Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 779
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте какви са правата за болнични и отпуски на хора регистрирани като свободна професия? НОИ изплаща ли нещо?

# 496
Здравейте, имам следния въпрос: от 01.09 стартирам работа при нов работодател. Днес разписах ТД като следното нещо ми направи впечатление: в договора е записан целия ми трудов опит като прослужено време, въпреки че само част от опита ми е по същата специалност.

Основото ТВ + сумата за прослужено време (за целия ми стаж) са равни на нетното възнаграждение, описано в приетата от мен оферта месец по-рано.

Нетното възнаграждение в офертите не следва ли да бъде "надградено" с признат опит по специалността и това да бъде само в плюс, а не като част от оферираната нетна сума?

# 497
Някой знае ли защо при болнични 4 дни на 2 ТД на 4часа 410 лв осн. Заплата болничния като изчислена сума и дневен размер на обезщетението е  10.97, а изплатената сума е 1.85лв. Като тука 3 дни са от работодател.

# 498
  • София
Здравейте какви са правата за болнични и отпуски на хора регистрирани като свободна професия? НОИ изплаща ли нещо?
Ако сте осигурени за всички осиг. рискове имате право на болничен от НОИ. Ако сте осигурени само за Пенсия - не.
Платен отпуск има по Кодекса на труда, свободните професии не са по КТ.

# 499
Добър ден. Ако получа голям хонорар от фирма във Франция - за труд който се извършва в България, единствено ще трябва да го декларирам с декл. по чл. 50, нали?

# 500
  • София
Добър ден. Ако получа голям хонорар от фирма във Франция - за труд който се извършва в България, единствено ще трябва да го декларирам с декл. по чл. 50, нали?
Здравейте, еднократно ли ще получите хонорар или ще бъде регулярно? Обърнете внимание на чл 97а от ЗДДС защото може да се наложи и регистрация по ЗДДС.

# 501
Здравейте, еднократно ли ще получите хонорар или ще бъде регулярно? Обърнете внимание на чл 97а от ЗДДС защото може да се наложи и регистрация по ЗДДС.
Тази година ще е еднократно. Размера ще вазлиза на 12000.00 Евро.

# 502
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следния въпрос: от 01.09 стартирам работа при нов работодател. Днес разписах ТД като следното нещо ми направи впечатление: в договора е записан целия ми трудов опит като прослужено време, въпреки че само част от опита ми е по същата специалност.

Основото ТВ + сумата за прослужено време (за целия ми стаж) са равни на нетното възнаграждение, описано в приетата от мен оферта месец по-рано.

Нетното възнаграждение в офертите не следва ли да бъде "надградено" с признат опит по специалността и това да бъде само в плюс, а не като част от оферираната нетна сума?

Процента за професионален опит се начислява върху основното трудово възнаграждение.
На Вас явно Ви са дали оферта за нетно и натъкмяват основно+% на класа, за да се получи оферираното чисто.

# 503
За съжаление има такава практика да натъкмяват нетното договорено с класа. За мен е дребнаво, но законова пречка няма.

# 504
Здравейте регистрираните на свободна професия имат ли право на трудова борса?

# 505
  • там някъде
Здравейте колеги! В процес на преговори съм с работодателя, относно трудовото ми възнаграждение. Искам да си сверя часовника с вас, тъй като отдавна не съм имала актуализация на заплатата. Съвсем неангажиращо ми е питането, без да изпадаме в подробности относно доп.стимулиране, фирмени придобивки и прочие. Говорим за гл.сч.на производствена фирма с около 110 човека персонал, нетни приходи близо 9млн.лева...фирмата е българска, не е позиционирана в София.
Предварително благодаря на отзовалите се.
Ако въпросът ми не е за тази група, моля да ме насочите къде да го задам.

# 506
# 507
  • София
Napoly, зависи колко човека имаш в счетоводния отдел, какво точно "счетоводство" се изисква от теб и т.н. Най-общо казано 3000 бруто е добра идея за мен.

# 508
  • там някъде
Napoly, зависи колко човека имаш в счетоводния отдел, какво точно "счетоводство" се изисква от теб и т.н. Най-общо казано 3000 бруто е добра идея за мен.
Благодаря ви! Отговарям за двама човека ТРЗ и оперативен счет. Освен приключвателните дейности, се занимавам и с текуща работа, която включва осчетоводяване 503, 501, счет.справки....и всичко друго, което хрумне на управителя. Забравих за спомена, че подлежим на одитиране, та си имам и редовни посещения от нашата одиторка.

# 509
  • София
Значи по моите критерии и тези на колеги около мен, всичко над цитираната по-горе сума си е идеален бонус Blush

Общи условия

Активация на акаунт