Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 183
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • софия
Когато се почуствам излъгана, се боря за правата си, не търча да пиша из бг-мамата. Ако исках да запиша детето си вжМейпъл с какво подобно мнение би ме спряло. Или в Света София, или в Питагор или в което и да е училище. Темата отдавна не е информативна, а място, на което всеки си изказва субективното мнение. Както и да е. Оставям ви да си градите светлото и безоблачно бъдеще с многото удивителни 🙂 Аз спирам дотук.
П.С. Така и никой не ми отговори на въпроса защо да е по-морално да избираш между пет училища и да лъжеш, че ще запишеш детето си в определено училище, че и капаро да платиш, а е толкова неетично едно училище да реши да не приеме ученик.
Ако искахте да го запишете в х училище нищо не би ви спряло. Но ако пручвате и събирате информация би било полезно да прочетете всякакви мнения. А кое какво колко ще тежи в личната ви класация си ваша работа. Също както си е и ваша работа какъв ще е извода накрая и кое училище ше си избрали.

Въпроса, който задавате като противовес на разглежданата случка не отразява правилно обратна ситуацията. За нея обикновено училищата имат защитен механизъм - именно капаро, което губиш ако не спазиш своята част от уговорката. Пито платено както се казва - и двете страниса били наясно какво може да последва и са се съгласили на това.
В случая това семейство е останало излъгано и аз пък питам училището какво губи?

Здравейте,
Включвам се с малко негативен за мен отзив за Мейпъл Unamused
Онзи ден говорихме с тях за записване в ПУК  и уж всичко беше точно - щяха да пращат документи и тн. Два дни чакаме някаква обратна връзка и днес решихме да звъннем отново за да разберем какво става. Отговора беше меко казано идиотски (според мен) - били решили че има много момчета в групата и затова ще приемат само момичета:neutral_face: И видиш ли точно мислели да ни пишат и ако искаме да чакаме до Март за да видим дали ще си запълнят бройката ...Unamused
Сега естествено пак сме в изходна позиция и се чудим къде бихме могли да запишем сина си  :/
Понеже има потребители, които и на лични прехвърлят дискусията, ще отговоря тук на всички:

Аз от горенаписаното разбирам точно етап "изпращане на документи за записване". Не се казва да се чака класиране на едикоя си дата. Не се казва, "не мога да ви кажа дали сте приети". Говори се за изпращане на документи. И после пък - не , не, премислихме. Ама моля ви се, какво е това нещо? Преспали са две вечери и са решили, че баланс им трябва. Какъв баланс - 50 на 50. Момичета  - момчета едно към две, едно три? Или обратно? Ама да си направят официален план-прием. Айде да ги видим като не съберат равен брой момичета и момчета или какъвто план прием са си заложили колко точно време ще им отнеме да го нарушат отново (щото нали сега го нарушавали и затова поразмислили)?

# 616
Именно проблема е че това си го измислиха в последния момент. Ако от самото начало имаха ясен принцип, на база на който да приемат децата това изобщо нямаше да се коментира в момента. Горчилката идва от факт че освен че си го измислят в последния момент, очевидно трябваше аз да им се обадя за да благоволят да ми споделят техните притеснения 😒

# 617
  • София
Именно проблема е че това си го измислиха в последния момент. Ако от самото начало имаха ясен принцип, на база на който да приемат децата това изобщо нямаше да се коментира в момента. Горчилката идва от факт че освен че си го измислят в последния момент, очевидно трябваше аз да им се обадя за да благоволят да ми споделят техните притеснения 😒
Леле как са се потулили тия хубавци наши - направо не мога да повярвам. За пръв път чувам за такова скатаване Rage Нищо, търсете друго училище - тези не заслужават вашето дете!

# 618
  • София
Не знам доколко това, че едно дете говори като възрастен е плюс...ама това на най-последно място се дължи на прогресивната паралелка. Личен опит от доста непрогресивни паралелки с много такива деца.
Не се дължи само на това, но философстват, разговарят като равни за всичко, това е основен акцент. Една идея поa-зрели са децата, с богат изказ, свободно уверено поведение. Училището допринася, наблюдавам няколко такива деца. Това не е само плюс- има лек риск към арогантност, самонадеяност и тн, което също не е само от училище, но пак допринася. Дори срамежливите деца спокойно възразяват на възрастните. Не знам дали е хубаво, философски въпеос е, за другата тема.

За мен е напълно нормално да се говори с децата така. Обаче е ясно кой е възрастният и като усетя, че започват да прекаляват, го казвам - може да си приказваме, но имаме и работа да вършим, затова никакво мрънкане и продължаваме. Ако иска да си говорим - трябва и да работи.

Да, на практика училищата избират децата, когато има много кандидати - пазар на продавача. Но това не означава, че дори да няма много кандидати, ще приемат всеки, освен ако това не им е заложено в модела или просто не искат да губят пари, които са готови да отидат при тях. Родителите също избират, не е задължително да подпишат, ако решат, че нещо не ги удовлетворява.

# 619
  • софия
Аз не мога да разбера какво трудно има в ситуацията... заменете училище с лекар и става много красноречиво тежестта в действията на всяка една от страните. Ако аз имам нужда от лекар и кажа “докторе идвам”” и доктора ме дочака и излекува всичко е точно. Ако ми каже  “не, недей да идваш, не мога да те взема, потърси друг” пак всичко ще е точно, защото няма да има излъгани и аз пак ще имам време да се погрижа за здравето си. Ако обаче ми каже “давай идвай” и аз отида, а пък не ме вземе аз ще се гътна.
Ако аз кажа, “докторе идвам” и той ми каже “добре”, но аз не отида, то той ще получи част от парите за прегледа, аз се гътвам по собствена немърливост, но лекарят не само, че няма вина, ами поне отчасти му е платено времето, а най-вероятно междувременно е илекувал нкого. Айде да видим кой колко отговорност има в различните варианти?!
Е същото е и за образованието! И със същата важност трябва да де разглежда!

# 620
Е, вие вече се оляхте. Училище ще сравнявам с лекар!? А не искате ли с Господ да ги сравняваме?

Кой става учител? Който е голям специалист ли? Тия младите момичета на по 25 - готвачки, актриси, всякакви, които преподават в едно поне 50% от училищата и са виждали дете само в градинката пред блока, да не си въобразявате че са топ-педагози или специалисти в областта си???

Да не забравяме все пак кой преподава на децата ни и да не се превъзнасяме чак толкова, а? Да не говорим, че всяка мутренска държанка и котката й вече отвори по едно експериментално, иновативно, прогресивно, либерално, артистично частно училище в края на краищата. За какво качество говорим?!

Предстои ми да прочета писмо на частно училище без правописни грешки... дори и сайтовете им са неграмотни на някои. Не става въпрос да пишем във форума набързо от телефона, все пак!

Хайде, слезте на земята и престанете да величаете нещо, което е на абсолютно същото ниво на каквото ни е целият хал.

Изгаврили се някакви самозабравили се тъпанари с хората и сега ще седнем да ги величаем, и да ги оправдаваме. Как пък не! Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно!

А това, че като нямало много деца не занижават нивото... вярвайте си! В частното всичко е пари и имидж. Те гонят всяко дете с по-така поведение или успех, само да докарат кухия имидж!!! Вярно ли се надявате на безкористност?

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 18:24 от Дирижабъл

# 621
  • софия
Какво бе Дирижабъл, се възмущаваш?
Дишай и чети, току видиш, че си на нашия акъл... то и да се противоречи не е лесно, трябва да си с бистра различна позиция. Засега си с нашата. Сега, това че не ти харесват примерите е друг въпрос.
Последния си абзац виж и ще схванеш. Ако не, сори, нищо не може да се направи. Не че има значение Simple Smile
Е, вие вече се оляхте. Училище ще сравнявам с лекар!? А не искате ли с Господ да ги сравняваме?

Кой става учител? Който е голям специалист ли? Тия младите момичета на по 25 - готвачки, актриси, всякакви, които преподават в едно поне 50% от училищата и са виждали дете само в градинката пред блока, да не си въобразявате че са топ-педагози или специалисти в областта си???

Да не забравяме все пак кой преподава на децата ни и да не се превъзнасяме чак толкова, а? Да не говорим, че всяка мутренска държанка и котката й вече отвори по едно експериментално, иновативно, прогресивно, либерално, артистично частно училище в края на краищата. За какво качество говорим?!

Предстои ми да прочета писмо на частно училище без правописни грешки... дори и сайтовете им са неграмотни на някои. Не става въпрос да пишем във форума набързо от телефона, все пак!

Хайде, слезте на земята и престанете да величаете нещо, което е на абсолютно същото ниво на каквото ни е целият хал.

Изгаврили се някакви самозабравили се тъпанари с хората и сега ще седнем да ги величаем, и да ги оправдаваме. Как пък не! Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно!

А това, че като нямало много деца не занижават нивото... вярвайте си!

# 622
  • София
Тоест един може да те прецака, а друг не може, така ли? Щом са казали, че ще изпращат документи, значи детето е прието и толкова. Какво има да се отмятат! Ако ти се откажеш губиш капарото, а ако те се откажат какво губят - нищо! Обаче ти губиш всичко, защото пак трябва да търсиш училище, а логично като са ти потвърдили, че приемат детето и ще получиш документите, значи ти си се отказала вече от другите училища, ако ще в още десет да е прието детето.

Спокойно, слезли сме на земята, не пасем трева! И преди да кажеш нещо за обвързаност - аз съм съвсем неутрална в тази тема.

# 623
Аз не мога да разбера какво трудно има в ситуацията... заменете училище с лекар и става много красноречиво тежестта в действията на всяка една от страните. Ако аз имам нужда от лекар и кажа “докторе идвам”” и доктора ме дочака и излекува всичко е точно. Ако ми каже  “не, недей да идваш, не мога да те взема, потърси друг” пак всичко ще е точно, защото няма да има излъгани и аз пак ще имам време да се погрижа за здравето си. Ако обаче ми каже “давай идвай” и аз отида, а пък не ме вземе аз ще се гътна.
Ако аз кажа, “докторе идвам” и той ми каже “добре”, но аз не отида, то той ще получи част от парите за прегледа, аз се гътвам по собствена немърливост, но лекарят не само, че няма вина, ами поне отчасти му е платено времето, а най-вероятно междувременно е илекувал нкого. Айде да видим кой колко отговорност има в различните варианти?!
Е същото е и за образованието! И със същата важност трябва да де разглежда!

Е, не е същото. Ако състоянието е спешно, търсим спешна помощ. Ако не е спешно, уговорката с лекар е като всяка друга уговорка. Хайде да започнем да сравняваме учителите и с продавачите в супермаркета. Ако някой откаже да ни обслужи, ще вземем да умрем от глад.
За това кой какви изводи би си направил за дадено училище, сте права. Но аз лично не бих обобщавала толкова прибързано. Поне не докато не чуя и другата страна.

# 624
  • София

Колко арогантно изказване.... Наистина ли Ви е такова отношението и мнението за учителите на Вашето дете?

# 625
  • София
Почти на 100% съм убедена, че готвачка не е преподавала на децата ми. Joy

Дирижабъл, прекомерната употреба на препинателни знаци не прави една позиция по-убедителна, а само по-истерична.

# 626
  • софия
Fauvette, отново провокирате недоумение в мен. Извинвайте, някой тоднина на собственика ли сте? Или пък собственика? Или пък служител?
Ама къде е била тая ваша радетелност за справедливост към запазване доброто име и позиция на сума ти други училищя в темата докато години сте я чели години наред? Нали така казахте-години наред търпите бла бла бла несправедливостта на потребителите към училища разшични ит СС.  Защо не скочихте така непримиримо през тив години, ами скачате сега за Мейпъл? Моля ви се, прегледайте си настойките за справедливост!
Дирижабъл също!

# 627
  • Пловдив/София
Аз съм без думи. Много грозна стана темата. Харесвах някои постиве, Дирижабъл, но това надменно отношение към учителите и постоянното говорене за мутри говорят само лошо за Вас. Аз уважавам учителите на децата си и искрено се надявам в нашето училище да няма родители като Вас. Стойте си в бутиковите.
И не, не съм в СС и не съм им фен (основно заради тази тема), но в дискусията е очеизвадно кой простее и кой спазва нормални граници.

# 628
Почти на 100% съм убедена, че готвачка не е преподавала на децата ми. Joy

Дирижабъл, прекомерната употреба на препинателни знаци не прави една позиция по-убедителна, а само по-истерична.

Sanakа, нали уточнихме че при вас децата ги обучават супер топ учители. Говоря за екипире по разни малки частни.

Иначе е готино - те си решават, накрая в седми клас се величаят и с резултатите на децата и родителите и си ги приписват. То и едно дете беше писало по-назад в годините... самата истина.

Моето готвачка ГО е обучавала. Режисьорка също и то в едно от набедените елитни...

# 629
Леле, колко се е раздвижила темата тези дни, предполагам от кампанията, която тече в момента. И ако повечето постове бяха мнения на родители за училищата, в които учат собствените им деца (положителни, негативни, информативни или каквито и да са), цена нямаше да имат.

Дискусията последните страници ме накара да напиша още нещо за моя опит със СС - детето ми имаше късмета да попадне на двама прекрасни класни ръководители (нали след ПУК ги джуркат), а аз имах късмета да попадна на родители, които са доста близки до мен като манталитет, начин на мислене и ценностна система. Училището съдейства с превоз на децата за партита за РД, ако е поканен ЦЕЛИЯТ клас и това се насърчава (да няма непоканени деца). Съответно родителите се събирахме 6-7-8 пъти в годината и рождените дни за мен бяха също толкова приятни, колкото и за детето ми. Благодарение на тези хора оцелях психически в началото на годината, когато всички бяха изтерясали заради бройките заразени учители и абдикацията на МОН - родителите в нашия клас бяха изключително отговорни към другите, спираха децата от училище дори и само при възможност за контакт с болен (да не говорим за болен в семейството), информирахме се едни други и се подкрепяхме / помагахме на отсъстващите. Тази отговорност и поведение ме караше да съм една идея по-спокойна като изпращах детето в клас.

И за да не съм само с положителен коментар:
- мисля, че училището можеше да се подготви малко по-адекватно през лятото за Ковид кризата и по-скоро за ситуацията с карантинирани или отсъстващи по други причини деца (например доброволно карантинирани или спрени заради леко неразположение, за да не тревожат останалите). Предполагам има адекватни и не кой знае колко скъпи китайски камери и разни джаджи, така че децата да могат да са онлайн и активно присъстващи в същото време. Но на чужд гръб и 100 тояги са малко, може и да не е толкова лесно.

Когато целият клас беше карантиниран или в ДО, нямам никакви забележки - учителите се справиха пъти по-добре от дистанционното през март.

- част от родителите бяха доста напрегнати в края на годината и спряха децата от училище преди официалното ДО - еми предполагам не са били много доволни и щастливи от обучението, което получиха през тези седмици. Както казах, училището не беше много подготвено за този сценарий

- поискахме от у-щето да минем ДО целият клас или някаква смесена група - отказаха ни (това за мен не е непременно в графа лошо)

- имам позната, която премести детето си от СС - при тях се натрупа недоволство с времето - началната учителка не им пасна (следващата година преместиха дамата за класна на по-горен клас, явно е имало по-всеобщо недоволство), бусът не им беше удобен (не стигаше точно до комплекса им) и с увеличението на таксите и дистанционното март месец, явно им дойде в повече

Дирижабъл, разбирам защо мнението Ви за ЕСПА е толкова лошо, все пак имате много негативен опит с тях. Но не разбирам, защо толкова злобно нападате СС и потребителките с деца там, обиждате ги и им преписвате думи, които не са казали. Не ви приеха в училището ли? Или Ви е криво, че други са имали късмет с първоначалния си избор? Еми да - щастлива и горда съм с детето ми и няма да си кривя душата и да търся под вола теле, за да могат хора, които не са удовлетворени по един или друг начин, да се чувстват добре .

Някой може ли да ме просветли какво е ЕЖК?

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 21:29 от Сейчан

Общи условия

Активация на акаунт