Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 954
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
  • Пазарджик
Не знам до колко ще съм ви полезна,но моят мъж беше 4месеца в болнични.Казаха му ,че с неговото заболяване няма как да продължи да работи работата си.Казаха му трудоустрояване-взе от личен лекар направление за трудоустрояване и вече 4месец е така.Полагат му се 6м.Има още 2 пъти право на това трудоустрояване.Дори НОИ му изплащат обезщетение,до пълния размер заплата ,която получаваше.За да си трудоустроен трябва заплатата да е по-ниска от това което си получавал до момента.Чакаме решение на НЕЛК.Ако не е излязло до края на 6м. пак ще го трудоустроят за още 6м.

# 91
  • Добрич
Съгл.КТ работодателят трябва да предложи подходяща работа, ако има обаче.
Докато получи ТЕЛК-а, че има инвалидност и след това решение за пенсиониране ще минат много месеци. Какво ще правите през това време с трудовото му правоотношение? За 2021 г се полагат по 1.67 дни за всеки прослужен месец платена отпуска и неплатена отпуска 60 раб.дни - това прави сигурни 3 каленадарни месеца отпуск. След това излиза от кръга на осигурените. Ако не прекратите трудовия договор работодателя е длъжен да плаща 8% х 325.00 лв = 26.00 лв/месец здравно осигуряване. Едва ли ще е съгласен. Същата сума ще плащате като безработно лице за да е здравно осигурен.
Не знам сега как е, но преди се чакаше по година само да ти дойде реда за разглеждане документите за инвалидност. След това подавате документи в пенсионното и там чакате месеч/два докато ви излезе решението за пенсиониране.
Вие пишете, че очаквате 100% инвалидност. Много често в такива ТЕЛК решения пишат, че лицето НЯМА право на работа. В такъв случай работодателят дори да иска и да има подходящо работно място не може да продължи трудовото правоотношение.
Вие си решете какво да правите, но не е много коректно да товарите работодателя с ангажименти към работник, който няма да се върне да работи.
Във всички случаи ще се борим за това, да има право на работа, въпреки инвалидизацията. Той не би искал да натоварва работодателя в никакъв случай, дори по време на болничните - тези 180 дни използва да се преквалифицира и учи разни неща, а фирмата е голяма и принципно има какво да предложи, ако решат.
Какво ще правим през всичкото това време, докато чакаме решение на ТЕЛК и на НОИ за пенсия - идея нямам. Но ми хрумва, че аз съм с бебе на 1 год, евентуално да му прехвърля майчинството за втората година?

# 92
Докато получи ТЕЛК-а, че има инвалидност и след това решение за пенсиониране ще минат много месеци. Какво ще правите през това време с трудовото му правоотношение? За 2021 г се полагат по 1.67 дни за всеки прослужен месец платена отпуска и неплатена отпуска 60 раб.дни - това прави сигурни 3 каленадарни месеца отпуск. След това излиза от кръга на осигурените. Ако не прекратите трудовия договор работодателя е длъжен да плаща 8% х 325.00 лв = 26.00 лв/месец здравно осигуряване. Едва ли ще е съгласен. Същата сума ще плащате като безработно лице за да е здравно осигурен.
Не знам сега как е, но преди се чакаше по година само да ти дойде реда за разглеждане документите за инвалидност. След това подавате документи в пенсионното и там чакате месеч/два докато ви излезе решението за пенсиониране.
Вие пишете, че очаквате 100% инвалидност. Много често в такива ТЕЛК решения пишат, че лицето НЯМА право на работа. В такъв случай работодателят дори да иска и да има подходящо работно място не може да продължи трудовото правоотношение.
Вие си решете какво да правите, но не е много коректно да товарите работодателя с ангажименти към работник, който няма да се върне да работи.
Във всички случаи ще се борим за това, да има право на работа, въпреки инвалидизацията. Той не би искал да натоварва работодателя в никакъв случай, дори по време на болничните - тези 180 дни използва да се преквалифицира и учи разни неща, а фирмата е голяма и принципно има какво да предложи, ако решат.
Какво ще правим през всичкото това време, докато чакаме решение на ТЕЛК и на НОИ за пенсия - идея нямам. Но ми хрумва, че аз съм с бебе на 1 год, евентуално да му прехвърля майчинството за втората година?
Зависи какво му е заболяването и има ли медицински показания, че не може да се грижи за детето. Не ви съветвам, за да не връщате майчинство после. Ако идеята е вие да се върнете на работа, то можете да прехвърлите майчинството на баби, дядовци. Ако се върнете на работа без да сте го прехвърлили ще ви изплащат 1/2 от сумата.  
Решение е навреме да предупредите работодателя, че желае да премине на друга работа и съотв.отговорните лица да потърсят в структурата възможност.
Трябва да помисля и почета още малко.
До колкото си спомням от ТЕЛК се полагат по 6 месеца болнични за КАЛЕНДАРНА година. Т.е тр.да питате лекуващите лекари или личния дали може да се възползва и тази година и от какви болнични. (възможно е обаче е да няма право, тези права ги следят докторите, пише ги също в Наредбата за издаване на болнични листове - ще я откриете  някъде в мрежата).
Относно правото на работа - при явяване на комисия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дебело им подчертайте, че желаете да не се вписва текст "без право на работа". Дори да е с право на придружител, пак би трябвало да има право на работа. Примерно може да ходи с придружителя и да отговаря на телефонни обаждания. Просто правото на работа за мен е по-важно и основно човешко право, дори от свободата на словото. А в комисиите често лепят етикет и зачертават всякаква възможност за смислен живот на хората с проблеми.

# 93
  • Добрич
dariVale благодаря много!

# 94
  • София-Младост
Скрит текст:
Какво ще правим през всичкото това време, докато чакаме решение на ТЕЛК и на НОИ за пенсия - идея нямам.
Но ми хрумва, че аз съм с бебе на 1 год, евентуално да му прехвърля майчинството за втората година?
Това също е вариант, стига да смятате, че ще се справи с детето, защото вие реално трябва да с евърнете на работа. Ако работите от вкъщи, ще е по-лесно вероятно. Отговарям хипотетично, защото нямам представа какво е състоянието на мъжа ви.
Да, може ми зададете въпрос на ЛС, но не съм сигурна до колко познанията ми ще са ви от полза.
Имам случай на шофьор във фирмата, който беше в 180 дневен болничен...След като свърши просто не мина ТЕЛК, защото отговори, че ще му вземат категорията. Така че просто го върнахме на работа и го ползваме за вътрешни курсове.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 09:19 от Ала-Бала

# 95
Здравейте, моля за съвет и тук.
Фирмата, в която работех последните 6 години, съкрати всичките си служители миналата година около пандемията. Отидохме на борсата, но продължихме да работим за фирмата на граждански договори. Сега имам още 2 месеца на борсата и ми предлагат вариант за връщане на договор, преди да са изтекли. Но... за половината от заплата, която вземах преди, и съответно да работя по-малко (да кажем наполовината), предимно от вкъщи. Как би било най-добре за мен:
- Да мина на трудов договор на половин работен ден.
- Да мина на договор на цял работен ден, но ще е за половината заплата, като по договорката ни работя по-малко.
- Имам и вариант да продължа да съм на борсата + граждански договор още 1 месец или докато изтече борсата.
Фирмата е в сфера, която е засегната от ситуацията, и идеята е това да е временно положение, но не се знае. Чудя се и изобщо дали е удачен някой от вариантите.

# 96
  • Добрич
Благодаря Ала-Бала, изясниха ми се някои неща, за други пак ще питам, като се сетя! 💓

# 97
  • София-Младост

Meggy33
Решението си е твое.
Най-добър е варианта да довършиш борсата и щом може да се работи на ГД. Дано не е прикрит трудов.
След това просто помисли как е удачно за теб.

# 98
Благодаря Ала-Бала! Какво значи прикрит трудов договор?

Meggy33
Решението си е твое.
Най-добър е варианта да довършиш борсата и щом може да се работи на ГД. Дано не е прикрит трудов.
След това просто помисли как е удачно за теб.

# 99
  • София-Младост

Meggy33

Съществува обективна разлика между тру­дов и граждански договор. Докато при гражданския договор се дължи прес­ти­ра­не на определен резултат, то при трудовия договор задължението е за полагане на труд за определено време на определено място.

# 100
Здравейте! От скоро съм ЕТ , отворих си собствен магазин, но ще имам няколко дни в месеца , които няма да отварям и има ли как те да се водят като неплатен отпуск, за да не плащам осигуровки за тези дни?

# 101
  • София
Здравейте! От скоро съм ЕТ , отворих си собствен магазин, но ще имам няколко дни в месеца , които няма да отварям и има ли как те да се водят като неплатен отпуск, за да не плащам осигуровки за тези дни?

За да не дължите осигуровки за дните, през които не работите:
1/ Подавате ОКД-5 за прекъсване - възобновяване на дейност.
2/ Посочвате датите и в Декларация обр. 1
3/ ако не сте осигурени на друго място ще дължите здравни вноски за тези и съответно трябва да подадете Декларация обр.7

# 102
Здравейте! Обръщам се към вас с молба за съвет, защото се намирам в много приеснителна ситуация. Преди десет години взех много погрешно решение, неподготвена, млада и зелена, да си отворя магазин. Съответно бързо разбрах, че съм направила огромна грешка и няма да успея да се справя.
 Регистрирах се като ЕТ. След като нещата не сработиха, едва няколко месеца по-късно, осъзнала, че съм направила огромна грешка, реших да прекратя дейност. Тогава моята счетоводителка ми обясни, че дерегистрацията ще е много скъпа и на практика излишна, предложи ми да "замразим" ЕТ-то и каза, че това е най-безболезнено за мен. Каза ми, че след подаване на декларация в НАП (което и направих) ще бъда със замразено ЕТ, няма да има необходимост да подавам каквото и да било повече и евентуално ако реша в бъдеще ще мога отново да работя.
Притеснението ми е дали е била права в действителност. Наскоро ми казаха, че такова нещо като "замразяване" не съществува и че сега има опасност да бъда глобена.
Изгубих се в потока от информация. Уплашена съм и не знам какво да предприема. Какво бихте ме посъветвали?

# 103
  • София
Здравейте! Обръщам се към вас с молба за съвет, защото се намирам в много приеснителна ситуация. Преди десет години взех много погрешно решение, неподготвена, млада и зелена, да си отворя магазин. Съответно бързо разбрах, че съм направила огромна грешка и няма да успея да се справя.
 Регистрирах се като ЕТ. След като нещата не сработиха, едва няколко месеца по-късно, осъзнала, че съм направила огромна грешка, реших да прекратя дейност. Тогава моята счетоводителка ми обясни, че дерегистрацията ще е много скъпа и на практика излишна, предложи ми да "замразим" ЕТ-то и каза, че това е най-безболезнено за мен. Каза ми, че след подаване на декларация в НАП (което и направих) ще бъда със замразено ЕТ, няма да има необходимост да подавам каквото и да било повече и евентуално ако реша в бъдеще ще мога отново да работя.
Притеснението ми е дали е била права в действителност. Наскоро ми казаха, че такова нещо като "замразяване" не съществува и че сега има опасност да бъда глобена.
Изгубих се в потока от информация. Уплашена съм и не знам какво да предприема. Какво бихте ме посъветвали?

Всичко е ОК ако сте прекъснали/прекратили дейност с всички изискуеми декларации.
Изкарайте си ПИК от НАП, безплатен е и може да направите справки.

# 104
bialata3 благодаря Ви за бързия отговор. Още утре ще отида да си подам заявление в НАП за ПИК номер, за да проверя какво се случва. Планувам ако всичко е наред да дерегистрирам ЕТ-то, не планувам да го използвам така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт