Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 549
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
Ааа аз топчетата ги харесвам много Grinning. Сега скоро не съм ги яла и сигурно ще умра, ако хапна, но преди изяждах килограми. Тортите им обаче са отровни. Аз обаче си мисля, дали средиземноморската диета не е толкова полезна, просто защото не ползват растителни масла, само зехтин. Иначе захар и брашно си ядат доволно.

# 511
Не знам за кои страни говорите, но във Франция на Коледа традиционно се яде коледно пънче ( руло, просто казано), с маслен крем. Не ми е страст, аз предпочитам шоколадови десерти. Но повече от всичко предпочитам да се наям солено, десерта може и да го пропусна. Но и соленото...не е както бих искала Grinning Вчера например обядвахме в сина и снахата на ММ. Първо тостове с гъши дроб и сьомга, мини тостове от многолистно тесто, после охлюви с магданозено краве масло; овчарски пай два вида - с патешко месо и кайма. И сладоледен десерт.
Изядох 3 мини тоста, без охлюви, квадратче овч.пай. Мъничко сладолед. Два часа по-късно умирах от глад, но не ядох де, вечер се ограничавам. Мислех си за масата на село при майка ми, и горчиво преглъщах.

# 512
Хм, Аrwen, по мои наблюдения, в последните години доста започна да се купува олио...а едва ли хората са започнали да пържат дори още повече...
Скрит текст:
Тези топчета ме отвратиха още след първите пъти когато бяха гарнирани с...полепнали косми вътре... Joy Но може и зле да са били приготвени тези които ни носеха традиционно...Иначе едни тънки хрупкави нещица които правят покрай Карнавала много ми харесваха (въпреки че са тотален джънк)- le chiacchiere май бяха, а имаше и още едно име (срязани в друга форма, ама не помня)- нещо като много тънки, по няколко мм хрупкави мекици са на вкус, поръсени с пудра захар...пържени, естествено...Но пък такова нещо влизаше в скромни количества на трапезата ни Blush Друг спорен сладкиш- La Pastiera Napoletana- който се прави около Великден и е супер сладък и тежък- ми е и любимо, и мразено нещо. Приготвено добре е супер и с 1-2 парчета се насищам до другия Великден (има рикота, варено жито и какво ли още не вътре, та е с много наситен вкус). Приготвен зле, този сладкиш ми е най-отвратителния десерт... Grinning Пържените тестени понички също са ми too much- калто и повечето сладкиши с жълт сладкарски крем...Le zeppole di San Giuseppe които са вид понички с жълт крем обаче ми харесваха- но зависи кой и как ги е приготвил...На кростатоте също не бях особен фен. Много от техните сладкиши ми бяха или много сладки, или много тестени, често и двете. Профитероли и занаятчийски слалед ми бяха топ. И Caprese- шококадов сладкиш. Слагам в скрит текст това лирично отклонение... Stuck Out Tongue Winking Eye
Пепа, за Италия говорим Grinning Всъщност, всичко това което споменаваш би ми било ок като меню (въпреки вгх)- като изключим охлювите Laughing Макар че права си- нищо общо няма с нашенските храни...Пуйка не пекат ли там? Или им идва твърде обикновено блюдо за Коледа?

Последна редакция: сб, 26 дек 2020, 14:15 от dolce miele

# 513
  • София
Не знам за кои страни говорите, но във Франция на Коледа традиционно се яде коледно пънче ( руло, просто казано), с маслен крем. Не ми е страст, аз предпочитам шоколадови десерти. Но повече от всичко предпочитам да се наям солено, десерта може и да го пропусна. Но и соленото...не е както бих искала Grinning Вчера например обядвахме в сина и снахата на ММ. Първо тостове с гъши дроб и сьомга, мини тостове от многолистно тесто, после охлюви с магданозено краве масло; овчарски пай два вида - с патешко месо и кайма. И сладоледен десерт.
Изядох 3 мини тоста, без охлюви, квадратче овч.пай. Мъничко сладолед. Два часа по-късно умирах от глад, но не ядох де, вечер се ограничавам. Мислех си за масата на село при майка ми, и горчиво преглъщах.

А ти канила ли си ги на българско меню?

# 514
Артемис,
Скрит текст:
хващам се за поста ти, за да коментирам моите наблюдения (въпреки че въпросът ти не е към мен)- моите чужденци определено ще са най-нещастните хора, ако трябва на празник да ядат боб. Joy За повечето бобът е храна която се яде от беднотия...По-възрастните го свързват с глада през Втората Световна Война,  последните години и някои по-млади  "маниаци" включват повече бобови- но и защото изключват или ядат малко месо (разбирай вегетарианци или почти). Кисело зеле не ядат, нито ошав. И т. н.... Може би баница (солена) не биха отказали, на питките не са големи фенове (имат си предпочитания за хляба които невинаги се припокриват с моите представи за хубав хляб). Grinning Като цяло, харесват си "тяхното" и си държат на него- дори и за нас да не е топ.  

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 02:02 от dolce miele

# 515
Долче, от чисто любопитство питам - охлювите просто ти звучат гадно или си опитвала и не ти харесват?
За мен са си вкусна мръвка... само че друг да им се занимава, аз само да ям Grinning Опитвала съм даже като пастърма направени, никой не разбра какво е преди да ни кажат от какво бяха тия парченца месо.

Моята маса за празника беше режимна само с изключение на питката, с която реших да поглезя половинката. До тук добре, обаче на другия ден майка ми решила да ни прати сарми, сестра ми пекла курабийки, незнамсикакво... Та аз на празника по-добре си ядох Grinning Вкусни са всичките неща обаче нито ме нахранват за дълго време, нито мога да се наям с такова нещо и да спра да ям, то после цял ден търсих какво още да си добавя. Търпение нямам да свършат тия неща, че мразя да изхвърлям храна дето не е развалена. А винаги се смея на тези дето се оплакват по колко време доизяждат след празник...

# 516
Ох, гъши дроб много обичам, но от години не ям по морални причини. Охлювите също са страшно вкусни, точно с такова масълце, а ако има малко франзела да си отопи човек масълцето - чудна вкусотия. Звучи прекрасно менюто. Не виждам причина защо човек да не ди сготви един боб, сърми или каквото друго му харесва и да го добави към трапезата - едната традиция с нищо не превъзхожда другата. Който каквото иска да си яде.
Засега наблюденията ми от тези празнични дни са, че е абсолютно безсмислено човек да се “полу-ограничава”. Един вид хем нещо да похапне, хем малко да е и да го мисли. При мен дали ще хапна 1 парченце или 5 тиквеник няма разлика - все бъркат режима, кз, инсулин. Като ще ям - ям, ако ли не, не докосвам. Всички случаи, в които кз ми отбелязва рекорди са когато хапна “съвсем мъничко от нещо неподходящо”, а тези дни при първото хапване на нещо неподходящо. Явно тялото или изобщо не очаква и не го посреща както трябва, или не го отчита като същинско ядене и не отделя достатъчно инсулин.
Не виждам и причина да си го причинявам - да мисля какво ще стане, ако изям нещо, да си броя хапките и т.н. От 1-2 дена ядене на въглехидрати и сладкиши никой не се е разболял, нито пък ще качи нещо. Може да се стопира отслабването, но чак да настъпи същинско дълготрайни качване на килограми - няма как.
За щастие при нас се готви само с качествени мазнини - за Бъдни вечер реално беше почти без мазнина всичко, а където трябва мазнина ползвахме зехтин. Иначе това с олиото от околните, които ни носят някакви почерпки, няма как да се избегне, но пък е инцидентно... За нова година сме се заредили с масло и мас от пасищни прасета.
Днес карам на разтоварване - до сега съм само на вода и кафенце със сметана... да видим до кога ще ми е ок и мисля да се захраня с голяма салата зелении с пуйка и авокадо.

# 517
Деси, и аз досега съм само на кафе със сметана.
Натка, чисто психологически ми звучат зле охлювите. А и трябва да се чистят...иначе ако пробвам почистени, може и да се прежаля с масълцето...и сигурно биха ми му харесали даже. Майка ми казва, че са много вкусни, яла е на младини...

# 518
Никога не съм правила типично бг меню. Първо, мм е най-капризното същество на света, що се отнася до храна. Никога не би го ял. А и да искам, не мога. Кисело бг зеле не мога да направя, защото зелето тука е една компактна твърда маса, без обособени листа. Има едно къдраво зеле, по-меко, но вкусът му е друг.
Листа за баница няма, има само едни дебели листа brick, "баницата" би станала лазаня.
Сорта боб в магазините, вари го, печи го, дет'се казва, все си дрънчи. А и боб никой няма да яде, има консерви боб с наденички, касуле му казват, но си е храна за бедни.
Така че около мен никой не би ял това, познавам си хората Grinning

# 519
На Бъдни вечер обяда си ми беше режимен, но заради майка ми вечерята естествено постна.
Затова и настоявах сърмите да са с много гъби и много малко кафяв ориз.

# 520
Охлюви съм яла веднъж и няма да повторя бррррр Confused... Виж, гъши дроб обожавамЗ

# 521
  • Paris, France
Аз съм -2 кила днес. По Коледа бяхме на омари, лангуста, сьомга и зелении за мене, а за останалите ориз. Имаме и гъши дроб, но като Деси 123 не го ям по морални причини. Във Франция е абсурд да наготвя български манджи за Коледа, ще ме изгонят, децата де.

pepа57, има кори за баница в турските магазини. Има и в супермаркетите, но е руло от много фини кори. Pâte phyllo се казва в суперите и е на руло, като тази за баклава в България Седи до разните пясъчни и хилядолистни кори и теста.. В турските магазини има точена saç yufka - което си е точно като българските дебели, печени на сач кори. Юфката се топи във вода и се маже като прясно наточена кора. В турските магазини се продават цели кисели зелки, във вакуум в найлон или в буркани. Някакво сръбско или босненско е. Има и лютеница, козе и овче сирене в тенекии, което е по 9-10€ килограма тук. Има кашкавал, овчи, има и от краве мляко, но не съм го тествала. 6-7€ е кръгла питка от около 300 или 500 грама български кашкавал, но не съм сигурна точно колко тежи. Имат и пастърма.

Има и шоколадови пънове (bûche, произнасяни бюш) Вътрешният блат е какаов и са намазани със шоколадов мус или крем и ганашът е от шоколад. Има и от сладолед  или мус целите. Всякакви има. Гордо съобщавам, че тази година не вкусих от пънчето. То не, че му се нахвърлиха останалите, де. Още седи в хладилника  и ако никой не прояви интерес ще си го изям.

# 522
Здравейте отново! Честита Коледа!

Аз четох четох и пак четох и филмчета гледах и какво ли не правих Simple Smile да кажем че съм една идея по-образована, ама една де, не повече Simple Smile

От вчера започнах с някакъв вид режим, който да ми е ок и с канарата в жлъчката Sad. Сладкото и хляба/хлебните ги захвърлих. Опитвам се да не закусвам, което предвид почивните дни се оказва не чак толкова голям проблем. Пия само кафе с мляко (млякото е за да намали малко екплоазията на жлъчката ми от кафето) но си знам че то ще ми е стопер голям, когато огранича сладкото рязко почвам да пия повече кафета Simple Smile защо ли? Simple Smile Днес изчетох много по темата и реших да го заменя с бадемово мляко, незнам до колко е полезно, на кутията пише 0 въглехидрати, доста мазнини и витамини. Някой има ли опит с това нещо, ще пробвам пък да видим. Първото ми ядене е около 12, след това около 16 и последното около 20. Знам че трябва да изхвърля едното, но за сега по-добре да хапна едни зеленчук с някакъв протеин, отколкото да се хвърля на джънка и всичко в киреча. От денс започнах отново с обиколките на квартала, които спрях заради срещата ми с ковида. Тъпотия значи, за два месеца съм станала съвсем на желе пък и въздуха не ми е много. На първата обиколка почти се отказах но стиснах и дори и с доста бавен ход се завъртях и втори път. Гадна работа е тоя вирус да ви кажа! Ама ще се боря какво да правя! Иначе нямам идея на какви кила съм, кантара ми даде фира и се видя в кофата, поръчах нов, дано пристигне тези дни, тогава ще започна и с мерките и теглилките. Мислех да си пусна едни изследвания, да видим дали ще стигна до лаборатория тези дни, че и за ковида пак трябва да се тествам.

Сигурно ще досадя с въпроса си, но какви изледвания да си пусна, нямам личен лекар и не ми се занимава с болници и доктори сега, с тази имунна система която удари дъното само по болница трябва да ходя. Освен Инсулин и Захар на гладно, Холестерол, какво беше другото важно.

Иначе това ми е менюто от днес:
08:00: Кафе със сметана (бадемовото мляко го купих след това). 6.7 км ходене
12:00: Пилешко филе с гъби и сметана на фурна
16:00: Пилешка супа без картофи но с малко фиде (ще го махна и това по-натам)
18:00: 2 свински медальончета с Аспержи и двете в краве масло.
Водата трябва да наваксам, мислех си че пия повече по принцип но се засекох с 1.5 литра само... Естествено и главобол, няма как да е от различния начин на хранене през тези два дена Simple Smile от четенето ще да е Simple Smile

Заредих си хладилника хубавичко с готови салати (разбирайте нарязани зеленчуци, само да се овкусят), протеина ще го карам ден за ден, че и готвенето не ми е сила, то голямо четене и приготовление и там пада Simple Smile мани! И така! Да видим как ще го караме и какво ще ми говорят телесата!

Приемам всякакви коментари, "корекции" и нахоквания Simple Smile

Хубави празници на всички!

PS: ето това гледах основно ако някой се интересува. Не че е нещо по-различно от написаното в темата, просто е подредено по начин, която моята глава възприема Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=h0zD1gj0pXk&list=PL39F782316B425249

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 21:26 от Todi

# 523
Todi, забавна си, разсмя ме Grinning
Прегледай и първия пост. Особено клипчето в началото също е доста информиращо.
С кафето недей да прекаляваш. Максимум две.
А за изследванията на първо време се сещам - инсулин, кръвна захар, пикочна к-на, хемоглобин, холестерол /добър, лош и зъл Mr. Green /триглицериди, гликиран хомоглобин. Магнезий също е хубаво да видиш.
Вит. Д, вит. В12 също, не те са по-скъпички. Може и желязо.
Щитовидните също няма да е лошо - тсх, фт 3 и 4.
Аз съм си мързелива и пак не ми е проблем готвенето.
Колко му е да спретна омлет или да си опека кюфтета.
Ама с времето ще се научиш кое, как, колко време и т.н.
Може да пробваш мазнина в кафето, щом не закусваш.
Съветвам те и късното хранене да махнеш.
Примерно обядваш си в 12, после към 18, най-късно 19 часа и това ти е яденето.
Но постепенно ще е това.
Може да включиш и фастове, но трябва да изчистиш храненето.

Честита Коледа  на всички.

# 524
Относно имформация, то е по-скоро за кето режима, но аз отдавна си следя ютюб канала на един човек и той обяснява много увлекателно, като информацията е систематизирана и лесна за разбиране понеже пише на дъска. Захваща много теми, но повечето неща се въртят около фастинг и кето хранене, само че е на английски.

Ако някой се интересува, казва се Dr. Eric Berg DC. Може пък на някой друг също да му е интерсно, аз даже си го пускам за фон понякога хаха.

Общи условия

Активация на акаунт