Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

  • 69 002
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
  • Мнения: 473
Ох 2 пъти пиша този пост и без да искам го изтривам. Чета ви от години възхищавам се на уменията ви понякога и не съвсем благородно. Правила съм различни торти,но всеки път сякаш краищата ми провисват. Дали защото кремът ми е прекалено течен не знам. Този път имам желание да сглобя 2 торти едната за колегите за моят РД в сряда и другата за вкъщи за РД на дъщеря ми в четвъртък. Ще пека блатовете утре в понеделник. Първата торта ми се иска да бъде с шоколадов вкус и съм се насочила към блатовете на Ирина Купенска. Но нямам идея какъв крем/мус да използвам за да бъде достатъчно стегнат без да използвам желатин и без да се налага да сиропирам. Разполагам и скондензирано мляко и със заквасена сметана. За втората торта мисля да направя два вида крем от крема сирене/маскарпоне и шоколадов.
Блатовете които ще изпека мисля да са поотделно за да не се налага да ги режа, но как да ги съхранявам преди да сглобя?
Ще се радвам да прочета вашите препоръки към една съвсем начинаещ.

# 361
  • Viena
  • Мнения: 3 977
Спазвай рецептите на Купенска и задължително една нощ да престояват след направата на тортата и мус/крем към нея.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 12:30 от Emma99

# 362
  • Мнения: 9 839
2в1, благодаря! Ще видим - може и да пробвам!

dan4e rk, аз като един абсолютен аматьор не мога да ти помогна с кой знае каква идея за крем. Дано се включат по-опитните. Аз за торти обикновено ползвам този крем, който става много стегнат с добра консистенция и не се разтича. Предполагам, че може да му добавиш шоколад.

За крема:
1 кутия „Филаделфия“
300 мл. течна сметана
120 гр. меко масло
2 ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Разбиваме сметаната на твърд крем.В отделна купа слагаме маслото и захарта и разбиваме с миксер до хомогенна смес.Добавяме Филаделфията и отново разбъркваме с миксера.Този крем смесваме със сметаната и леко разбъркваме с лъжица или шпатула.

# 363
  • Мнения: 8 046
Блатовете на Ирина Купенска са достатъчно сочни и нямат нужда от сиропиране, но лично аз ги напръсквам съвсем леко с малко Бейлис, ром или коняк.
За крем не ползвам муса от рецептата, а правя крем от маскарпоне+крема сирене тип Филаделфия, но може и друго подбно или от кремообразната извара на Лидъл+ сладкарски крем от мляко, яйца и брашно/нишесте (тук понякога чийтвам Blush и ползвам готов крем Оле на Йоткер без варене, като го разбивам с 300 мл мляко, а не както е по рецепта с 400 мл). Накрая разибивам около 200 мл сметана и я добавям към другия крем. Между блатовете слагам и плодове (ягоди/малини/боровинки/киви).

За детска торта правя крем от масло и подсладено кондензирано мляко. Ако случайно стане по-рядко му добавям кокосови стърготини.

Шоколадов крем харесвам този на Буболинката. Давам рецептата за него така, както съм си я запазила преди години, а тя дано не се сърди.

"Шоколадовия крем на Буболинката"
Необходими продукти:
4 пресни яйца
250 гр масло (истинско, а не маргарин или сметаново)
300 гр шоколад (аз предпочитам натурален, но може и млечен)
30 мл ром или коняк
1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
На водна баня разбиваме целите яйца (жълтъци и белтъци) заедно със захарта. Бием с миксера на най-висока степен до пълното побеляване и сгъстяване на крема, след което махаме от котлона и продължаваме да разбиваме докато изстине. Постепенно прибавяме разбитото на пяна масло. Ако при смесване ви се пресече, не се тревожете. Затоплете отново леко на водна баня и всичко ще се оправи. Към получената смес прибавяте разтопения шоколад и алкохола. Разбърквате до получаване на лъскав и гладък крем. Ако ви трябва за заливане или глазура - използвайте веднага, докато е още течен. Ако ви е нужен за измазване или за между блатовете - оставете в хладилника за около 1/2 час, за да стегне. Периодично разбърквайте, за да се втвърди равномерно. Ако отново искате да стане по-течен, просто го затоплете на водна баня.
Може да поднесете и като десертен крем, декориран и дообогатен подходящо.

# 364
  • Пловдив
  • Мнения: 473
Реших  за детската торта да използвам пандишпанови блатове. Ще направя 2 дози с по 4 яйца всяка за общо 4 или 6 блата цветни. Ще пека по отделно. За крем ще използвам готов сладкарски без варене(имам наличен) като вкус и вид ми прилича на основният крем.За тъмните блатове намислих крем подобен на торта червено кадифе (масло, пудра захар, крем сирене) няма да зафилвам или съвсем леко за да обера несъвършенствата. Мисля да глазирам малко с бял шоколадов ганаш.
Чудя се обаче тъй като боите ми са сухи как да ги добавя в блата. Трябва ли да разредя в алкохол или директно да наръся с прахчето. За жълто ще използвам куркума ще стане нали?

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 15:34 от dan4e rk

# 365
  • Мнения: 8 046
dan4e rk, боичките ги разтвори в няколко капки вода. Не, че няма да стане и сухи да ги сложиш, но може да остане някоя неразтворена частичка. А след като сместта за блатовете вече ще е разбита не е желателно много-много да я бъркаш, за да не спадне.
Аз бих смесила сладкарския крем с маслен, за да е по-стабилен.

Не съм оцветявала блат с куркума, но предполагам, че ще стане.

# 366
  • Мнения: 809
Здравейте  , любител съм в правенето на торти и дъщеря ми прави 3 през декември . Иска торта с Пепа ... като всяко дете на нейната възраст  .
Искам да направя торта за деня на рожденният и ден ( за градината ще има и още една за празника с приятели ) та ми се иска да направя нещо домашно за в къщи . Мислех си за морковена торта за да е подходяща и за нея и евентуално да заляпя картинки с пепа на фонданов принт . Въпроса ми е с какво бих могла да покрия за да поставя тези фонданови принтове ? Взех си фондан от лидъл но не знам дали ще се справя цялата да я покрия с него , а ми се иска да бъде розова и тези фигурки . ... приемам всякакви рецепти и съвети . Като благодаря  за отделеното време

# 367
  • Мнения: 5 714
Взех си фондан от лидъл но не знам дали ще се справя цялата да я покрия с него , а ми се иска да бъде розова и тези фигурки . ... приемам всякакви рецепти и съвети . Като благодаря  за отделеното време
Това е торта, която прави скоро моя позната за чрд на дъщеря си и също е любител:
Скрит текст:

# 368
  • Мнения: 3 465
Фондана от лидъл за мен е отвратителен за работа, за малки детайли да. Но за покриване не мисля че ще ви е лесно. Аз бих я измазала с маслен крем.

# 369
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Подкрепям, с по-гаден фондан никога не съм работила. Моя съвет също е да измажете с маслен крем, после е по-приятен за хапване от фондана. Ако държите на фондан си вземете какъвто и да е друг, в Сладката къща имат и малки разфасовки цветен фонда. Иначе фондановия принт се слага върху фондан, маслен крем или ганаш.

# 370
  • Viena
  • Мнения: 3 977
Фондана вече не е актуален материал за работа. Марципан, ганаш, шоколадова кожа, пластичен шоколад са предпочитани вече.

# 371
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Фондана вече не е актуален материал за работа. Марципан, ганаш, шоколадова кожа, пластичен шоколад са предпочитани вече.

Не мисля, че на 3-годишно момиченце му пука за световните тенденции.

# 372
  • Viena
  • Мнения: 3 977
Фондана вече не е актуален материал за работа. Марципан, ганаш, шоколадова кожа, пластичен шоколад са предпочитани вече.

Не мисля, че на 3-годишно момиченце му пука за световните тенденции.
Много грозно изказване, дори и не знаете колко сърце влагат хората да направят една торта. Но, все пак е само за разбирачи.....

# 373
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Фондана вече не е актуален материал за работа. Марципан, ганаш, шоколадова кожа, пластичен шоколад са предпочитани вече.

Не мисля, че на 3-годишно момиченце му пука за световните тенденции.
Много грозно изказване, дори и не знаете колко сърце влагат хората да направят една торта. Но, все пак е само за разбирачи.....

Ахаха добре 😂

# 374
  • Мнения: 10 754
Фондана вече не е актуален материал за работа. Марципан, ганаш, шоколадова кожа, пластичен шоколад са предпочитани вече.

а и са доста по-вкусни, фонданът не се яде направо Wink

Общи условия

Активация на акаунт