Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 589
  • 729
  •   1
Отговори
# 375
Не  е редно да ти става зле, ако не практикуваш едно от храненията за деня било то закуска или вечеря или обяд или междинки.

# 376
  • Paris, France
tania6, не чета някой да съветва да не се закусва. Някои хора не можем дазаспим без вечеря, а други не можете да не закусват. Няма лошо, но ако искам да отслабна, отслабвам по-лесно ако закусвам и ям често, а ако искам да кача тегло качвам лесно като ям веднъж дневно и вечер.

Много хора писаха, че отслабват като закусват. Бледолилава беше го писала тук.

Доколкото разбирам съветите са да не се закусва ако човек не е гладен, а не да не се закусва.

# 377
Аз също не мога без закуска, имало е периоди, в които съм се мъчила да не закусвам и не е за мен, не се чувствам добре. Всъщност изобщо не мога да пропусна никое основно хранене и е така откакто се помня. И брат ми е така.

# 378
Долче, свекърва ми като ме види да правя яйца за закуска и върти очи - ох, пак ли готвиш?! Joy За тях да приготвяш яйца на закуска е готвене и е нещо откачено. Другите мажат едни филии, едни кростати се нагъват.... а аз - яйца “готвя” Blush
Аз, някой ден, като останем само с мъжа ми вкъщи, без деца, най-вероятно ще остана само с обяда. Почти никога не ми се яде вечер. Всъщност към 17:00 хапвам нещо леко и мога с това да остана. После заради момичетата се готви вечеря и ща не ща сядам и аз.

# 379
Ясно е, че това е личен избор. За мен това е доста удобен начин. Преди ми прималяваше, ако не ям, но с този режим имам усещането, че мога и цели денонощия да изкарам без храна без проблем. Не го правя само, защото не знам как ще ми реагират хормоните, а искам бебе. Д-р Фънг обяснява, че е нужно поне веднъж на денонощие да има прозорец, в който не се яде. Базово - поне 12 часа (напр. От вечеря до закуска), за да спадне по естествен начин инсулина и да не храносмиламе денонощно. За хора с диабет или ИР и наднормено тегло препоръчва много по-дълги периоди. В една от лекциите му беше казано, че за отслабване пропускането на вечерята е по-ефективно от пропускане на закуска. За себе си обаче по чисто социални причини избрах да пропускам закуската. Някак вечер се събираме, виждаме се с близките и ми се стори от тази гледна точка по-удобно. А и така не ми се налага 2 пъти в работно време да се занимавам с хранене и после спорт

# 380
Аз много искам да правя малко по-дълги фастове и то само на вода и сол, с цел автофагия, обаче не смея. Страх ме е, да не отслабна още, да не почнат мускулите да ми се изяждат. Метаболизмът ми е някаква фурия и да не взема беля да си направя...

# 381
Аз когато съм на работа сутрин си закусвам.
Но ако не съм не закусвам.
Не обичам да ходя на работа, да огладнея по някое време и да не мога да ям.

# 382
Аз , откакто съм на режима, пропускам закуската без проблем, а почти цял живот съм закусвала. Сутрин мога да огладнея единствено, ако вечерта съм прекалила с въглехидратите. Обедната ми почивка е късно, така че обядвам чак към 14ч и после към 18-19 вечеряме.

# 383
Аз откакто съм на тоя режим, по-лесно изкарвам без храна, като съм на работа. Някакси мозъкът ми е зает, около мен няма кухня, хладилник, ядящи хора... А преди ми ставаше лошо, прималяваше ми и беше немислимо да не изляза на обяд, при положение, че съм И закусвала. Сега си пия кафета и води, и хич не огладнявам.

# 384
Аз от доста време, ако изобщо закусвам, то е примерно защото знам, че ще съм навън известно време и няма да има къде/какво да ям...Такова нещо да се събудя и да огладнея скоро след това при режимно хранене не ми се случва. Изпивам чаша вода, голяма чаша кафе със сметана и/или десетина грама масло или малко маслини, или парченце кашкавал...някакви такива дреболии...най-често само кафето с масло/сметана. Ако съм станала много рано и имам желание за закуска (но то е пак и понеже скоро няма да обядвам) понякога се поглезвам с варени рохки яйца, малко авокадо, зеленчук, маслинки...или заквасена сметана с горски плод и смляно ленено семе...През уикендите много ми допада brunch Yum
Arwen, пробвай по-дълъг фаст, щом имаш желание. Може пък да не ти се отрази чак така на кг. Ако си адаптирана към горене на мазнини няма да топиш мускули.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 12:09 от dolce miele

# 385
Не  е редно да ти става зле, ако не практикуваш едно от храненията за деня било то закуска или вечеря или обяд или междинки.
Всяка посока е вярна. Вярна стига да е твоята.
Аз нямам здравословната история на майка ти, дори нямам никаква здравословна история нищо, че съм по-стара от нея.
Явно кортизола играе някаква роля.
Всички сме различни.
Нямам здравословни проблеми (да чукна на дърво). Моля без диагнози.
Ето и друга гледна точка, макар че не е точно това което съм чела и търсех.
Допълвам: линка не работи. Бях забравила, че сайта на Инес Субашка се появява като спам. Потърсете с ключови думи- Инес Субашка значението на закуската -, ако ви интересува.
Не ми прималява, не "умирам" от глад, не треперя и не припадам. Просто не се чувствам комфортно. И не искам да се насилвам. А ми е и по-удобно: нахраня се и мога да карам до следващата сутрин без да мисля за ядене. Голямо удобство е.
Невена, точно такъв съвет имаше: да се работи по отпадане на закуската.
Както вече казах,  всички сме различни и самото ни развитие е различно. Имало е време да не закусвам и не съм чувствала неудобство. На този етап на живота ми имам нужда от закуска. Отслабване не ме интересува.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 10:02 от tania6

# 386
Чувствам се "некомфортно" и чувствам се "зле", ако пропусна дадено хранене (закуска или друго), са две доста различни неща и да, не е нормално да се чувстваш зле когато не си се нахранил поради някаква причина.

И да, който има проблем със закуската, може спокойно да работи в посока отстраняването ѝ. Тя не е задължителна, даже за хора с метаболитни проблеми, е препоръчително да я няма - нея или някое от другите 3 хранения. Целта е увеличение на периода без храна с цел понижаване на КЗ и инсулин. Сравненията с теб са неумесни, тъй като по твои думи ти нямаш история на метаболитно заболяване.

Майка ми и историята на нейните заболявания не знам защо ги намесваш в случая. За справка, тя е от закусващите.

п.п. преди режимът бях залебязала и друга закономерност освен глада след яденето на ориз, а това е, че колкото по-рано през деня ям, толкова по-рано огладнявах след това.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 12:21 от Миоки

# 387
  • Paris, France
Скрит текст:
Не  е редно да ти става зле, ако не практикуваш едно от храненията за деня било то закуска или вечеря или обяд или междинки.
Всяка посока е вярна. Вярна стига да е твоята.
Аз нямам здравословната история на майка ти, дори нямам никаква здравословна история нищо, че съм по-стара от нея.
Явно кортизола играе някаква роля.
Всички сме различни.
Нямам здравословни проблеми (да чукна на дърво). Моля без диагнози.
Ето и друга гледна точка, макар че не е точно това което съм чела и търсех.
Допълвам: линка не работи. Бях забравила, че сайта на Инес Субашка се появява като спам. Потърсете с ключови думи- Инес Субашка значението на закуската -, ако ви интересува.
Не ми прималява, не "умирам" от глад, не треперя и не припадам. Просто не се чувствам комфортно. И не искам да се насилвам. А ми е и по-удобно: нахраня се и мога да карам до следващата сутрин без да мисля за ядене. Голямо удобство е.
Невена, точно такъв съвет имаше: да се работи по отпадане на закуската.
Както вече казах,  всички сме различни и самото ни развитие е различно. Имало е време да не закусвам и не съм чувствала неудобство. На този етап на живота ми имам нужда от закуска. Отслабване не ме интересува.

Темата е за отслабване при ИР, а не за чесане на езиците какво и как ядат здрави хора. Затова и тези, които вече сме отслабнали, нямаме ИР поясняваме в какъв момент от пътя какво ядем. В момента ям храни от които преди дебелеех и ми прилошаваше, но това не значи, че 120 килограмов, тежко ИР човек може да ги яде. Не мога да опиша как ям боб с ориз и имам нормални ОГТТ от 2-3 години без да поясня, че след ядене ходя бързо и инсулинът ми на гладно е нисък и на 1ви час също. Ако 100 килограмов хукне да яде ориз и боб и да ходи след това, след година може и да не е жив.

Да, всеки е различен, но има някакви закони и норми, които ИР трябва да спазва в началото ако не иска да ходи цял живот болен, гладен и дебел.

Махането на закуската е съвет към хората с нисък сутрешен кортизол, който ми беше даден и на мене и при мене проработи. Махането на вечеря работи за други хора.

Климатичните особености и ритъма на живот също влияят. На север хората ядат рано и спират да ядат рано, в горещите пустини ядат 2 пъти дневно  и вечер.

Значението на закуската при режим за ИР е в началото да няма скокове на КЗ и инсулин. Затова и се яде често. След влизане в кетоза нуждите от закуски и вечери са ........ никакви. При човек с достатъчна телесна мазнина яденето е излишно ако иска да отслабне без да намали значително обмяната на веществата си. Такъв човек ще отслабне по-качествено и трайно ако спре да яде докато отслабне. Говоря за силно затлъстелите, но и за ИР поради коремни мазнини.

Това, което работи за човек без хормонални проблеми и разни липси не работи при ИР,недостиг на магнезий, желязо, Д3, Б12 и не знам си още какво.

Силно затлъстелите са с коренно различни нужди и при тях е много сложно, като диети и режими не работят в дългосрочен план за поне 50-60% и това важи и когато не са ИР 

За повечето от семейните е трудно да се избегне вечеря ако искаме да ядем с домашните. У нас вечерята е единственото хранене заедно. Деси 123 писа нещо в този дух.

# 388
Момичета, да ви се похваля, че вчера родих моята дъщеря, зачената с помощта на тази тема и на вас, които я поддържате. Благодаря ви, че не се отказвате от писането тук и обогатяването на информацията от първия пост.

# 389
Честито fillme, да ти е жива и здрава.

Така е Невена.
В началото наистина имах три яденета. Сега според зависи.
На работа мога да ям на бюрото, но често съм толкова заета, че нямам време дори вода да пия, а обичам.
Но не винаги закусвам вкъщи преди да тръгна. Понякога си нося сурови ядки.
Сега съм си занесла и в понеделник ще ги хапна ако огладнея.
Преди наистина не пропусках, нито обяд, нито вечеря. Постепенно и от закуската мога да се лишавам. А в последно време и от вечерята. Понякога реално си оставям само обяда и като дойде вечерята не ми се яде. Нея и като количество съм намалила.

Общи условия

Активация на акаунт