Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

• 69 020
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, мами. Намислила съм да правя торта за 70-годишен юбилей с формата на самите цифри, тоест две отделни торти с цифрите 7 и 0. Взех от най-големите подложки, които намерих - 60/40см, вероятно обаче ще трябва да я срежа на две, тъй като няма как да я прибера в хладилника иначе.

Можете ли да ме посъветвате за платките и крема, мислех да направя пандишпанови блатове или тези за червено кадифе, но без  боята.
А за крема - баварски, но с повече желатин.
Основния проблем е, че празника ще се състои на друго място и ще има поне час път до там, съответно тортата трябва да издържи.

Извинявам се за дългият пост.
Ще се радвам на всякакви полезни съвети Simple Smile

https://www.irenkata.com/archives/2513.Правила съм тази,като я транспортирах 80км и трябваше да се консумира на другият ден,също не я събрах в хладилник,но беше зима и я оставихме навън.Издържа без проблем,като даже не се възползвах от опцията с желатина.Успех

Благодаря за съвета. Innocent Погледнах я тази рецепта, както и други подобни. Обаче не смятам да ги правя по този начин, предпочитам платките да са си класически пандишпанови, не бисквитени.

# 451
  • София
Откъде може да си купя фондан?
Абсолютно начинаеща съм!
Да не казвам че никога, ама никога не съм работила с това нещо и си няююа на идея какво представлява даже

# 452
  • In transit
.

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 21:07 от Mikkey

# 453
Марципанът е бадемова паста, а фонданът е захарно тесто. Фондан има в сладкарските сайтове. Аз лично си взимам от физически магазин, който е и сладкарска работилница.

# 454
  • Euskal Herria
В София има доста сладкарски магазини, които предлагат фондан. Ето два:
https://www.aromashouse.com/
https://sladkatakushta.com/

Ако фонданът ще се използва за обличане на торта, първо трябва да се измаже с маслен крем или ганаш самата торта и тогава да се покрие с фондан.

# 455
Докладвам резултата от реализираната идея:

Торта за юбилей с пандишпанови платки и бисквити, баварски крем за пълнеж, сладко от боровинки и маслен крем отгоре. Декорирана с бита сметана, свежи плодове и дребни сладки.
Тортата стана УАУ, беше си предизвикателство да се занесе до ресторанта, но всичко мина добре. Направих я на подложка 60/40см, която срязах на две, за да може да влезе в хладилника.

Освен на вид, на вкус също беше много добре Heart

# 456
Браво, Star_fish Hands Thumbsup. Чудесно се е получила тортата.

# 457
Здравейте, обичам да правя тортите в къщи и се зарадвах като открих че има такава група 😍 бих искала да попитам според вас дали ще се получи такава торта от медени блатове - по рецептата за френска селска торта и може би двойна доза ли ще трябва да се направи🙄. Приемам и други предложения за блата.
Чудя се също така и крема на мен ли ми се струва или не е бял а седи по кремав

# 458
На фона на бялото на зебрата, крема жълтее.

# 459
По принцип с всякакви блатове може да се направи тортата.
Измазана е с някакъв тип маслен крем, който по принцип си жълтее. С повече разбиване избелява, но няма как да стане снежно бял освен, ако не е избелен с боя или по някакъв друг начин. Знам, че на запад и най-вече в Щатите много се ползваше shortening за целта, който е бял, но  колко е полезен и здравословен вече е друг въпрос.

# 460
Аз искам да получа точно такъв кремав ефект,
 А за такъв вид дали ще трябва двойна доза?

# 461
Каква доза ще ти трябва за блатовете зависи от големината на тортата и за колко човека трябва да стигне. Освен, ако не е нещо мини, бих заложила на двойна доза, за да можеш да постигнеш добра височина на етажите. Това, което се окаже в повече, винаги може да се замрази.

# 462
Помощ!!!
Разбих сметана и йогурт със захар за френска торта, во стана доста рядко 🙈 дали ще стегне какво да правя

# 463
  • Бургас
Едва ли ще стегне ... Каква сметана заквасена или за разбиване? Йогурта по принцип си е рядък, а след разбиване най-вероятно е станал на айрян Sad

# 464
  • WonderLand
Няма да стегне, но може да го наредите с бисквити или бисквитени блатове, те ще поемат влагата и ще стане приятен десерт.

Общи условия

Активация на акаунт