Счетоводител в нужда се познава 17

• 37 758
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
Колеги,здравейте!
Имам питане - на телефона имам BULBANKMOBILE - в преводите няма документ за плащане към бюджета.Така ли е или не ми инсталирано?

# 151
Здравейте,имам въпрос свързан с болничен, работник се разболява на 28.01.21, след няколко дни се влошава и го приемат в болница,където на 13.02.21 почива.Роднините представят два първични болнични,един за 5 дни от джи пи,и веднага след това друг от болницата.Работодателят два по 3 дни ли дължи в този случай?Благодаря предварително за отговорите.

# 152
Здравейте,имам въпрос свързан с болничен, работник се разболява на 28.01.21, след няколко дни се влошава и го приемат в болница,където на 13.02.21 почива.Роднините представят два първични болнични,един за 5 дни от джи пи,и веднага след това друг от болницата.Работодателят два по 3 дни ли дължи в този случай?Благодаря предварително за отговорите.
Ако няма "дупка" в датите между първия и втория, работодателя дължи само три дни. Следващия се счита за продължение от гл.т на НОИ, независимо, че е първичен от гл.т на болничното заведение, което го е издало.

# 153
Не,няма дупка, единият свършва на пети,другия започва на 6-ти,диагнозата е Ковид,ако има значение.Сега погледнах,че в единия е посочена диагноза u.07.1,а в другия u.07.2,дали това има значение?

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 15:39 от Papermint

# 154
Не,няма дупка, единият свършва на пети,другия започва на 6-ти,диагнозата е Ковид,ако има значение.
само 3 дни тогава. Бог да го прости човека. Тая мръсна гад кого ли не отнесе.

# 155
  • София

На втория болничен горе трябва да пише дали е първичен или вторичен.
Ако е вторичен дължи само първите 3 дни от първия болничен.
P.S. щом са за една и съща диагноза само първите дни са от работодателя от първия болничен.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 12:31 от bialata3

# 156
И баща ми, декември.

# 157

И на двата горе пише "първичен",затова то посочих в питането в първия пост,ако беше вторичен,всичко щеше да ми е по-ясно,но са два първични.

# 158

Ей това точно НЕ Е вярно. На втория болничен ще пише, че е първичен, защото е издаден от болницата. Но, ако започва веднага след първия (какъвто е случая от въпроса) или го застъпва, НОИ го счита за продължение, работодателя го подава като "продължение" и се изплаща напълно от държавата напълно, без дни за с/ка на работодателя.
Водещото за НОИ са датите - следващия да е точно веднага след предходния или да го застъпва (примерно - дом.лечение до 10-ти, БЛ от болница от 8-ми).

# 159
  • В полите на Пирин планина
Така е както е обяснила dari!

# 160
  • Сандански
Здравейте, моля за малко помощ. Предлагат на мой роднина работа за белгийска фирма, като самият той ще работи от България. Изчетохме всичко написано по въпроса - дали е по-добре да си направи фирма или да е самоосигуряващо се лице, но пак има много неясноти. Моля, нека някой запознат да обясни на разбираем език кое е за предпочитане и защо, какви данъци ще плаща тук.

# 161
  • София
Здравейте, моля за малко помощ. Предлагат на мой роднина работа за белгийска фирма, като самият той ще работи от България. Изчетохме всичко написано по въпроса - дали е по-добре да си направи фирма или да е самоосигуряващо се лице, но пак има много неясноти. Моля, нека някой запознат да обясни на разбираем език кое е за предпочитане и защо, какви данъци ще плаща тук.
Задължително ще трябва регистрация по ЗДДС.

# 162
  • Пловдив
Здравейте!
В момента ми тече втората година от майчинството. Искам да напусна работа. Трябва ли при напускането да попълвам отделна декларация към НОИ за промяна в обстоятелствата за получаване на майчинство или автоматично ще ми спрат плащанията, като видят, че трудовият договор ми е прекратен?
Благодаря!

# 163
  • София-Младост
Трябва, да.

# 164
Подавам Д1 за януари, но сайта на НАП не ми я приема с причина "...непознат формат на файла 53/54...", нещо такова като смисъл. Къде е проблема, защото не съм сменяла програмата, нито някакви други софтуерни промени са се случвали? През януари подадох нормално декемврийските Д1.

Общи условия

Активация на акаунт