Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 246
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив/София
Фенси, на въпроса- за ПУК не сме видяли учителя преди подписване, но това е Пук и той е една година. Ограмотяването и периодът 1-4 клас са с друга тежест. А и щом си вече вътре в училището има повече смисъл да дадат предварителна информация. Така че не съм доволна от тази политика, точно като рейни. Това е при нас е от причините да не сме 100% сигурни дали ще продължим.
За диалога сте прави да не е “родителят избира музиката”, но не и другата крайност- ако нещо не ви харесва, просто си тръгвайте. Поне да са отворени за обратна връзка и при повторение да реагират. Това също не харесвам е Бш- примера на един потребител как са тръснали договори на масата- койти не го кефи, да си тръгва. Утре може да става въпрос за проблем с детето и пак да кажат. И на отворени врати е тази мантра- не искаме да убеждаваме никой да идва при нас.

# 496
LeeLu поздрвления за вас и детето! Хубаво е, че имате възможност да избирате между двете училища.
Може ли да споделите къде е детето ПУК в момента, къде са го подготовили за кандидатстването в 1 клас?

Детето ми е ПУК в Българско Школо, стандартна паралелка. Готвихме го вкъщи, мога да ви пиша по-подробно на лични как и какво, ако ви интересува.

# 497
  • София

За криенето на заразени учители съм 200% убедена. Родителите на десетки деца бяха вдигнали врява за това около пика октомври-ноември. Може това, че сега вече ги обявяват да е знак, че са чули. Знам, че приятелите ни бяха в пълен потрес, че се държи информационна завеса по такава критична тема и си правиха тестове през два дни.

Е, това категорично не е вярно. От самото начало ги обявяват. Дори и за не болна, а контактна учителка на децата ни уведомиха и ни държаха в течение за теста й.

За комуникацията: за 15 години с деца в училището, два пъти ми се е наложило да потърся връзка и диалог с Керкова. И двата пъти се случи съвсем нормален и позитивен диалог, последван от обратна връзка и предприети действия. Та, да, много зависи какви са родителите /не като позиции, а като ниво на комуникативност/, какъв проблем се адресира /действителен такъв или абсурдни претенции/ и какъв е подхода - диалогичен и добронамерен или тип "тропане с краче".

ПП. Кои са "по-елитните" /ох, тази дума!/ училища от СС и Питагор?

# 498
Е, няма защо да ме лъжат в случая. В техния клас нищо не са обявили със седмици, имало е доста молби и обяснения по темата.

По-елитните са тези, които почти не се коментират в темата и при които забегнаха повечето добри учители, поради драстично по-високото заплащане (и съответни такси). Предлагат дългосрочни договори (по 4, по 7 години) с ясни финансови условия. Но хубавите неща, струват пари - понякога прекалено много. Умишлено няма да ги пиша тук, защото не съм им супер фенка.

# 499
  • София
И на мен директорът ми се обади лично, когато бях притеснена заради карантината на ПУК. В първия момент ужасно се спекох - пък тя се оказа съвсем нормален човек. Откарахме 30 мин. на телефона Joy Но разбира се, покрай ковид много родители откачиха от притеснение - така че няма да се изненадам кой какви ги е говорил на познатите си - нали виждам някои родители какво пишат във вайбър групите ни. Имаше например един баща, който беше възмутен, че училището въобще отвори на 15.09 - хора всякакви, какво да ги правиш.

Аааа, ясно - по-скъпо = по-елитно

# 500
И на мен директорът ми се обади лично, когато бях притеснена заради карантината на ПУК. В първия момент ужасно се спекох - пък тя се оказа съвсем нормален човек. Откарахме 30 мин. на телефона Joy Но разбира се, покрай ковид много родители откачиха от притеснение - така че няма да се изненадам кой какви ги е говорил на познатите си - нали виждам някои родители какво пишат във вайбър групите ни. Имаше например един баща, който беше възмутен, че училището въобще отвори на 15.09 - хора всякакви, какво да ги правиш.

Не е като да няма резон, няколко починали преподаватели познаваме, за съжаление... тук сме свикнали да гледаме на децата си като на най-важните, но наоколо има и други хора, все пак Simple Smile Не го намирам за много странно, предвид, че често и учителите са в доста рискова възраст, а децата контактуват с баби, дядовци, хора с хронични заболявания и т.н.

И не - не е по-скъпо = по-елитно. По-скъпо = повече сигурност, че екипът на училището ще се запази във времето и детето ще има достъп до най-добрите възможни преподаватели в идните 7-8 години. Разбира се, ако СС не решат отново да ви извият ръцете и да увеличат таксите просто така... тогава този фактор ще отпадне.

# 501
  • София
Е, няма защо да ме лъжат в случая. В техния клас нищо не са обявили със седмици, имало е доста молби и обяснения по темата.

По-елитните са тези, които почти не се коментират в темата и при които забегнаха повечето добри учители, поради драстично по-високото заплащане (и съответни такси). Предлагат дългосрочни договори (по 4, по 7 години) с ясни финансови условия. Но хубавите неща, струват пари - понякога прекалено много. Умишлено няма да ги пиша тук, защото не съм им супер фенка.
Добре де, поне критерии за елитност някакви. Аз не се сещам къде са забегнали повечето добри учители. От СС някои забегнаха към Иззи, но то явно не отговаря на еталона "елитност" по финансови критерии. Thinking

# 502
  • София
Впрочем, в по-някои по-елитни от СС и Питагор училища, увеличението на таксата е заложено в договора като %.
Но хубавите неща, струват пари - понякога прекалено много.
Предвид горното, долното някак не ми се връзва (но не държа да дълбая повече):
И не - не е по-скъпо = по-елитно.

# 503
Ааа почнем ли да вадим цитатите спирам. Ясно е, че училища с по 10-20000 евро на година такса предлагат и нещо повече. Сега, ако сте от тия, които се убеждават, че реалността е друга, ще взема да ви напомня, че държавните от 1-4 са безплатни, но сте се записали в частни все пак. Сигурно защото по-скъпо, означава по-лошо, нали? Simple Smile

# 504
  • Пловдив/София
Дирижабъл, кои визирате, Се Георги и Британика ли? Или още едно британско имаше, но ми се губи името.. или други? Наистина ми е интересно кои са по-бутиковите. И наистина ли няма текучество там?

# 505
  • София
Ааа почнем ли да вадим цитатите спирам. Ясно е, че училища с по 10-20000 евро на година такса предлагат и нещо повече.
Е, добре де, кое е повечето? В СГ например? Дотук разбрах, че единственият критерий за елитност е размерът на таксите.

# 506
  • София
Ааа почнем ли да вадим цитатите спирам. Ясно е, че училища с по 10-20000 евро на година такса предлагат и нещо повече. Сега, ако сте от тия, които се убеждават, че реалността е друга, ще взема да ви напомня, че държавните от 1-4 са безплатни, но сте се записали в частни все пак. Сигурно защото по-скъпо, означава по-лошо, нали? Simple Smile
Не, просто не искам да дълбая повече в темата. Уважавам училищата с високи такси, но не смятам, че размерът на таксата има чак такова значение за елитността им.

# 507
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм сигурна, че повечето хора в темата никак не ги интересува кое училище се води за елитно и не заради това са избирали училище за детето си.

# 508
  • София
Е, стига де! Тъкмо стана интересно. Joy

# 509
Добре де, кои са тези по-елитни? Американското в Панчарево ли? Не ме разсмивайте.
По-скъпото предлагало нещо повече? Свети Георги какво повече предлага? За ПБ мога да кажа, че не предлага нищо повече, въпреки по-високата цена. Напротив.

Пипи, в СС децата започват от ПУК. За да бъдем честни, когато записвахме детето след 1 клас, се запознахме с класната и. И какво от това? Никаква полезна информация освен, че ни се стори млад и страшно приятен човек.
По времето по което тече приемната процедура и записване за повечето училища, не е още ясно кой ще поеме следващия випуск. А и много зависи как ще бъдат формирани паралелките, което също се прави на по-късен етап. Училища, които се разрастват, ситърсят персонал след етапа на записване.

Общи условия

Активация на акаунт