Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 532
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
  • България, София
Догоних ви най - после. Изпуснала съм купона от предишните страници Blush

Честита да е новата година и от мен! Живи и здрави всички бъдете, а нека годината бъде щастлива, успешна, мъдра и спокойна! Всяко наборче да се представи блестящо и да бъде прието в желаното училище, а на нас много сили и здрави нерви пожелавам, че ни чакат още няколко месеца "забавления".

Само моето дете ли е ръб по математика? Да ме подкрепи някой че ще се застрелям. При толкова инжове в рода направо не знам дали не са го сменили в родилното. Никак не му се отдава, убягва му всякаква логика или все забравил пропуснал не видял. Верно че силата му е сферата на изкуството ама това с математиката много натоварва. Съмнявам се че ще изкара повече от четири.
Не си сама. И моята девойка се бори с математиката, ама хич не й е лесно. И на частни уроци ходи, ама мързелът й пречи, отделно, че този предмет не й е стихията, а с госпожата в училище няма химия откак ги е поела в 5 клас.
За помощ аз криво - ляво се включвам, баща й се въздържа, че и на него този предмет не му е сила. Сестра й, като минала по този път, би могла да оказва помощ, ама невинаги иска или има време. И те така.
Ту беснея, ту се успокоявам, че моето, дето трябва все да го тикам, не е единствено. На моменти се уморявам ужасно, после поемам глътка въздух. Лошото е, че докато ме е налегнала умората и съм поспряла с ръчкането, се натрупват пропуски, които трябва да се наваксват, а това време може да се използва далеч по - смислено и полезно. Ама това е положението. Пак е време да наостря остена.

# 511
Днес като му видях хисторито, ютуб 2часа на телефона и 3 на лаптопа Anguished
Взех му всички устройства , дано до утре ми мине да му ги върна
Това ДО ще ме довърши
Тотално съм отчаяна,че от него може да излезе отговорен човек

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 18:28 от The Invisible

# 512
  • София
Вече съм се убедила, че в изпитите има и доза късмет, даже голяма доза... като се започне от задачите, които се падат, през квесторите и проверителите... Миналата година познато дете, с отлични резултати на пробни изпити по БЕЛ, на самия изпит започнало да преписва задачата за редакция вместо на 17.въпрос на мястото за 25.въпрос. Квесторите виждат грешката, започва се едно чудене какво точно да се направи и как да се поправи, викат директор и т.н., губи се ценно време. Накрая му казват да задраска всичко и да си препише задачата, където трябва. Детето, притеснено плаче и хълцайки преписва, но не му стига времето да препише 17.задача, да не говорим, че няма време, а и място за 25.задача - тезата. Сами преценете колко точки губи детето от всичко това, въпреки че е отлично подготвено. За втория модул вече е толкова притеснено, но не го пускат да излезе да се освежи и измие, защото правилата са такива. Преразказът също е под очакванията, вероятно заради липса на концентрация и най-вече заради притесненията... Съжалявам за дългия пост, но нещата са комплексни и късметът е от значение и невинаги добрата подготовка е гаранция за високи резултати. Миналата година племенникът ми в провинцията каза, че квесторите им подсказвали. Така че, пълна обективност май няма, особено пък при оценяването.
Моят син е спокоен засега и казва, че имало половин година още, ама дърпа назад ми се струва и не само по БЕЛ и математика и един сприхав е станал...

# 513
Тази година освен всичко трябва да си стискаме палци и да ни карантинират за изпита или по-лошо - да не се разболееш. В този връзка някой обмисля ли да спре детето си седмица преди изпита от страх да не го карантинират заради контакт със заразено дете в класа, ако въобще се върнат присъствено.

# 514
  • Варна
Тази година освен всичко трябва да си стискаме палци и да ни карантинират за изпита или по-лошо - да не се разболееш. В този връзка някой обмисля ли да спре детето си седмица преди изпита от страх да не го карантинират заради контакт със заразено дете в класа, ако въобще се върнат присъствено.
Според мен до там няма да се стигне. Щом обмислят да пускат карантинираните за 2 часа да гласуват, значи може да пускат децата за 5 часа на матура.

# 515
докато си говорим за математика да ви покажа кога и как  ( на 23.12 ) е дадено домашното за ваканцията ( имаше и друго домашно по учебния материал , което е десет задачи от учебника.). Това домашно е  по 5 задачи от 5 ПИ по мат. Задачите са на алгебричен материал. Никога до сега в училище не са решавали задачи за  подготовка за НВО. Явно се предполага че докато са си у дома родителя ще да окаже помощ.
Понеже моят синковец не виси в класрум той си е записал домашното в учебната тетрадка и си го е решил. И днес изведнъж им искат това домашно. който не го направил да го направи за следващия час. днес сяда да го решава. Еми от 10 задачи 5 не може да ги реши въобще. Познайте кой помага. ама ако не сме с мъжа ми в час по математика какво правим ...

# 516
Момичета, колко точки е реалистично да очакваме на преразказ (първи пробен изпит). Резултатът на моя юнак (в тази част) ме разочарова, независимо, че съм наясно, че преразказът му е слабото място и ще трябва да работи. От друга страна, не знам дали аз нямам нереални очаквания и ще се радвам да споделите опит.

# 517
Трудно може да се обобщи, за всяко дете е различно. Не се отчайвате от ниския резултат, а анализирайте разбивката на точките - те ще ви ориентират къде са слабостите и над какво трябва да се работи. Например моят син трудно би постигнал максималния брой точки за графичното огормяне - пише грозно, не винаги откроява добре абцазите, редакцията му на текста не винаги е четлива и чиста. Но по този компонент с него не мога да се преборя, от години го натискам за по-четливо писане, но не става и не става.

# 518
Отзад напред...silan, моят изкарва 19- 20 точки. При него надеждата ни не е в преразказа определено:) Миналата година другия ми син, имаше най-много 24т. на ПИ, на НВО 82,5, не знаем колко са на преразказа- може би 25т.

Red violet, ако изобщо ги върнат присъствено, нямам намерение да го спирам от училище. Никога, по никакъв повод не съм го правила, не мисля и сега. Ако се случи да е карантиниран... не знам...

Sise to, психическата устойчивост по време на изпит е много важна и няма как да не се отрази на резултата.  Моят миналата година, от притеснение, си е объркал името на бланката. Това съвсем в началото на изпита по математика. Също е викал квестор, а той и отговорник... В крайна сметка е с 100т.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 21:41 от MollyBy

# 519
Благодаря ви Simple Smile! Както казах, не съм сигурна дали моите очаквания за 1 ПИ, а и като цяло, не са завишени. Има 26/35 т., като най- много са му взели за преобразуване на пряката в непряка реч, за графично оформление, спазване на пунктоациоционни, граматически правила, подробност и още нещо (което забравих) по 1 Simple Smile.

# 520
Моят син е на частни уроци по бел ( да уточня ) има по едно занятие на седмица. Не е за школа и това ми е ясно. Ако е пропуснал занятие дадена свдмица - Наваксва. Ако има ваканция компенсират с допълнително занятие за да няма пропуск. Госпожата има и школа и индивидуални уроци. Тя му дава преразказ за домашно всяка седмица после го коригира оценява по правилата на НВО , пише рецензия , често иска поправка и така всяка седмица ... всяка .  аз го преглеждам от любопитство. Написал е до сега поне 15 преразказа плюс два пъти е правил с школата НВО бел пак с преразказ. Резултатът му е 25-28т. От първия до последния преразказ е с токи в тозИ интервал. Един път нагоре друг път надолу според сложността на текста , наличието на имена герои и т.н.  Няма глобално спадане нито покачване. Моят извод е че е достигнал оптимума си и няма накъде да расте. Идея си нямам какво още може да се направи.

# 521
silan, писах скоро и моят син е със същият резултат на преразказа от първия ПИ. Аз мисля, че не е лош резултата с идеята, че ще се надгражда.

red_violet, от сега не мога да съм категорична как ще се случат нещата. Но като цяло съм склонна да го освободя от училище седмицата преди НВО въпреки, че и аз като MollyBy досега не съм го правила никога по никакъв повод.

The Invisible, останала съм с впечатление, че детето ти учи. Не се тормозете излишно взаимно Simple Smile

sise_to, напълно съм съгласна с теб, че късмета също е важен.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 21:38 от vox

# 522
  • Варна
Леле, Реге - 15 преразказа! Впечатляващо! Щерката е правила 4-5, от които до момента са оценени 2 - първия за 30, втория 25т. Третия, на който чакаме резултат от вътрешното ПИ, го прочетох и не очаквам повече от 20. Т.е има деградация. Но не бързам да се отчайвам, не гоним космически резултати, а преразказа й е мисля най-слабия компонент, така че и на 25т ще съм много доволна. Което от своя страна ме кара да се замисля доколко й помага школата конкретно за преразказа...

# 523
  • София
За точките на преразказа си зависи от детето, отдава ли му се или не. Синът ми имаше между 31 и 34 точки. До момента пък девойката има не повече от 30 точки (тя ходи и в 6 клас на школа)
За спирането от училище преди НВО, категорично няма да я спра, дори и да има неразположения. Разбира се, ако й е много зле, тогава няма да ходи, но заради хрема, кашлица, кихане и т.н. отива. Ако имаше 2 дата, тогава щях да преценя, но когато не ми оставят избор, няма как да я лиша от възможността да бъде приета в добро училище.

# 524
Казвам го това ,защото вече два пъти бяхме в карантина от училище и два пъти от детската градина на малкия от септември до октомври - т.е риска да не може да се яви на НВО заради това не е малък. Инак и аз не съм го спирала до сега .В крайна сметка ние цялото семейство изкарахме вируса , но да тогава не се знае. Има време до тогава .

Общи условия

Активация на акаунт