Счетоводител в нужда се познава 17

• 37 803
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Няма промяна тази година в попълването за облекчението за деца.
Догодина ще има. Тази отново се "връщат% по 20 лв. за дете.

# 196
  • гр. София
Всяка година попълвам декларация по чл.50 ЗДДФЛ, с ТЕЛК съм. Сега ми излезе съобщение, че НАП имат данни от Еконт за получени преводи като наложен платеж за малка сума. Не помня кой и за какво ми ги е плащал.
Но......имам правена една обща поръчка, при която имам разлика между получените от пари и платените. Преводите са по банка от и към физически лица. Трябва ли да я декларирам пред НАП и да попълвам Приложение 3? Тази минимална разлика между получена и платена сума могат ли в НАП да я сметнат за печалба на ФЛ и търговска дейност? Нямам регистрирана фирма.

# 197
  • В полите на Пирин планина
Всяка година попълвам декларация по чл.50 ЗДДФЛ, с ТЕЛК съм. Сега ми излезе съобщение, че НАП имат данни от Еконт за получени преводи като наложен платеж за малка сума. Не помня кой и за какво ми ги е плащал.
Но......имам правена една обща поръчка, при която имам разлика между получените от пари и платените. Преводите са по банка от и към физически лица. Трябва ли да я декларирам пред НАП и да попълвам Приложение 3? Тази минимална разлика между получена и платена сума могат ли в НАП да я сметнат за печалба на ФЛ и търговска дейност? Нямам регистрирана фирма.

Ако тези пари по Еконт не са ти доход може да ги изтриеш. Декларират се само доходи, не разни прехвърлени суми.

# 198
  • гр. София
Не, не са ми доход. Ще ги махна.
Но на мен основния ми въпрос е за общата поръчка, която правих в един сайт и за получените и преведените пари по нея. Някой може ли да помогне?

# 199
Но на мен основния ми въпрос е за общата поръчка, която правих в един сайт и за получените и преведените пари по нея. Някой може ли да помогне?

Ти си поръчвала нещо за няколко човека и след това те са ти превели пари ли?
Това също не е доход. Не мисля, че някой ще те търси за тези пари. Голяма сума ли е?

# 200
  • Русе
Тъкмо тук и мои колеги питат. Жената на единия си носи дрехите един сезон и после ги продава. Същото прави и с дрехите на детето. Получила е към 2 000лв за миналата година от такива продажби по куриер. Иска да не декларира тези пари като приход. Мисля, че едва ли някой ще тръгне да търси такива суми, но се чудя дали има някаква минимална сума, над която НАП ще се задействат.

# 201
Тъкмо тук и мои колеги питат. Жената на единия си носи дрехите един сезон и после ги продава. Същото прави и с дрехите на детето. Получила е към 2 000лв за миналата година от такива продажби по куриер. Иска да не декларира тези пари като приход. Мисля, че едва ли някой ще тръгне да търси такива суми, но се чудя дали има някаква минимална сума, над която НАП ще се задействат.

По принцип в ЗДДФЛ е казано, че продажба на лични вещи не е доход.

Ето какво казва и НАП: https://nra.bg/page?id=704

# 202
  • София-Младост
Добавям  и клипа на НАП на същата тема.
https://www.youtube.com/watch?v=bZuhZSl0Yko

# 203
  • гр. София

Ти си поръчвала нещо за няколко човека и след това те са ти превели пари ли?
Това също не е доход. Не мисля, че някой ще те търси за тези пари. Голяма сума ли е?

Да, поръчах за няколко човека, всъщност за доста. Simple Smile Преводите от тях са от ФЛ, после съм направила валутен превод също към ФЛ, но в основанието пише за какво са парите. Сумата е 3000лв. Проблема според мен е, че има малка разлика /около 150-200лв/ между преведените към мен пари и тези, които съм наредила. Да не помислят от НАП, че това ми е печалба от търговия и да трябва да плащам данък на тия 150-200лв. А аз нямам и документи за всичко това - нямам фактура.

# 204
Ти самата виждаш проблем в разликата между преведени и получени пари. Смяташ ли,  че НАП няма да види проблема при евентуална проверка? Продала си с надценка,  това си е доход от търговска дейност.

# 205
  • Germany
Може ли да се подаде електронно “Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице” и ако да, къде точно? Става въпрос за времено спиране дейността на ЕТ. ( търся в сайта на НАП, но не мога да се ориентирам)

# 206
  • София
Може ли да се подаде електронно “Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице” и ако да, къде точно? Става въпрос за времено спиране дейността на ЕТ.

може
С пик
Меню декларации осигуряване

# 207
  • Germany
Много благодаря👍

# 208
Ти самата виждаш проблем в разликата между преведени и получени пари. Смяташ ли,  че НАП няма да види проблема при евентуална проверка? Продала си с надценка,  това си е доход от търговска дейност.
Случайните сделки НЕ Са търговска дейност. Трябва да се прави постоянно, да е винаги/или достатъчно често/ с положителен резултат, да е основен източник на доход, за да бъде класифицирано като дейност по занятие.
Потребителката не толкова вижда проблем, колкото е изплашена какво вижда НАП в тази ситуация.
Според мен - трийте ги от приложението и не живейте в страх. НАП са погнали Интернет търговията, защото реална не остана заради тъпотиите на държавата покрай Короната. След две-три години като се нормализират нещата ще погнат други дейности.

# 209
  • София
Дойде време да се разпиша в темата.
Имам ПИК и вчера си видях попълнената в сайта на НАП декларация.   След дълго разглеждане възникнаха няколко въпроса:
1. Трудовия ми договор е прекратен на 11.01.2020 г, получена заплата  по карта - около 350 лв. Но в декл. фирмата е подала дохода 1540 лв, към него има и платени осигуровки и ДОД - към 140 лв. Странно ми е. Струва ли си да искам сл. бележка за доходите от фирмата или да си замълча.  От тогава не работя по тр. договор.
2. В друго  приложение имам доход, подаден от инвестиционен посредник - търгувам на борсата. За него нямам чудене - всичко е точно.
3. В началото като влязох в декларацията ми излезе някакво изречение, че през годината съм продала няколко коли. Не съм ги притежавала 1 година и дължа данък. Но това са трошки, купувани и продавани на застр. оценка. Напр. Ауди 1990 г. купено и продадено за 750 лв. Само 1 от тях е купена за 500 лв и след 3 месеца продадена за 700 лв., защото вдигнаха застр. оценки.  Наясно съм, че трябва да платя данъка за 200 лв. Ама къде и какво да впиша така и не разбрах. Къде да ги набутам тия сделки?
Ще съм благодарна за указания от знаещите.
Благодаря предварително за отговорите.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 21:35 от Aisha

Общи условия

Активация на акаунт