Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 536
  • 729
  •   1
Отговори
# 450
  • Paris, France
Antonelly, а какви са ти нивата на КЗ и инсулин? Да, магнезий, инозитол и фолат действат като Метформин без да намаляват нива на Б12 и магнезий.

Ако бързо успееш да намалиш ВХ и влезеш в кетоза Метфодиаб не ти трябва по принцип.

Метформин се почва вечер, по време на хранене, малка доза, нещо като половината от предписаната. Би трябвало да са ти дали схема.

Инозитол и фолат се пият далече от кафе. След седмица, ако нямаш неприятни странични ефекти започваш и по половин хапче с обяда, след още 3-4 дена по половин след закуска и после след дни увеличаваш вечерната доза, след още няколко дни обедната и така. Аз не стигнах до пълна доза и го намалих и спрях след месец.

Ако на гладно инсулинът ти е нисък и не изпитваш непрекъснат глад можеш да влезеш в кетоза и без Метформин.

# 451
Nevena, Благодаря за отговора !
Прилагам ги:
Скрит текст:
Метфодиаба ми е предписан 1/2 хапче от 500 мг по 3 пъти на ден по време на хранене.
Разбрах , инозитола + фолата + магнезия си ги пия заедно. Другите добавки така ли да ги приемам?

Аз не съм любител на закуската и се опитвам да я въведа, защото пък пия по 2 кафета преди обяд с малко мед, което означава, че трябва да елиминирам меда. Друго сладко не ям и не съм почитател на шоколада.

Да попитам как следите, че нещата са добре? КЗ, Инсулин, HOMA и гликиран хемоглобин едновременно ли се изследват на гладно? Забравих да попитам ендокринолога, нали знаете как въпросите винаги идват след като се излезе от кабинета..

# 452
  • Paris, France
Антонели, с инсулин под 7 на гладно Метфодиаб не бих ползвала. Като отрежеш ВХ инсулинът ти ще падне под 5. Ти даже нямаш нужда от кой знае колко дълъг режим. Нямаш наднормено тегло, вероятно, но може да имаш някакви вътрешни мазнини. Проблемът ти е първа фаза на инсулинова отговор и лека глюкоза нетолерантност. При тебе и с добавки и спорт ще се получи.

Двете кафета сутрин са проблем за инозитол и фолат. Аз без кафе не мога да функционирам, та ми беше трудно и накрая ....... разкарах инозитола и фолата 🤩😎. В кафето е проблема, не в меда (който също не е ОК в момента). Инозитол и фолат сутрин с малко закуска и кафе чак в 10, 11 или когато можеш.

При тебе няма проблем с инсулин и КЗ на гладно и блокиран хемоглобина едва ли ще покаже кой знае какво, защото не вдигаш захар до небесата, а само на първи час. Оправяш си режима, почваш спорт и добавки и за 2 години ще си в идеална норма. Можеш да тестваш КЗ и инсулин след влизане в режим, но според мене няма смисъл. След година можеш да направиш ОГТТ и това е. Така правя аз. Ти имаш моите криви на КЗ и инсулин, но много по-лек ИР. Моят инсулин на гладно беше 11 или 14, а на първи час 190, на втори около 100.

Не си много зле.

Трябва ти много К1 от листа.

Инозитол и фолат 2 пъти дневно и далече от кафе, а магнезий когато искаш.

# 453
Деси, един път ме боднаха, за ковид антитела кръв от вената ми взеха (количествен тест беше CLIA или ELISA).
Скрит текст:

Чувствам се така все едно трябва да ми честитят, че съм го прекарала...  

# 454
Nevena, Целта е успешна бременност, имам няколко неуспеха за съжаление, не знам дали на своя глава бих спряла метфодиаба. Бях на НВХ, но не супер сктритно и коремчето така си ми и остана.Обаче аз съм мързелива за спорт, та сега и заради себе си, и заради дълго чаканото дете  - ще го направя !

Попринцип си права- НЕ се водя с надномерно тегло, но едни 6 килограма са за мен лично в повече, дори и визуално, особено около талията, имам чувството, че всичко е там..
И аз не мога да функционирам без кафе, но ще направя както си ми написала, че няма как да ги изключва точно сега тези двамцата.
Моят инсулин спрямо твоя наистина е малък. Важното е да овладяваме нещата
Благодаря ти още веднъж за съдействието, много "боса" се чувствам в тази материя, но то не се става за хубаво толкова добър спец в нащата, за съжаление! Flowers Hibiscus

# 455
Дааа...по неволя ставаме "студенти" по медицина и задобряваме... Simple Smile Но важното е да преодоляваме пречките и да вървим напред...

# 456
Деси, един път ме боднаха, за ковид антитела кръв от вената ми взеха (количествен тест беше CLIA или ELISA).
Скрит текст:

Чувствам се така все едно трябва да ми честитят, че съм го прекарала...  
И кога успя Simple Smile имаше ли симптоми?

# 457
Здравейте,
Преди надничах в темата, но вече официално съм с ИР. Благодаря за старателно направената тема !
Хранителният режим ми е ясен, но... Имам изписан Метфодиаб, обаче не знам как да го съчетавам с другите добавки?
Ще може ли малко да ми  съдействате ?
Л-Тироксина за ЩЖ  го пия към 04:00-05:00 сутринта. После имам капки на гладно лимфомиозот.
Селен ми е предписан сутрин след хранене, но и Метфодиаба пък е по време на хранене ?
Имам мутация и пия метилирани форми на фолиева, Б12 и т.н. За сега са им добре нивата, но фолиевата и тя е сутрин след хранене ?
Мио-Инозитол вечер след хранене? Той може ли с метфодиаб да се съчетае? От първа страница пост на Nevena "Инозитол + фолат = Метформин" Това важи ли и в този случай, или нещо не съм разбрала правилно да ги съчетавам?
Омега-3 ми е пак вечер след хранене, той с мио-инозитола може ли да се пие?
Искам да включа и магнезиий след прочетеното от вас , но и него не знам с кое да го съчетая? И кога? Приемам Вит. Д, за сега е близо до горна гарница, него преди лягане с магнезия ?
Благодаря Ви предварително! Flowers Hibiscus

Преди време намерих инфо кои витамини не се взимат заедно, ама го загубих.
Иначе за л -тироксина. И аз го пия, но еутирокс. Ако трябва да сме коректни, трябва да е на гладно и до час само вода да се пие. Особено пък кафето пречи на усвояването. Реално, нямаме толкова време.
Случва се ако трябва да стана в 6, да се събудя в 4 и го пия.
Всъщност поне час не би трябвало с него да се приемат други лекарства. Поне това се опитай да спазиш.
Сутрин според мен може да не пиеш метфодиаб сутрин. Не си толкова зле. Аз бях по-зле от теб и не го пиех със закуската, а само обед и вечер.
То може да опиташ само вечер да го пиеш. Мисля, че режим ще ти е достатъчен и може би за извествон време все пак ако искаш метфодиаб вечер, но ти си решаваш. То и зависи колко са ти изписали.
За закуската ти си решаваш. Не се насилвай.
Вит. Д /Вигантол/ пия, ама като се сетя. Просто си накапвам на езика.
Магнезия ми е вечер преди лягане.
Иначе преди да тръгна за работа пия и вит. С на цетебе с удължено действие. За другите неща не знам.

# 458
Миоки, миналия месец Blush Имах симптоми- по-леки от други боледувания, ама досадни и проточващи се и разнообразни...странни едни такива.

# 459
Долче браво на теб! Изкарала си вируса лека, а имаш антитела. Радвам се!

# 460
Елора ,Благодаря за отговора!
Бях 8.5години на Еутирокс , от много млада съм с хипофункция. Смениха ми го на Л-Тироксин, дозата е 125мг. Свикнала съм да го пия. Витамин Ц съсирва кръвта, а съм с мутация.
В тази връзка, Nevena, не знам витамин К1 подходящ ли е или имаше нещо за взаимодействието му с Вит.Д? Не ми е много ясно все още всичко. Отделно много ми е нередовно ходенето до вц, затова също го избягвам( вит.Ц). Знам, че магнезия може и да помогне в такава ситуация или ми е грешно инфото?
Елора и Nevena, Метфодиаба ми е 3 пъти по половин хапче от 500мг. Реших закуската да я пропускам, когато не издържам без кафе, че инозитола и фолата трябва да пия,  ще видя дали ще наваксвам или ще са 2 пъти по половин хапче 500, но с железен режим.
Здрави да сте! Благодаря Ви отново за съветите!
Долче , а и всички останали- никакъв ковид да не лови никого! Браво за телата!

# 461
Аз честно казано очаквах при положителен тест за IgG антитела резултатът да е нещо като 30, 40 или 50...та в първия момент това трицифрено число малко ме стресна Laughing Мисля си, че и вм нвх режима оказа някакво влияние да нямам усложнения- ако помня добре, точно в седмицата когато трябва да съм се заразила, правих и 3 дни яйчен фаст...

# 462
Витамин Д се усвоява добре с витамин К2. Даже има една такава комбинация в аптеките.
Не знам защо Невена твърди, че трябва К1, при положение, че организмът пак трябва да го превърти в К2, за да го усвои. Може би тя има друго обяснение.

# 463
  • Paris, France
Витамин Д се усвоява добре с витамин К2. Даже има една такава комбинация в аптеките.
Не знам защо Невена твърди, че трябва К1, при положение, че организмът пак трябва да го превърти в К2, за да го усвои. Може би тя има друго обяснение.

Твърдя, че ни трябва витамин К1, защото е доказано че при недостиг се развива ИР и хипергликемия. К1 може да се превърне в К2 в червата ако имаме нужните бактерии, но К1 може да се набави само от храна. В предишни теми съм пускала линкове с обяснения защо повечето диабетици 2 и ИР нямаме нужда от К2, а имаме голяма от К1. Точно редовна консумация на К1 поправя първа фаза на инсулинови отговор когато има скок на първи час по пътя на SIRT1/AMPK на глюкозния метаболизъм.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20881072/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25654061/

Никъде не твърдя, че К1 е нужен за Д3.

Антонели, витамин Ц не повишава съсирването на кръвта, освен в случаи на скорбут. Точно в случаи на MTHFR мутации витамин С е нужен в по-големи количества за усвояване на фолат. Единствено не е добър за мутации, причиняващи акумулация на желязо. Другото е, че е антагонист на Б12, но е нужен, много нужен при ИР. Той е нормализиращ съсирването, а не просто кръвосъсирващ. Когато имаме повишена КЗ, вит Ц не може да влезе в клетките. Затова се и пие когато си оправим КЗ, ако е редовно висока.

К1 повишава съсирването, но само ако се сложи на инжекция. От храна не може да се предозира, защото се изпикава.

# 464
Антонели, може ли да ми кажеш защо са ти го сменили с л-тироксин?

Общи условия

Активация на акаунт