Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 535
  • 729
  •   1
Отговори
# 435
  • В един копнеж!
Здравейте!

Преди време една позната ми сподели хранителен режим за отслабване, но в момента трябва да го приложа не само заради излишните килограми, но и заради здравословни съображения. Имам синдром на Хашимото с хипофункция на щитовидната жлеза и инсулинова резистентност. Бих искала да го споделя с вас и ще се радвам да дадете обратна връзка. Притеснявам се единствено как да започна,  тъй като в началото препдолагам тялото ми ще бъде в шок. Не ми се иска да изпадам в моменти със силно чувство на глад или главоболие. Мисля да се консултирам с диетолог, който да ми помогне в изграждането на режим.

Не откриваме топлата вода. Това е списък от режимът на Атанас Узунов. Следя глупата във фейса. Потресаващи резултати има. Още повече и жени с болна щитовидна жлеза, резистентност, кръвно и т. Н. В интерес на истината смятам да я започна и аз.

# 436
Правих изследване на щитовиден панел на 43 ден след раждането и тсх беше 1.87, останалите Фт3, Фт4 и тат и мат са в норма, мисля, че това значи, че поне Хашимото нямам. Някой знае ли нещо относно кортикостероидите и гестационния диабет. Няколко часа преди да ми направят ОГТТ ми сложиха 12мг. дексаметазон мускулно за дробовете на бебето, защото се очакваше преждевременно раждане. Сложиха стероидите и след около 12 часа ми взеха кръв на гладно, после глюкозата и  нататък знаете как продължава изследването. Захарта на гладно беше 4 и нещо, но стойностите след обременяване бяха безумно високи. Инсулин не са ми изследвали, нали по време на бременност не се изследвал. После едната докторка нещо ми смотолеви с половин уста, че можело дексаметазонът да е повлиял, но не вярвам, защото аз имах и повече околоплодни води, така че със сигурност съм имала диабет. Дексаметазонът би повлиял на КЗ на гладно според мен. Но ми е интересно какво общо имат кортикостероидите с резултатите от ОГТТ. Ако някой знае нещо по въпроса, ще съм благодарна да сподели. 🌺

# 437
Не откриваме топлата вода. Това е списък от режимът на Атанас Узунов. Следя глупата във фейса. Потресаващи резултати има. Още повече и жени с болна щитовидна жлеза, резистентност, кръвно и т. Н. В интерес на истината смятам да я започна и аз.
Какво значи потресаващи резултати?

# 438
  • Paris, France
Пръстите ме заболяха да пиша, че кортикостероидите повишават КЗ и инсулин. И на мене през 28 седмица ми сложиха дексаметазон за отваряне на белите дробове на бебето и като ме закараха в друга болница, че в районната нямаше свободни кувьози акушерката ми каза, че имам висока КЗ и ме пита дали съм с диабет. Казах, че не. Обясниха ми, че повишаването на КЗ вероятно е от стероида. С всеки изминал ден КЗ ми падаше и след 4 дена, в деня на секциото беше нормална, тоест не съм имала гестационен диабет 

Не знам кой може да направи ОГТТ след стероид и да се произнесе, че има атестационен диабет. 

По съвет на лекар съм си направила ОГТТ след първото раждане, защото имах преждевременно спукани води без инфекция и висока КЗ. КЗ беше над 5 само на първи час, инсулинът беше винаги под 20, 4 на гладно. Правено е 7 месеца след раждането.

Щитовидните хормони нищо не показват след раждането, защото има моменти на качване и спад.

Моето тежко ИР се отключи след стероиди заради травма. Преди година пак пих и резултатът на ВВ хранене с боклуци беше инсулин 18 на гладно. След месец от спирането беше станал 5 без диета.

# 439
Пръстите ме заболяха да пиша, че кортикостероидите повишават КЗ и инсулин. И на мене през 28 седмица ми сложиха дексаметазон за отваряне на белите дробове на бебето и като ме закараха в друга болница, че в районната нямаше свободни кувьози акушерката ми каза, че имам висока КЗ и ме пита дали съм с диабет. Казах, че не. Обясниха ми, че повишаването на КЗ вероятно е от стероида. С всеки изминал ден КЗ ми падаше и след 4 дена, в деня на секциото беше нормална, тоест не съм имала гестационен диабет 

Не знам кой може да направи ОГТТ след стероид и да се произнесе, че има атестационен диабет. 

По съвет на лекар съм си направила ОГТТ след първото раждане, защото имах преждевременно спукани води без инфекция и висока КЗ. КЗ беше над 5 само на първи час, инсулинът беше винаги под 20, 4 на гладно. Правено е 7 месеца след раждането.

Щитовидните хормони нищо не показват след раждането, защото има моменти на качване и спад.

Моето тежко ИР се отключи след стероиди заради травма. Преди година пак пих и резултатът на ВВ хранене с боклуци беше инсулин 18 на гладно. След месец от спирането беше станал 5 без диета.
Благодаря за бързия отговор. Нямам време да изчета цялата тема, че с това малко дете постоянно правя нещо, затова попитах. Извинявам се. При мен КЗ на гладно беше 4 и малко след стероида, но както казах след обременяването отиде в облаците направо, затова едва ли стероида има значение. Той нямаше ли да повиши и тази на гладно? Просто ми беше интересно и исках да си изясня въпроса, защото тогава в болницата не се сетих да питам какво общо имат стероидите с резултатите ми от ОГТТ.

# 440
Деси, цитратът може да ти вдигне и инсулин и КЗ. Затова е важно да се пие според киселинността на урината, а не просто така. Липса на бикарбонат (който се прави от цитрат), обаче, също влошава ИР, така че е нужен за кора с кисела урина и на кетогенен режим. Ако пиенето на цитрат изхвърля от кетоза се пият соли, но не са много ефективни за предпазване от камъни в бъбреците.

Jasmin, трябват ти всички Б витамини заедно, а не само един или 2. Б12 е важно да е висок, но не ти трябва чак на горна граница.

През втората ми бременност КЗ падаше, вместо да се качва, което е показател за висок инсулин. Нямах 50кг като забременях и не качих над 11. Коремът ми не си личеше почти до раждането.

Плосък корем не е гаранция за липса на ИР.

Златистата, май беше, чия е полезна за ИР, а другата не е.

Дами и господа, дори и да не сме съгласни с всичко, препоръчано в списъка, той е добър ориентир за новите и ще спестим лутане.

Ето ми резултатите от 09.12.2020г.
Взимам : Б12 , филиева и витД
Според теб още, какво трябва да взимам .
Ще съм ти много благодарна ако ме насочиш . Simple Smile

# 441
  • Paris, France
Милена ,  не съм задълбавала, но всеки стероид действа по някакъв начин на КЗ и инсулин, като някои променят нивата и на С пептид. Астероидите основно качват захарта след ядене. Помня, пе в болницата ми казваха, че ми е идеална КЗ сутрин, но след ядене не беше така.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2655543/

Изследването е правено след малки дози, подобни на тези, които се предписват против възпаление. Дозите за разтваряне на дробовете са в пъти по-големи.

Jasmin, на мене нивата ма Б12 ми се виждат идеални. Инсулиновата резистентност често се дължи ма прекалено много омега 6 и наситени мазнини спрямо омега 3. Затова пием омега 3 и махаме олио, някои и млечни и масло. Магнезий намалява ИР с 40%. В първия пост има добавките. Трябва хранителен режим, отслабване, най-добре усърдно ако има мазнини в корема, спорт, мускулна маса и добавки. Изчети поста!

# 442
Витамин Д е ниско.

# 443
Ако изследвам само общия и "добрия" холестерол...това дава ли представа и за "лошия" и VLDL (този така и не го разбрах какъв е Joy )? Не съм сигурна още дали ще изследвам и холестерол...още го обмислям... Thinking

# 444
Невена, благодаря ти много за инфото. Майка ми гледа малкия сега и аз от няколко часа ровя да търся инфо по този въпрос и на английски попаднах на много материали. Пише, че стероидите намаляват инсулиновата чувствителност, като в същото време вдигат захарта. А по сайтовете на лабораториите пише да не се провежда ОГТТ, ако пациентът е на лечение със стероиди. Явно има значение. Не знам защо така ми го направиха на мен това изследване.

# 445
Ако изследвам само общия и "добрия" холестерол...това дава ли представа и за "лошия" и VLDL (този така и не го разбрах какъв е Joy )? Не съм сигурна още дали ще изследвам и холестерол...още го обмислям... Thinking
Реално, не. Дава ти само колко е LDL при това ти го изчисляват, а не го мерят.

# 446
  • Paris, France
А по сайтовете на лабораториите пише да не се провежда ОГТТ, ако пациентът е на лечение със стероиди. Явно има значение. Не знам защо така ми го направиха на мен това изследване.

Аз знам 🥳

https://m.youtube.com/watch?v=aaktsSampdY

dolce, аз бих направила и триглицеридите, освен добрия. Има някакви специфични изследвания за много лошия холестерол, particle size се казват, но изобщо не зная къде ги правят и колко струват. Ако нямаш проблем с холестерол, няма смисъл, според мене. Има и друго - докато отслабваш и малко след това резултатите не са показателни. Казаха ми холестерол и щитовидна, както и ОГТТ изобщо да не правя преди да са минали поне 3 месеца. Много хора изкараха идеални ОГТТ след драстичната диета, обаче след 4-5 месеца картината беше друга, а както знаеш и моята не беше розова. Правих инсулин и КЗ на гладно и бяха прекрасни, но не бяха съпоставими с тези, когато ме диагностицираха, защото са правени в условия на по-ниски ВХ. Редовно виждах КЗ 4 и инсулин 3, обаче като спрях витамините и ядох ВВ 15 дена на гладно имах КЗ 4.5 и инсулин 8.

Ако тогава знаех това, което зная сега, нямаше и да се товаря след 6м, а щях да си чакам чинно година. Разбрах, че няма смисъл. Има смисъл да тестваш инсулин на гладно и КЗ за да видиш дали диетата действа и това е. За човек като Елора, с ниска КЗ даже няма смисъл да я тества непрекъснато.

Моят холестерол не беше супер лош и след диетата е винаги идеален. Не знам какъв е бил твоя, но ако е бил нормален, за какво да ходиш да се бодеш?

# 447
Невена, за антитела за Ковид ще се бода (покрай него и кръвосъсирването да видя, че да ми излезе тази муха от главата), също и железния панел ще проверявам, както и ЩЗ- да видим дали вече съм си нагласила добре дозата на хормона (последния път имаше още какво да желая).... Покрай тези исках да пусна и няколко други. С холестерола не съм имала проблеми никога, и преди режима не съм имала завишен.

# 448
Dolce, за антитела ти бодат само пръста, та пак 2 пъти ще те бодат, ако пускаш други изследвания.
Благодаря, Невена, за сега не ми е ок киселинността и пикочната киселина, така че явно ще пия цитрат и ще следя. Ще потърся тези лентички. Ще видя и какво ще каже лекаря - каза, че ще ми коригира добавките, току виж и храненето. Чувам, че последно време кара някои от пациентките си да са на алкализиращо хранене и да избягват наситени мазнини. Ще видим при мен как ще процедира. До тогава ще си пия цитрата. То така или иначе в предстоящите дни идеални кз и инсулин едва ли ще имам с тези празници. Ще гледам да ги държа в оптимални нива с повече спорт, редовен фаст, ябълков оцет и т.н., но 24-25 и 31-1 поне не мисля, че ще са ми режимни

# 449
Здравейте,
Преди надничах в темата, но вече официално съм с ИР. Благодаря за старателно направената тема !
Хранителният режим ми е ясен, но... Имам изписан Метфодиаб, обаче не знам как да го съчетавам с другите добавки?
Ще може ли малко да ми  съдействате ?
Л-Тироксина за ЩЖ  го пия към 04:00-05:00 сутринта. После имам капки на гладно лимфомиозот.
Селен ми е предписан сутрин след хранене, но и Метфодиаба пък е по време на хранене ?
Имам мутация и пия метилирани форми на фолиева, Б12 и т.н. За сега са им добре нивата, но фолиевата и тя е сутрин след хранене ?
Мио-Инозитол вечер след хранене? Той може ли с метфодиаб да се съчетае? От първа страница пост на Nevena "Инозитол + фолат = Метформин" Това важи ли и в този случай, или нещо не съм разбрала правилно да ги съчетавам?
Омега-3 ми е пак вечер след хранене, той с мио-инозитола може ли да се пие?
Искам да включа и магнезиий след прочетеното от вас , но и него не знам с кое да го съчетая? И кога? Приемам Вит. Д, за сега е близо до горна гарница, него преди лягане с магнезия ?
Благодаря Ви предварително! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт