Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 741
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Вярно ли в провинцията ще дадат такова възнаграждение?

# 511
  • София-Младост
Коя провинция;) Дали ще го дадат...не знам, но не пречи да си го поиска.
То и в София не винаги дават много пари.

# 512
  • там някъде
Честно казано, не знам дали ще го дадат Simple Smile. Текущата ми заплата е доста по-ниска от тук обявените. Но това наистина не ми пречи да опитам. Аз самата считам, че за работата, която върша не получавам удовлетворяващо възнаграждение. Лошото е, че нямам преки наблюдения от заплатите на гл.сч.на подобен тип производствени фирми в нашия град, нямам как да подплатя с доказателства искането си. Това основно ме притеснява. Но всичко е въпрос на договорка между страните, ще разчитам на опита си във фирмата - 15г.

# 513
  • В полите на Пирин планина

Не знам... В нашия малък град - едва ли... Simple Smile
Аз съм сама счетоводител и ТРЗ, имаме малко под 50 човека персонал, не подлежим на одит (въртим се на ръба, де, макар че миналата година заради Ковид приходите намаляха с 40 %..., но активите са в друго дружество) и съм доста далече от 2.5к...

Napoly, желая ти успех! Simple Smile

# 514
  • София

Според мен не би трябвало да има разлика между провинцията и София, или ако има да е малка от порядъка на 10-15%. Законите, отговорностите, данъците, осигуровките и т.н. са еднакви за цялата страна.
P.S. Цените на Кауфланд, Лидл и др.верига не са различни за София и провинцията Simple Smile

# 515
  • Пловдив
То и аз така мисля, работата е определяща, обаче... разликата е на лице Simple Smile
Доли съм с убеждението, че чуждите фирми с бълг. участие са склонни да плащат по западен стандарт, докато нашите - не. Все им се струва много.

Успех!

# 516
  • В полите на Пирин планина
Не би трябвало, но според мен има...
Аз, като знам с колко зор си "изпросвам" увеличение на заплатата и не ми се говори... Sad
Тук, в нашия град, има друг момент - няма много опции за преместване, т.е. да си намеря място с по-адекватно заплащане и се примирявам с удобството, че отдавна съм на това работно място и имам, като цяло, доста свобода...

# 517
  • Пловдив
Лейди, и аз така Simple Smile Премервам плюсовете и минусите и си трая.
Лошото е, че наистина докато си дочакаме увеличението, то инфлацията го е изяла половината, че и повечето Head Band

# 518
Извинявайте, че се намесвам, не съм счетоводител. Но тази сума ми се вижда даже малка. Поставете си цена и я отстоявайте. В София офис асистентите вземат 1500лв.

Уважавам парите разбира се, но уважавам и труда си!

Има поговорка, че докато детето не се разплаче, не му се дава храна. Важи и за служител-работодател отношенията, не чакайте от тях проактивност, а си гонете интереса. Всичко поскъпва безпределно.

# 519
  • там някъде
Дааа, това е любимата фраза на моя шеф. На бебе, което не плаче, не му дават да суче ...Аз трудно отстоявам позицията си. Винаги отивам с ясно намерение да постигна еди какво си и как успяват да се измъкнат тези моите шефове, като змиорки са хлъзгави. Накрая като ми каже единия: моля те, не ме оставяй и айде, сякаш се предавам. После сама се чудя на себе си. Този път мисля да бъда по-твърда в искането си. Ама те си имат заучен подход към работниците. Сякаш още като те видят и започват да обясняват колко е поскъпнал изходния материал, как всеки идва и пита за пари, а не се усещаа колко им е тежко на тях, как заплатите са най-големия разход......и все едни такива. Още малко да им предложа аз да събера помощи видиш ли.

# 520
Тук се изказаха доста пожелателни мнения. Въпроса обаче е какво е постижимо във вашия конкретен случай. Не мисля, че колкото и твърдо да си поставите исканията биха ви увеличили заплатата от раз двойно. Въпрос на психология и стратегия от ваша страна. Примерно можете да преговаряте да бъде в твърдо съотношение спрямо МРЗ. Така ще получавате актуализация автоматично. Направете си сметка колко е най-високата заплата и кой в предприятието ви я получава. Колко ценен е за собствениците и колко ценят вас като човек и специалист, колко високо в тяхната  скалата на полезност е длъжността ви (не че предприятието може без гл.счетоводител, но може да смятат че кой да е ще върши тази работа, че за оцеляването примерно главния инженер е по-важен).
Каквото и да говорим факт е че от началото на годината суровини, м-ли, ел.енергия поскъпнаха двойно. Нормално е собствениците да се тревожат за тези разходи повече. Нормално е да си мислят, че вашия труд и принос не е станал по-голям като обем, за да го оценят по-скъпо. Сама казвате, че сте от 15 г. в предприятието. Това при преговори за заплата не е особен плюс, защото може да се тълкува като нерешителност да търсите нещо по-добро за себе си.
В крайна сметка е важно всяка от страните да се чувства спечелила в преговорите. Значи трябва да поднесете исканията си с аргументи, които самата вие бихте приела, ако сте на тяхно място.
В заключение ще кажа, че колко плащат на подобна позиция на друго място освен за ваша лична справка няма никаква друга стойност. Важно е какво  повишение са склонни да ви дадат  вашите шефове. А то, според мен едва ли ще е повече от 20% брутно увеличение и то в най-добрия случай. В малък град в провинцията мисля, че 1500 брутно е реалистична заплата, която получават главните счетоводител. Много често има по един двама оперативни, а приключитрлните се възлага на външна фирма. Напоследък чух практика в предприятие с 300 работника ТРЗ-то да е възложено на външна фирма. В областта на счетоводството кадрите и формациите са безкрайно много, поради което цената на този вид труд е значително ниска.

# 521
Наполи,въпрос на подход. Масово така се държат, затова са управители - да могат умело да манипулират.

Аз на техния коментар колко е поскъпнал въпросния материал бих им казала (даже идеално би ми дошъл такъв техен довод, защото ще го ползвам да построя контрааргумент): Напълно съм съгласна с Вас, наситина е поскъпнал с еди колко си процента този материал. Аз точно това се опитвам да Ви кажа: през последните 2 години поскъпна абсолютно всичко-храните, лекарствата и битовите сметки също. Така че аз в никакъв случай не искам да Ви оставям, но и Вие не оставяйте мен  увелипението ми е нужно, за да посрещам разходите си.

# 522
Ами въпрос на подход. Масово така се държат, затова са управители - да могат умело да манипулират.

Аз на техния коментар колко е поскъпнал въпросния материал бих им казала (даже идеално би ми дошъл такъв техен довод, защото ще го ползвам да построя контрааргумент): Напълно съм съгласна с Вас, наситина е поскъпнал с еди колко си процента този материал. Аз точно това се опитвам да Ви кажа: през последните 2 години поскъпна абсолютно всичко-храните, лекарствата и битовите сметки също. Така че аз в никакъв случай не искам да Ви оставям, но и Вие не оставяйте мен  увелипението ми е нужно, за да посрещам разходите си.
Единственото което има значение за собствениците е колко кандидати има за мястото и за каква заплата ще се съгласят да работят. Всичко друго, което описвате си е "проблем на самите давещисе".  Иначе няма просперитет за предприятието. Не е присъщо за капитала да поема социални функции. В противен случай фалира.

# 523
Съжалявам, но не съм съгласна. Може да има 50 кандидати за това място, но личните качества на всички кандидати не са еднакви. Само диплома не става.

Да не говорим какъв ресурс на време и финанси е наемането и обучаването на нов служител. Да не говорим, че той може да се окаже, че не става за тази работа или пък да не хареса компанията и тогава да се повтори същото упраженение със загуба на време и пари.

От много отдавна се промени пазарът така, че не само работодателите избират служителуте си, а обратното... Така че нека всеки си знае цената. 15 години гл.счетоводител в компания не е малко време и със сигурност опитът и познанията в детайлите ще са доста различни от тези на нов кандидат. Това е ясно на всеки един упратител - елементарната калкулация ще му покаже, че 1000 лв разлика в заплатата ще обезпечи всички тези проблеми, които възникват от загубата на такъв кадър...

Не съм съгласна и че компаниите нямат социални функции - масово фирмитв станаха социални преприятия и се грижат за служителите си не само давайки им заплати, а и различни социални придобивки.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 19:26 от bonibon_

# 524
Съжалявам, но не съм съгласна. Може да има 50 кандидати за това място, но личните качества на всички кандидати не са еднакви. Само диплома не става.

Да не говорим какъв ресурс на време и финанси е наемането и обучаването на нов служител. Да не говорим, че той може да се окаже, че не става за тази работа или пък да не хареса компанията и тогава да се повтори същото упраженение със загуба на време и пари.

От много отдавна се промени пазарът така, че не само работодателите избират служителуте си, а обратното... Така че нека всеки си знае цената. 15 години гл.счетоводител в компания не е малко време и със сигурност опитът и познанията в детайлите ще са доста различни от тези на нов кандидат. Това е ясно на всеки един упратител - елементарната калкулация ще му покаже, че 1000 лв разлика в заплатата ще обезпечи всички тези проблеми, които възникват от загубата на такъв кадър...

Не съм съгласна и че компаниите нямат социални функции - масово фирмитв станаха социални преприятия и се грижат за служителите си не само давайки им заплати, а и различни социални придобивки.
Питащата не обяснява дали от 15 г. е гл.счетоводител, а че от 15 г. работи в предприятието. (може и аз да съм пропуснала нещо в коментарите де).
Относно кадрите сте права по принцип. Но съвсем конкретно е важно собствениците как мислят по въпроса и колко са склонни да платят, за да си спестят бъдещи главоболия. Да не забравяме, че увеличението все от някъде трябва да се вземе - или от Фонд РЗ на останалите, или от джоба на собствениците или от увеличена принадена стойност (което е най-малко вероятния източник).
Не бъркайте социални придобивки със социални функции. Социалните придобивки работниците си ги заработват до стотинка. Никое предприятие не може да оцелее, ако изпълнява социални функции (осигуряване на заетост и доход на хора, които не могат да се трудят пълноценно)
Няма как предприятие от реалната икономика да плаща заплата, която да покрива адекватно нуждите на работника, ако той не изкарва продукция която да покрие:
- собствената му заплата
-р-дите за администрация
-лихвата на вложения капитал
-печалба за собственика.
От такава гл.т. колко общо е поскъпнал живота на работника е без значение за собственика, ако той не е ефективен в работата си.

Общи условия

Активация на акаунт