Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

• 69 039
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
Скрит текст:
Не съм работила с фондан, а и не ми харесва, затова искам да направя украсата с крем. Пускам линк към една друга торта, която най-много се доближава до тоази, която искам да направя.
https://www.cosmopolitan.bg/a/otpraznuvai-proletta-s-parche-tort … -na-cvetia-page-7
Ето това е тортата, не знам лалетата с какъв крем се правят и опаковката им.

На втория клип / гледане само в YouTube/ от предния ми пост е обяснено как да се направи тортата и цветята с маслен крем. Отделно в в текста под клипа в YouTube има линк към направата на такъв крем.
Предполагам че нещо подобно.
 Успех!
Вторият клип чак сега успях да го отворя.
Стига бе и 2в1 благодаря ви за идеите и рецептите. Ще направя малки проби на кремовете върху едни мъфинки и ще видя как ще станат. Дано се получи това, което искам.

# 511
shadow13, стискаме палци! Има ли желание, нещата обикновено се получават.
Ако потрябва, не се стеснявай да питаш, а ако искаш да покажеш, ще се радваме и на снимка. Innocent

# 512
стига, бе, дамата от последното клипче е виетнамка и работи много със сметана. Ползва различни техники и има интересни неща. Някъде в клиповете си споменава каква сметана ползва, но беше някаква виетнамска марка. Предполагам обаче, че е растителна. По онези ширини млечните продукти не са толкова популярни, както при нас.
Ето още две нейни клипчета, ако на някой му е интересно как работи тя.
Скрит текст:

# 513
  • Euskal Herria
Все се чудя какъв е вкуса на бобената паста.

# 514
2в1, благодарности! Kissing Face
Така е, в онези краища на света „жива“ сметана би била по-скоро рядкост.
При мен не може да няма растителна, но никога не съм търсила.

Яни, така и не съм правила бобена паста. Ама много ме е яд Laughing, че в гореспоменатите краища на света полуфабрикатът за нея се купува готов, докато аз трябва да започна с варене на боб и ...ясно какво още. Smile
Макар че, като се замисля, дали пък в някой голям екзотичен магазин тук не се намира и това?

# 515
Аз съм правила много пъти бобена паста. В началото дори съм белила бобче по бобче огромна тенджера боб Simple Smile После открих да продават пакети белен боб, по-лесно става, но пак си е трудоемко. Харесва ми да работя с нея, но не ми е вкусна - само веднъж я опитах и ми приличаше малко на пюре от кестени. Бързо се вкисва /за няколко дни в хладилник започва да намирисва/, но издържа във фризер без проблем и си запазва качествата месеци наред. Имайте предвид, че ако се приготвят по-рано цветята, с изсъхването се свиват - за 2-3 дена се смаляват с около 10-20%, а ако ги оставите по-дълго - стават супер тънички, сухи и смалени поне с 40%. Забелязала съм, че някои бои, в които има титаниев диоксид /уж сега го забраниха/ правят бобената паста много чуплива и цветето от самосебе си се напуква с изсъхването. Варения крем с чийз/извара на мен ми е много вкусен и приятен, но и там се свиват цветята и то доста бързо. Ако имате други въпроси и знам отговора - насреща съм!

# 516
Аз й се каня на тази бобена паста, че синът ми е с алергия към млечни и ми е вариант, а кестенова паста обожавам.

# 517
Vanillа, много полезна информация даваш Hands Thumbsup.

Знам, че в източната кухня ползват бобена паста като плънка за доста техни сладкиши. Японските мочи, уагаши и всякакви техни производни. Имат едни рибки, които са много популярна улична храна. Корейския вариант на сладолед - патбинсу или традиционните сонгпьон, които както и китайските лунни кексчета, се правят в почти всички далекоизточни страни по време на празника на есенната луна.
Само, че за тях по-често ползват черен/червен боб - адзуки, мунг и др.

# 518
2в1, Ванила има защо да дава полезна информация, не е случайно. Smirk Flowers Hibiscus

Колкото до „бялото“, както се шегувахме по разни курсове и все питахме „Къде е бялото?“, на мен ми е малко интересно какво ще стане с всички пастелни сухи оцветители. Вярно, от известно време не съм купувала и е възможно да има промяна в пазара. Но някои от тези, които имам, са ми буквално невъзможни за ползване. То толкова титан диоксид в тях, че е просто ужас! Rolling Eyes

Имам и следното нещо за споделяне, и въпрос към него.
Вчера ме запитаха дали мога да направя сватбена торта с такива цветя.
Казах, че не мога.Satisfied Sweat Smile

Не уточнихме дали трябва да са така „напудрени“:

А въпросът ми е какво всъщност трябва да представляват тези неща? – Рози ли трябва да е?

# 519
  • In transit
Прецъфтяващи рози, според мен. Grinning

# 520
# 521
  • In transit
Скрит текст:
Навремето, за сватбената торта бях дала снимка на известен варненски сладкар да ми направи рози. Бяха много красиви на снимката. Питах го, ще може ли да ги направиш? "Да, разбира се." Отиваме да вземем тортата и изненада...вместо рози, цялата е в карамфили. Идеше ми да го гръмна. Disappointed Relieved

# 522
  • Euskal Herria
Да, ама е била торта - уникат Wink Grinning. Виж как не се забравя такова нещо.

стига, бе, тук продават сварен боб в буркани. Чудела съм се дали става за бобена паста, ама като прочетох и обясненията на Ванила, за които съм й благодарна, май-май няма да е моето.

# 523
Мики, някога присъствах на една сватба във Варна. Майката, знаейки, че темата ми е слабост, описа как тортата щяла да бъде с каскади от рози, как щяла да бъде кулминацията на тържеството, как...
Ах, не донесоха карамфили Smile, но тази каскада по някакъв касдкадьорски начин беше отскочила от тортата и по нея бяха останали 5 - 6 рози с неопределен цвят и...ами това е. Neutral Face
Предполагам, че гостите много я харесаха.
Съчувствам ти за несполуката в твоя случай. Disappointed Relieved

Яни, благодаря за подсказката. Да го кажа така: ако бях много запалена от идеята, сигурно щях да си сваря поне малко, за проба. Явно не ме е привлякло достатъчно. Без лоша дума, това не е критика! Просто още преди време разговаряхме и с едно светило в цветоправенето, и бяхме единодушни, че все още захарните (гъмпейст) цветя си остават най-красиви и реалистични, и доколкото аз до голяма степен ги правя за свое удоволствие, се ограничавам с това.
Но ми е интересно да опитам пастата на ненадминатия Robert Haynes Innocent , още не съм се наканила да си поръчам

# 524
  • Русе
Скрит текст:
Мики, някога присъствах на една сватба във Варна. Майката, знаейки, че темата ми е слабост, описа как тортата щяла да бъде с каскади от рози, как щяла да бъде кулминацията на тържеството, как...
Ах, не донесоха карамфили Smile, но тази каскада по някакъв касдкадьорски начин беше отскочила от тортата и по нея бяха останали 5 - 6 рози с неопределен цвят и...ами това е. Neutral Face
Предполагам, че гостите много я харесаха.
Съчувствам ти за несполуката в твоя случай. Disappointed Relieved

Яни, благодаря за подсказката. Да го кажа така: ако бях много запалена от идеята, сигурно щях да си сваря поне малко, за проба. Явно не ме е привлякло достатъчно. Без лоша дума, това не е критика! Просто още преди време разговаряхме и с едно светило в цветоправенето, и бяхме единодушни, че все още захарните (гъмпейст) цветя си остават най-красиви и реалистични, и доколкото аз до голяма степен ги правя за свое удоволствие, се ограничавам с това.
Но ми е интересно да опитам пастата на ненадминатия Robert Haynes Innocent , още не съм се наканила да си поръчам

За цветя става дума, захарни.

https://disk.yandex.ru/i/ZL7Ui12bM4BqQw

Общи условия

Активация на акаунт