Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

• 69 071
  • 750
  •   2
Отговори
# 600
  • In transit
Точно за тези опаковки си мислех. Сложи ги в хартиена с дупки, с разграничител. Като тези, които дават с кафето в бензиностанциите. И после в хладилна чанта. И си готова.

# 601
мики, да доложа - не стана както го мислех. наличните чаши се оказаха твърде големи и нямаше да стане добре. казусът се усложни, защото се оказа, че трябва да са много бройки, желателно в пликче и куп други тъпотии. та минах в последния момент на схемата да издълбая малко, след това шоколад, яйчица и т.н. така всичко се бетонира и нямаше мърдане. на всичкото отгоре децата много се вдъхновиха и реално те направиха повечето. беше голяма забава /макар моята перфекционистка душа да беше леко смутена, защото има забележки по външния вид, но важно е, че децата всъщност ги декорираха и се забавляваха много/. наврях ги в пликчета и в кашончета /отрязани кутии от принтерна хартия/. и така сагата приключи, ура Wink

Скрит текст:
безумна снимка на произволно кексче, но нямаше време за снимки

# 602
  • In transit
Супер изглеждат. Няма за какво да се притеснява перфекционистката ти душа. Grinning Много са сладурски и идейни. Майстор си. Hug

# 603
Zenata изглежда страхотно. Дано имам време и аз да се заиграя с идеята ти.
Благодаря за споделеното!

# 604
color=#ff0000][/color] Здравейте сладкотворци, моля за помощ, нова съм в това сладкарство , но с голямо желание... Искам да направя торта за Р ден на дъщеря ми , не е малка... та тортата да е на 2 етажа , 1ят етаж висок 20см с диаметър 18см, 2ят етаж пак около 16 см , диаметър 12см, покрита с шоколадов ганаш и фондан. С фондан и ганаш вече направих една торта, добре се получи, но беше с готови блатове. Та , голямото ми питане е може ли да направя блатовете на шоколадовата торта на Ирина Купенска за тази торта с височина и 2 етажа? И с какъв крем да е между блатовете, хем да издържи на тежестта и височината? Имам подпори и подложки за 2ият етажАко, не става този блат, давайте рецепти, за да се получи , трябва да стане за 20 Април...

# 605
Става блата за такава торта, а щом имаш и подпори не мисля, че ще имаш проблеми.
За крема аз правя такъв от маскарпоне+крема сирене+сладкарски крем+разбита сметана. Понякога добавям и заквасена сметана, понякога пропускам крема сиренето. Общо взето действам според наличностите в хладилника. Няколко нарязани ягоди/малини/боровинки межд блатовете дават допълнителна свежест.

# 606
Става блата за такава торта, а щом имаш и подпори не мисля, че ще имаш проблеми.
За крема аз правя такъв от маскарпоне+крема сирене+сладкарски крем+разбита сметана. Понякога добавям и заквасена сметана, понякога пропускам крема сиренето. Общо взето действам според наличностите в хладилника. Няколко нарязани ягоди/малини/боровинки межд блатовете дават допълнителна свежест.
Много благодаря

# 607
  • София
Нека някой сподели как да направя твърда хрупкава коричка за торта ? Да не е меко като се реже а да е твърда и да се чуди.

# 608
Нека някой сподели как да направя твърда хрупкава коричка за торта ? Да не е меко като се реже а да е твърда и да се чуди.

Това за шоколадова глазура ли иде реч, че малко не става ясно за каква коричка питаш.
Ако е за шоколадова, просто топиш само шоколад без други добавки като сметана, масло или глюкоза/мед например. Накрая можеш да сложиш няколко капки олио за лъскавина. Изливаш върху тортата и гледаш бързо да го разпределиш по повърхността преди да започне да се втвърдява.

# 609
  • София
Това имах впредвид ,да много благодаря

# 610
А за шоколадова заливка какво съотношение ползвате на шоколад и сметана?
И какъв е принципът - трябва да се охлади, преди да се излее върху тортата или тортата трябва да е замръзнала? Всичко ще ми е от полза.
Ето това имам предвид

# 611
  • München, Deutschland
Мира, зависи от шоколада. Най-общо, при черен трябва повече сметана, отколкото при млечния. Не се наемам да ти давам пропорция, защото не съм сигурна там, където живееш, какви са продуктите. Обикновено за такава глазура на напр. 100г черен шоколад (70%), слагам около 80мл течна сметана с 30% съдържание на мазнина. Ако ми се стори малко, съм увеличавала до около 100мл. За млечен шоколад ще е значително по-малко. Това за продукти в Германия.

Тязи на снимката е вероятно смесена, защото само млечен шоколад (Милка взимам, но напоследък е влошен) става доста бледа.

Да, на охладена торта се сипва глазурата. След като е готова, изчаквам около 1-2-3 минути - не да хване коричка, но и да не е гореща от котлона, защото тогава още е мн течна.

Сипвасе на добре загладена торта, най-добре в средата, но ако имаш усет, може и по края да сипеш и да разнесеш с нож, аз обикн така действам, защото не се старая да направя гладка като с нивелир торта.

# 612
  • In transit
Криси, защо не ползваш шоколадов кувертюр, вместо шоколад Милка? При вас в Лидл не предлагат ли такива, като при нас? Има черен (55%), млечен и бял. Добри са.
Аз мисля, че този тип украса, показана от Мира се налива в кръг, почти до ръбовете, за да се стече леко надолу и след това се сипва малко в средата, за да се запълни и там. Шоколадът не трябва да е много течен/рядък и по-добре ще стане, ако тортата е много студена, за да се получи по този начин.

# 613
Погледни в  YouTube - има много рецепти с видео.

# 614
По принцип си има някакво правило за съотношението шоколад-сметана, но, както казва Криси, продуктите вече не са това което бяха, а и в различните страни се оказва, че не винаги един и същи продукт е с едно и също качество. Все пак давам пропорциите шоколад:сметана, които дават в "дебелите книги" и съм запазила от години.
Черен шоколад - 1:1
Млечен шоколад - 2:1
Бял шоколад - 3:1

Общи условия

Активация на акаунт