Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 577
  • 729
  •   1
Отговори
# 390
Момичета, да ви се похваля, че вчера родих моята дъщеря, зачената с помощта на тази тема и на вас, които я поддържате. Благодаря ви, че не се отказвате от писането тук и обогатяването на информацията от първия пост.
Каква чудесна новина! Честито и да е жива и здрава! Heart Eyes Ето такива новини осмислят наистина съществуването на тази тема и писането в нея! Blush
Скрит текст:
На мен лично ми е по-трудно да пропускам вечерята отколкото закуската. И не само заради това, че тогава се събираме. Някак повече ми пасва. Откакто се помня съм закусвала, но не защото реално изпитвам глад или дискомфорт- ами по-скоро ми е било по навик...В този смисъл пропускането на закуската ми беше лесно. Мисля, че всеки трябва да се съобразява със собствения си ритъм на хранене, както и да пропуска хранене само ако му е достатъчно комфортно. Иначе от моя опит при ИР, наистина, колкото по-рано започвах да ям, толкова по-бързо огладнявах...особено когато закусвах плодове или вгх. И определено не можех после да пропусна вечерята, нито пък да не ям до другия ден Grinning Всъщност, аз като цяло въобще не чувствах нормална ситост...не съм имала и някакви пристъпи на вълчи глад...е, освен след ябълка+ кафе на закуска Joy Но със сигурност е имало нещо недобре функциониращо при мен в хормоналните сигнали за глад/ситост- някак най-комфортно ми беше в "средната фаза", т. е. по време на хранене. Но обичайно нито сядах да ям наистина гладна, нито спирах да ям при засищане. Просто не усещах кога точно е този момент. И обичайно завършвах храненето си при празна чиния...

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 11:08 от dolce miele

# 391
Чесито филлме. Да ти е жива и здрава!
И аз мисля , е тази тема е много, много ценна! Благодаря на всички, които пишат. В мномента получавам големи хипоглекимии от кортикостероидите. Само като си помисля за храна, докато я приготвя и вече съм разтреперана. Отвратително е. Дано се оправя, като ги спра. Мъча се да съм на режима, но каквото и млечно да хапна пак треперя. Съвсем няма вече какво да ям. Дано поне има резултат за ЩЖ, че и там ако се проваля, съвсем ще се отчаям.

# 392
Честито fillme Simple Smile много хубава новина

# 393
  • София
Относно броя хранения, в крайна сметка, всеки съвет е релевантен.
Ако си свикнал да преяждаш, то може би е по-добре да преминеш на по-често хранене с малки количества.
Ако нямаш проблем с преяждане, а с непрекъснато похапване, то добре е да определиш 3 равностойни хранения през деня и да не излизаш от тази рамка.
Ако вече имаш опит с такова хранене, пропускаш едно според собствената нагласа.
Аз не закусвам, защото вечерям по-късно. Около 20-21 ч. В този случай закуска не ми е необходима. Ако въобще обядвам, то ще е около 14 ч.

# 394
Честото хранене поддържа инсулина висок. Няма ползи от такова нещо. Всъщност закуската е най-подходяща за пропускане именно защото така не се прекъсва нощният фаст (breakfast Grinning) и естествено се постигат едни оптимални 16-18 часа.

# 395
То и вечерята е подходяща за пропускане, но на повечето ни е по-трудна за махане, отколкото закуската... Blush

# 396
  • София
Честото хранене поддържа инсулина висок. Няма ползи от такова нещо. Всъщност закуската е най-подходяща за пропускане именно защото така не се прекъсва нощният фаст (breakfast Grinning) и естествено се постигат едни оптимални 16-18 часа.

Не всеки може от раз да отреже и промени начина си на хранене.

# 397
Артемис, така е.
Долче, може и вечерята, да (свекърва ми от години не вечеря, иначе си яде всичко), обаче тя има социална роля повече.

# 398
Аз постигам 20 часа фаст, като не вечерям. Един-два пъти в седмицата и заради социалните контакти мога да пропусна точно фаста и/или закуската да е по-късно.
Моето тяло се радва на изненади.
Инсулина не е единствения хормон, който играе важна роля. Кортизола е най-висок сутрин и интервала между долна и горна и долна граница е огромен.
Следователно при всеки е различно.

# 399
Здравейте! Наскоро открих тази тема и се опитах да прочета старите теми, но са много - затова ще се извиня ако задавам въпроси които вече са били коментирани. Лично аз съм с ИР от 2018- доказана с обремененост. Родих преди един месец- в началото (до 12 г.с) бях на метфогамма но преустанових приема по лекарско предписание. В последствие качих много кг и развих гестационен диабет в последните седмици (правих второ обременяване) въпреки диетата предписана от едникриноложката (с т.н. бавни въглехидрати). Запозната съм със мазнинното хранене и intermittent fasting от преди- имах страхотни резултати преди години, когато още не бях с доказана ИР, но ме беше страх да се храня така по време на бременността защото докторите ми не бяха убедени че е удачно.
Проблема ми е следния- имам излишни около 20кг и започнах да ограничавам сериозно въглехидратите, като се стремя да имам около 16ч прозорец на глад (пропускам закуската и обядвам късно). Но забелязвам че изпитвам огромен глад в късния следобед без значение колко обилен е бил обяда ми. Някой имал ли е такъв проблем? В момента не следя калории защото се опитвам да приобщя организма към високомазнинно хранене. Чудя се още дали да не изместя прозореца на хранене по-късно- да се храня за първи път в късния следобяд и една по-късна вечеря, но се притеснявам че кз сутрин на гладно ще се вдига значително (преди след високомазнинна вечеря в 21ч кз на гладно - в 9ч - ми е скачала до 6.7).

# 400
Мери Джейн, разгледай менюто си, ако трябва, изчислявай за няколко дни какво и по колко ядеш. Възможно ли е да не добавяш достатъчно мазнини, да са ти твърде ограничени порциите? Също може би дадена храна те засища повече от друга. Може да е удачно да включиш и малко междинно хранене, нещо малко...А може и да ти е по-лесно да изместиш обяда по-късно. КЗ 6,7 след вм-нвх вечеря в 21 ч ми се струва странна- колко ти е обичайно КЗ сутрин на гладно? При мен когато КЗ беше ежедневно 6 на гладно, не се е повишавала повече от това дори и при късна вм-нвх вечеря. Thinking

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 16:34 от dolce miele

# 401
Мери Джейн, разгледай менюто си, ако трябва, изчислявай за няколко дни какво и по колко ядеш. Възможно ли е да не добавяш достатъчно мазнини, да са ти твърде ограничени порциите? Също Може би дадена храната те засича повече от друга. Може да е удачно да включиш и малко междинно хранене, нещо малко...А може и да ти е по-лесно да изместиш обяда по-късно. КЗ 6,7 след вм-нвх вечеря в 21 ч ми се струва странна- колко ти е обичайно КЗ сутрин на гладно? При мен когато КЗ беше ежедневно 6 на гладно, не се е повишавала повече от това дори и при късна вм-нвх вечеря. Thinking
Доста съм стриктна откъм съотношението мазнини/белтъци/въгл (70%/25%/5%). Иначе не гледам в момента калориите, защото имам склонности към рестриктивно хранене и ще се уплаша. Едно примерно дневно меню: 1во хранене- 3 бъркани яйца със сирене, масло и спанак и около 50гр свинско филе. 2ро- голяма зелена салата, една пилешка гърда запечена с масло и около 2с.л. домашна майонеза. 3то- запекани броколи с 2 яйца, сметана и кашкавал. Количествата зехтин/масло/сметана зависят от това колко мазнини ми трябват за да са ми ок съотношенията м/п/в. Меря всичко с везна и вкарвам в myfitnesspal.
Кз на гладно ми е около 5.2 - тази стойност от 6.7 е след вечеря от голяма свинска пържола с гарнитура от зелен боб в масло. Възможно ли е порцията ми да е била твърде голяма и оттам да се е получила завишената кз сутринта или просто зеления боб да ми вдига кз? Или т.н dawn effect за който се говори в някои от чуждите форуми, за изкуствено завишена кз сутрин при кето? Незнам- ще пробвам да изместя храненията и да видим дали ще се повтори тази стойност.

# 402
Kъсните вечери не са препоръчителни.
Лично аз не обичам да смесвам яйца и месо. Та не виждам след като имаш на закуска цели три яйца даже със сирене , да прибавяш и бекон.
Опитай само да закусваш, обядваш и поне 2  пъти в седмицата не вечеряй. След като обядваш, до сутринта пий само вода. Даже ако пропуснеш и закуската, още по-добре.
Сметаната и кашкавала не са много за ИР, поне не в начален етап.
Като вечеряш, гледай да е най-късно до 7 часа.

# 403
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
как се отразява сока от зеле?
кисел е, солен е и е дива ферментация.... би трябвало да е добре, но да си попитам. Simple Smile

# 404
Според мен е ок сок от диво ферментирало зеле- но зависи от количеството.

Общи условия

Активация на акаунт