Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 930
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
  • София-Младост
Здравейте, нз дали въпросът е за тук, но бих искала да попитам дали знаете за някой сайт в който може да се проверяват данните на фирмите , дали са регистрирани по ДДС и адрес на регистрация ? Работя на каса в магазин и издаваме фактури . Преди ползвах Търговският регистър но сега не показва всички данни, имам акаунт и в Company guru, но там има ограничение до 30 прегледа. Благодаря ви предварително.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=bg

# 76
Здравейте,
Какъв е срокът за внасяне на осигурителни вноски? Осигурявам се на две места, като от едното за декември в сайта на НОИ не виждам да са ми подадени осигуровки за декември 2020.

# 77
  • Русе
Срок за внасяне на осигуровки - 25-то число на следващия месец.
За декември се внасят до 25.01.

# 78
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Какъв е срокът за внасяне на осигурителни вноски? Осигурявам се на две места, като от едното за декември в сайта на НОИ не виждам да са ми подадени осигуровки за декември 2020.

Срокът за декларациите е до 25-то число на месеца, следващ този, за който са осигурителните вноски.

# 79
Здравейте, извинете ме за нахлуването в темичката ви. Започнах работа при една счетоводителка, но имам казус с осчетоводяване на пари от финансиране. Прочетох НСС 11, но не ми стана ясно как се приключват сметките. Ако може малко напътствие или да ме насочите в материали по въпроса. Колебанията ми са дали разходните сметки за заплати и материали за които сме получили финансиране, се приключват в 705 приходи от финансиране или в приходите от текуща дейност?

# 80
Разходните сметки ,за които сте получили финансиране трябва с 705 да се приключат, за да се занули , т.е. похарчени по програмата.

# 81
  • София
При подаване на ГДД за използване на данъчни облекчения за:
-за младо семейство - лихвите са 2636лв
-за 2 деца - 400лв (едното е родено юни 2020)
-за доброволно осигуряване - 600лв
Колко пари трябва да се възстановят по сметката?
Питам, защото или нещо не правя като хората или не съм разбрала. Изчислява ми 303лв.

# 82
  • Добрич
Здравейте, мъжът ми е в болничен вече 6 месеца, предстои да се яви на Телк, все още не е в състояние да се върне на работа. Какъв е статусът му на работното място, след последния болничен, продължава ли стажът, да не би да трябва да си плащаме здравните осигуровки в този случай?

# 83
  • София-Младост
Здравейте, мъжът ми е в болничен вече 6 месеца, предстои да се яви на Телк, все още не е в състояние да се върне на работа. Какъв е статусът му на работното място, след последния болничен, продължава ли стажът, да не би да трябва да си плащаме здравните осигуровки в този случай?
Докато е  в болничен се води осигурен, работодателя внася здравната осигуровка.

# 84
  • София
Има ли право майка на дете на 8 години да си пусне от днес за утре платен или неплатен отпуск на основание чл. 173а ал. 2 от КТ?
Т.е. важат ли все още условията на извънредното положение/обстановка?
Като работодател какво трябва да изготвим или само се разписваме на молбата?

# 85
  • Добрич
Докато е  в болничен се води осигурен, работодателя внася здравната осигуровка.
Да, но по време на Телк, престой в  къщи поради нетрудоспособност, който период може да бъде и 2 години примерно? Тогава на работа какъв му е статуса?

# 86
  • София-Младост
Sneakers -
ТД нали не е прекратен.
по принцип ТЕЛК дават 180 дни непрекъснат болничен, след това просто вариантите са да се върне на работа (а той не може явно) или да мине на комисия в ТЕЛК за да получи някаква инвалидизация...или нещо такова.
След това вече, ако наистина не може да изпърнява задълженията си, най-добе ще е да се прекрати ТД.

bialata3
Май, май...да.

# 87
  • София
Благодаря, Ала-Бала! Аз също така го разбирам, но не сме го правили и практика и затова искам да съм сигурна.

# 88
  • Добрич
Sneakers -
ТД нали не е прекратен.
по принцип ТЕЛК дават 180 дни непрекъснат болничен, след това просто вариантите са да се върне на работа (а той не може явно) или да мине на комисия в ТЕЛК за да получи някаква инвалидизация...или нещо такова.
След това вече, ако наистина не може да изпърнява задълженията си, най-добе ще е да се прекрати ТД.

Предполага се, че ще получи 100%телк 😔
По принцип няма ли някаква защита, да му намерят по-лека работа, нещо такова?
Може ли да пиша на лично, за още един въпрос?

# 89
Sneakers -
ТД нали не е прекратен.

Предполага се, че ще получи 100%телк 😔
По принцип няма ли някаква защита, да му намерят по-лека работа, нещо такова?
Може ли да пиша на лично, за още един въпрос?
Съгл.КТ работодателят трябва да предложи подходяща работа, ако има обаче.
Докато получи ТЕЛК-а, че има инвалидност и след това решение за пенсиониране ще минат много месеци. Какво ще правите през това време с трудовото му правоотношение? За 2021 г се полагат по 1.67 дни за всеки прослужен месец платена отпуска и неплатена отпуска 60 раб.дни - това прави сигурни 3 каленадарни месеца отпуск. След това излиза от кръга на осигурените. Ако не прекратите трудовия договор работодателя е длъжен да плаща 8% х 325.00 лв = 26.00 лв/месец здравно осигуряване. Едва ли ще е съгласен. Същата сума ще плащате като безработно лице за да е здравно осигурен.
Не знам сега как е, но преди се чакаше по година само да ти дойде реда за разглеждане документите за инвалидност. След това подавате документи в пенсионното и там чакате месеч/два докато ви излезе решението за пенсиониране.
Вие пишете, че очаквате 100% инвалидност. Много често в такива ТЕЛК решения пишат, че лицето НЯМА право на работа. В такъв случай работодателят дори да иска и да има подходящо работно място не може да продължи трудовото правоотношение.
Вие си решете какво да правите, но не е много коректно да товарите работодателя с ангажименти към работник, който няма да се върне да работи.

Общи условия

Активация на акаунт