С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 342
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Аз реших да уча право, за да ставам следовател - много ми харесваше от филмите. Joy Сигурно случайно се получи така, че всъщност си попаднах на мястото. Какво ориентиране, какви 5 лева? А в роднинския ми кръг бяха предимно инженери и лекари. Толкоз за насочването.

Голямата беше правила карериен тест. Излезе, че трябва да учи клинична психология. Учи право. Та с тест и без тест...

# 346
  • София
Не е тайна, естествено, но и не съм убедена, че е окончателен избор. Математика щял да избере - била, цитирам, логичен избор - справял се добре, харесвала му, можело с нея да се учат "доста неща". Матурата си била матура - не някаква измислена вчера, имало си я от дълбока древност (времето, в което аз съм била ученичка е преди дълбоката древност в очите на моите деца). Останах изненадана от доводите му, харесаха ми. Обаче, трябва да се избере още един предмет.
И тук идва методът на изключването. Няма да са биология и химия. Физиката не му пречело да я учи, но и не му се струвала най-привлекателна - още формули, теория, логика. Географията, ако е с Ралчев щяло да е супер (идва личността на учителя, няма как да не се влияе от това), но той не водел на всички и можело да не попадне на него. Оставала историята. До вчера. Предприемачеството ще го води въпросният Ралчев, но нямал представа дали му се занимава с фирми и бюджети. (пратих му учебната програма от сайта на МОН за профила, но не съм я чела аз още). И Италианският, който му се струвал лесен за изкарване на оценки. Това е драмата засега.
Припомних му далечната 2018г, когато редихме паралелки в заветното заявление за кандидатстване. Там намери някаква езикова с трети профил мат и четвърти гео и беше в потрес. Кой искал мат+гео, било абсурдно да ти хрумне. Цитираше я наляво и надясно, оставало мат+история да комбинират и да очакват кандидати. Сега е напът да го осъществи Joy Житейски урок номер ... пореден - никога не казвай никога. Joy

# 347
  • Sofia
Момичета, започнах да следя темата Ви въпреки че моете детето е 9 клас. Изборът на 3ти и 4ти профил ни вълнува и тъй като детето още не е изразили предпочитания за конкретна област или предмет се чудя дали е добра идея избираема матура да е на първия й езиков профил - френски предвид на това че учи в 9ФЕГ. Исках да попитам има ли майки на деца от френската и дали имате информация матура за съответния език за Б1 ниво ли покрива.

# 348
  • София
Лично аз, не бих започвала да мисля за ДЗИ още от 9.клас.
Изборът на матура в 12 клас може да се предопредели от много фактори. Основно от това дали някой университет няма да поиска оценка от матура по конкретен предмет.
В противен случай, няма голямо значение, защото оценките от ДЗИ не са част от успеха на дипломата.
Наскоро попаднах обаче, на изискване за среден успех от цялото гимназиално обучение. Но дори и в този случай, ако се вземе предвид, ДЗИ пак ще участва с малка тежест.

# 349
  • София
И аз мисля като Слънчева. Преди години дъщеря ми беше взела сертификат по АЕ, по изискване от университета. Държа матура по АЕ ,защото реши ,че ще мине по-лесно.  Оказа се,че не е така. Оценката няма никакво значение за приема й, защото беше приета още в началото на 12 клас.

# 350
  • София
Мандаринка, прав е за математиката. Ако девойката не бе избрала твърдо медицина, това щеше да е и нейния избор. Стана ми смешно като обясняваше терзанията на младежа, защото вчера директорката точно комбинирането на математика с история даде като пример за ... странен избор. Joy Комбинация с физика би му дала още по-голям избор на специалности и е най-логичен. Аз бих обсъдила и предприемачеството, защото съм сигурна, че ще е интересно. Няма особена формална полза за бъдещото кандидатстване в университета, но то и италианския няма, а историята за технически специалности - хич. Другата учителка по география /която им предава сега/ също е готина.
Девойката вчера ме разпитва за ДЗИ и веднага си избра втората /нали споменах, че е бърза Laughing /. Като чу, че матурата по език ще е на ниво В2, веднага отсече - ще се явявам на английски /а по втория език даже ще е на ниво В1, ако не бъркам/.

# 351
  • София
Здравейте, момичета и момче! За много години. Желая ви прекрасна година с много положителни емоции. Nature Sunny Beer Cocktail Wine Glass

Снощи се прибирам от работа и заварвам вкъщи оживена дискусия по темата "Профилиране" между баща и син, предизвикана от презентирането от гимназията през деня. Младежът (според мен) е неориентиран какво иска и по-важното - защо го иска. Бащата два пъти повече Joy какво трябва и защо да се избере. Мноооого ми беше трудно да не им кажа, че най-добре да оставят на мен да избера Joy . В Древността моите родители инженери не бяха против, когато заявих на възрастта на наборите, че ще уча "Право" и го направих. Та дължа да предам нататък "жеста" и да не се меся, включително да не подбутвам настоятелно. В последните месеци 2-3 пъти се опитах да говорим по темата, за да разбера какво мисли, но човекът ме отряза категорично - имало време, какво съм искала, явно вече съм била решила какво да прави той и т. н.

Та моят младеж засега е избрал история и география - няма такава комбинация (в седми клас, като редихме желанията, всички паралелки с география бяха дебело зачертани). Горе-долу по метода на изключването според мен. Според него не е така, не било заради Ралчев, нито заради приятел/и. От всички предмети тези му били най-интересни (макар тази година да е запленен от философията). Не искал италиански, господинът наистина бил много готин, но в клас бил много строг и изискващ, трябвало яко учене. Предприемачеството, независимо че щяло да е с Ралчев, не знаел какво ще е и не го иска.

Всъщност може би е по-добре, че не иска съвет, защото наистина не знам какъв съвет да му дам. При липса на ориентация аз бих заложила на математиката, като основополагаща за всички точни науки, но кой ме пита .... Дано да няма драми като дойде ред за кандидатстване ...

# 352
  • Sofia
Лично аз, не бих започвала да мисля за ДЗИ още от 9.клас.
Изборът на матура в 12 клас може да се предопредели от много фактори. Основно от това дали някой университет няма да поиска оценка от матура по конкретен предмет.
В противен случай, няма голямо значение, защото оценките от ДЗИ не са част от успеха на дипломата.
Наскоро попаднах обаче, на изискване за среден успех от цялото гимназиално обучение. Но дори и в този случай, ако се вземе предвид, ДЗИ пак ще участва с малка тежест.

Аз бях останала с впечатление, че за образование в България ДЗИ имат значение.... за съжаление все още въобще не мога да се ориентирам

# 353
  • София
И аз казвам, че може да има значение матурата по конкретен предмет. За ДЗИ по ФЕ не виждам къде може да влезе в употреба.

# 354
  • София
При старата програма ДЗИ беше третия компонент при формиране на общ успех от дипломата и тогава имаше голямо значение. По новата програма ДЗИ не се включва в общия успех от дипломата. Биха имали значение за специалности, в които приемът е с матура вместо кандидатстудентски изпит /тази година имаше доста такива/, както и в случай, че ти я поставят като условие в чужд университет.

Гугичка, моите родители инженери също не се противопоставиха, а ме подкрепиха. Баща ми само каза, че в тази област няма кой да ми помогне и ще трябва да се боря сама. Защо не дадеш на младежа да прочете учебната програма за предприемачество и да му обясниш малко за какво става дума? Поне да направи информиран избор.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 17:46 от sanaka

# 355
  • Sofia
И аз казвам, че може да има значение матурата по конкретен предмет. За ДЗИ по ФЕ не виждам къде може да влезе в употреба.
идеята е само да тази втора избираема матура да е лека и ненатоварваща и от там въпроса дали матурите по френски отговарят за ниво Б2

# 356
  • София
Санака, точно това мисля да направя. Да му дам да прочете програмите за избраните от него предмети и за още няколко. За математиката вече се бил информирал, че е "ужасна"😥. Най-близкият му приятел е в 11 клас в СМГ и знаел какво учи.

# 357
  • София
Все още 12 клас ми е далече. За сега обаче не бих го насочила за матура по френски. По скоро по един от 3 или 4 профил. Това при него ще е историята и география/бел. Този бел не му трябва, но няма какво друго.

# 358
  • София
alegra, кой е вторият чужд език на детето? Ако е АЕ и й е по-лесен от френския, може и него да избере за матура.

# 359
  • София
Ооо, Гугичка, добре, че "новият философ" не е предложил и той профил, защото мисля, че щеше бързо да наклони везните към себе си. Наборът му е голям фен, а домашното (онази книга-игра, която трябваше да пише с още двама съученици) отне такъв невероятно голям процент от свободното им време, че чак още не мога да повярвам, че се случи. И такова вълнение беше, обсъжда я и с мен - дали може да се приеме за логичен едикакъв си избор на героя. Сега ми я е пратил да я чета (и явно да се възхитя), но в бг-версията бил само "скелетът" на отделните глави, защото нямало смисъл да се напишат подробно на БГ и после да се превеждат.
ДЗИ по език май няма особен смисъл, особено ако не е първи в ИИЧЕ - тогава дори не е ниво В2. За чужди унита едва ли може да замени сертификата по език, но не съм компететнта.
Физиката отваря доста врати като профил, така е. Въпросът е на кои врати ще тропа(ме) след 2 години. И дали се избира труден профил с мъглявата идея, че може да потрябва, или нещо, което се очаква да е по-леко за учене, съответно по-лесно изкарани оценки, защото няма конкретна необходимост от друг предмет. В този случай дори език ми се струва нелоша идея - ще излезе с 4 езика от училище, два от които би трябвало да са на ниво като за уни (АЕ и ИЕ).
Пък ако много държи да му избера професия - идеален е за архитект. В семейния бранш ще остане, има абстрактно-логическо мислене, има усет за цветове и форми, рисува по малко, при това успешно и го мързи премного за някакви сериозни науки с голям обем зубрене. Но ако иска такава посока трябва мат и уроци по рисуване. А историята може да не е чак нелогично допълнение към мат в този случай, поне история на изкуството ще си взима всеки семестър без особени затруднения Wink

Общи условия

Активация на акаунт