Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 729
  • 729
  •   1
Отговори
# 90
Хубаво ще е на първа страница да се сложи, че по-слаб не означава задължително и по-здрав (изразът е в мъжки род, но нямам предвид конкретен потребител, а по-скоро начин на мислене). Аз имам наблюдения от диабетик тип 1 (човек на инсулин)- кока кола  с подсладители му "разбъркваше" КЗ- човек би предположил, че няма да има особено влияние върху него. Само че не беше така...
По отношение на КЗ- моята беше "в норма", но де факто изобщо не бих я категоризирала като "нормална" или "непроблемна"...поне на мен ми пречеше и бях много доволна когато разбрах защо.
Последно чух доста..."интересна" теория- като пиеш вода разреждаш захарта в кръвта и така тя се понижавала. Затова трябвало да се пие много вода...Как бихте коментирали това? Simple Smile Аз останах без думи Close
И...не разбрах какво общо има между парочистачки и ИР, съжалявам... Thinking (Нашата е евтина и нямаме никакви забележки.) И какво значение имат лайковете?

# 91
Всички останали изследвания бяха ли ти в норма? При мен освен кръвната захар всичко ми беше наред. Предполагам, че заради това ендокриноложката не ме накара да си изследвам инсулина. Само ме попита как съм със сърцето и имам ли някакви оплаквания.

# 92
И все пак, как ще коментирате, че пиенето на много вода понижава КЗ (говорим обаче за КЗ над нормите). Но нямам предвид пиенето на вода по време на воден фаст, а при стандартно хранене с вгх...

# 93
По какъв механизъм?

# 94
Не знам Simple Smile Но примерно ядеш хляб, картофена яхния или пък пица и сок- пиеш повече вода и КЗ пада. Това е теорията и не е моя...но има явно хора които така си обясняват нещата... Confused

# 95
И все пак, как ще коментирате, че пиенето на много вода понижава КЗ (говорим обаче за КЗ над нормите). Но нямам предвид пиенето на вода по време на воден фаст, а при стандартно хранене с вгх...
Явно влияе на обмените процеси.
И повече от ендокринолозите ми казват, че трябва да се пие вода - 2 литра минимум.

# 96
То има много хора дето си мислят че "разреждане на кръвта" става просто с пиене на вода, то все едно че айрян разреждам нали... Няма да се учудя ако на някого му "лепне" устата от висока захар и си мисли че пиейки вода я смъква, понеже това усещане намалява или изчезва. Всякакви странни логики съм се наслушала, а откакто работя в аптека мога книга да напиша с такива заключения.
Иначе по принцип излишна захар се изхвърля и с урината, та колко му е това да играе роля, все пак и допълнителната вода и тя по този канал излиза.
При случаите когато съм яла по-въглехидратно поначало си ми се пие повече вода де, някои дори задържат вода тогава. Нуждата ми от вода е различна на ниски и на малко по-високи въглехидрати, факт че ми се пие различно.
Не коментирам нормално пиене на вода от сорта на към 2 литра на ден или там някъде, говорим за нетипични количества, да се пие по много. То ако човек е обезводнен, пиене на вода всичко му подобрява, не само кръвната захар, но това са частни случаи.

# 97
NikoT, това което написах, е да си измериш инсулина след подсладител, не кръвната захар, а Елора доразви "темата" с предложение да провериш инсулина трикратно, на 0ва, 60та и 120та минута. Постни тук резултата и тогава можеш да твърдиш, вече базирано на факти,  безопасни ли са подсладителите за ИР.
Отвори линка, който постнах. Там се вижда как е инсулина на 30-та, 60-та и 120-та минута след пиене на еритритол. П.П. Изтрит е един груб пост. Там някой ме караше да пусна снимка на кръвната захар за да се увери, че не лъжа 😀. Ето какво се получава при правилно направен хранителен режим. . П.П. А ето с какво се подсладих след вечеря:

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 00:50 от Анонимен

# 98
Ставаше дума обаче, че въпреки пиенето на вода КЗ на човека е била между 6,5-6,9 и над 10 (стойности на гладно, по спомени). След това се яде, КЗ логично се покачва още и чак тогава уж идват положителните ефекти с пиенето на вода (покрай нея и ВЦ)... Flushed
Скрит текст:
Понеже вероятно съм си мерила КЗ със сигурност над 500-600 пъти и си пия редовно 2-3 л вода (лятото и повече понякога)- при мен никога не съм забелязала самото пиене на вода да ми понижава КЗ, въобще и да влияе съществено. Е, при воден фаст само- но то тогава е защото не се яде, пак не го отдавам само на водата...
Нико, мога да ти постна и снимка с КЗ около 4, с 4,5 също. Какво доказва това? Simple Smile
П.С. А ето с какво се подсладих аз преди време- без подсладители, с 1/2 ч. л. кафява захар (по спомен, може и да не е имало) и малко пюре от тиква цяла тава се получи:

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 00:56 от dolce miele

# 99
  • Paris, France
НикоТ, това проучване, правено еднократно върху здрави мъже, които вече са в кетоза не е показателно за диабетици, диабетички, преддиабетици, преддиабетички, ИР, предразположени към ИР. Повечето подсладители вдигат инсулина дълго след 30 или 60 минути и го държат дълго висок. Трябват измервания на 30, 60, 120, 180 мин. Има и разлики в инсулиновия отговор и КЗ между диабетици и ИР. Оцетът преди ядене на ВХ, примерно, няма ефект при нормални хора, а при диабет 2 ефектът е незначителен. При ИР, обаче ефектът е поразителен и докарва нормални КЗ и инсулин. Ето графиките:

https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281

Някакво подобно изследване е нужно за да даде карт бланш да ядем въпросния подсладител, като трябват участници от двата пола и различни възрасти. Не видя ли графиките, не близвам.
Стевията е полезна за диабетици с нисък инсулин и смърт за ИР.

Не ни се сърди, но темата е за отслабване при ИР, което е доста трудно. Много от нас сме се борили с месеци и години и затова сме скептични и внимаваме какво ядем.

Рися, чела съм, че липса на Д3 дава витилиго. Кожата оставя бели петна за да я огрява слънцето и да може да го произведе. Твоят как е?

Като си виждаш КЗ трябва да си изключително стриктна известно време. Виж Деси123 колко бързо видя сметката на високата КЗ, но и тя още не може да се отпусне съвсем.

Пробвала ли си, като Деси 123 да ходиш бързо до КЗ 4.5 + още 30 минути? Много бързо ще видиш подобрение.

Нещо не правиш както трябва щом ти седи 7 захарта. Според мене трябва да се опразниш хубаво от глюкоза и да внимаваш и с мазнините. От какво се качва тази захар като не ядеш ВХ?

Голям противник съм на ядене на ВХ по време на ВМ хранене и ядене на мазнини по време на ВВ хранене и виждам ефекта върху себе си.

При дълго ВМ хранене, при което инсулинът седи на дъното с дни, малко количество ВХ може да вдигне КЗ до небесата и при здрави хора. Същото е след дълъг воден пост, но при изокалорично ВМ хранене е по-лошо, защото в кръвта циркулират мазнини, а ако имаме и собствени става страшно.

Ако искате ВМ, хранене се ВМ консистентно и всеки ден за дълъг период! Видяла съм спортисти, на които зареждащи дни са им докарали диабет.

Като искате ВВ дни, отслабнете, разкарайте мазнините и животинските и си яжте ВВ, но ги горете! Не при всеки работи, но поне няма да се разбирате особено ако ядете така 2 месеца. Тогава може и плодове да си ядете ако нямате проблем с тях.

долче, това за слабите няма смисъл да се пише в първия пост, защото темата не е за ИР, а за отслабване при ИР.

Пиенето на вода не помага ако човек е достатъчно оводнен. Водата не нахлува цялата в кръвта. Пиене на вода помага при хора, които поради висока КЗ пикаят често, примерно, ядат много сол  но не е за всеки. Моето джипи беше против наливането с вода, дори сутрин, защото вадела калий, а натрият си оставал. Бъбреците нямат механизъм за задържане на калий, само на натрий. Когато КЗ се качи над 10, бъбреците почват да я вадят, но това им разбрицва кръвоносните съдове.

В резюме - като не искате обезводняване, пийте достатъчно вода, но с електролити и яжте според това как усвоявате глюкоза! Никаква вода няма да помогне на ядящ ориз и картофи в условия на лежане ма дивана и 50 излишни кила мас. Такъв човек и без това е жаден непрекъснато и пикае по 10 пъти дневно.

# 100
Не ми хрумва по какъв механизъм пиенето на вода ще свали КЗ. За разреждането на кръвта с наливане с вода, също ми звучи като градска легенда. Сори, ама това като "устойчивото" нишесте са врели некипели.

# 101
Results

From the baseline to the end of experiment, the changes in fructosamine levels after consumption of rebaudioside A and erythritol, did not differ significantly (244.00±19.57 vs. 241.68±23.39 µmol/L, P=0.366). The change in levels from the baseline to end of the study for rebaudioside A and erythritol were fasting plasma glucose (102.56±10.72 vs. 101.32±9.20 mg/dL), 2-hour plasma glucose (154.92±54.53 vs. 141.92±42.22 mg/dL), insulin (7.56±4.29 vs. 7.20±5.12 IU/mL), and C-peptide (2.92±1.61 vs. 2.73±1.31 ng/mL), respectively, and also did not differ significantly (P>0.05 for all). П.П. Не коментирам множеството подсладители, а единствено еритрола. Правя огромна разлика между него и останалите.

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 01:17 от Анонимен

# 102
Innocent

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 09:12 от dolce miele

# 103
  • пак там
Много моля да не коментирате със съвети моите постове без въпроси. На въпросите си отдавна съм си отговорила,    особено на тези с витилигото, още повече че не са по темата. Питаха ме - обясних. Повече засега не ми е нужно.

Извинете за резкия пост, но миналата година ми беше достатъчна, ненапразно рядко пиша в темата, не смятам отново да се подлагам на подобни... допълнения.

# 104
Момче, стига си лъгал. В изследването което даде, няма никакъв инсулин.
Инсулин май не знаеш какво е.

Общи условия

Активация на акаунт