Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 861
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
  • София
christina1980, определено има нужда от прости хора, такива дето не знаят много, в това число езици.

В гимназията на баткото от миналата година всички паралелки са с Интензивно изучаване на ЧУ. (Редактирано след поста на Дидева)

Езиците са нужни не, за да са преводачи, а за работа. Държава с малко говорим език сме, така че нямаме избор, трябва даде учат езици.

Преди много години състудент бе няколко месеца по програма в Дания. Впечатлението му бе, че всички говорят АЕ, в т.ч. разказа за дърводелец, дошъл за някакъв ремонт в квартирата му.

Скрит текст:
Завършила съм професионална  гимназия, мъж ми е с ЕГ.  Неговите практически умения от  гимназията са по-полезни от моите. Моите гимназиални знания са абстрактни. Никога не съм практикувала, е мога да се справя, но полза никаква. "Днес", когато се наложи да се прави нещо, професионалиста наблюдава непрофесионалисти и подава нещо. Ако не се лъжа, 2 от съучениците ми работят по специалността, но те продължиха с абсолютно същото висше, т.е. полза нула от "гимназията".
В университета си личеше кои какво е завършил, като първите 2 г. бе голям зор за тези с практическите умения.

Информационните технологии на нашите деца са МС офис, аз съм самоука и се справям по-добре от тях, независимо, че те учат "систематизирано".
Пълно е с СХН паралелки, но какво ли ще научат там.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 18:56 от Desem

# 316
Ако не се лъжа  още от тази учебна година всички осмокласни паралелки в тази гимназия  са с  РИЧЕ, което според мен е по-добрият вариант, ако не си профил Чуждоезиков.

# 317
  • София
Дидева, възможно е. Езикът не съм го следила там. Ако е така от там ще са само -2 паралелки, но няма да са в бройката на езиковите.
Да, ще редактирам , погледнах

# 318
Изследването си го назначих сама, в момента не мога да се свържа с джипито
За диабет 2 се правели и други изследвания но за диабет1  глюкоза, това което четох
Ще повторя изследването, но по празниците щях да се побъркам, ако не бях пуснала изследване

# 319
Това са мои любителски изчисления на база ПЦС и ДПП за последните години.
Скрит текст:

# 320
Аз моите деца ги пращам на курсове по езици, но то не може пък по всичко да бъде изпратен на курс. Според мен по добре математика и технически специалности да се учат в училище. Аз технически се оправям по-зле от седмокласника.

# 321
  • На морето!
Тръпна и аз в очакване да видя какви паралелки и места ще има в Бургас. Миналата година кметът разкри няколко съвсем нови паралелки в професионалните гимназии преди 3то класиране и с това създаде страхотен хаос, така че очаквам всичко, макар че и ние сме се насочили към езиковите гимназии.

# 322
  • София
christina1980, за съжаление технически са по-неподготвени от нас.
Имат в учебниците устройство на шевна машина/бормашина.... но на живо не са виждали.
Какви ли не инструменти сме пипали като деца (всякакви видове стругове, пили, чукове, гилотини, шевни машини, готварски печки,  оживявали сме ел.схеми, ...) и то в малките класове. Те най-сложният инструмент, който са пипали масово, е ножици.
Ползват разни приложения за комуникация, в същото време не се справят добре с форматиране, затрудняват се кое от МС офиса за какво да ползват - пишат се безкрайни текстове в excel и таблици, които ще обработват данни в word (гледам и по-млади колеги колко са зле)

# 323
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Изследването си го назначих сама, в момента не мога да се свържа с джипито
За диабет 2 се правели и други изследвания но за диабет1  глюкоза, това което четох
Ще повторя изследването, но по празниците щях да се побъркам, ако не бях пуснала изследване

разбирам те. просто следващия път пусни едновременно глюкоза и инсулин. добре е да се видят заедно.
Скрит текст:
в такова положение бях преди месец. а когато излязоха резултатите (и не бяха добри) съвсем щях да се побъркам.
за себе си по-лесно приемам и по-лоши да са, но за детето...
оказа се че човека си пийвал мляко през нощта и на сутринта изследването си показало, но докато разбера от какво е завишен изнсулина побеля и боядисаната част от косата ми.
писах за инсулина само защото от личен опит Sad знам, че да се изследва само захар не е достатъчно. Sad личната лекарка и на профилактиката ми пускаха глюкоза 3 години, всички ме уверяваха, че е в норма и не трябва да се притеснявам, а се оказа, че за да успее да я поддържа в норма организмът буквално бълва инсулин.

# 324
  • София
За мен изучаването на език/езици е много важно. Малка част от завършилите  ЕГ стават преводачи, но хора с чужди езици се търсят на много места, вкл. и в държавната администрация. Да не говорим, че знаенето на езици дава конкурентно предимство, според мен. От друга страна масово не се знае дори на работно ниво АЕ, напр. В Нидерландия съм си говорила с ватман на английски, в Брюксел с таксиметров шофьор и полиция. У нас не мисля, че може да се намериш такива или са наистина единици.
Ученето на чужд език масово е проформа за мен. За това се ходи или на скъпи курсове, или в ЕГ. За съжаление е същото и по ИТ.

# 325
St Dobri благодаря за споделения опит, ще го приложа.
В каква връзка пуска изследвания, може на лични, да не оспамваме темата
За ученето на езици, английският език е задължителен, да знаеш и други е предимство
Но си мисля, английския  спокойно може да се учи на школа или самостоятелно
Има смисъл да се ходи в езикова, ако се учи друг език и то основно немски
Всеки език е богатство и предимство, но другите са малко неприложими, поне не толкова масово
За ИТ не мисля , че в училищата има добре подготвени учители, които ще ги научат на нови неща, може би изключения правят няколко училища в София
Но при нас в провинцията, тези които преподават в телерик, преподават и системно програмиране, та не мисля, че има някаква разлика
Това са си мои разсъждения, може и да са далеч от истината.

# 326
Здравейте!
Ние се разходихме за 2-3 дни до село, където дори и мобилните трудно се хващат Simple Smile и съм назад с материала.
Честита Коледа!
Език - английски е абсолютно задължително да се знае на прилично, поне разговорно ниво. От нивото именно зависи и дали АЕ да се изучава в гимназия или друг чужд език. За нашите мисля задължително да е друг. Големия влезе миналата година с НЕ, набора ще видим как ще се развият нещата Simple Smile но ще настоявам да е друг език, дори и Испански, Руски...всеки език ще е от полза.
За мен е задължително да се продължи образованието след средно и имам някой притеснения как ще се случат нещата след професионална паралелка, затова ще залагаме на профилирана.

# 327
  • България, София
С малко закъснение - Честито Рождество! Нека във всеки дом има здраве, любов, топлина и хармония и да имаме повече време за радости и за любимите хора!
На патерици - честити да са коледните и вчерашните именици!

Като човек, завършил ЕГ навремето, съм ЗА ученето на езици. За мен тази възраст е най - добрата и най - подходящата за добро научаване на чужди езици. Колкото повече, по - добре. И да, не е задължително с чужд език човек непременно да стане преводач.
Наборката засега се е насочила към ЕГ. Иска корейски, японски или френски. Първият избор е заради увлечението й по К - РОР културата. Аз честно казано бих предпочела други варианти на езици, но може и тя да размисли. Има време. НЕ изключва категорично, защото не й харесва как звучи.
Сестра й е с НЕ и РУ. АЕ до 7 клас учи и сега си го поддържа по - скоро разговорно, но вероятно ще ходи на курс за сертификат в някакъв момент. Просто сега е натоварена с други неща.
Така или иначе каквото и да избере седмокласничката, трябва да има добри резултати от НВО. А нещо хич не е мотивирана.
През ваканцията, колкото и да ми се искаше да си почине малко, има домашни от учителката по МАТ и от школата по БЕЛ.

# 328
Честито Рождество и от мен.
Пожелавам здраве и нормален живот в семействата Ви. 🍀

Домашното по Бел за школата е огромно. Написал е общо 2 листа от общо над 30, че и преразказ има.
Отделно вчера имаше частния английски и за него учи.
Нищо друго не е пипнал, а не е като да няма и за училище . Но и аз смятам, че ваканцията е за пълноценна почивка.
Има време, ще научи. А и като са ДО има повече време спестено от придвижването до училище и в дните когато не е на тренировка си учи за училище следобедите.
И при големия ми син 7 клас беше доста спокоен, сега малкия също не се впряга допълнително, но той като цяло е по- лежерен. Аз се радвам, защото смятам, че стресът причинява най- сериозни щети на здравето.
Ако не стане в училище номер 1 в списъка , има резервни варианти.

Тези дни играем много семейни игри, говорим си, разхождахме се, четем си книжки... Въобще хубаво ни е.

# 329
  • София
При нас тази ваканция от училище ги пощадиха с домашните, което ни е добре дошло.
От школата има малко по БЕЛ, но огромно по МАТ. И тъй като по МАТ има неизяснени неща, детето самО си реши да наблегне на този предмет. Не минава и ден без да решава задачи; най-хубавото е, че го прави по собствен избор, а не под натиск.

Общи условия

Активация на акаунт