Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 766
  • 750
  •   1
Отговори
# 45
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не сте ли на голосеменни и сагови? Wink
признавам, саговите съм ги пропуснала и в седми и след това.

# 46
На моя син класният му преподава и биология, и точно днес му се извиних, че биологията явно не е сред предметите, които увличат набора ☺️ абе 5 може би ще върже.

# 47
  • София
Аз бях против ДО, но е факт, че той от училище ни донесе Короната, та я минахме всички в къщи. Нямаше как да го изолирам в една стая. Неговата е няма 9 квадрата, щеше да е жестоко. Плюс това сме с една баня и тоалетна, няма как да го избегнем. Моето мнение е, че неминуемо 90% ще минат през вируса, независимо от мерките.

По колко пъти?
По 2-3 пъти годишно... колко хора ще издържат? Остави непосредствената смъртност - с колко ще се снижи средната продължителност на живота (проклетото нещо никак не минава без трайни увреждания) - и колко ще се снижи КАЧЕСТВОТО на този живот?

Няма такова животно като естествено постигнат стаден имунитет. Просто няма. Поради естествения прираст. Ако имаше всички болести, предизвикващи траен имунитет, щяха да изчезват в рамките на едно поколение. Нямаше да сме и чували за такива неща като вариола или варицела (примерно), но дори и "прескачащите" (м/у видовете) болести, стига да водят до имунитет, щяха изчезват. Но не е така.

Остава и въпросът доколко хората, имащи имунитет, могат да бъдат преносители. Не го казвам в смисъл, че могат да са, а в смисъл, че не знам. И, доколкото мога да преценя, това не е известно и на международната научна общност. Защо (и дали) такива експерименти не се правят с лабораторни животни... и защо (или дали) в случай, че се правят, не дават еднозначни резултати, които да се публикуват - това също не зная.

Desem, аз пък преди малко отворих учебника по биология със същата цел - да "сдъвкам" информацията от урока и останах втрещена - едни папрати и мъхове, едни непознати за мен думи, пък и обяснено за размножаването им пак с една сложна терминология ... Затворих го и казах на детето, че това не е толкова важно, да научи само някои от определенията и толкоз. Наистина се учат страшно излишни неща.

Отдавна не съм преглеждала биологията, но не съм забелязала да има нещо кой знае колко особено или страшно из нея... или толкова различно с/о това, което аз съм чела навремето. Може би е редно да отбележа, че в този период от живота си се интересувах от биология, но... все пак. А за излишните неща - в зависимост от това с какво ще се занимава детето почти всичко е излишно от този етап на образованието. От друга страна, ако не се докосне до него, ако не бъде принудено да вникне поне в "началото" може никога да не открие призванието си... просто понеже не е имало шанса да види, че интересът му е там.

Много конкретен и личен пример: до ден-днешен "на ум" смятам с броене. Признавам си, не знам таблицата за умножение. За всички такива сметки си има... калкулатори. От друга страна, занимавам се с физикохимия и компютърни симулации... Заплелена съм от графите и невронните мрежи. В университета висша алгебра учих просто понеже е нужна, никакви емоции не предизвикваше в мен - но да, без нея няма как. Но няма как да се решават еволюционни или термодинамични проблеми без нея. Ако... ако бях спряла на ниво "не мога да смятам добре, значи, математиката ми е чужда и по-добре да я прескоча" никога нямаше да открия любовта си към... ами, по-сложната материя.

Години наред се опитвах да убедя Врячо в невероятната магия да симулираш нещо от живота, не просто да караш някакви фигури да се движат и да взаимодействат на екрана. С близък до нулевия успех. Наскоро той е попаднал на някакви клипове за симулации (като цяло не просто над, а светлинни години над каквото и да е близко до неговото ниво), използващи невронни мрежи за предвиждане (сравняват го с резултати от молекулна динамика). И се стигна до обратното - аз да го убеждавам, че такова нещо скоро няма да може да прави и и на мен би ми отнело... вероятно поне повече от година, за да навляза, а той да ми казва колко е яко и как иска да прави такива неща...

А работата с "излишните" термини е като с "излишните" букви. Няма как да четеш / разбираш теориите, изводите, същността на някоя наука, ако не познаваш езика. И да, ученето на буквите е, меко казано, скучно и досадно - за всички. Но може ли нещо да се сравни с четенето на книги?

Последна редакция: вт, 15 дек 2020, 01:10 от katiABV

# 48
KatiABV, нямам идея по колко пъти, само казвам, че според мен малцина могат да се опазят. Колкото и да се пазим, неминуемо всеки от семейството контактува през деня с хора, които са контактували с други. Вероятноста един да е заразен е голяма. Като гледам и тенденцията, ме все повече хора не ходят на тестове, за да избегнат карантината. Та нещата стават като руска рулетка. Еми аз лично не бих си избягвала детето като прокажено, точно когато е болно. Ми гледах си го и си го гушках, като не му е добре.

# 49
  • София
Аз също съм за учене на различни неща и не трябва да се пренебрегват, ядосвам се на глупостите. Аз знам, как работи транзисторът - доста по-късно съм учила за тях, щом са решили че и децата трябва знаят, да го напишат просто как работи - за обща култура (а и техниката не може без тях). Показали един вид и ако сега някой им даде обратния модел , едва ли ще се досетят, че е транзистор или ще решат, че има грешка в означението или схемата с преходите.
В един урок им напляскали - резистори , бобини, кондензатори, трансформатори, диоди (светодиоди, мигащи диоди, схема Грец), трансформатори, как пък нямаше и един оптрон за разкош или изчисляване свързване тип звезда.
По ТП беше да препишат определения абсолютни неразбираеми, затова се ядосах. Обяснявах всичко - къде какво минава/неминава, но като стигнах до трансформатора вече се ядосах.

Биологията: проблемът е в програмата и измисления предмет ЧП след 5 клас.
Ние даже сме учили много повече , но разпределено в няколко години и с различни части на науките, не като сега да им набутат всичко ( без човешкото тяло) в една година, две години преди това да е бла бла, щото е 3в1 предмета... няма да забравя звънчевия трансформатор в частта Физика в 6 клас, няколко пъти обяснявах докато схване детето (баткото), животното дето вече почти го няма, без да са наясно самият трансформатор какво прави.
Справях се навремето харесвах Биологията, но тестовете от олимпиадата са по 11-12 стр. Баткото имаше интерес и като ги видях щях да припадна - от едноклетъчни до животни през ботаника ...

Последна редакция: вт, 15 дек 2020, 14:29 от Desem

# 50
  • Русе
Аз да попитам това последната седмица преди ваканцията ли е? От понеделник, 21.12 във ваканция ли са?

# 51
VAVA, не съм влизала в сайта на СМГ, има ли час от който ще е активен и съответно час до който може да се решава ПИ?

Аз записах спонтанно сина ми, въпреки, че той не ходи на школа и учи в най-обикновена паралелка и сега се чудя дали теста ще е на училищно ниво, или ще е по-сложен като за СМГ. Но ще видим...
Началото е обявено за 9ч на 20ти и продължителност 150мин.

# 52
Аз да попитам това последната седмица преди ваканцията ли е? От понеделник, 21.12 във ваканция ли са?

До 23 учат, от 24 са във ваканция

# 53

До 23 учат, от 24 са във ваканция
не съвсем - промениха ваканцията заради извънредните мерки - учат последно на 21,12 и от 22,12 са ваканция

# 54
  • София
Не им ли удължиха ваканцията от 21.12 или аз бъркам?

# 55
Да удължиха я! Понеделник- 21- са последно на училище. После ваканция.

# 56
  • София
KatiABV, нямам идея по колко пъти, само казвам, че според мен малцина могат да се опазят. Колкото и да се пазим, неминуемо всеки от семейството контактува през деня с хора, които са контактували с други. Вероятноста един да е заразен е голяма. Като гледам и тенденцията, ме все повече хора не ходят на тестове, за да избегнат карантината. Та нещата стават като руска рулетка. Еми аз лично не бих си избягвала детето като прокажено, точно когато е болно. Ми гледах си го и си го гушках, като не му е добре.

Да, разбира се. Нали си е твоето дете, гледаш си го, гушкаш го... но не го правиш и с другите. И понеже това точно е болест, от която човек може да боледува средно м/у 2 и 3 пъти годишно... да приемем, че без друго ще ни се случи и да си караме смело напред е доста ... как да кажа... неразумно. И да, за това си права, единственият начин да се избегне (евентуално) срещата с вируса е да се снижат драстично, до абсолютния минимум контактите - и като брой, и като продължителност, и като качество. Уви.

Аз също съм за учене на различни неща и не трябва да се пренебрегват, ядосвам се на глупостите. Аз знам, как работи транзисторът - доста по-късно съм учила за тях, щом са решили че и децата трябва знаят, да го напишат просто как работи - за обща култура (а и техниката не може без тях). Показали един вид и ако сега някой им даде обратния модел , едва ли ще се досетвт, че е транзистор или ще решат, че има грешка в означението или схемата с преходите.
В един урок им напляскали - резистори , бобини, кондензатори, трансформатори, диоди (светодиоди, мигащи диоди, схема Греци), трансформатори, как пък нямаше и един оптрон за разкош или изчисляване свързване тип звезда.
По ТП беше да препишат определения абсолютни неразбираеми, затова се ядосах. Обяснявах всичко - къде какво минава/неминава, но като стигнах до трансформатора вече се ядосах.

Биологията: проблемът е в програмата и измисления предмет ЧП след 5 клас.
Ние даже сме учили много повече , но разпределено в няколко години и с различни части на науките, не като сега да им набутат всичко ( без човешкото тяло) в една година, две години преди това да е бла бла, щото е 3в1 предмета... няма да забравя звънчевия трансформатор в частта Физика в 6 клас, няколко пъти обяснявах докато схване детето (баткото), животното дето вече почти го няма, без да са наясно самият трансформатор какво прави.
Справях се навремето харесвах Биологията, но тестовете от олимпиадата са по 11-12 стр. Баткото имаше интерес и като ги видях щях да припадна - от едноклетъчни до животни през ботаника ...

С това съм абсолютно съгласна - програмите по физика, химия и биология са абсурдни. И не, не учат повече, отколкото сме учили ние, но да, учат го по напълно разхвърлян и произволен начин, така, че всъщност нищо да не се научи. За трудовото нищо не мога да кажа, никога не ми е хрумвало да разглеждам учебника.

# 57
  • София
Кати, и аз не бях го разглеждала. На мен ми бе интересно по този предмет в училище.
Имахме страхотна програма, организация, оборудване. До 6 клас си бяхме в нашето училище правихме много неща, но в 7 и 8 клас вече ходихме в базови училища, където имаше специално оборудвани кабинети (още по-)и беше супер...още повече като включиш самото кръстосване на града на цялата група Joy

Снощи изрева след 22ч., че имала и това да пише, а знаех, че няма да си легне без да го направи. Та ударих едно рамо докато тя дописваше домашно по математика.
Може да се каже, че съм компетентна по всичко (на високо ниво за 7клас и да съм забравила бързо включвам) само да не ми се падне въпрос от БЕЛ или ФВС, е тук с последното съвсем го закъсах, за двойка ще се се измъча.

# 58
  • София
Питах класната предишната седмица, каза, че от 21.12. са ваканция, т.е. на 18.12. са последно на училище. Вчера гледам на сайта на МОН, на 21.12. са на училище и след това ваканция. Ами големи са идиоти, без извинение, голям хаос, голямо нещо. То вярно, че е сложно, ама чак пък толкова да се измисли като хората...

Според мен децата сега по отделните предмети учат много по-малко от нас. Уроците им са адски "стенографски", не са увлекателни, тези учебни тетрадки по всеки предмет са абсолютно безсмислени.

Ех, за короната.. надявам се, че не е истина, че ще го караме по 2-3 пъти годишно. Едвам сега се оправяме вкъщи, намалили сме контактите до санитарен минимум, но ето, първо мъжът ми се разболя, след това всички останали, хем той се изолира от началото. Слава на Бога, сравнително леко минаваме. Но не мога да си представя животът да продължи все така и догодина, много ми е тегаво, зле се отразява на децата.

# 59
Catty, заповедта по начало си е за учебен 21.12. Дадоха допълнителни 2 дни ваканция. Или учителката не е разбрала, или си е решение на училището някакво. Аз хаос не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт