Люлин има много престъпност.

Моля ви, дайте съвет.
Ще се радвам на обективни коментари с аргументи, без хейт, агресия и лични нападки.
Предварително благодаря на тези, които ще помогнат.

Хубав ден на всички!

Аз не мога да се изкажа нито за Ливадите, нито за Люлин, но според мен за да избереш, трябва да имаш някакви що-годе точни критерии за мястото и самото жилище, подредени по приоритет - демек с какво може да направиш компромис и с какво не. Първото си жилище купих преди 13 години - бях млада, сама, в общи линии се прибирах основно да спя, през деня бях в офиса, вечер с приятели, уикенда - някъде си. Не се замислях много какво купувам - хареса ми апартамента в чисто нова кооперация, удобно ми беше за работа и излизания, дори не знаех какво има на съседната улица.

Преди десетина дни подписах договор за ново жилище. Търсих повече от година, но имах много ясна идея за това, което искам - брой спални, площ, отделна кухня, затворена с врата, голяма тераса, която да гледа към вътрешен двор, наличие на метро, близо до училището и спорта на детето, отстояние от съседните сгради и други подобни. Този път проучих много добре околността в радиус около 2 километра от жилището. Наложи се да направя компромис с възрастта на жилището и с факта, че трябва да правя ремонт, но не намерих чисто ново, което да отговаря на задължителните ми изисквания (каквато беше първоначалната ми идея).

Така че виж какви са ти критериите и сам ще си отговориш на въпроса най-вероятно. Успех!

# 680
последните години уцелих статистическа наситеност на кофти съдеди
Това за съжаление е навсякъде. 

Ако човек иска поддържано зелено, ще си купи в затворен комплекс
Отдавна не е така, зелено се поддържа от мераклии съседи тук-там от десетина години. Дори в някои квартали вече е станало доста хубаво, всякакви дървета насадени преди 20-30г са се разраснали поне да разхубавят гледката от някои от етажите.

Хубавото на затворените комплекси на първо място е сигурността, че се появиха всякакви алпинисти. На второ място е че все пак болшинството съседи имат желание да живеят в добре уредена среда и имат средствата да я поддържат.

# 681
Скрит текст:
последните години уцелих статистическа наситеност на кофти съдеди
Това за съжаление е навсякъде.  

Ако човек иска поддържано зелено, ще си купи в затворен комплекс
Отдавна не е така, зелено се поддържа от мераклии съседи тук-там от десетина години. Дори в някои квартали вече е станало доста хубаво, всякакви дървета насадени преди 20-30г са се разраснали поне да разхубавят гледката от някои от етажите.

Хубавото на затворените комплекси на първо място е сигурността, че се появиха всякакви алпинисти. На второ място е че все пак болшинството съседи имат желание да живеят в добре уредена среда и имат средствата да я поддържат.
Това със зеленината и дърветата и според мен е така. Само че моите наблюдения са за дървета, насадени преди 70-80 години още докато са били дворове на къщи, и са оставени в дворовете. За съжаление, при НС с тези дълбоки изкопи за подземни нива, които заемат почти целите парцели, няма как да се запазят дърветата. Гледам сега на БЛД сградата на Галичица, ами те са оставили 1-2 дървета само, а парцелът беше направо гора. Не знам какво озеленяване ще сложат впоследствие, защото го рекламират като "гардънс", ама големите дървета на мястото ги няма вече, останали са 2 дървета на кръст. Ето как изглеждат тези "градини" в момента.

Аз пък си мисля, в един затворен комплекс като Сикрет Гардънс, например, с едно голямо село жители, каква сигурност ще е да си пусна само детето да играе в двора на комплекса? Аз нямам никакъв шанс да познавам дори и 1/10 от всички обитатели, които имат достъп до двора. Кой ми гарантира, че сред тях няма всякакви? Това, че имат пари да си купят там не е гаранция, че не са педофили или пък с някакви други отклонения. Според мен е по-добре да е малка кооперация, където хората се познават и общо взето е ясно с какви си имаш работа. В такава кооперация и дворът, и входът се заключват.

# 682
Тая китайска стена на БЛД дето си я снимала абсурд да ми привлече вниманието. Аз разбирам да беше някоя масовка в кофти квартал и евтина площ, но тези пари които искат за там и ТОВА е направо абсурд. То хвърля сянка, наблъскани, висока и широка сграда, сигурно и ще кънти. Много хляб има да яде докато стигне нивото на комфорт на СС в тази част на района. То сигурно ще придобие някакъв вид като го завършат, обаче колкото и да озеленят - те са оставили една носна кърпа за това. Всичко е бетон.  Язък за парцела. Мерси.

# 683
milittana, споделям на 100 % мнението ти. Аз затова сложих снимката, няма нужда от думи. Нито има дървета, нито има място за тях, а сградите са огромни и наблъскани. Хубавото е, че градинката на ФМИ е залепена за парцела. Но тя си е публично пространство, извън оградата на комплекса.

# 684
Вие пък - озеленяване искате. Паркоместа трябва да има, това се търси.

# 685
Вие пък - озеленяване искате. Паркоместа трябва да има, това се търси.

Ами защо не? Ако вътре зад оградата има достатъчно паркоместа колите няма да паркират по зелените площи и градинките в обществените пространства.

# 686
Естествено, кое му е лошото да живееш по средата на паркинг?!?
Ама хем паркоместа, хем зеленичко малко като оная приказка, нали се сещаш коя.

# 687
Мисля, че няма паркоместа на кота 0, сградите заемат сигурно 3/4 от парцела, може и повече, останалото е за озеленяване, но е много малко като за такъв огромен комплекс. Предполагам, че ще сложат някаква зеленина, все пак, като ще са "гардънс".  Паркоместата са подземни.

# 688
Гардънс ама Сикрет Гардънс, демек някъде са я скрили тая тайна градина, може да е под земята, щото аз над земята не виждам такова нещо. Вчера гледах НС в Изток - пак наблъскано до СС, макар и доста по-малка сграда. Продават апартамент 78 квадрата, чиста площ 57. Познайте дали ще им се обадя въобще. На тъмно зелено, 1800 евро квадрата на ш и з след две години. Разкош.

# 689
Ха-ха, milittana, точно скрити градини са си Simple Smile
Е ти пък много искаш, да е НС и сградата да не е заела всяко възможно парченце от парцела. Аз за такава май не се сещам, каквато и цена да искат, все е така. Цената я искат заради локацията, на първо място, и после заради евентуално по-висок клас материали и довършване. Но най-вече заради първото. Едно време се е строяло с по- големи дворове и   отстояния, при съвсем други условия. Хубаво-лошо, това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт