Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 862
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да се похваля: успях да не се изкуша и да променя обещаното бездействие на наборката по време на част от ваканция, т.е. почивка от 21 до 27.
Има какво да се прави в останалите дни - предстои класно по мат, ПИ по БЕЛ и Мат.
Днес имаше урок по Мат и вчера си писа домашно, а след урока направихме разбор и за следващите три дни, ще решава НВО тестове по Мат. Ходи на 1 ПИ, но не беше решавала предварително. Следващите почивни дни ще й обърна внимание с БЕЛ или тя на мен, че някои неща тя ми ги разяснява Simple Smile

# 331
  • София
Моето се е отдало на активна почивка. В събота и днес ходихме на ледена пързалка и тия дни отново ще я посетим, защото мнооого й хареса.
Днес й напомних утре или в сряда да намери време да направи един ПИ по математика, а тя ме помоли, да не й развалям ваканцията. Като свърши ще реши всички които съм й приготвила.
Аз взех, че се съгласих и тя беше много учудена от моето решение, защото брат й свободен ден нямаше, когато беше 7 клас. Може би съм станала по - добра и сговорчива 😁

# 332
  • Варна
И у дома ваканцията е абсолютна. Никакви уроци, домашни и учене. Отдала се е на четене девойката (чете "Малки жени" и страшно й харесва). Готвим, играем игри семейно и ходим по разходки - абсолютна идилия Simple Smile. Надявам се в идните "работни дни" да я уговоря да завърши домашните за школата и за училище. Не са много, но не ги е подхващала още.
Относно ЕГ - личното ми мнение е, че ако детето не е ориентирано в конкретна насока, са най-добрия вариант. Но предвид факта, че в много училища вече има интензивно и/или разширено изучаване на език, пралелно с придобиване на други знания и умения, бих насочила детето си другаде. Определено АЕ на ниво минимум В2 (да не кажа С1) е абсолютно задължително за тяхното поколение. Всичко освен АЕ ще се гледа като чужд език. И отново поне такова ниво си трябва, за да може да се брои за работен език. Поне така разсъждавам аз за моето дете, не настоявам да е валидно за всички.

# 333
До къде сте стигнали по материала по мат? Струва ми се че сериозно изоставаме.

# 334
До къде сте стигнали по материала по мат? Струва ми се че сериозно изоставаме.
Последно учеха смеси и сплави
Довършиха алгебрата, сега щели да започват геометрия

# 335
  • Варна
Аз да питам как се справят вашите седмокласници с химията? Моят се е запънал като магаре на мост, това е ужасно трудно, нищо не разбирам и няма да го уча. Вярно, че учителката беше месец в болнични, вярно че няма кой да обяснява, даже на урок го пратих, за да разбере как се изравняват химичните уравнения. И пак не иска да погледне. Чудя се как да му помогна да преодолее това и да почне да учи. Със зубрене не става, някак трябва да му стане интересно.

# 336
При нас по математика тепърва ще започват задачите от движение. Въпреки че имат по 10 часа седмично ( 8 по програма и 2 по желание за тестове по формат НВО), не бърза госпожата, доста упражняват.

# 337
  • България, София
При нас приключиха раздела. На 05.01. ще имат класно по МАТ. Още една основателна причина да решава задачи през ваканцията. Че на последните тестове резултатът е пълен резил.
Все пак не решава по цял ден Simple Smile Излиза на разходки с приятелка, вчера бяха на гости при леля си. Играем на игри, гледаме филми.

Dive, за езиците съм много съгласна с теб. Само АЕ не е достатъчен. Затова много се зарадвах на каката, че избра НЕ и РУ като втори език.

# 338
  • Варна
Мисля, че и при нас са до текстови задачи - движение, смеси, работа, лихва... Някак много набързо ми се стори, че минаха през тях, вероятно ще има упражнения тепърва, знам ли...
Моето дете има подчертан уклон към природните науки, без биология. Обожава химия, много обича физика, география, интересна й е астрономията. Вероятно е попаднала на учители, които са събудили този интерес, защото не бих казала, че вкъщи сме специалисти по тези науки. Историята и биологията ги учи, колкото да не изостава, но там няма какво толкова "да не разбираш" - или си учил, или не.
Относно езиците, вероятно ще заложи на АЕ като първи, ако не е ЕГ, а ако е ЕГ ще е испански. Засега така май вървят плановете й.

# 339
  • София
При нас също са на смеси и сплави. Но задачите за движение, както и за смеси и сплави, бяха изложени асинхронно, т.е минат, но всъщност неусвоен материал.
svetli, наложи се по химия и аз да се включа - гледах ucha.se и четох в учебника, май ги схвана наборът. Не знам, като се върнат присъствено, какво ще се случи, направо не ми се мисли.

# 340
Смеси и сплави по математика последно са упражнявали. Но имаме проблем със задачите от движение. Доста решиха, но като че са им трудни... Още упражнения са нужни.
То време за учене почти не остана. На 31 и 1 няма да се получи. Евентуално днес, утре, събота и неделя. Реално 4 дни.
А и повече от 2-3 часа на ден също не могат да учат. Излизат с приятели, гледат филми и играят на телефоните си.

# 341
  • На морето!
И при нас са на смеси и сплави. Класните отлагат до завръщането в училище, което се надяват да е за 12-ти.
Аз уж щях да давам ПИ, но нещо не ми върви организацията. Детето наваксва с тренировките, пише си домашните за училище и школата и играе на игри. Днес си има и гостенче, така че и днешният ден отпада за допълнителни задачи.
Знаете ли какво се случва със заповедите на МЗ за частните школи и занимални? Уж щяха да отварят от 22ри, но като гледам нашите се стягат и януари да са онлайн.

# 342
Регалия ще са он лайн до 31 януари

# 343
  • София
И младежът е до "сплави" по математика.
Направи едно ПИ с учителката си по математика, която не му призна последните две решени задачи, защото не ги е разпиасал. Добре го поля със студен душ... не, че това го мотивира да решава повече. Та, да попитам - има ли някакви изисквания за разписването на самото НВО?
За химията - добре, че навреме ми се оплака, че нищо не разбирал, та се върнахме на "Валентност", от където тръгват част от условията за изравняване. В момента, май само 2-3 деца се справят с уравненията.
За решенията на министерството, аз съм на мнение, че толкова противоречива политика трябва да е подсъдна (не коментирам действията само на сегашното). Разбиха цялата система от техникуми (и последващите инженерни специалности), снижиха критериите, тотално демотивираха учителите да преподават в подобни училища, а сега се сетили да "вкарват" децата да учели професии. Аз съм завършила техникум, а после ТУ като естествено продължение (голяма част от съучениците ми - също, но има и такива завършили медицина или право), но не бих подтикнала сина си да кандидатства в техникум. Не ме радва среда с деца изкарали 20 т. на НВО, а и преспективите за по- нататъшно развитие (университет) за момента са ми супер неясни. Какво се случва, ако след техникум решиш, че искаш да ставаш археолог или лекар - не си учил нито химия, нито история... Какви преспективи имаш и не е ли прекалено обвързващо за бъдещето ти, решението, което взимаш в седми клас... Опитват се да копират немската система, без обаче да направят основата, на която се основават решенията за развитие.

# 344
  • Варна
Molive, напълно споделям мнението ти за техникумите. Първо ги развалиха, сега ще спасяват с реклама. Факт е, че средата не е ок. Някъде виждам желание на някой техникум да направи нови, интересни специалности, но губят кандидати именно заради вече лошата слава и средата. Моят син е много запален да учи хардуер. Не програмиране, хардуер. Иска да сглобява конфигурации, да прави мрежи... Е, къде да го пратя с чисто сърце?

Общи условия

Активация на акаунт