Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 311
  • 757
  •   1
Отговори
# 405
Може да не е тайна, но не знаех, че се изключват. Чела съм (в дебат дали СС се отървава от "лоши" ученици, за да е начело в класацията след 7 клас) , че такава бройка отпадат, но мислех, че по-скоро по лични причини. Или поне така се твърдеше.

# 406
Нормално е да отпадат на по-късен етап, а не след 1-ви клас. В някои училища за да отпадне дете трябва да има успех под 4.50 и пак не става веднага. Дава се шанс за летни курсове по предметите, с които не се е справило детето и след това има повторни изпити по тях.

# 407
Е, не се оттървават, за да са начело на класацията. Има клауза в договора, 4.50 май беше по трите предмета за годината. 
Явно се променят нещата, защото старите потребители сме твърдяли, че при малките няма изключени освен ако няма наистина голям проблем с дисциплината, тормоз над други деца и такива. За оценки изобщо.
Някак 4.50 да не можеш да вържеш в 1-2ри клас е супер невероятно, защото при нас всички завършваха само с 6 в тези класове независимо какви оценки имат през срока.  Допълвам се. Не мисля, честно казано, че е имало деца с масови бележки под 4.5 през годината. Просто материалът не е толкова сложен, след като са минали изпита. Разбира се всеки може да не е вкондиция понякога и да получи слаба оценка, но се гледа тенденцията, а не някоя единична двойка примерно.
Познати питаха  детето някъде 1-2ри клас с колко е завършила и тя изтърси с 6, ама те всички имат толкова. Веднага изцъкаха с език защо си даваме парите да минава леко и да не учи, щото нали това било характерно за ЧУ Joy

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 13:39 от Дъждец

# 408
В момента между ПУК и 1 клас класовете от 5 стават 4. Като в зависимост от годината, след ПУК приемат още 5-10 деца. Т.е. има отпаднали деца и има новоприети.
И за малките класове има клауза за успех, но не знам как точно звучи. Някой друг да каже.

Това с изключването за да са номер едно в класацията е много смехотворно.
Училището не прави подбор в 4-ти срещу 5 клас, когато децата вече достатъчно ясно са показали какви са им интересите, доколко могат да се концентрират и колко са амбициозни те самите, а и родителите им. Като ПЧМГ и СМГ - другите две в челото на класацията.
Училището прави "подбор", когато децата са на 5-6 години, и когато изобщо нищо не е ясно от горните показатели. Има ясни изисквания за успех и си спазва правилата. Като преди изключване е направено достатъчно за подпомагане изоставането.

От личен опит мога да кажа, че до 3 клас е доста лежерно. После с всяка година изискванията и строгостта се увеличават. Например в 4 и 5 клас има разлика. Ако в 4 клас за едно количество грешки е давано 5,5, то в 5 клас това вече 5.

# 409
  • в страната на чудесата
Няма нищо по-хубаво от подбора.
Децата, които не успяват да покриват определени изисквания не са много щастливи в подобна среда.
Имали сме големи напрежения (в ТЕ) при разделянето на класа на две групи по английски. Деца, които не са добре с езика и им трябва ниско ниво попадат в горната група под натиск на амбициозни майки. После е тъпо - те не могат да следват темпото, другите деца, обикновено свободно говорещи езика се дразнят.
Не разбирам хората не си ли познават детето. Ако не е за амбициозна среда защо го тормозят...

# 410
  • София
Защо, всеки има право да си опита късмета. В най-лошия случай ще прежали таксата за подаване на документи и времето да виси на изпитите и да чака.  Възрастните се явяват така на всякакви конкурси, независимо от компетентностите и качествата си и се надяват да бъдат харесани или да направят някакъв минимум, за да преминат на следващия етап. Като в компютърните игри - караш ниво по ниво, пък докъдето стигнеш.

# 411
От личен опит мога да кажа, че до 3 клас е доста лежерно. После с всяка година изискванията и строгостта се увеличават. Например в 4 и 5 клас има разлика. Ако в 4 клас за едно количество грешки е давано 5,5, то в 5 клас това вече 5.
Това са и моите впечатления и мисля, че добре са намерили средата да не прегорят, но и да ги стимулират.

Лейка, съгласна съм с теб с уточнението ако е в разумни граници. Да няма твърде много натягане или още по-зле заплахи.

# 412
  • в страната на чудесата
Дъждец, съгласна. Аз честно казано не съм чула за заплахи чак.
Помните ли имаше едно ЧУ преди години евростар ли беше, забравила съм. В който директорът преподаваше математика и ги наказваше в ъгъла ако не могат да решат задачата...
или имаш предвид заплахи от родителя...

# 413
Заплахи от родителя или от учители, че ще изхвърчиш от училище или постоянен стрес да си нон-стоп най-добър или в най-добрата група. Като го писах, точно за Евростар се бях сетила.

# 414
  • София
В момента между ПУК и 1 клас класовете от 5 стават 4. Като в зависимост от годината, след ПУК приемат още 5-10 деца. Т.е. има отпаднали деца и има новоприети.
И за малките класове има клауза за успех, но не знам как точно звучи. Някой друг да каже.
При малките е по-скоро за дисциплина, агресия към другите деца (имаше и към преподаватели) и подобни. То не че някой ще има под 4.5 по два от трите предмета до 4 клас, ама знам ли какви са оценките на другите.

Договорът не е при мен да проверя.

Пък взехме да ме стресирате за 4 и 5 клас. Няма да ви черпя Sad

# 415
Ей , как не се изчерпа тази тема....със стреса , ужаса , каторгата и изхвърлянето на учениците.

# 416
  • София

Пък взехме да ме стресирате за 4 и 5 клас. Няма да ви черпя Sad
Няма защо да се стресираш - ако са се справяли до 4-ти клас, ще се справят и от 4-ти нагоре. Изключенията са много малко, аз дори не познавам такива.

# 417
Fancy, сравняването с ДУ е неуместно, в тях няма изискване за успех и преместването в друго училище е само за  дисциплинарни нарушения и голям брой неизвинени отсъствия. Т. е. ДУ няма възможност да се отървава от тройкаджиите преди класацията в 7 клас.
По-интересно е дали в другите ЧУ има клауза за успех и дали се спазва.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 14:31 от Warwick

# 418
  • София
Т. е. ДУ няма възможност да се отървава от тройкаджиите преди класацията в 7 клас.
Това е проблем според мен. Държиш някакви деца на парашутисти, министри и т.н., а те едвам тройка връзват горките - после училището било с високи стандарти и средата била страхотна.

# 419
  • софия
Няма нищо по-хубаво от подбора.
Децата, които не успяват да покриват определени изисквания не са много щастливи в подобна среда.
Имали сме големи напрежения (в ТЕ) при разделянето на класа на две групи по английски. Деца, които не са добре с езика и им трябва ниско ниво попадат в горната група под натиск на амбициозни майки. После е тъпо - те не могат да следват темпото, другите деца, обикновено свободно говорещи езика се дразнят.
Не разбирам хората не си ли познават детето. Ако не е за амбициозна среда защо го тормозят...
Така е, стига да се възприеме като начин за взаимен клик и условен тест за двете страни и стига неуспеха да не се възприема като провал.
Иначе, с "нашите" (като национална черта) изкривени напъни за успех в най-реномираното, в най-ново, в най-модерното, в най-доброто, в най- най най най някакво си училище, работата е обречена. Ама дет се вика то и родителите трябва да растат, да узряват, да се учат.

Общи условия

Активация на акаунт