Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 944
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
bialata3 благодаря Ви за бързия отговор. Още утре ще отида да си подам заявление в НАП за ПИК номер, за да проверя какво се случва. Планувам ако всичко е наред да дерегистрирам ЕТ-то, не планувам да го използвам така или иначе.
Като ходите да изкарвате ПИК-а попитайте да проверят дали има подадена декларация за прекъсване/прекратяване на дейност като самоосигуряващо се лице. На базата на тази декларация ви отпада задължението да плащате осигурителни вноски.
Дори и да няма подадена такава изобщо не се притеснявайте. Има 5 годишна давност за задължения за данъци и осигуровки, има 10 годишна абсолютна погасителна давност.
Има едно и три годишна давност за административни нарушения (каквото е неподаването на декларация някаква)
Така, че каквото и да не сте направили покрай ЕТ-то няма да ви глобят !!!
За да се оттървете от периодически паник атаки по повод ЕТ-то трябва да подадете заявление за заличаването му от ТР. Това се прави в Агенцията по вписванията - Търговски регистър, търсите му адреса в интернет в зависимост от това в кой град живеете.
 Преди да отидете в ТР, първо се ходи в НОИ, от където ви издават съобщение, че сте си предали на архив ведомостите/или че нямате за предаване ведомости. Това съобщение се прилага към заявлението за заличаване.

# 106
  • Русе
В ЕТ-то имало ли е назначени хора по трудов договор? Предполагам, че не сте имали регистрация по ДДС? Какво счетоводство е водено - едностранно или двустранно?

# 107
  • София-Младост
Аз помня, че имаше едно пререгистриране преди години...та ако не е правено, това ЕТ може вече и да не съществува.

# 108
  • София
И аз също мисля, че най-вероятно служебно е закрито ЕТ-то.
Може да проверите в Агенцията по вписвания с БУЛСТАТ на ЕТ-то https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/VerificationPersonOrg

# 109
  • Русе
Пререгистрираното беше до 2007г. Ако е открито ЕТ-то след това, би трябвало да си съществува в Търговския регистър.

# 110
Потребителката пише - преди 10-тина години, което е около 2010 - 2011. При всички положения след 01.01.2008, когато беше последния срок за пререгистрация. Мисля, че си е съществува в ТР.

# 111
Наистина съм много благодарна за професионалните ви коментари. Ще последвам съветите.
Относно ЕТ-то, не е било регистрирано по ДДС и не съм имала персонал, за воденето на счетоводството, дали е едностранно или двустранно, честно казано не знам.

# 112
  • Русе
Щом ЕТ-то не е имало персонал и не е било регистрирано по ДДС ще се закрие лесно, така че няма за какво да се притеснявате. И да е имало някакви стоки, то те вече трябва да са бракувани.

# 113
Здравейте, прие ли се за тази година отново два месеца неплатен отпуск, но да се води стаж?

# 114
  • Пловдив
Здравейте отново. Опитвам се да подам Декларация Образец 1 за януари, но в системата на НАП все още няма опция за 2021. Аз ли правя грешка или просто трябва да изчакам още няколко дни да обновят системата?

# 115
Не , не  след 9:00 часа на  05,02, ще заработи системата за декларация 1 и 6, има съобщение в сайта на нап-а

Виж за неплатения отпуск на стр.14
https://www.nssi.bg/images/bg/legislation/laws/zbdoo-2021.pdf

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 15:38 от sunrise_67

# 116
Здравейте отново. Опитвам се да подам Декларация Образец 1 за януари, но в системата на НАП все още няма опция за 2021. Аз ли правя грешка или просто трябва да изчакам още няколко дни да обновят системата?
Пише на сайта им обновяват до 09,02,2021г.

# 117
  • Пловдив
Sunrise_67, Sause baus!, благодаря ви! Оглеждах за съобщения, но очевидно не достатъчно добре.

# 118
  • София
Здравейте, прие ли се за тази година отново два месеца неплатен отпуск, но да се води стаж?

Здравей, важи и за 2021год.
С едно допълнение - 60 работни дни, което са си 3 месеца не 2 Wink

# 119
Здравейте, 2020 г. беше тежка за семейния ни бизнес, който никога не е бил особено голям. Наложи се да вземем тежки решения, включително съкращения. Имам конкретен въпрос относно съкратен служител и ще бъда много благодарна, ако ми дадете съвет. Работникът е дама на малко под 60 г. На борсата е в момента, /от май 2020 г./ и работа не може да си намери. Над 20 г. работи във фирмата ни и имам морален ангажимент към нея. Така го чувствам. Би искала да я върна на работа, но в момента не мога да си го позволя. Знам, че преди имаше някакви социални програми, когато се наеме служител от трудовата борса. Съществуват ли още, бих ли могла да наема съкратен от мен служител и какви "екстри" дава това на мен като работодател и на нея, като служител? За какъв период от време бих могла да разчитам на подпомагане, под каква форма и в какъв размер? За увеличеният неплатен отпуск, водещ се за стаж, сега / оттук/научавам, но ще го помисля и това. Изобщо, какви съвети бихте ми дали в тази ситуация, как да подходя? Едната година трудова борса изтича в края на април. Моля да бъда разбрана правилно: не желая да ощетявам държавата. Иска ми се  да намеря най-добрия законов вариант да върна на работа един качествен, коректен служител, без да ощетявам фирмата си. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт